Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mit tudjon egy kezdő?

2011.05.09. 06:00 - Szomjas Gödény

Matt Kramer, a Wine Spectator kolumnistája még emlékszik azokra az időkre, amikor az USA fogyasztói voltak az újonnan érkező műveletlenek a borok világában. Ez némileg megváltozott az ázsiai piac felpezsdülésével, hirtelen számos újonnan érkező lepte el a piacot. Kramert gyakran kérik arra, hogy tartson egy rövid bevezető előadást a borok világába újonnan érkezőknek, vagy akár csak meséljen a kezdeti éveiről. Mivel hajlandó visszaemlékezni 35 évvel ezelőtti önmagára és arra, hogy akkor milyen volt kezdőnek lenni, de az azóta hallott bölcsességeket és kezdeti útravalókat sem felejtette el, így könnyen sűríti össze néhány pontba az általa legfontosabbnak ítélt útmutatásokat.

1. Ne higgyük el, hogy a jó az, ami nekünk tetszik! Ugyanis ez két különböző fogalom. Ami nekünk tetszik, az egyszerűen csak a számunkra kedves bort jelenti. És igen, természetesen azt igyuk, ami nekünk tetszik, ez nem képezi vita tárgyát, hogy is képezhetné. Viszont ha valaki azzal vakít bennünket, hogy egy bor jóságának az a definíciója, hogy elnyerje tetszésünket, az egyszerűen csak atyáskodik felettünk. Az ilyen kijelentést bátran tekinthetjük saját véleményünk szempontjából lekezelőnek.

2. A jó minőség megítéléséhez tudnunk kell összehasonlítani. Hogy ezt egy iskolapadban szeretnénk-e megtanulni, vagy otthon pár palack és néhány barátunk társaságában, az már másodlagos, a lényeg a gyakorlás, mert csak így lehet megszerezni az összehasonlítás képességét. Mihelyst azon kapjuk magunkat, hogy fejben egymáshoz hasonlítgatjuk az éppen kóstolt és a korábban kóstolt borokat, akkor már tudhatjuk, hogy jó úton járunk. Általános tapasztalat, hogy ha két bor közt jelentős minőségi különbség van, akkor azt szinte mindenki azonosan ismeri fel, a kezdők viszont kevéssé tudják megfogalmazni, hogy miért is jobb az a bor, amit egyéként mindenki jobbnak érez. Meglepően gyorsan fogjuk azt is tapasztalni, hogy fejlődik az íz- és illatmemóriánk, ez pedig felettébb szórakoztató dolog.

3. A 90 pont feletti pontszámokból mindig vonjunk le kettőt, a 90 pont alattiakhoz pedig adjunk hozzá hármat! Ezt elsőre mindenki viccnek szokta tekinteni, valljuk be, joggal. De némi alapja van a javaslatnak, hiszen a profi ítészek 90 feletti pontszámainak alkalmanként komoly gazdasági jelentősége lehet, így ők óvatosan bánnak a magas pontokkal. Nekik valóban lehet okuk aggódni a pontszámokat sújtó infláció miatt, épp úgy, ahogy ezt a jegybank monetáris tanácsa is figyelembe veszi a fogyasztói és a termelői árak esetében. Ezen a szemüvegen át nézve a pontszámokat azt tapasztaljuk, hogy egy 88 pontos burgundi hirtelen 91 pontos csábító érdekességgé lép elő, ráadásul kedvező áron, a 93 pontos drága csúcsbor pedig pénztárcánkat kímélő módon veszít a vonzerejéből. Persze ez is csak egy játék, de az egyre színvonalasabb borkínálatot ismerve könnyen belefuthatunk egy-két kiemelkedő vételbe, a 90 pont feletti kiváló borok pedig ettől még úgyis a kiváló kategóriában maradnak. (Erre a blogra alkalmazva talán úgy lehetne módosítani ezt a szabályt, hogy bátran próbálgassuk az 5-6 pontos borokat, ezekkel van tele a best buy rovat is, kiváló élményekkel lehetünk gazdagabbak, 7 pont felett viszont eleinte nyugodtan vonjunk le egyet, a legkiemelkedőbb borok értékeléséhez ugyanis érdemes először némi tapasztalatra szert tenni. Sokan mondják, hogy csak utólag tudjuk megmondani, hogy hány tökéletes bort ittunk életünkben, mint ahogy gyakran hangzik el az is, hogy „Ej, ha tudtuk volna annak idején értékelni!”.

