Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy - 2011. augusztus

2011.08.10. 06:00 - Az Alkoholisták

A méltányosan árazott alapboroknál különösen feltűnő, hogy a 2009-esek mintegy varázsütésre eltűntek a polcokról, és a helyüket a halmozottan hátrányos 2010-es év aggasztóan fiatal kármentő kísérletei foglalták el. A térdmagasságba eresztett léchez képest láttunk már nagyobbacska szökelléseket - én kóstoltam már vállalható 2010-es fehéret, rozét és portugiesert -, de indokolt az óvatosság. A listánkon még nem szerepel tavalyi bor, és nem biztos, hogy valaha fog, viszont négy kitűnő évjárat kínálatából mazsolázhatunk, és ilyen a magyar bor modern történelmében még nem fordult elő. Kétezer forint környékén most már valóban tobzódhatunk a jóban. Az általunk felsoroltakon túl bizonyára akad még számos kellemes meglepetés, de per pillanat ezek azok a borok, amelyekért tűzbe tennénk a kezünket. Örök hála minden borásznak, aki baráti áron minőséget nyújt, a többieknek pedig üzenjük, hogy a válság egyúttal az új szövetségek kötésének időszaka.

fehérek:

Jásdi Csopaki Rizling 2009
Borsos, fűszeres illattal indul, gyümölcse az őszibarack. Citrusos íven fut a sav, fut a sav, nem nagyon hosszan, nem nagyon erőteljesen, de fut. Telt, zamatos, mint a Szeremley (l. lent), de egy kicsit keskenyebb talán, viszont magasabb, frissebb is. Érdekes, hogy már a korty elején előjön valami csersav. A versenyfeltételeket megkavarandó fél-félpalackkal eltettem másnapra: és a Jásdi orrhosszal Szeremley elé került. Kicsit kerekedett, édesedett, a Szeremley inkább enyhén tompult. Öt pont 1500 forintért. (műtannin) Bővebben>>

Royal Tokaji Furmint 2009
Az új évjárat több újdonsággal is szolgál. Az első, és üdvözlendő dolog, hogy csavarzár váltotta fel a parafa dugót, így nem kell többé TCA-s palacktól rettegnünk. A második, hogy bár a bor jellegét és szerkezetét megőrizte, azaz továbbra sem egy csontszáraz, szikár furmint, határozottan frissebb, üdébb aromavilággal rendelkezik. Citromos-grépfrútos, szőlős, virágos illattal nyit, szinte egy aromás szőlőből készült reduktív bornak hat a korábbi évjáratokhoz képest. A hordó is visszafogottabb, finom pörkölt mogyorós kiegészítés csupán. Belekóstolva most is halvány édesség fogad, kerek savak, friss, virágos és citrusos aromák. Gördülékeny, könnyed, tiszta, friss, finom fanyarsággal a végén, jó utóízzel. 6 pont (1500 Ft) (octopus)

Patricius Tokaji Furmint 2009
Igen világos citromsárga. Illata közepesen intenzív, fiatalos és üde, reduktív borosan tiszta, de szerencsére nem tuttifruttis, ez nagyban növeli vonzerejét. Primer aromák, szőlő, szőlővirág, citrusok, fehér húsú őszibarack, egy kis zsírkrétával kiegészülve. Teste könnyed közepes, nem a savakra épül, inkább kedves és törékeny, mintsem szigorú. Kerek és arányos, ízében szintén szőlő, virágok, őszibarack, nem túlságosan mély vagy komplex, inkább tisztaságával, remek ihatóságával hódít. 6 pont (1600 Ft) (octopus)

Szeremley Rizling 2009
Van egy kis savhiánya, mindig is volt, de az ember nem nagyon bánja, többet kap vissza zamatban, kerekségben, ihatóságban. Jellegzetesen petrolos, amit akár mineralitásnak is szépíthetünk (kő-olaj, végülis), buja gyümölcseiben túlérett vilmoskörte, grapefruit. Az ember úgy érzi, hogy egy ládával meg tudna inni belőle, nem lóg belőle semmi semerre, semmi túlzás, semmi feltűnési viszketegség, nagyboros gesztus. Mégis, majdnem annyira tud lelkesíteni, mint a legkülönlegesebb, rafinált savszerkezettel, szétgyúrt testtel és végtelen utóízzel cselező gigasztár. Ilyen borból kéne még száz, ezer, és kipicsázhatnánk a világpiacról az osztrákok veltelínijét. Hat pont - 1800 Ft. (műtannin) Bővebben>>

