Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vakáció

2011.06.09. 15:45 - Az Alkoholisták

A következő két hétben szeszélyesen, mikor-hogy frissülünk majd nyaralás, pihenés és egyéb okok miatt. Zökkenünk azonban vissza a rendes kerékvágásba hamarosan, addig is töltsék jól az időt és a poharakat.

A képet innen szereztük.

Címkék: szolgálati közlemény

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr292970688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2011.06.09. 20:41:56

Jó pihenést és várjuk a nyaralás közben elfogyasztott borok leírását!

Én a júliusi nyaralást magyar borvidékek köré építettem: Balatonfelvidék, Somló, Sopron, Dél Balaton.

Mr Chablis 2011.06.10. 16:08:42

Ha már úgyis mindenki nyaralni megy, bel és külföldre, ugyan használjuk már ki a szinergiát! Ezennel indítok egy össznépi játékot:

Melyik étteremben a tetszett legjobban a borlap?

Mennyire passzol az étlaphoz, hányféle, miféle, ár/érték aránya jó-e, hány%-át lehet kapni pohárban, stb stb.
Nagyon érdekelne hogyan is állunk ezügyben !

Alkesz urak! Nem indítanátok egy témát erről?

fugu 2011.06.10. 17:30:27

@Mr Chablis: Természetesen a Mezzo-é!!

Mr Chablis 2011.06.10. 17:40:05

@fugu: jó, de azt ismerem. A többire lennék kiváncsi. De tényleg. vAnnak ugyanis bajaim még a jobbnak ismert éttermek borlapjaival. Ez különösen igaz a Balaton környékén. Mintha az összes étterembe ugyanaz a nagykereskedő szállítaná ugyanazt a szortimentet. Keresem az üdítő kivételeket.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.06.11. 13:41:18

@Mr Chablis: nekem legutóbb (még Ráspi korában jártam ott) a Márgál étterem borlapja kifejezetten szimpatikus volt (kiváló választék: Orsolya, Demeter Zoltán...hirtelen csak ők ugranak be. +mindent poharaztatnak).
Balatonnál nyilván Kistücsök a befutó, de az északi parton (Füred környékén szoktam mozogni) én határozott fejlődést vélek fölfedezni, mintha egyre több borlapban lenne itt-ott koncepció, tisztességes kereskedő, azért helyi borokkal a főszerepben stb (kicsit mostmár inkább kezd kialakulni bennem egy olyan kép: bár a borlap lenne a legnagyobb gond a balatoni vendéglátásnál).

117 2011.06.15. 16:48:15

@Mr Chablis: Pécsett az Enoteca Corso-ban szép tételeket lehet találni. (St. Andrea Áldás, Heimann Viognier, Malatinszky Serena, Ebner Borzongás, Somlói Apátsági Pince, Kreinbacher, Orsolya, Gr. Buttler, Gere Kopár, Ráspi, Szepsy Furmint etc. Mindent kibontanak, meg vákuumdugóznak is. Az árakról annyit, hogy nagyjából vinotéka-áron adják a borokat (pl. a Kopár palackja 9.000,- körül van), és a felszolgálók is tudnak jót ajánlani - pl. desszert mellé valami jóajta vöröset.

Nekem ez tetszett a legjobban eddig.

Balaton északi parton ajánlom a Kővirágot Köveskálon. Tavaly voltam mondjuk, de volt napi ajánlatuk is borból.

Ezek persze kiemelt helyek, a többség vagy valamelyik nagy elosztó borlapjából dolgozik, vagy tojik az egészre.

Na, meg hogy negatív példát is mondjak: az Opera melletti Belcanto ha jól emlékszem kb. 5 fajta bort bontott (egy ház vöröse-rozéja-fehére, meg talán desszert), ami György-villa Merlot volt pl, nem is volt az rossz, de kb. egy ezres volt decije.

Mr Chablis 2011.06.19. 14:05:09

Hát nem sok ajánlás érkezett....
Akkor javaslom a Decanter-nek, vagy a Dining Guide-nak, hogy ne csak a legjobb éttermeket rakják sorba, hanem a borkínálatot is. Én el vagyok képedve, hogy milyen silány és egysíkú a kinálat - az árképzésről már nem is beszélve - a magyarországi éttermekben. És mielőtt bárki hazabeszéléssel gyanusítana: nagyon sokat járok idegen éttermekbe is fogyasztani.
Most, hogy az MGE-nek is köszönhetően elindult valami a konyhákban, nosza, vállalja fel ezt is valaki!

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.06.20. 14:03:59

@Mr Chablis: alapvetően az a probléma szerintem, hogy Mo-n nagyon kevés palackos bor fogy el az éttermekben. Egyszerűen olyan irreális pénzeket kérnek el néha akár egy faék egyszerű fehérborért is némely étteremben, hogy a többség inkább mást iszik (sör, üdítő stb...nem beszélve a zérótoleranciáról, általában a férfiak vezetnek, ők innák meg a palack nagyobb részét is, de "így a fele úgyis megmarad..." stb). Az éttermek pedig emiatt elhanyagolják a borlapot. Hangsúlyozom: ez az átlag (a feljebb említett pár helyen azért jobb a választék, de egy átlag magyar szerintem még mindig nem szívesen fizet kétszer annyit egy borért, mint a főételért). Meg kevés helyen poharaztatnak (ahol mégis, az sem éppen egy hazai átlagkeresethez van igazítva...).