4. A kicsi szép – de néha a nagy is! A kis, egyedi tételekkel rendelkező kézműves pincék gyakran nyújtanak egyedi és különleges élményeket – ha valamit, hát ezt egész biztos nem kell az olvasóinknak ecsetelni. Viszont a nagyok bejáratott sztártermékei sem véletlenül kerültek magas polcra. És valljuk be, hogy komoly teljesítmény van amögött, hogy valaki 70.000 palackos mennyiségben képes kiemelkedő minőséget előállítani. A Moet Chandon pezsgőház, több vezető márka tulajdonosa például nem is közöl pontos termelési adatokat a Dom Pérignon pezsgő éves termelési számairól, attól tartva, hogy ezzel leminősítené az egyébként kiváló terméket a fogyasztók szemében.

Önök mit tanácsolnának a kezdő borisszáknak? (Saját tippeink itt olvashatóak.)

Címkék: szemleszerű wine spectator matt kramer

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr242881269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.09. 06:45:52

Kezdő borisszából is van többféle. Van aki egyszerűen szeret finomakat inni, és tanácsot kér, és olyan is akit ez az egész jobban érdekli, és esetlegesen borb*zi szeretne lenni :) Az első két pontban részletezett objektivitásra törekvés ( személyes ízlés félretétele), valamint az állandó összehasonlítási igény az utóbbi csoport számára izgalmas csak. Az olyan kezdő borissza, aki nem óhajt "megszállott" lenni, annak ez nem olyan fontos.
A hármas ponttal csak részben tudok mit kezdeni, tulajdonképpen csak a szerző értelmezésével.

fugu 2011.05.09. 07:36:45

Az első pontban leírt érdekes megközelítés. Meggondolandó.
A kérdésre válaszolva: Kérje gyakorlott kóstoló segítségét. Fontosnak tartom, hogy bizonyos jellemző jegyeket jól mutató borokkal kezdje az érdeklődő, mert egy a fajtajellegében megtévesztő tétel, (ami remek is lehet akár egy ínyenc számára)megvezetheti. Például a Ráspi Pinotval nem tudjuk megmutatni a fajtát. Viszont nagy élményt adó bor.
Kísérje figyelemmel a blogokat! Kóstoljon meg egy egy bort az olvasottak közül! Hasonlítsa össze a leírtakat az általa tapasztaltakkal! Kérdezzen! Járjon kóstolókra! Kóstoljon több árkategóriájú borokat, hogy érezze a különbséget, hogy mennyit érdemes borra költeni, hogy érdemes e többet adni! A tanulási folyamatban nagy segítséget nyúlytanak a fesztiválok, ahol akár féldecinként lehet ismerkedni. Ez költséghatékony megoldás.
Végül: végezzen el egy alapfokú WSET tanfolyamot, ha a hazai fajták érdeklik, és egy középfokút, ha a világ boraira is kíváncsi. Sok olyat tanulhat, amit még a Szőlészetin sem tanítanak. (Soós)

Suna bácsi 2011.05.09. 09:36:58

Kezdő alkesznek jótanács: éppen ideje abbahagyni!