Scheller Táltoshegyi Olaszrizling 2006
Számomra ez az olaszrizling egyik iskolapéldája. Nincs agyonfarigcsálva, csiszolva, szidolozva, magától értetődő, erőlködésmentes, természetes egyensúly és vitalitás jellemzi - azonnal levett a lábamról. Az illatban eleinte átható gyógyszeresség, de ez félóra után nyomtalanul eltűnt, aztán citromfű, kamilla, méz, sárgabarack és marcipán. Tágas, korlátlan, eleven korty – ha van ennek így értelme. Ízben aszalt sárgabarack, gyöngyvirág és méz, a korty végétől zelleres-mandulás fanyarság. Közel ötévesen már látszik az érett bor magabiztossága és még érezhető a fiatal életereje. 6 pont (1950 Ft). (alföldi merlot)

Scheller Áldozói Zöldveltelini 2006
Illata intenzív, első szippantásra fülledt, aztán meg szokatlanul érett minden fáradtság vagy oxidáció jele nélkül. Gyógyfüvek, méz, citromfű, menta, napégette széna és egy kis földesség. Egyedi karakterű és érdekesen változnak a hangsúlyai. Kóstolva közepesnél testesebb, tömör, remek szerkezetű és ízgazdag bor. Savai kiválóan beépültek testébe: tartanak és élnek, nem szólóznak, de rendesen kiveszik részüket a közös munkából és játékból is. Határozottan érett, de egyáltalán nem öreg bor benyomását kelti, a mélyben van benne valami rusztikus zabolátlanság is. A korty közepe szinte robban, annyira tartalmas, kétharmad után aztán csípni kezd az alkohol, ezen még hűtéssel lehet enyhíteni. Hat pont (1950 Ft) (palack)

Rókusfalvy Etyeki Chardonnay 2009
Rókusfalvy Pált szoros barátság fűzi Bott Frigyeshez, és ennek bevallottan egyik fontos eleme a szakmai forró drót. Ez a chardonnay kimondottan Bott Frigyes 2009-es borait idézi: hordó, maradékcukor, pörgés, gyümölcs és szépívű szerkezet.
A friss fa még érződik az illatban, de a pörkölt mogyorón túl van itt még kovakő, fehérvirág, őszibarack és kört, no meg valami fémes árnyalat. Kóstolva nagyon profi, kerek, lendületes, jól elkészített bor. Közepes test, arányos savak, csipetnyi maradékcukorral kiemelt őszibarackos-körtés gyümölcsösség, a korty végén jóleső mandulás fanyarság. A textúra selymes, a konzisztencia krémes (remélem, jól használtam az idegenszavakat). Egy dinamikus, elegáns chardonnay. 6 pont (2200 Ft) (Poszt még nem született róluk, de a szürkebarát és a zöldveltelini még jobbak ugyanennyiért.) (alföldi merlot)

Bussay Olaszrizling 2008
A bontás napján kissé faragatlannak, kiforratlannak hatott, aztán másnapra összerakta magát. Az illat egyedi, tömör és mély: zsírkréta, mezei virágok, citrusok és talán egy csipetnyi fehérbors. A fehérbors felvillanása után lehetetlen volt az osztrák zöldveltelini-párhuzamot elhessegetni: ez is egy barátságos, magabiztos, tömör szerkezetű bor, amit erőlködésmentes elegancia jellemez. Az érett savak és a jó közepes test tökéletesen együttmozog. Nyugodt és magabiztos. A korty gyümölcsös, a lecsengés finoman mandulás. Nincs benne semmi durvaság, finom és tipikusan olaszrizlinges eszközökkel dolgozik. 7 pont. (2200 Ft) (alföldi merlot)

félszáraz és félédes fehérek:

Degenfeld Tokaji Muscat Lunel 2009
A muscat lunelt egy helyi borász egyszer Tokaj rozéjának nevezte: az a friss, lendületes, olcsó tömegbor, amivel lehet szőnyegbombázni a piacot. Amiben a kilences Degenfeld-muscat más mint a korábbiak: intenzívebb édesség, nagyobb test, glicerinesség, lecsengésben csersavérzet. A legföltűnőbb különbség: a korábbi évjáratoknál jóval magasabb alkohol: 11,5-ről 12,5-re ment föl, nagyon határozottan érezni. Szerintem pedig eddig ez a legjobban sikerült Degenfeld-muskotály. 6 pont. (1850 Ft) (műtannin)

