Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Értéket teremtenek a borkészítésben

2011.08.03. 06:00 - alföldi merlot

Octopus betévedt a kiskőrösi Borászparadicsomba, és a kígyó rögtön a tiltott gyümölcsökhöz vezette. Ilyenekből lehet itt csemegézni:
"Cabernet aroma 25 kg-os (olasz)
Legkisebb rendelhető mennyiség: 1 kg (11250 Ft/kg).
Szölőből kivont természetes aroma. Adagolás 0,1 g/l.
Csomagolás: 50 ft/kg.
Bruttó ár: 281.250 Ft
Használatát a Bortörvény tiltja!
"

Akkor forgalmazását vajon mi indokolja?

Mielőtt azt hinnénk, hogy ez valami digó huncutság, vegyük észre, hogy van ezen a polcon hazai portéka is: muskotály és rizling. Sőt, az olaszok láthatóan le vannak maradva, ők még szőlőből vonják ki. A hazai termék ezúttal is jobb választás (bár használatát a bortörvény ennek is tiltja): azon kívül, hogy a hazai ipart támogatjuk vele, szintetikus, azaz rengeteg gépi munkát, vegyszeres permetezést és vizet takarít meg, és ez az árban is tükröződik.

Az iróniát félretéve: ez most mi ez?

[A fotó a Vinartis Kft. honlapjáról származik.]

Címkék: aroma borászati segédeszközök

78 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr523121920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

godbacchus 2011.08.03. 06:20:41

pfffö!

Végre nem kerülgetjük a forró kását, legalábbis ezen a fórumon.

godbacchus 2011.08.03. 06:23:55

Ha a forgalmazását betiltják akkor már Olaszországban belekerül majd a tartálykocsiba.
Na erre iszok egy pohár vizet...

2011.08.03. 08:04:36

@godbacchus: hanem kimondjuk, hogy igenis millió meg egy módon bele lehet nyúlni a borba? úgy értem, mi az újdonság a cikkben? van, akit ez most a meglepetés erejével kényszerít térdre itt? vagy majd a címlaposoknak a blogketrecből nagyot üt?

Daeril 2011.08.03. 08:32:43

@Parci: Szerintem nem kell azzal áltatni magunkat, hogy a problémát mindenki ismeri ezért nem is kell beszélni róla.
A problémákat felszínre kell hozni, beszélni kell róla különben soha nem fognak elmúlni.

borosember 2011.08.03. 09:04:13

Jogos, borász barátomnak szintén Kiskőrösön felajánlották (használt kóracél tartályt keresett), hogy 15Ft-ért literét megkaphatja bármilyen bornak. "És a vámosok?" kérdésre annyi volt a válasz, hogy mindig üres a zsebük..,gyorsan kifordult a helyről...Sajnos ez a valóság. A legtöbb helyen "vegyészkedés" megy, tisztelet a kis kivételnek.

hegyaljai 2011.08.03. 09:37:03

Ugyan már! Ezt csak olyan borászok veszik, akik szőlő üditőhöz, gyümölcsléhez használják fel. Papíron! : )

2011.08.03. 11:32:19

@Daeril: persze. a rácsodálkozás az, amit nem értek.

BORtaBOR 2011.08.03. 12:32:30

"Használatát a Bortörvény tiltja" - helyes.. de akkor vaj'h mi lészen belőle? Légfrissítő? Ablakmosó? Nagyi lekvárja? Természetes bio-,okö-, akármiszörp? Persze, költői kérdések.. mint ahogy a következő is.. hogy ha a használatát tiltja, a forgalmazását miért és micsodaként engedi?

Vinfosartis 2011.08.03. 14:04:56

A Vinartis nevű cég üzletpolitikáját, amit saját bőrömön is megtapasztalhattam, kitűnően fémjelezi, hogy milyen anyagokkal kereskedik.
Sz@r az egész!!

Miért engedik ezt?