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.05.09. 10:21:11

Nagy sznobizmus, majomkodás, kivagyiság jellemzi a "bortudást". Sok a púder, a fényezés az okoskodás! Ez a bormarketing. Mikor belemagyarázzák érzed a medvetalpas, hangyafingos, sárgarépás lágy karaktert?

nemsissi 2011.05.09. 10:26:54

Lenne egy kérdésem: több boron látni olyan cimkét, amely egy versenyen elért helyezésről tanúskodik. (Van olyan üveg, amelyen több ilyen kis kerek címke van).
Az ilyen címkéket mindig csak arra az évjáratra tehetik rá, amely az üvegben is van, vagy rátehetik ugyanannak a borfajtának más évjáratát tartalmazó üvegére is?
Tehát ha pl. (légből kapott példa) a Bock 2007-es Pinot Noir-ja nyert aranyat vmelyik versenyen, akkor azt csak arra az üvegre teheti rá, amin a 2007-es évjáratból származó bor van, vagy ráteheti a 2008-as, 2009-es, stb évjáratot tartalmazó üvegekre is?

köszönöm előre is a választ

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.09. 11:38:35

@nemsissi: Csak arra a borra tehetik rá a plecsnit, amelyik nyert, természetesen az évjárat is számít.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2011.05.09. 11:40:20

@nemsissi: A borversenyen kiérdemelt címet a palackban lévő bor kapja. A következő évjáratokra és más tételekre a plecsni nem vonatkozik.

ambrusqkac 2011.05.09. 12:07:18

@Orbán takarodj!!:
a nicked és a kommented igazán harmonikus, csiszolt, letisztult képet adnak rólad. Ezek alapján személyiségesed érettsége csúcsközelben járhat, de a kellő mélység és a tartalom teljesen hiányzik. Jól behűtve még tehetsz jó benyomást.
2 pont

kunzoo 2011.05.09. 12:17:27

Fogalmakról, benyomásokról

Elgondolkoztam már azon hogy be kellene fizetnem egy ilyen boros tanfolyamra, tán jobban érteném a borleírásokban foglaltakat.

Példának: "okos savak" Nem bírom értelmezni mikor számomra értelmezhetetlen jelzőket aggatnak egy benyomásra, amit aztán mindenki értsen ahogy akar.

Boron láttam azt leírva hogy feketeribizlis jegyek, illat. Magam éveken át foglalkoztam feketeribizlivel, belőle készült szörppel és kíváncsian vettem le a bolt polcáról a bort. Nagy csalódás volt. Vagy az én érzékszerveim veszítették el az emlékeiket, vagy a borász (marketinges) nem találkozott soha az adott gyümölccsel.

Szeretem ezt a blogot, meg a Gazdáét is, de engem kifejezetten zavar hogy balladai homályt vonnak a bor és néha a borász köré is.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.09. 12:38:48

@kunzoo: Főoldali posztoknál a leggyakoribb, kicsit már közhelyszerűvé váló vád, ami a boros blogokat éri. Ezek teljesen nyivánvaló módon csak asszociációk. Semmi egyéb. Egyértelmű, hogy a borkészítés során közelében sem volt az alapanyagnak feketeribizli, barack, virág, állati bőr vagy mogyoró, de ahhoz, hogy különbséget tegyünk egyik és másik között, ezért asszociációk sorát írjuk le, mondjuk el egymásnak, hogy támpontot kapjon az, aki erre fogékony.
Nem lenne túl izgalmas egy ilyen leírás:

Szabó Vörös Cuvée 2006:
Hagyományos vörösboros eljárással készült bor. Színben egyértelműen vörösboros, illata is eltéveszthetetlen, benne a vörösboros jegyek dominálnak, határozottan vörösboros elemekkel. Ízben semmi rozés, vagy pláne fehérboros jelleget nem érezni, színtiszta, letisztult vörösbor. Kétségtelenül életem egyik legkorrektebb vörösbora (ahogy az előző összes is az volt, és az elkövetkezendő valamennyi az lesz...??)

kunzoo 2011.05.09. 13:00:03

@demisec:

Persze értem:)

Értsd meg hogy arra célzok hogy olyat látnak bele ami nem az. Ez a példa amit írtam azért fontos nekem, mert én tudom hogy milyen ez az adott íz és főleg illat, de lefogadon hogy sok ember nem tudja, tán a borról írók egy része sem. Így ez tévutakra vezet, "ha ŐŐŐŐŐ azt mondta hogy ez az illat az, akkor az"

Épp most olvastam Albert gazda borleírását egy 2007 Sauvignon blanc- ról. Mivel Kaló bor ezért lehet hogy nem ártana néhány alapadat.