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2009
Az illattal nem lehet betelni: intenzív, vonzó és egzotikus. A fehérborokhoz az ember óhatatlanul fehérboros illatokat társít, mindenkinek megvan a maga könnyen előhívható aromakereke, de ez kifog rajtunk. Eleinte a szokványosabb egresben, aztán a szokatlanabb rebarbarában véltük megtalálni az igazságot, de valójában élénk és friss fekete ribizli illatot áraszt (nem a cabernet sauvignonokban sztenderd cassis likőrt, hanem az érett gyümölcsét). Szerintem ez az illat mindenkit ámulatba ejt, aztán lesz akit zavarba is (extrém módon primér), engem viszont a hurik közé katapultált. Kóstolva elképesztően sima felszínű, selymes és tiszta. Gömbölyű, mint egy DOP olívaolajcsepp. Gyönyörű, érett, a testbe tökéletesen integrált savak. A kortyban az illathoz hasonló intenzitással érvényesülnek az ízek: döntően aszalt sárgabarack. A 26 gramm cukrot játszi könnyedséggel viseli, érzet alapján a félszáraz felső határára tenném. 8 pont és 2500 Ft

Bussay Tramini 2008
Szépen definiált, intenzív, egyedi illat rózsavízzel, fehérborssal és őszibarackkal. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat: a korty gömbölyű, sima felszínű, miközben csupa élet. Ilyen érett, kristálytiszta, finom savszerkezettel talán még egyetlen magyar borban sem találkoztam. A korty fűszeres, olajos, krémes és viszonylag testes, de a szorgalmasan aládolgozó savak zokszó nélkül viszik előre. A lecsengés mandulás-marcipános ízekkel kezdődik és rózsaszirommal végződik - percekkel később. Elegáns, friss, tiszta és finom, két korty után föl sem tűnik, hogy félédes (pedig nem rajongok a félműfajokért). 8 pont (2980 Ft) (alföldi merlot)

édes fehérek:

Vayi Cuvée 2009
A Vayi Cuvée egy aszú és egy fordítás hibridje, kóstolva azonban inkább késői szüret, és Tokaj legszebb, vagy legalábbis legmegnyerőbb arcát mutatja (pláne, ha az árcédula is belóg a képbe).
Friss, sziporkázó, gazdagon gyümölcsös illat. Határozott vonalvezetés, jól definiált, élénk színek - vajas körte, birs, virágok, mandarin, szőlő és egy árnyalatnyi fémesség. Van valami mahleres-klimtes-szecessziós ebben a borban, ami levett a lábamról. Kóstolva tiszta, finom és friss. A nem kevés maradékcukrot könnyen viseli, nem ragad, nem szirupos, jól iható. Közepes test, selymes textúra, nagyon intenzív ízek - körte, birs és szőlő. A lecsengést finoman pezsdítik a csiszolt savak, bár nem eposzi hosszúságú. 7 pont. (2340 forint) (alföldi merlot)

Oremus Tokaji Szamorodni 2007
Ragyogó világos arany szín, beleszagolva pedig szinte leteríti az embert, olyan illatos. Kristálytiszta és friss, a muskotály egyértelműen tetten érhető illatában, emellett szőlővirág, citrusok, ananász, csipetnyi méz, és az édességet ellensúlyozandó grépfrútos fanyarság, egy csipet füst. Könnyedség hatja át, ahogy a kortyot is, mindazonáltal meglepően viszkózus és súlya is van. Túlzó savak nélkül is lendületes, íze igazán gazdag, virágos, citrusos, gyömbéres, finoman kesernyés, szép hosszú utóízzel, amiben aszalt barack is feltűnik. Itatós, kedves bor, ne tartogassák, ne szellőztessék, csak igyák és élvezzék, most lehet a legszebb formájában. 7 pont (2590 Ft) (octopus)

rózsaszínek, pirosak:

