A szőlő hibátlan, teljesen egészséges. A száraz bornak és a pezsgő alapnak való mennyiséget nagyrészt leszüreteltük. Jó a cukorfok, reméljük el tudjuk kerülni a magas alkoholtartalmat. A savakat sikerült megőrizni a szüret időpontjának megválasztásával. Ebben nagymértékben segített a szinte soha nem látott hosszú, (túl) száraz, nyugodt ősz. Viszont pont emiatt botrytis egyenlőre nincs Hegyalján. Ezért aztán pillanatnyilag, mint mindenki más, mi is várunk az édes boroknak való szőlő szüretelésével. Sok aszú szemre egyelőre nem lehet számítani. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy leginkább töppedt szőlőből tudunk majd késői szüretelésű, illetve édes borokat készíteni. A szárazság miatt viszont a várható mennyiség napról-napra csökken. Az áztatási idővel vigyáznunk kell, mert vastag a bogyók héja és reális veszély lehet a cseresség.
Összefoglalva: több, jó minőségű szárazborra számítunk, kevés (vagy semmi) tokaji különlegességre aszúra ill. szamorodnira, valamint zömmel édes és késői szüretelésű borok várhatóak.
Utolsó kommentek