117 2011.06.20. 16:45:57

@demisec: A folyóborok tekintetében meg aztán pláne nem állunk jól. A napfényes Itáliában pl. simán rendel az ember fél litert a ház vörösborából, és 10-ből 8-szor még jó is, a maradék meg korrekt. (Lehet, hogy túloztam, de csak egy picit) Nyilván itthon is van sok olyan hely, aki nem a palackos borfogyasztásra állt rá, mert olyan a hely hangulata stb. Meg aztán tényleg nincs fizetőképes kereslet. De ehhez az is hozzájárul, hogy a könnyed, laza "gasztroborok" is kisebbségben vannak. Egy 14-16%-os alkoholtartalmú bortól nyilván fejre áll a fél asztaltársaság, ha nem gyakorlott versenyző.

Én a magam részéről hiszek abban, hogy a bor-eladás (palackozott borok kereskedelme) már van akkora üzlet, hogy eszméljenek az érintettek: szállítsák le az árakat, és emeljék a minőséget.

Dolcse 2011.06.20. 18:15:11

Én mindig faggatom az Olazokat hova tudják eladni azt az 50-55mill Hl bort, hiszen mindenki nem exportál, nem szállít üzletláncokba..a válasz: megisszuk! Otthon, a vendéglőkben..és tényleg mindenütt bor van az asztalon és általában nem sör, olcsón, kancsókban is és ihatók. Nálunk ha terem 3,5mill Hl bele akarunk fulladni, kongatjuk a vészharangot, krízis-lepárlást emlegetünk. Ha nyitnék egy kis házias éttermet biztos hogy ingyen tenném a bort az asztalra, a hasznot lehet hogy megkeresném az ételeken az egyébb italokon./ az áásványvíz, cola, kávé többe kerül mint a 60-80Ft/kg áru szőlőből készült bor, lehet hogy extra profitom nem lenne de talán jó vendégcsalogató és ízlésformáló gondolat lehetne:)/

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.20. 19:56:46

@Dolcse: Pontosan így van. Ezért kell előbb a haza borfogyasztási kultúrát, borpiacot rendbe rakni. Bormarketingről, agy volumenű exportról, zászlóshajóról csak ez után van értelme beszélni.

elzee 2011.06.21. 08:40:37

@Mr Chablis:

Bacchus Étterem Badacsonyban.

117 2011.06.23. 11:57:23

@Dolcse: Az ingyennek nincs jó vége! :-) Na meg a klasszikusan asztali boroknál nem is kell nagy elvárást támasztani. A felvirágoztatáshoz pedig szerintem szükséges, hogy legyen kereslet, ez pedig összefügg azzal, hogy olcsó és jó minőségű ételeket kell prezentálni, hogy egy átlagos család is hetente legalább egyszer el tudjon menni, és le tudjon ülni egy étteremben, ami nagyban segíti az olasz (spanyol, francia) eladási számokat is, hisz fél életüket ott töltik. Nagy lökést adna, ha a kocsmák is egyszerűbben kapnának engedélyt sör- és borkorcsolyák készítésére és árusítására. (Ma egy kőrözött előállításához is kb 7 engedélyt kell beszerezni). (Mint a futballnál: ha emelkedik a nívó és kultúráltabb lesz a környezet, nő a nézőszám etc.)

Dolcse 2011.06.23. 13:14:47

Valóban a legnagyobb baj hogy nincs pénze az embereknek. még egy százezres város is alig tud pár éttermet eltartani, a kisebb települések főleg nem. Nyolcszázezer deviza hiteles örül ha a bankokat eltartja..
A legtöbb étteremnél egyszerű a filozófia. Vannak tipikus gasztro borok, pl.Varga, Nagyrédei, György-Villa,Vilyan, Bock stb. amelyek ár-értékben megfelelők, standard minőség, nem kell sokáig raktározni, hasznot is elbír, nincs reklamáció a vevők részéről, mindig tudja szállítani a nagyker, könnyen beszerezhetők, sok macera nincs velük. Ezzel nincs is semmi baj, világos és érthető. Attól sem jobb egy borlap ha 300 féle bort tart /a zöme úgy sem fogy/, vagy nem rosszabb ha nincs Kopár /a franciáknál sincs mindenütt Petrus/. Szerintem akkor jó ha a saját fogásai mellé válogatja ki a borokat amit kínál, ha a helyi termékeket helyezi előtérbe és az országos választékból is tart párat, ja és persze a szakszerű felszolgálás, ajánlás. Ez sok étterem számára nehéz feladat mert kellene hozzá igényesség, odafigyelés és szakértelem. Sok helyen a borok tárolása sem megoldott. Ilyenkor szokott az lenni hogy túl egyszerű, uniformizált a válaszék,vagy túl nagy, amire ugyan büszkék, de a zöme sajnos porosodik.
süti beállítások módosítása