E.G.O. 2011.08.03. 14:31:08

Ezt már egyszer leírtam más szavakkal.

Volt ugye egy per, előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból elkövetett glicerinhasználat témakörében. Tudtommal a PER ALATT, ugyanazon borvidéken, ugyanattól a kereskedőtől folyamatosan lehetett vásárolni glicerint, ha pontosak az információim, valami 25l el is fogyott. A gazdák közben nem győztek elhatárolódni, felháborodni, jajjatyaúristenkedni. Kíváncsi lennék, a hangadók közül hánynak kellett volna a saját boraitól is hamarjában elhatárolódni?

Persze, árusítani nem bűncselekmény, csak használni, pont, mint a fegyvereknél. Azokat is jóhiszeműen gyártják, csak hát a hülye emberek...

Ebből mit fog fel a laikus? Hozzák nekem pohárban az übervastag balatoni CF-et és sokat sejtetően forgatják: látod? ez nem "glicerines" - ez magától vastag...

Gratulálok.

G_P 2011.08.03. 17:24:11

Csodálom, hogy még senki nem említette az egészségi kockázatait az ilyen fogyasztásának. Vagy magától értetődő?

Mindenesetre számomra ez a legnagyobb visszatartó erő.

altimus 2011.08.03. 17:51:46

en hulye vagyok a boraszkodashoz, de ha ez a kiszereles 25 literes es literenkent 0.1 g (gramm?) kell belole a borba akkor ez az egy kanna 357ezer 0.7literes uveg borhoz eleg??

parrre 2011.08.03. 18:15:07

@altimus: Hú mekkora bulit lehetne abból csapni :)

soproni1 2011.08.03. 18:27:09

Csak nem képzelitek, hogy összegányolják a drága bort szőlővel ?

Amúgy mibe kell a 0,1 g-ot önteni,hogy bor legyen ?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.08.03. 18:48:43

Xenon lámpát is lehet kapni, viszont utólagos beépítése tilos.
Radarblokkolót is lehet kapni, viszont használni tilos.
Ennyi.

Az előző két példámmal ellentétben, ez tutira kurva káros az egészségre!!

Leone_510 2011.08.03. 18:50:12

Döbbenetes, csak egy magyarázat lehet, aki olyan szintű döntéshozó, hogy ezt megakadályozhatná de nem teszi, vastagon meg van kenve, ugyanis az én józan eszemmel azonnal betiltanám és örökre elvenném a kereskedelmi engedélyét is az ilyen alakoknak. Ebből látszik én nem kapok nokia dobozokat.

Madass 2011.08.03. 18:51:08

Jó, jó! De franc, vagy sauvignon? Nem mindegy ám!
@altimus: nem hiszem, hogy ebből 0,75-ös kiszerelésű 'bor' készül. inkább 2l-es, meg folyó (bár igazából csak reménykedek)
@parrre: :-D

Madass 2011.08.03. 18:53:07

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: meg azokat a kicsi pipákat is, amikből zöldet meg hasist lehet szívni, mást nem. csak a bele való illegális.

jozicsenko 2011.08.03. 19:02:41

@godbacchus: bodzaszörpöt

bort ma biztos nem... ;-)

dalton1 2011.08.03. 19:15:46

A "használatát a Bortörvény tiltja" rész már nem látható a honlapon...

dalton1 2011.08.03. 19:16:41

Ja...de...a részletekre kell kattintani...:)

És erről kérnek áfás számlát a "borászok" ...:D

OkoskaTo:rp 2011.08.03. 19:19:32

@dalton1: Ott van az még mindig, csak az ár/bevásárlókocsi alá csúszott a részletes terméklapon.