Ráspi Siller 2009
Halvány rubin színű még több fakó téglával. Beleszagolva egész komoly ráspis illatok ugranak ki a pohárból, ami nálam őszibarackot, ibolyát, kakaós nápolyit és nap perzselte este hűlő sziklát, alighanem mészkőt és csillámpalát jelent. Az a legizgalmasabb benne, hogy bár az illat intenzív ugyanakkor olyan, mintha állandóan változna az összetevők aránya, így nem lehet megunni. Szájban is nagyon intenzív és remek szerkezetű. Savai könnyedek, egyáltalán nem húzósak, játszanak és közben észrevétlen tartják az egyáltalán nem kicsi, inkább már közepes testet. Ízében erőteljesen gyümölcsös és sós, markánsan karakteres. A korty második felében, ahogy az illatban is, sillertől nem várt illetve nem megszokott mélységek jelennek meg. Lecsengése nagyon intenzív, hosszú és jóízű. Fogyasztói oldalról nézve erősen feszegeti a sillerség határait: tud komolyabb és mélyebb lenni, mint azt ettől a műfajtól (el)várnánk. Ugyanakkor meg tud maradni finomnak, gyümölcsösnek és jól ihatónak: vagyis hozza azt is, amit egy sillertől várunk. Ezért legalább hatot érdemel, de én nem sajnálom tőle a hét pontot sem. (1950 Ft) (palack)

vörösek:

Iványi Zsófi Villányi Portugieser 2009
A keményvonalas terroirista szűretlen portugiesere. Nem túl bonyolult, kedves, gyümölccsel teli orrbéli élményt ad: jó érett, nagyon sötét cseresznyével, hasonszínű szilvával és egy kis marcipánnal. Kóstolva ugyanez csak jóval bátrabban, intenzívebben. Sima felszín, jó közepes test, finom, harapható, húsos gyümölcsösség. Savak, tanninok a helyükön, külön észre sem vesszük őket, pedig rendesen odateszik magukat akkor és ott ahol kell. Lecsengése közepesnél intenzívebb, szép hosszú, finoman kesernyés legvéggel. Hat pont és 1300 Ft körül nagyon besztbáj. (palack)

Weninger Sopron 2008
Ha mostanában úgy adódik, hogy egy áruházban kell vörösbort vennem, szinte biztosan ezt viszem, 2100-2200 Ft (tok, vonó). Mert egyéniség. Karakter. Soproni és Weninger, messzire kerüli fajtajellegesdit meg a világdivatot, nyoma nincsen édességnek, túlextrahált tunyaságnak: az anyag él.
Sós erdei mészkőlekvár zsírkrétával és szénnel. Nem mondom, hogy nem lehetne benne egy kicsit több gyümölcs (a sok grafit mellé), esetleg még egy kis fűszer, de nem kívánságműsor, és a szerkezettel semmi baj: vibrál, játszik, megy előre. És van benne, bizony, egy kis savanyú, ami nem hogy zavarna, de még tetszik is, sok lime, miszerint zöldcitrom, mintha bepermetezték volna limelével. Utóízében is jelen, a szénporos-zsírkrétás, tisztességesen hosszú kortyhalál előtt. Hat pont. (1690 Ft) (műtannin)

Ráspi Kékfrankos 2007
A sima kékfrankos a fertőrákosi mágustól. Közepesem intenzív, elsőre egyáltalán nem ráspis bemutatkozás az orrban. Feketecseresznye, szilva, rumosdió, sült hús. Idővel aztán csak felbukkan egy adag őszibarack és fehér csokoládé is, hogy elhiggyük, mi van a poharunkban. Érdekesen változó és vonzó illat. Kóstolva sima felszínű, egyensúlyos, izgalmasan gyümölcsös és sós a korty. Érdekes, hogy a kiváló savakon kívül észlelhető mennyiségű és jó minőségű tannin adja neki a tartást. Teste izmos és bár nem vastag, mégis koncentrált, sűrű, erős magja van. Nagyon finom, jóivású bor, minden a helyén van benne. 7 pont - 1980 Ft. (palack)

Janus Cabernet Franc 2008
A fiatalon tomboló fekete bogyósok mostanra halkultak valamelyest, az akkor még csöndes fűszerpaprika és a hordó édesfűszerei viszont – kibújván a gyümölcs szorításából – új erőre kaptak, így az illat most elsősorban vegetális, másodsorban karamelles, kávés, szegfűszeges. A korty meleg és kényeztető, nincsenek élek vagy sarkok, csak szuperérett tanninok, lágy savak és krémes textúra. Az alkohol sem éget, a korty vége mégis kissé édesbe fordul, és ezt a viszonylag hosszú utóíznek sem sikerül teljesen levetkőznie. Még éppen best buy, de félő, hogy néhány kezdőnek sok lesz benne a zöldség, néhány haladónak pedig gejllé válhat az édesség. Eléri a 6 pontot. (1990 Ft) (dagadtos)

