Nagyon szép évjáraton vagyunk túl. Sok napsütés és viszonylag kevés csapadék jellemezte az évet, ezért bátran mondhatjuk aszályosnak is. Általánosságban elmondható, hogy szőlészeti szempontból a csapadékhiány okozta stressz tünetek időben való csillapítása, illetve eltüntetése volt kihívás. Ezt zöldmunkával és helyes tápanyag gazdálkodással próbáltunk mérsékelni. Az idei évben a Nagy-Eged hegyi ültetvényeink egy részén elkezdtük gyakorolni a BIO gazdálkodást, amit a jövőben szeretnénk kiterjeszteni az egész Nagy-Eged hegyi területünkre. Gyors volt a szüret, szinte repült be a szőlő a pincébe. Szeptember közepéig közel 35 fok volt a napi legmagasabb hőmérséklet. A szőlő gyorsan és egységesen érett.
Fajtától és területtől függetlenül 21-24 mustfok között szedtük a szőlőt, figyelve a sav-cukor arányt, illetve a pH-t. A sav mennyisége 6-7 g/l között volt. A két noszvaji területünkön - Nyilasmár és Nagyfai dűlők - törekedtünk a fajtakarakter és a dűlő adta szépségek egyensúlyban tartására. Az idei évben is - mint mindig -, a Nagy-Eged Hegy minerális, savas, meszes jellege visszaköszönt, mely pluszban alátámasztotta, sőt néhol fölülbírálta a fajtát. A szüretet a Battonage Chardonnay alapanyaggal kezdtük szeptember 10-én, és szeptember 26-án a Nyilasmár Kékfrankossal fejeztük be. A Chardonnay, az Egri Csillag, illetve az Egri Rosé már kierjedt és várják palackba kerülésük időpontját. A vörösek közül a Pinot noir hordóban pihen, a többiek az e heti préselésre várnak. Összességében nagyon szépek a borok, és reméljük, hogy a helyes palackozási időpont megválasztásával megmutathatjuk borkedvelő barátainknak, hogy mit tudott produkálni a gyönyörű 2011-es év a Nagy-eged Hegy, a Nyilasmár és a Nagyfai dűlőkben.
Utolsó kommentek