Megint jön az okosság. "sima, okos felszín" "egyszerre komoly, izgalmas...." vagy valami ilyesmi. Drága borokról írtok sokszor, tehát nem ártana némi mankó a kisebb pénztárcájúaknak is, mert ez nem sok információ.

Lám lám ha valaki küldöldről jön, bizony milyen kínos amikor az egekig magasztalt bort lehúzza. Nem azzal jön hogy pl. nincs benne izgalom, meg hogy nem kellően rétegezett, vagy buta hanem:

Sok a szesz, lekvár ez nem bor.

Na ez érthető!!!

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.09. 13:09:38

@kunzoo: ez most kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy ha valaki külföldről jön (messziről jött ember) és 2 szóban "lehúz" egy bort, az hitelesebb, mint az a valaki,aki idehaza kóstol, ismer sok bort, többször is megkóstolja azokat stb. (de nem akarlak meggyőzni semmiről, amiben nem hiszel, van ilyen.)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.09. 13:16:21

@kunzoo: A palackon található leírásokkal óvatosan kell bánni, pláne a tömegtermékeknél.
De mikor egy borról azt mondjuk, áfonyás jegyek vannak benne, az nem azt jelenti, hogy áfonyaillata van. Ezt inkább úgy kell elképzelni, hogy bekötött szemmel megszagolsz egy gyümölcssalátát vagy egy csokor virágot, és megpróbálod kitalálni, hogy mik vannak benne. XY fel fog kiáltani, hogy "áfonya", érzem, AB meg azt se tudja, milyen az áfonya illata, viszont az általa jól ismert sárgabarackot azonnal kiszúrja. Vagy épp ellenkezőleg, nagyon is ismeri az áfonyát, épp ezért mondja majd, hogy ez nem az, mert sokkal pontosabb képe van róla, mint másoknak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.09. 13:19:01

@demisec: Azt írod, hogy a borleírások "teljesen nyivánvaló módon csak asszociációk. Semmi egyéb."

Ez azért, így, ebben a formában nem igaz. A borleírások egy része valóban arról szól, hogy az ember mire asszociál, de nem ezek az igazán jó borleírások.
Valójában a borban felfedezhető illat- és ízjegyeket pontosan azok a aromakomponensek, molekulák okozzák amik egy-egy virág illatában, gyümölcs ízében vagy másban tetten érhetőek.

Egy jó borleírásban ilyen valódi illatjegyekről és ízekről kellene írni.

kunzoo 2011.05.09. 13:21:30

@demisec:

Miért? Nem is rossz:)))

Például engem ilyesmik érdekelnének:

-Kellene é a veresbort áttölteni másik edénybe, mert biz az szűretlen, vagy üledékes valamiért (beleszaladtam már)

-Miféle típusú lehet az a "Szabó Vörös Cuvée 2006" Biztos hogy azon a hőfokon lehet/érdemes kitölteni mint a többit?

-Érdemes-e szellőztetni felszolgálás előtt és mennyit javasoltok, hiszen vissza is szoktátok kóstolni.

-Alkoholról is érdemes szót ejteni mert nem mindegy milyen célra veszem. Vendégségben lányok is vannak, nem kellene őket kiütni valami tömény anyaggal, vagy egy ünnepi alkalomkor olyan bort érdemes venni szerintem ami jó eséllyel a társaság nagy részének iható. (itt elsősorban a savhangsúlyos borokra gondolok mint problémára.)