Szabó Pince Pécsi Kadarka 2009
Kadarkásan izgalmas fűszeresség a megszokottnál kevesebb vegetális jeggyel viszont több, édes gyümölcsösséggel, délies karakterrel, érett mosolygós málnával minden lekvárosság nélkül. Kóstolva közepes testű, ami a fajtán belül már inkább nagynak számít. Jó savak, érintésnyi tannin. Struktúrája stabil és nagyjából arányos, azért csak nagyjából, mert egy kis alkohol hangsúlyt azért érezni véltem benne. Íze összecseng az illat ígéretével: érett, finom gyümölcsösség, játékos, kedves fűszerességgel meghintve. A korty második felében jön egy kis likőrös, tüzes, keserédes íz, ami a közepesen hosszú lecsengésre is marad. 5 és 6 pont között, egy cseppet közelebb az utóbbihoz. (1990 Ft) (palack)

Chateau Teleki Cabernet Franc 2007
Abszolút fajtajelleges illat: gazdag fekete ribizlis gyümölcsösség és rengeteg fűszer. Előbbi szépen érett, napfény-hiánytól bizonyosan nem szenvedett, utóbbi babéros, korianderes, keleti fűszeres. A háttérben némi földesség és kenyérhéj. Teste telt közepes, a savak észrevétlenül teszik dolgukat, íze kellően mély, sok-sok fanyar fekete ribizlivel és fűszerrel, dettó, mint az illat. Hordót itt sem érezni, édességet sem, az alkohol viszont kicsit melegít a végén, és a tannin is érdes, noha ennyi rusztikusság még akár jól is áll neki. Utóíze is hosszú, nagyon rendben van ez a bor. Stabil 6 pont. (2100 Ft környéke) (octopus)

Etyeki Kúria Red 2007
Először még Magyar vándorként kóstoltam, a néhai név soproni szüretre, de etyeki feldolgozásra utal; 90% pinot noir, 10% merlot. Elsőre olyan, mint valami trópusi gyümölcsleves erős kókuszos fűszerességgel. A soproni vörösekre amúgy is jellemző déli gyümölcsök küzdenek a hordóval, mangó és maracuja a tejes, vaníliás jegyekkel – szokatlan, de szerethető egyveleg. Idővel teret nyernek a fajták, jönnek a piros bogyósok, de az édes-egzotikus hangulat sértetlen marad. A korty már nyugodt, kerek, közepesnél alig nagyobb testtel, kissé túlbuzgó alkohollal (14%), kevés tanninnal, hosszú utóízzel. Fiatalon, több erővel talán még jobban tetszett, de még mindig egy kifejezetten finom, vonzó bor. Stabil 6 pont. (2490 Ft) (dagadtos)

Matias Zweigelt 2008
Egyedi világával, hecsedlis, szilvás, mentolos, fahéjas, füstös-hordós aromáival már többször is elbűvölt. Nem tudom, hogyan lehet egy pécsi zweigeltnek északi karaktere, de az illat után előbb mondanám északinak, mint délinek: a csipkebogyó és a füst Egerre, a mentolos-fahéjas fűszeresség pedig Észak-Rhone-ra emlékeztet. Szájban is összetett, egyszerre édes, sós és savanyú – a kevés, selymes tanninnak köszönhetően pedig kedves is, így veszélyesen itatja magát. Még az utóíze is hosszú. Nagyon eltaláltak valamit, vagy tényleg beleborult valami szép észak-rhone-i syrah. 7 pont, kiváló vétel. (2600 Ft) (dagadtos)

Feind - Villa Quaiar Shiraz 2008
A shiraz megjelölés kicsit megtévesztő lehet, ez cseppet sem egy édes-nehéz, újvilági stílusban komponált bor. Intenzív illatának elsőre legszembetűnőbb eleme a határozott parfümösség: mintha valami jobb muskotály is keveredett volna bele. Érdemes tovább pörgetni a poharat: vonzó szedres gyümölcsösség, bors, füstölt sonka tárul az orrunk elé, egy finom vegetális jeggyel kiegészülve. Kóstolva feszes szerkezetű, lendületes, könnyed, zamatos; remekül iható és az elmélyültebb vizsgálódáshoz is elég tartalmas. Élénk savaival és relatív karcsúságával, moderált tanninjaival kékfrankost idéz. Remek bor. Eléri a 7 pontot. (2500-2990 Ft) (octopus)