egri Fehér 2011.08.03. 19:28:00

@Leone_510: az a helyzet, hogy ezek az aromák teljesen legális élelmiszeripari segédanyagok. csakúgy, mint pl. az E.G.O. által említett glicerin (hogy ő az egyéb, ezzel kapcsolatos sugallatait honnan veszi, nem tudom, de biztos jobban tudja, mint én). a borba mondjuk tilos rakni mind a kettőt
azokat a gazembereket, akik ezeket az aromákat netán borba rakják, nos, őket kell lekapcsolni, nem pedig a boltot. el kell kérni a kimenő számlákat, a vevőknél pedig vizsgálatot kell tartani. ennyi az egész. meg lennék lepődve, ha ez nem történt volna már meg

mrZ (törölt) 2011.08.03. 19:33:02

Cabernet az olyan piti.
Az elnök utcában van élelmiszeripari aroma szaküzlet, ott "teszkó gazdaságos szamorodni 2008" ízű pancs is kapható.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.08.03. 20:04:19

Félre ne értsetek, de az, hogy a bortörvény tiltja valaminek a használatát, még nem jelenti azt, hogy egyételműen tilos belerakni a borba. Más kérdés, hogy az ily módon "kezelt" bort már tilos továbbértékesíteni. Egyébként hasonló a helyzet a répacukorral is. Ha nem elég magas a hétvégi telken a must cukorfoka, Józsi bácsi bizony beleborít 2-3 kiló Koronást és nem fog elszaladni a borászboltba engedélyezett szőlőlé-sűrítményért. Viszont az így megtermelt házi vinkóval nem is kereskedik, mert annyi nincs belőle. A szabályokat ettől még persze nyilván megszegi 1-2 nagyhal is.

átlátó 2011.08.03. 21:21:26

Már értem, hogy a szegény nagyhírű borászok az alig nyereségből hogyan építenek pincékből birodalmat.... hogy dűne rájuk.

Cpt. Flint 2011.08.03. 22:04:20

@bikmakk: pont ezt akartam írni én is, azaz hogy attól még nem kell/lehet betiltani a cukorkereskedelmet, hogy egyesek a cefrébe meg a mustba is raknak belőle.
nyilván ezek az aromák sem (értékesítendő) borhoz vannak kitalálva/árulva (bár szerintem Amerikában simán elmegy ez borban is). persze én mást sem szívesen ennék/innék szintetikus muskotályaromával, de ez megint más kérdés.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.08.03. 22:08:10

ilyenkor jön belőlem elő a ceterum censeo: mondja már meg valaki, aki tudja, hogy amikor ilyesmik fordulnak elő a borszakmában, akkor mit is keres pontosan Tiffán Zsolt bő 15 hónapja a parlamentben (azon kívül, hogy az orbáni savazógépet nyomkodja...)???????????????????????

esetleg ügyfélkapcsolatokat ápol

nadiposzata 2011.08.03. 22:10:07

Mióta változott visszájára a bortörvény, hogy már nem lehet cukrot rakni a mustba?
Vmiről nagyon lemaradtam.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.08.03. 22:16:06

@nadiposzata: Répacukrot szerintem már egy jó ideje nem lehet. (Legalábbis értékesítésre.) A kilencvenes évek elejéről származó, házi borkészítéssel foglalkozó könyvem szerzői erre külön ki is térnek. A kívánt cukorfokot természetes szőlőléből sűrített szőlőcukor hozzáadásával kell beállítani.

kukko 2011.08.03. 22:26:57

otthoni használatra a csiger ízesítéséhez biztosan tökéletes! :D

halaloszto 2011.08.03. 22:41:20

a nem kereskedelmi termekbe valo felhasznalasnak kicsit ellentmond, hogy a legkisebb kiszereles 1000 literhez valo, a nagyobb meg akar 2500 hektohoz.

vajk

VLADISZLAV 2011.08.03. 22:41:43

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: A lézerblokkoló ( ha arra gondoltál) használata Magyarországon legális.

Metál Marci 2011.08.03. 23:18:17

Mókás, de az jutott eszembe, hogy ennyi pénzért már adhatnák kicsit igényesebb csomagolásban is.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.08.03. 23:19:04

@VLADISZLAV: Valamint egyedileg vizsgáztatott autóba a xenon-fényszóró beépítése is.