Ha "közszolgálatot" vállaltok a bloggal akkor ne csak húsz-harminc ember értse BIZTOSAN a mondandótokat, hanem sok másik ember is.

kunzoo 2011.05.09. 13:26:02

@mistinguett:

A bor mely áfonyás jegyeket mutat, három ismérve lehet

-Áfonyás illata van vagy/és
-Áfonyás színe van vagy/és
-Áfonyás íze van

Ha egyiket sem mutatja a bornak nincs áfonyás jellege, ez ilyen egyszerű.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.09. 13:32:06

@BZoltan: oké(: Legyenek valódi, kémiai vegyületek. Egy részük bizonyára az, de tudjuk, hogy egy részük, főleg az összetettebbek inkább asszociációk, és nem hozhatók valójában összefüggésbe kémiailag leírható azonossággal (pl tejeskávé, ázott avar, gyufafüst). Elnézést, ha pontatlanul fogalmaztam.

fiatalborivo 2011.05.09. 13:35:00

@kunzoo: Tapasztalatból mondom és a cikkben is van róla szó, itt kell lenni 2 évet a blogon, meg kell kóstolni pár bort az elemzettek közül és szerintem kialakul. Ez ugyanolyan hogy ha elolvasod a HVGt egyszer 23 évesen felfogod hogy miről írnak de van olyan cikk amiben 10 szót nem pontosan értesz 25 évesen mire elolvastál 100 HVGt már érted azt a 10 szót is és pontosan tudod mire gondol a szerző, akár anélkül is hogy láttad, érezted, tapasztaltad volna azt a dolgot.

kunzoo 2011.05.09. 13:35:47

@demisec:

Arra gondoltam hogy a baját elég egyszerűen, közérthetően mondta el. Nem hitelességi, hanem stílusbeli bajom van.

Ugyanígy azt várnám el hogy amikor -akár ugyanazt a bort- más elemzi, akkor azt is érthetően, normálisan megfogalmazva adja elő.

A termékről beszéljünk és ne arról hogy én mit szeretnék látni benne.

A többtízezer forintos bor is csak egy bor a többi közül, XY is egy borász a többi közül, kár ezért a miszticizmusért.

Néhányan azt gondolhatják hogy némely borász már szinte nem is borász hanem valami misztikus figura, a csodapincéjében mézeskalács házikójában gumibogyószörp készítési módszerekkel dolgozik.

kunzoo 2011.05.09. 13:49:08

@demisec:

A tejeskávé, ázott avar, gyufafüst teljesen rendben van Nekem főleg az ennél jóval elvontabb fogalmakkal van bajom.
Az "okosságokat" már említettem, másik kedvencem az "Intelligens" mint bor minőséget kifejező jelző. A mosópor sem intelligens, mindenki tudja már. Miért ilyen helyeken bukkan fel újra?

Fiatalborivo!
Nem biztos hogy az jó út ha két évig kell tanulmányozni egy blogot hogy érthető legyen. Akkor az inkább topik legyen. Blogot az ember a közönségnek ír!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.09. 14:19:59

@kunzoo: Nem, ez ennél sokkal bonyolultabb. :)

Laboratóriumilag persze ki lehet mutatni, ahogy @BZoltan: is mondja, hogy van-e áfonyás illatjegy az adott borban, vagy nincs. Gyakorlatilag azonban minden a kóstoló embertől függ, mert ha pl. én évek óta nem szagoltam áfonyát, akkor hiába szagolgatom a bort, nem fogok rajta áfonyát érezni, ha megveszek akkor se, mert egyszerűen nem tudom, hogy az áfonyának milyen a szaga. Te meg majd a dohányt vagy a koriandermagot nem érzed rajta, pedig benne van, én tudom. Lehet, hogy abban a borban, amit kóstoltál, valóban volt fekete ribizli, csak te nem érezted, mert a többi jegy annyira megbolondította, hogy te, aki nap mint nap találkozol a fekete ribizlivel, egyszerűen nem asszociáltál rá.

spajder 2011.05.09. 14:38:01

Mit tudjon egy kezdő?

Jó barátokat választani.

A borhoz fűződő szoros kapcsolatomat nagymértékben elősegítette egy komoly szakmai tudással rendelkező sommelier barát. Pár borkostoló, bemutató, fesztivál, majd pincetúrák eredményeként kialakult bennem az "önkép" és a borismeret. Mindenesetre egy kezdőnek ajánlom, hogy ne a túlzott szakmaisággal, illetve az ezt képviselő társasággal vágjon bele, hanem ismerkedjen meg személyesen a borászokkal és a borokkal. Hallgassa a történeteket és a többi - majd idővel - szépen kialakul.

