Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borbefőtt

2011.07.30. 06:03 - alföldi merlot

A mindig érdekes Dr. Vinón ezúttal is érdekes poszt- és kommentváltás alakult ki arról, hogy az átlagfogyasztó virágos jókedvét nem a dugósság és nem is a borhamisítás fenyegeti a leginkább, hanem a tűző napon álló, cammogó légkondicionálatlan rakterű teherautókban bekövetkező hősokk. A borszállítmányokat veszélyeztető hőguta elhárításán dolgozó - és ennyiben a baj nagyságának eltúlozásában kétségtelenül érdekelt – eProvenance egyik alkalmazottja is beszállt a beszélgetésbe, és figyelemreméltó adatokkal szolgált. A szállítmányok sorsát RFID címkékkel követő cég (Radio Frequency IDentification - automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia) adatbázisában 1450 szállítmány részletes hőtörténete/lázgörbéje szerepel. Az adatok földolgozásából az derül ki, hogy 
 
a szállítmányok 10 százaléka volt kitéve legalább 30 fokos hőségnek legalább 18 órán át (ezt tekintik a borban már károsodást okozó hőhatás határértékének). A jelentés készítői szerint ez nem jelenti azt, hogy minden érintett bor hősokkot kap, de fennáll a „veszély”. Konzervatív becslésük szerint végül a borok 2,8 százalékából lesz befőtt. A hőtörténetből az is kiolvasható, hogy a kritikus szakaszt a szállítás eleje és vége jelenti, vagyis az amíg a szállítmány a borászattól eljut a rakodóhelyig, illetve amíg a rakodóhelytől eljut a kereskedő raktárába vagy onnan az üzletig. A jelentés készítői szerint a veszélyeztetett szállítmányok összértéke 9 milliárd dollár körül lehet.

Címkék: híradó

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr193111011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chateautorres 2011.07.30. 13:40:56

Sajnos nem csak a kereskedőket érintő dolog ez, az interneten vagy egyéb kereskedőtől magán célra rendelt tételeknél is ajánlatos figyelni erre. Én nyáron ha nem sürgős inkább nem rendelek bort, vagy figyelem az időjárás előrejelzést. Sajnos saját bőrömön kellett megtapasztalnom ezt a minőségromlást, figyelmetlen voltam, s 2 alkalommal is megfőtt Németországból jövő tételem.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.30. 14:53:45

Érdekes a téma. És meg inkabb nehezíti a megítélhetőseget, hogy minden bor másképp reagál az ilyen stresszre. Meddig állhat talpon egy bor? Meddig állhat szobahomersekleten egy bor fektetve/állítva? Senki se tudja biztosan...

dagadtos 2011.07.30. 17:30:21

@chateautorres: Itthon erre különösen kell figyelni. Jártam már úgy például a Wein&Co csomagjával, hogy nyáron 32 fokot mértem a dobozban, amikor meghozták. Hosszas levelezés után kiderült, hogy az illető csomagküldő járművei Ausztriában ugyan teljesen légkondicionáltak, de átlépve a magyar határon az autóknak még az utastere (!) sem klímás. (Legalább egy jobb palack borral kárpótolt a Wein&Co.)

Arra is érdemes vigyázni, hogy kerüljünk minden olyan szállítási formát, ahol bármiféle esély mutatkozik arra, hogy a Magyar Posta veszi át a határon belüli kézbesítést. Ilyenkor az országon belüli szállítás sokszor hetekbe is beletelik (egészen nevetséges, vérlázító és gusztustalan módon), és a csomagról gyakorlatilag lehetetlen megtudni, hogy hol van, még érte sem tud menni az ember. Magyarul csak valódi nyomkövetéssel és futárszolgálattal szabad rendelni. A legnagyobb csapda ilyen szempontból Németország, ugyanis a sima DHL kiszállításhoz tartozik valamiféle kód, ami semmire nem jó, viszont mivel ez egyben a német posta is, ha a feladó simán postai csomagként adja fel a borokat, a Magyar Posta átveszi, és jöhet a gyomorgörcs. Tehát Németországból csak úgy jó a DHL, ha azt itthon is a DHL hozza ki, ez általában elég drága, és a német eladók fele nem érti, miért nem felel meg az olcsóbb szállítás. Kiváló alternatíva a UPS, ez olcsó, gyors, követhető, ha a kettő közül lehet választani, mindig ajánlott őket kérni.