ÖREG 2011.08.04. 05:58:17

@szenvedély S.: Még a híres nagy borászok is pancsolnak netán?

a_tom 2011.08.04. 07:38:33

El tudok képzelni olyan esetet amikor legálisan alkalmazzák;
Például biztos van olyan ember aki nem bélyeget gyűjt, hanem aromát. Ott sorakoznak az üvegvitrinében a 25kg-os kannák amikre nagyon büszke.
Vagy egy szuperhős (aroma-man) aki azért veszi meg mások elől hogy azok nehogy beletegyék a borba...
Vagy biztos van borízű süti/fagyi/étel, ami az aromától rosszabb ízű lesz ugyan, de ócsó...

seahawks 2011.08.04. 07:46:52

azér engedik forgalmazni, mert így legalább befolyik valamennyi adó belőle. ha a kerskedését is betiltanák, akkor is menne tovább, csak feketén...

Titus Pullo Urbino 2011.08.04. 08:14:09

Mi a szart értetlenkedtek, meg háborodtok? Minden forgalmazott borban van pótanyag, ma már nem borászok készítik a bort, hanem kémikusok és vegyészek, bort fahordóban? Ugyanmár, tartályban, gyorserjesztéssel. Ilyen szempontból nincsen különbség a 347 forintos teszkós bikavér és a csúcsborász villányi, szekszárdi, soproni, neszmélyi, akármilyen 16000 forintos csúcsbor között. Mindegyikben van adalékszer, de a francia, argentin borokban is van. Mit csodálkoztok? Ez egy igenigenkemény, kemény világ. Nekem privát szerencsém van, mert édesapám borász és termel bort (Esztergomban, szőlőből) és csak ritkán kell "csinált" bort vennem.

töltőttroll 2011.08.04. 08:21:02

akkor ezt a löttyöt is érdemes hamisitani! ;)

Phaszphej · http://phaszphej.blog.hu 2011.08.04. 08:33:17

Engem nem igazan zavarna, hogy aromat is tartalmaz egy ital.

Ket esetet kiveve :
1: sokkal rosszabb az ize
2: bizonyitottan rovidtavon is karos az egeszsegre.

Nem erzem tulzottan ezt a termeszetes/mesterseges vitat.
Nem csak a borban, mashol sem.

Sokan meg a fejfajasra is bioaszpirint akarnak beszedni, amit asvanyvizzel ontozott bokrokrol szednek ...

bulgakovmihaly 2011.08.04. 08:38:47

egy ilyen vacak kb 357ezer palackra elég...ez maga a takarékosság...

azekezetnelkulitelseolvasom 2011.08.04. 09:02:17

@a_tom: szerintem is süti ízesítő, pl. a borsodóba, vagy a borhabos tortához, a napközibe, hogy a gyerekeknek nehogy megártson!

egri Fehér 2011.08.04. 09:02:35

@Titus Pullo Urbino: de jó neked, hogy mindent ilyen jól tudsz :/

zRg 2011.08.04. 09:08:51

Jó, hogy pont Kiskőrös van említve. Ottani "volt rokon" termelt ugyan szőlőt, de valahogy mindig 4-5x annyi bort adott el kocsmáknak, mint amennyit kiadott volna a számológép. A legszebb, hogy ő ugyanazt itta.
A Balaton-felvidékre, Bakonyba a kocsmákba 80-90 ft-ért hozzák az "alföldi" bort. A helyi termelők tehetetlenek, a 200-250 Ft-os folyóborok nem versenyképesek.
Ebben az a szomorú, hogy pár éven belül vagy feladják, vagy átállnak ők is...

Secnir 2011.08.04. 09:10:09

@soproni1:
"Amúgy mibe kell a 0,1 g-ot önteni,hogy bor legyen ?"