Gróf Buttler Kékfrankos 2007
Enyhén opálos, világos gránátvörös. Illata megkapóan szép, intenzív és összetett, határozottan emlékeztet a pince egyéb boraira – olyannyira, hogy inkább Buttleres, mint fajtajelleges. Fekete cseresznye, hecsedli lekvár, gyógynövények, dohány és fahéj, étcsokoládéba mártott cseresznye, a háttérben egy medvecukros/kátrányos vonulat. Cseppet sem tömény, inkább játékos, és ugyanezt hozza szájban is: szinte törékeny, súlytalan, alig közepes testtel, mégis nagyon ízgazdag. Kerek és puha, remek egri savakkal, visszafogott, érett tanninnal. Egészen egységes és egyensúlyos, sehol egy eldolgozatlan él. Utóíze elképesztően hosszú, fél percen túl is érezni hecsedlis, cseresznyés aromáit. 7 pont. (2990 Ft) (octopus)

Heimann Birtokbor 2007
Az óceán túloldalán erre mondanák, hogy million-dollar nose. Gyönyörű illat: nem csak vonzó, hanem élénk, árnyalatokban gazdag, és bár a hordó jegyei is érezhetőek, a tiszta, természetes gyümölcsösség a meghatározó (szeder, cseresznye, málna és némi tejkaramell). Az illat áttetszősége a kortyban is folytatódik, hajlékony, ruganyos, sokszínű. Nem savanyú, nem keserű, nem édes. Gyümölcsös frissesség és lendület hatja át. Remekül csúszik. Egyenletesen szétterülő, érett, közepes mennyiségű tannin. A lecsengést ismét gyümölcsös, tiszta zamatok és transzparencia jellemzi. 7 pont (3280 Ft) (alföldi merlot)

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr713137072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szuperül sikerült a mai grillezés! 2011.08.16. 18:22:14

Grill-brikettKipróbáltuk a grill-brikettet, és ragyogóan bevált. Azt ígéri, hogy minden varázslat nélkül begyújtható, láng nélkül ég, 15 perc alatt átizzik, és egyenletesen adja le a hőt legalább két órán át. Mindez teljesen igaz, annyit még hozzátenné...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huskyjoe 2011.08.10. 10:40:09

ha már best buy, akkor miért nem néztek utána, hogy hol lehet ezekez a legolcsóbban beszerezni.
csak néhány borfalus ár:
matias zweigelt: 2250
szeremley rizling: 1390
ráspi kf és siller: 1950
(utóbbiknál elhanyagolható a különbség, vagy épp nincs :)

európai 2011.08.10. 13:49:37

“Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2009
Az illattal nem lehet betelni: intenzív, vonzó és egzotikus. A fehérborokhoz az ember óhatatlanul fehérboros illatokat társít, mindenkinek megvan a maga könnyen előhívható aromakereke, de ez kifog rajtunk. Eleinte a szokványosabb egresben, aztán a szokatlanabb rebarbarában véltük megtalálni az igazságot, de valójában élénk és friss fekete ribizli illatot áraszt (nem a cabernet sauvignonokban sztenderd cassis likőrt, hanem az érett gyümölcsét). Szerintem ez az illat mindenkit ámulatba ejt, aztán lesz akit zavarba is (extrém módon primér), engem viszont a hurik közé katapultált. Kóstolva elképesztően sima felszínű, selymes és tiszta. Gömbölyű, mint egy DOP olívaolajcsepp. Gyönyörű, érett, a testbe tökéletesen integrált savak. A kortyban az illathoz hasonló intenzitással érvényesülnek az ízek: döntően aszalt sárgabarack. A 26 gramm cukrot játszi könnyedséggel viseli, érzet alapján a félszáraz felső határára tenném. 8 pont és 2500 Ft”

A szerző minden szavával egyetértek! Apátsági pincelátogatásom alkalmával, Fazekas Tibor vincellér társaságában kóstoltam ezt a kiváló tételt! Megfelelő érlelés, tárolás után akár a 9-9.5 pntot is elérheti. Ebben az árképzésben, valószinűleg a legjobb vétel Magyarországon! Kiváló somlói! Példamutató lehet a többi pincészetnek.

kádkongató 2011.08.10. 14:16:08

Az a gond, hogy besztbáj ide vagy oda, egy-két jó bort is kóstolhatnátok..
pl Villa Tolnay-t miért bojkottáljátok teljesen? Zöldveltelini, rajnai a tavasz szériából itt gallyra veri a mezőnyt minőségben felülről, árban meg alulról.a Tradition szériáról meg még nem is beszéltünk akkor

Belcsuj 2011.08.10. 14:50:43

Amiket én még hozzátennék a listához:

Breitenbach Halas Furmint 2008 (2100, Radovin)
Orsolya Hetedhét 2008 (1650, Kézműves B.H.)
Orsolya Kettőezernyolc 2008 (2280, BT.)
Demeter 1/2 8 Siller 2008 (1575, In Vino Veritas)
Villa Tolnay Olaszrizling Selection 2006 (1990, Kézműves B.H.)