Az is megérne egy elmélkedést, hogy néhány hazai borkereskedés hogyan tárolja a borait, elég csak magában az üzlethelyiségben körbenézni sokszor. Van olyan magyar borszaküzlet, ahol több mint százezer forintért kínálnak hatalmas bordói neveket úgy, hogy a palackok a 20 fok feletti hőmérsékleten állnak, és külön lámpával világítanak rájuk.

chateautorres 2011.07.30. 18:17:08

@dagadtos: Köszi, hogy megerősítettél! Sajnos amit leírtál, szinte mindben volt részem. De mivel nincs olyan németországi ismerősöm, akit megkérhetnék az ideiglenes raktározással, s a hazahozatallal, marad a futárszolgálat. Most még 4-6 hétig rizikós, azt tanácsolom az ismerőseimnek is, addig várjon a vásárlással, utána már azért nem történhet különösebb baja a bornak.

nick: 2011.08.01. 00:44:46

@chateautorres: ...max szétrázzák úton hazafelé

ill. az is csúnya egy történet, hogy nemcsak a hiperek, de egyes "borkereskedések" is komoly hő-, fény- és mechanikai tesztelésnek vetik alá szegény palackokat - illetve főleg a bennük levő lét :-(

néha a nem figyelés az árukkal párhuzamosan nő (ld. soktízezres Tokaji évekig(!) a kirakatban!!! :-S)

loading 2011.08.01. 09:35:33

@dagadtos: A DHL a Német Posta tulajdona már évek óta. Náluk is van olyan szolgáltatás, mint az UPS-nek, csak azt külön kell intézni.
A magyar postát lehet szidni, de más postáknak is vannak hasonló dolgaik: egy csomagomat a lengyel posta szétzúzta, majd ismeretlen címzett felkiálltással visszaküldte (előtte mindig sikeres volt a küldés). A legszebb, hogy még nekem kellett fizetnem a visszautat is (50% az eredeti díjnak).
@alföldi merlot: azért én nem lepődnék meg azon a megállapításon (sőt borítékolható volt), hogy a szállítási láncban a teherautón eltöltött időben kaphat hősokkot az áru. A borok esetében általában nem szokás temperált (hűtött) eszközökkel szállítani, ha nagy mennyiséget visznek (több raklap pl.). Bizonyos érték felett elviseli az áru ezt a többletköltséget.

Félédes Zweigelt 2011.08.01. 11:01:33

Csatlakozva @nick:: -hez, sajnos az egyik kedvenc borkereskedésem is árnyékolatlan déli fekvésű ablak mögött aszalja a borokat, esnek is széjjel, többször, mint szeretném.

Pozitív példa, hogy azért van magyar borász, aki hűtött konténerben exportál.

muskotály küvé 2011.08.01. 11:12:45

@loading: azért bosszantó, hogy a Magyar Posta alkalmatlansága miatt bizonytalan dolog Magyarországra külföldről bármit rendelni. Én ebből a szempontból az angol vagy a német postát tekintem mintának és nem a lengyelt.
Bár a helyzet sokat javult, a vidéki címünkre rendelt cuccok meg szoktak jönni.

A cikkben leírt problémák minket alapvetően szerintem nem érintenek, Magyarországon kicsik a távolságok (szar lehet a bordóit kedvelő japánoknak ez a bizonytalanság). Az viszont érdekelne, pl. a BT-hez hogy szállítják ide a bort Franciaországból vagy Artgentínából...

önkéntes rendőr 2011.08.02. 15:19:09

Nem tudom, miért gondolják egyesek, hogy a borkereskedések több figyelmet fordítanak a tárolásra, mint a hiperek? Praktikusan a borkereskedések maximun egy napos szobát, raktárhelyiséget bérelnek,jó esetben pincét (elég ritkán), míg a hipereknek elég nagy raktáruk van.

shiraz 2011.08.08. 12:17:24

mi nem utaztatunk bort nyáron, ennyi. európai borász barátaink ki sem adnak legtöbbször bort július-augusztusban.
Maurer Oszkár borait hoztuk júliusban, a saját hűtött rakterű autóban. egyszerű ez.

lvjtn (törölt) 2011.08.11. 18:36:16

@önkéntes rendőr: @nick:: marad a pincéből fogyasztás? :) viccen kívül: van jó példa arra magyarországon, hogy palackozástól az asztalomig a szállítás, tárolás során végig figyelnek a hőre és a fényre?

shiraz 2011.08.12. 12:17:54

@hegyaljai: Pista, nézzük azért azt meg mégegyszer....

shiraz 2011.08.12. 12:18:56

@lvjtn: ha a lakásdora szállítást rendelsz akkor van, ha boltban veszed akkor ugye haza is kell vinned valahogy, plusz hát a legtöbb bolt nem a jó táolási körülményeiről híres...
süti beállítások módosítása