0.7 l vízbe. Utána le kell dugózni, tíz percre napra tenni, majd kész is a cabernet.

zRg 2011.08.04. 09:13:20

@Secnir: és az aakohol is benne van?

Secnir 2011.08.04. 09:20:56

@zRg:
azért kell napra tenni, hogy a napfénytől beinduljon a reakció. 8 perc kell, hogy elsötétüljön szép pirosra, 2 perc, hogy megjelenjen az 1g- matériából az alkohol. Tíz perc napfény = 15%-os alkoholszint. tizenöt perc = 22%
húsz perc = megromlik.
ezért van ráírva, hogy napfényen nem tárolható...

zRg 2011.08.04. 09:30:23

Király. Szerintem azt a kitételt akkor hagyhatjuk is, hogy az olaszok szőlőből vonják ki. Ez csak megerősített abban, hogy a kis negyed hektáram mellé betelepítsem a maradék felet. Annyi bor pont kell azoknak az ismerőseimnek, akiket nem szeretnék a vegyiparnak átadni áldozati bárányként...

drover(fanyul társa) 2011.08.04. 09:45:45

Ahogy a villányi vendéglátóm mondta a neves helyi borokról, miután az ő termelői oportója totál más ízvilágú(értsd mértéktelen fogysztásra csábító:))volt mint a "nagynevű":
mitől legyen jó az a bor amiben 1 liter mennyiséget tekintve 7 deci a kémia?
A bornapokat nem hiába bojkottálják a helyi sváb "polgári" gazdák.

drover(fanyul társa) 2011.08.04. 09:47:14

@zRg:
Jaja, Inkább az othello mint a kémcső.

drover(fanyul társa) 2011.08.04. 09:51:06

@Secnir:
"..kész is a cabernet.."
Tévedés. Bele is kell hugyozni fél decit, mert az adja ki a leülepedő kristályokat...

Secnir 2011.08.04. 09:58:41

@drover(fanyul társa):
nem.
cabernetbe nem kell. tokajiba kell, mert a tufából kioldott szulfitokat kell helyettesíteni ezzel.
esetleg a fenti weboldalról lehet rendelni egy kis Tölgyfa Chips-et hozzá...

E.G.O. 2011.08.04. 10:01:16

Na, pont a fenti 8-10 komment miatt írtam, hogy gratulálok.

Most még poén, de tessék megnézni az átlagvéleményeket!

Bormarketing, én így szeretlek...

drover(fanyul társa) 2011.08.04. 10:22:30

@E.G.O.:
Hehe..
fel kéne tüntetni az üvegeken hogy "szőlőt nyomokban tartalmaz"...
Pont a laboratoriumi elhajlás miatt kezdi az ember becsülni a falusi "otelló" és egyéb direkt termő borokat. Rókaíz vagy mi a faxom ide vagy oda, (a kifinomult sznobok és borSZARértők szerint az van)szőlő illata és íze van. Vagy igazi, a nagy borgyárakhoz képest "kistermelőtől" vásárolva.
Bormarketing..blabla.
Vagy iszik valaki bort vagy nem.

drover(fanyul társa) 2011.08.04. 10:25:56

@Secnir:
Hát igen..
Egy lépés az, amikor aszongyák a pincészetben:
"Milyen hordóban értleltet kér a tisztelt vendég? A tölgyfa hordós azonnalra van mert van bekeverve,az eperfásra fél órát várni kell mert most ment egy új csomagért a furgon.."

drover(fanyul társa) 2011.08.04. 10:32:48

@Secnir:
Ja és a chips..
A kifinomult komoly sznobra rá lehet sózni a borkóstoldákban szarvasgombás ccsokoládét (élesztős étcsoki)vagy különleges sajtokat (szeletelt pannonia lecsurgatva)pár ezerért pluszban..