A Furmintnál és a Kettőezernyolcnál ezek törzsvásárlói árak. Egyébként tudtommal mind kapható még.

Octopus 2011.08.10. 15:08:52

@Belcsuj: az Orsolya hetedhét 08 valóban kiváló, érdemes ráhajtani, a kettőezernyolc viszont már nem kapható, legalábbis a Bortársaság honlapja szerint. Van viszont helyette 2009, beszámoló hamarosan

Belcsuj 2011.08.10. 15:25:35

@Octopus: Igazad van, kissé futtában néztem rá a BT honlapjára ezek szerint. Várom a 2009-ről a beszámolót, a 2008 nagyon tetszett.

borosember 2011.08.11. 08:19:18

Lenkey Fecsegő '09 (Hárs-Furmint) 1600 Ft polcon! pl: Karaffa, Wekerlei Bortár

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.12. 08:53:42

Felbuzdulva tegnap kidugóztunk egy SAP Hárslevelű 2009-t és hát nem sikerült annyira megértőnek lenni, mint a szerzőnek. A bornak erősen muskátlis és édeskés szaga van, komolytalanító ez, mint a kálium-szorbáttal kezelt édesített gagyiborok. Az anyag sűrű, először koncentráltnak tűnik, de a kortyközép vizes, nagy lyuk tátong rajta. A magas sav sem képes megtartani a bamba-nagy cukrot, az aromák hamar elhalványulnak, csak a geil, tapadós cukrosság marad, némi muskátlival. Az olcsóboros hangulattól sajnos nem tudok szabadulni. Max. 4/5p, több biztosan nem.

Hogy mentsük a dolgot, nyílt egy Tramini 08 is, ami illatban húsos, rózsás és botrytises, semmi gyümölcs. Kóstolva elképesztően nehéz, sűrű, kőkemény - gyomorban bántó - savakkal, erős sóssággal, semmi gyümölccsel, teli botrytisszel. Minek kell egy somlói száraz borba botrytisz? Soha nem fogom ezt felfogni... A bort senki nem tudja meginni az asztalnál. Palackhiba kizárva, 6 hónapon belül másodszor járunk így a borral, az idő biztosan nem használ neki. 3p

Ezeket a borokat semmilyen ételhez nem tudom elképzelni. Készítőjük-megálmodójuk kiragadta őket minden olyan kontextusból, amelyben a bor évezredek óta létezik.

európai 2011.08.12. 09:09:37

@akov: A szerző bizonyára tréfál a 2009-es SAP bor leirását illetőleg,hiszen egy nagyon gyenge, 3.5-4 pontos tételről van szó aminek kereskedelmi forgalomba sem szabadott volna kerülnie, hát még 8 ponttal a best buy listára feljutni.Én nem kivántam olyan gúnyos lenni mint a szerző:(Kóstolva elképesztően sima felszínű, selymes és tiszta. Gömbölyű, mint egy DOP olívaolajcsepp. Gyönyörű, érett, a testbe tökéletesen integrált savak...hahaha) de azért betűztem 9.5 pontos megjegyzésemet, ha már viccelünk. Csalódásomat jeleztem a vincellér felé is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.12. 10:58:59

@akov: Ezek szerint nem mi voltunk egyedül, akik ilyennek éreztük. Mindamellett egy félédes bort alapul véve szerintem nem rossz az egyensúlya, a textúrában is javulást érzek a korábbi évjáratokhoz képest. Viszont szerintem se igazán odaillőek a muskátlis-vegetális furcsa aromák, akár a Somlót, akár a fajtát keressük benne, illetve a korty közepén levő ürességgel is egyetértek.

A 08-as tramininél vázolt problémákba szintén nemrég futottam bele a 07-es juhfrak kapcsán.