Mondjuk a hazai borokból, borászokból már kellő az ismeretem és a gyakorlati tapasztalatom, de külföldön járva, egy-egy vinotéka betévedve bizony én is elveszett ember szoktam lenni. Az elképesztő és nagyrészt számomra ismeretlen kínálat bizony olykor még szorongással is el tud tölteni. Mivel az eladót sem ismerhetem, így a személyes kapcsolatok és tapasztalatok hiányában tényleg sokszor mankóként a pontokra támaszkodik az ember, amit hazai viszonyokban én például - akárcsak a díjakat és a pelcsniket az üvegen - figyelmen kívül szoktam hagyni.
Megalkuvóként végül választok egy chardonnayt, egy chiantit vagy egy pinot noirt.
Szóval van még hova fejlődnöm.

spajder 2011.05.09. 14:52:58

Konkrétan a felvetésekhez pedig:

1.

Ez szerintem normális értékítélettel és empátiával bíró ember számára meglehetősen triviális. Imádom Somlót, a somló borokat, ezért a Somlói Tavaszon mindig megpróbálok résztvenni. Ezen kostolók alatt számomra egyértelművé vált, hogy a juhfark nem az én világom. Kiváló borok vannak - tudom is értékelni - de megszeretni nem tudtam.

2.

Egyértelműnek tűnik ez is, bár egy kezdő tényleg gondban lehet, hogy a véleményét miként tudja közérthetően megfogalmazni. Bizony pár szakszót, vagy fogalmat mindenképp érdemes elsajátítani.

3.

A pontok , mint fentebb írtam, nekem inkább külföldön jelentenek támpontot, itthon azért otthonosabban mozog az ember. A marketinggel és annak működésével/erejével szerintem minden kicsit is tájékozottabb ember tisztában van. Tudjuk, hogy pl egy autós magazin is nagyobb pontokat ad, vagy épp elhallgat bizonyos hibákat, azokkal a gyártókkal kapcsolatban, amelyek mondjuk az adást támogatják. Minden szentnek magához és a nagyobb pénzhez húz a keze!

4.

Idővel ezt is képes felismerni az ember. A kézműves borokban, a "kicsikben" elképesztő értékeket találhat az ember, de ezeknél fokozottan igaz, hogy az évjáratra nagyon oda kell figyelni, mert ami pl 2007-ben egy isteni, kihagyhatatlan tétel volt, az 2008-as kivitelben könnyen felejthetővé válhat. A nagyok legnagyobb ereje talán a kiszámíthatóságban van és bizony ez is érték és jól jön.

kunzoo 2011.05.09. 15:01:18

Nos hát elmondom melyik borban van szó a feketeribiszkéről.

A Vaszary pincészet Zefír boráról van szó.
Nem a 2010-est ittam anno hanem tán a 2008-ast.

Mindössze 800 forintért láttam a 2010-est. Olcsó bor úgyhogy bárki megkóstolhatja, értékelheti. (Amit én kóstoltam, húzósabb áron vettem)

www.pannonborhaz.hu/termekek/5/zefir/

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.09. 18:35:30

Igyatok inkább (a szerző is és a kommentelők is)! :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.10. 01:25:49

@Orbán takarodj!!: van egy csótányfingnyi igazságod, de ezt lerontja, hogy egy f@szkalap vagy. :)

muskotály küvé 2011.05.10. 14:10:18

@Hepci: nem hiszem, hogy olvasná a válaszokat...

muskotály küvé 2011.05.10. 14:15:01

@kunzoo: nézd, akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, ezt elméletben ugyanúgy nem lehet megtanulni, mint mondjuk a síelést, kell hozzá a kilóméter. Vegyél egy üveggel az adott borból, kóstold meg, és próbáld kitalálni, mire gondolhattak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.10. 18:28:59

@muskotály küvé: nem is azért írok általában, hanem csak jólesik...
süti beállítások módosítása