zRg 2011.08.04. 10:55:19

@E.G.O.: Bormarketing? Van saját szőlőm, saját fogyasztásra. Rizling, szürkebarát. Elég. Az ismerős, eladásra termelő borász viszont nem tudja eladni a borát, mert a kocsma 90-ért veszi a vegyületet. Miről beszélsz? Maradjon így? Szerintem a borkultúra igény, és nem marketing kérdése. Ha nem tud alulról építkezni az iparág, akkor a "nagyoknak" nem marad más, mint kiszolgálni a trendeket, és beállni a sorba. De ne azt nézd, hogy mi van most, hanem hogy hova vezethet ez. Biztosan jó, ha elfelejtődik a szaktudás, és futószalagon készülnek az egyenborok? A "vállalhatók"? Szomorú világ jön az ízlelőbimbókra...

dalton1 2011.08.04. 12:10:09

@bikmakk: altimus írta ezt a legelején...:

"en hulye vagyok a boraszkodashoz, de ha ez a kiszereles 25 literes es literenkent 0.1 g (gramm?) kell belole a borba akkor ez az egy kanna 357ezer 0.7literes uveg borhoz eleg??"

Józsi bácsi aligha termelt életében ennyit...ez a kiszerelés az ára és a mennyisége alapján egyértelműen nem a házikerti, saját célra termelő nyugdíjasokat célozza meg...

zRg 2011.08.04. 12:23:26

@dalton1: hogyne. Egy arc megvett egy Tolna megyei volt "borkombinátot". A szőlők helyén rég szántó van, de rendszeresen indulnak ciszternából esővízzel feltöltött kamionok országos túrára. Kb. olyan ez, mint amikor a kínai varrónőket felteszik a hajóra az alapanyaggal, és Európában pólót meg bevándorlókat szüretelnek...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.08.04. 15:05:49

@dalton1: Viszont az is ott van a hirdetésben, hogy a legkisebb mennyiség, amit árulnak belőle, az 1 kiló és mindössze tizenegyezer forintba kerül. Ez még a Józsibácsiknak is buli lehet. Gondolj bele: ha csak 500 liter bort készítenek egy évben, akkor a csodalöttyből potom 5 deka kell, ám nyilván eláll a következő szüretig, valamint a szomszédnak is lehet adni belőle.

117 2011.08.04. 15:09:14

Én a magam részéről szépen módszeresen bevizsgáltatnám a forgalomban kapható tételeket, és aki tiltott anyagot használ, annak elkoboznám a teljes érintett mennyiségét, visszaesőként eltiltanám a foglalkozás gyakorlásától. Akinek a terméke pedig egészség-károsító, az menne a dutyiba. Nem kivételeznék, a külföldiekkel sem. Persze, így meg vannak olyan válllakozók, akiknek megy a szekér. És a fentieket nem azért írtam, merthogy sajnálom, hogy megélnek.

kunzoo 2011.08.04. 15:16:17

Hát ez nagyon kínos. Kíváncsi lennék hogy hány literrel fogyott tavaly belőle.

A legjobb védekezés ellene, ha egy ellenőrzés után nyilvánosságra hoznák a számlák "vevő" rubrikáját. Gondolom persze nem XY pincészet névre kérik:)

Volt már itt is többször róla hogy kihalt az egyszerű asztali borok kategóriája, ez tölti ki a piaci űrt.

kunzoo 2011.08.04. 15:21:38

@117:

Egyszerűbb a forgalmazó oldaláról kiindulni és célzott vizsgálatokat folytatni.
Ha minden tételt több ismeretlenre megvizsgáltatnál, eljönne az analitikai kémia aranykora, elképesztő mennyiségű vizsgálat lenne, át is képezném magamat izibe! Oszt a jó mintákat mindjárt érzékszervileg is....