Viszont én általában nem vagyok annyira botritisz-űző, mint Te. :) Ha az egyensúly és a tapintat rendben van, felőlem jöhet(ne).

lackó 2011.08.12. 11:00:30

@kádkongató: az a Villa Tolnay rajnai tényleg nagyon spiccen van, de ugyanúgy lehetne említeni a Remetebor Kékfrankost is, kb. azonos áron. De ez az egész best-buy kategória nehéz ügy.

részleges részeges · http://reszlegesreszeges.blogspot.com/ 2011.08.13. 23:50:28

<reklám>

@madaras teszkó:
Malatinszky (Le Sommelier) Tenkes 2006 × 2(! - nem igényesen összecelluxoszva): 3.999,-
Gál Tibor Pinot Noir 2004 × 2(! - dettó): 2.999,-
Ch. Vincent dry rosé (0,1875 l) × 2(! - ez is): 459,-

@sima:
Monarchia Battonage Ch. 2005/6: 2.549,-
Monarchia Noir 2004/5: 1.529,-
Malatinszky (Le Sommelier) CS 2005/6/7: 2.009,-

</reklám>

...elég porosak, úh talán nem a napon főzték őket
remélem... :-)

Holland Lovas 2011.08.18. 13:00:06

Hm, az eddig agyondícsért SAP szortimentről most kiderül az ellenkezője, érdekes.

2011.08.18. 15:29:01

@Holland Lovas: én inkább úgy fogalmaznék, hogy van, akinek nem jönnek be a borok. számomra például nincs számottevő változás a korábbi (pozitív) tapasztalatokhoz képest.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.10.10. 09:58:09

@drbarta: csatlakozom minden előttem szólóhoz a 2009-es SAP Hárslevelűvel kapcsolatban (sajnálom már, hogy az itteni hype hatására 3 palackkal is vettem belőle).

akov leírása teljesen pontos, középen nagy lyuk tátong.

a bor talán eléri az "alig négyes" kategóriát, de mivel én az árral is súlyozok, nálam egy 3-asnak nagyon kell örülnie. remélem, a furmint nem ilyen - mondom finoman - illúzióromboló...

európai 2011.10.10. 10:26:12

@szenvedély S.: A furmint sokkal jobban sikerült. Csábítóan gyümölcsös az illata, szép száraz test és lecsengése követi. 5 pontra értékeltem.
Lépj kapcsolatba a borászattal és kérd meg őket, hogy cseréljék be arra a hárslevelűt.

e_easy 2011.10.10. 11:50:47

en a 09es SAP olaszrizlingnel figyeltem meg dramai hanyatlast - 3 honap kulonbseggel kostoltam. Februar ota nem is nyultam a maradek par palackhoz - remelem azota mindketten kihevertuk uh alkalomadtan megszakertem

felvetés 2011.10.10. 15:25:25

Na, pont most volt Hárslevelű kóstolónk. Kicsit árnyalnám a képet SAP borokkal kapcsolatban.

Tornai 2007
Balassa Betsek 2008
Demeter Szerelmi 2008
Szepsy Király 2007
Hollóvár 2008
SAP 2008
Fekete Béla 2006
Hollóvár 2005

Az SAP holtversenyben az első lett (szavazatok alapján) a Demeter Szerelmivel. (Tavaly volt aki azt is temette.) Mostanra nagy bor lett...

2011.10.10. 16:36:23

@szenvedély S.: az a 3- nevetséges pontszám azért a borért. tényleg.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.10.10. 17:56:20

@Parci: árral súlyoztam,

de még mindig jobb, mint a Quajar Shiraz 8-pontja. annál az a ferde üvegű francia Cabernet-Shiraz is jobb 1000-ért a tegnap esti kóstoló alapján

@európai: köszi az ötletet.

@felvetés: igazad van, várok én is a maradék palackjaimmal, pedig kaptam egy majdnem visszautasíthatatlan ajánlatot rájuk...:-)))

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.10.10. 17:59:34

apropo. a Bussay Olaszról, a Rókusfalvy Chardonnay-ról és a Royal Tokaj Furmintról mi a véleményetek?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.10. 18:57:09

@szenvedély S.: Bussay Olaszt én régebben kóstoltam, akkor rendben volt, nagyonis. A Royal Furmintból az új, 2009-es a megszokott korrekt vétel, száraz, de azért van egy kis cukra szerintem (ezt 1 hónapja ittam). Rókusfalvy: passz.
süti beállítások módosítása