E.G.O. 2011.08.04. 15:58:56

@zRg: Hű, azt hiszem, valamit nagyon félreértettél, de lehet, hogy én nem voltam egyértelmű. Talán most: Az egésszel pont az a bajom, hogy a becsületes borászok munkáját IS tönkre lehet tenni egyetlen ekkora baromsággal, és mi ezekből a baromságokból hegyeket vagyunk képesek összehordani.
Emlékszel még az osztrák glikol-botrányra? Úgy emlékszem 3 pincészet volt érintett, a nagyvilág mégis bojkottálta az osztrák borok legtöbbjét, mondván "glikolos".
Az általam említett glicerines eset meghozta hamar "az egri borok glicerinesek" mondatot, hallottam nem is kétszer. Az előző kommentem is arról szólt, hogy marha könnyű volt egyetlen borászt meghurcolni úgy, hogy átfogó ellenőrzésre végül nem került sor. (biztos nem volt rá pénz...)

Ha általánosságban azt kommunikáljuk kifelé, hogy a mi boraink hamisak, javítottak (urambocsá:xarok, ugyebár...), akkor ne csodálkozzunk, ha lopáshatár felett betöltött pénzmennyiség sem lendíti előre a bormarketinget. Mi magunk ássuk a sírját, ugyanis.

Mielőtt meggyanúsítana bárki azzal, hogy a szőnyeg alá szeretném söpörni a gondokat, szeretném leszögezni, hogy jómagam a piaci visszellenőrzésekben és a technológiai (pince)razziákban hiszek. Amennyiben lehetővé SEM tennénk ezeknek a szereknek, kivonatoknak, bármiknek a megjelenését, TALÁN lehetőségünk lenne arra, hogy megfelelően kommunikálva nemzetközi szinten is előbbre juttathassuk a becsületes borászokat. Mert vannak ilyenek.

117 2011.08.04. 16:04:52

@kunzoo: Igen, alapvetően igazad van, csak elragadott a hév, de minden esetre egy VPOP-NAV vizsgálatot megérne a történet, hogy hová is vezetnek a szálak. (Persze lehet, hogy senki sem vásárolt belőle, ott áll a polcon évek óta, fogadok, a kolléga sem ellenőrizte a szavatossági időt:-.)))) Addig is marad a tapasztalati mintavétel. :-)

E.G.O. 2011.08.04. 16:15:01

@drover(fanyul társa): ... most erre nem tudom, hogy szépen mit kellene felelni, talán olvasd el amit @zRg-nek írtam. Lehet lenézni a borszakértőket, sőt, divat is. De tudod ők a direkttermőket is tudják a helyükön kezelni. Én is szívesen megkóstolok párat, csak nem fogyasztom minden nap. Remélem, nem okoztam csalódást :)

E.G.O. 2011.08.04. 16:23:07

@godbacchus: "Ha a forgalmazását betiltják akkor már Olaszországban belekerül majd a tartálykocsiba."

Sajna ebben igazad van, ezért lenne érdemes piaci vissz-ellenőrzéseket végezni - viszont, ha szőlő alapú a cucc, nem biztos, hogy detektálható.

kifli 2011.08.05. 01:04:39

ki kell írni az üvegre, hogy mi van a borban. ha nem az van benne, büntetni, de szigorúan. ennyire egyszerű lenne...

cserszegi lajos 2011.08.05. 07:34:50

Emberek!!!!

Tényleg ez a legnagyobb gond?????

Úgy látom ezen aromák más borvidékeken is elérhetőek!

Megint romboljuk a saját imázsunkat, mikor egyébként is döcög a szekér!!??

Foglalkozzunk már inkább valós problémákkal!!!!

Pl. azzal, hogy nem termelünk elég szőlőt az általunk elfogyasztott borok fogyasztásához !!

Az alföldre heti 3000 hl olasz sz@r minőségű asztali jön be 10-es alkohollal!!!

Ennél még a hamisítás is jobb volt nemzetgazdasági szempontból!!!

Kérdezzük már meg vezetőinket, hogy miért asszisztáltak, a támogatott szőlőkivágásokhoz mikor előre láttuk, hogy ez lesz a vége!!

Miért fekszenek le az Únió-nak politikusaink pár fillérét és hagynak közben ágazatokat tönkremenni!!

Miért csak minket kis és közepes pincészeteket zaklat az Mgszh Borászati Felügyelet???-nézné meg egy kicsit az import Olasz borokat is és nyomná ezt a MÉDIÁBA!!!!!

Mindenki tudja, hogy nem lehet aromát használni, de kristálycukor, kenyérélesztő is kapható mindenhol.

Ha szakmailag végiggondoljuk nem nagy a különbség például a szőlőből kinyert tanninok (legálisan használható) és a természetes aromák között!!-ezzel persze senkit sem akarok az utóbbiak használatára buzdítani!

Egy szó mint száz, ne tapossuk magunkat ennél mélyebbre, inkább próbáljunk összefogva kicsit felemelkedni!!

egri Fehér 2011.08.05. 08:15:28

@E.G.O.: Kedves E.G.O.
Ha valóban olyan jólértesült lennél, mint amilyennek hiszed magadat, akkor azt is tudnád, hogy 2009 őszén rengeteg egri vörösbort megvizsgált a hatóság, pont az általad kifejtett ok miatt, és eggyel sem volt probléma.

E.G.O. 2011.08.05. 10:36:12

@egri Fehér: Pillanatig sem hiszem magamról, hogy a legközelebb lennék az infókhoz, bár a szakmában dolgozom. Valóban nem tudom, hány bort vizsgáltak meg valójában. (ezt talán meg lehet nézni)Azt sem tudom (ahogyan írtam is), hogy ha már benne van a szőlő-alapú aroma a borban, az hogyan mutatható ki, majd rákérdezek a Bortanszéken. Félek, sehogy.

Amit viszont tudok: az a glicerin télleg elkelt. (boltnevet nem szeretnék írni, ha helyi borász vagy, valszeg tudod magadtól is). Gondolom akkor valahol ez a mennyiség el is fogyott.
Azt is tudom, hogy nem minden borászatot sikerült megvizsgálni, és ez nem biztos, hogy a hatóságok szándékán múlott. Ez bizonyára más borvidékeken pont ugyanígy megy, miért menne másképp?

Továbbá azt is tudom, hogy rengeteg becsületes borász dolgozik az országban, és nekik árt a legtöbbet ez az egész.
Amíg nem tudunk tenni valamit (bár a mit egy jó kérdés...)ezen dolgok ellen, kicsit nehéz lesz építkezni. Ebben remélem egyetértünk.

E.G.O. 2011.08.05. 10:56:04

@egri Fehér: és ha már itt tartunk:

vinartis.addel.hu/detailproduct.php?productid=419730&PHPSESSID=a7041f982b1922c0309cc13f7ba04364

Most is kapható - azoknál IS, akik értéket teremtenek a borkészítésben...

cserszegi lajos 2011.08.05. 13:29:01

@E.G.O.: ez sajnos minden vegyi és élelmiszer ipari anyaggal kereskedő cégnél elérhető, mert pl. a tusfürdő is ebből készül többek között....

De ha belegondolsz, a hivatalosan használható gumiarábikumtól nem sokban tér el.......

E.G.O. 2011.08.05. 14:01:51

@cserszegi lajos: Teljesen igazad van.

Ez a cég viszont kiírta a honlapjára a post címét, ez azért egy picit más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Természetesen sokféle élelmiszerben megtalálható - nem is káros az egészségre, mint azt sokan pedzegették. Jelzem a szőlőaroma sem.

Éppen csak a hatályos Bortörvény szerint a borkészítés során felhasználni tilos.

Mondjuk a gumiarábikumot sem értem, ha a glicerint tiltjuk pl, ez is igaz, de tartok tőle, hogy ilyen kérdést rengeteget tudnánk gyártani, a hozzá tartozó linkkel egyetemben...
süti beállítások módosítása