Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A tipikus osztrák vízilabdázó

Esterházy Zweigelt Classic 2009

2011.11.14. 06:00 - Műtannin

Az osztrák borokon nem győzünk álmélkodni és siránkozni. Álmélkodunk a grüner veltliner hihetetlen világsikerén, Wachau smaragdjainak minőségén, és siránkozunk sűrűn azon, hogy évszázados borpiaci fölényünk nem csak hogy elolvadt, de egyre távolabb kerülnek tőlünk a korábban - borügyben legalábbis - lesajnált szomszédok. Már csak az van hátra, hogy vízilabdában is megverjenek, és akkor tényleg bocsánatot kérhetünk tőlük 48-ért.

(Az persze kérdés, hogy ez a hajdani borpiaci fölény valóban létezett-e vagy csak azt képzeljük valamiért. Szoktak lenni ilyen össznemzeti tévképzeteink.)

Vegyünk tehát egy labanc bort (a labanc ugyebár nem az osztrákok, hanem az udvarral együttműködő magyarok gúnyneve volt a XVIII. században): a magyar határtól alig tíz kilométernyire működő Weingut Esterházy alapzweigeltjét 1300-ért egy tetszőleges Corában. A borászat a hercegi család vagyonát - a kismartoni (miszerint Eisenstadt) és lakompaki (miszerint Lackenbach) kastélyt, a fraknói várat, a szentmargitbányai kőfejtőt meg megszámlalhatatlan holdnyi erdőséget, földet, természetvédelmi területet - kezelgető magánalapítvány tulajdona, sejthetően jobban el van eresztve, mint az egész magyar borágazat együtt. Na jó, ez túlzás. De annyira mégsem. Ez egy hiper-Hilltop, tulajdonképpen: technológia, technológia és technológia, körzők, vonalzók, kóracél, újhordók. És Rudolf Krizan.

A mi Krizan Rudink. Úgy tudni, hogy a Magyarországon is sokfelé megfordult (az Etyeki Kúria és Luka Enikő után most éppen a pannonhalmiaknál forgolódó) osztrák borilluzionista az egyik fő tanácsadó ott, őt pedig a hazai terroirista tábor a kemodinamikus bortermelés ellenpápájának vagy Jockey Ewingjának tartja. 

Ez a zweigelt sem a természethű borok közönségét célozza. Sokkal inkább az anyagilag nem nagyon eleresztett, nem nagyon szofisztikált ízlésű, de azért igényeske borfogyasztót. 1300 forintos Cora-beli árával az értékelhető magyar vörösbormezőny legeslegalján helyezkedik el árban. Minőségben pedig sokkal-sokkal följebb. Egy kategóriával magasabban is bőven találunk sokkal ihatatlanabb magyar vörösöket. Sőt, szinte csak azokat.

Szóval, ha a válságtól sújtott, takarékos, de még bizonyos igényeket támasztó magyar borközönség rátalál erre a zweigeltre, akkor bizony a magyar kollégák berúghatják a szopórollert. Még Weningerék kábé hasonló minőségű Sopronja vagy Szent Andi Kutyafája is drágább egy ötszázassal. 

Hogy doppingolták vagy nem doppingolták, vagy ha doppingolták, mennyit és hogyan - ezt sosem fogjuk megtudni, nyilván, meg annyira azért nem is érdekel, amíg a tartalom megfelelő. (Zárójel a zárójel zárójelében: azt ugye tudjuk, hogy Ausztria volt a nagy EPO-paradicsom? Magashegyi körülmények között lehet jól vörösvértestet szaporítani.) Jó kis direkttermős stichtű, újvilágias, mozgalmas, sűrű bor. Nagyon iható. Nem érződik rajta éretlenség vagy hiba. Kicsit túlzott a kávé, a vanília, de alighanem ez volt a cél technológiailag. Szinte hibátlanul van összelegózva minden, derékszög, párhuzam, gyümölcs (cseresznye), tannin, sav, extraktédesség. Nem túl eredeti reklámszlogenje szerint ő lenne a Typisch Österreichische Rotwein. (Hogy ehhez mit szólnak más osztrák termelők, azt nem tudom.)

Öt pont. És ilyen ár mellett a Best buy címkét is muszáj ráragasztani.

Reménykedjünk, hogy Rudolf Krizan nem száll be az osztrák vízilabdasportba.

Technikai információk (szüret, tőkék, mennyiség és a többi) itt.

Címkék: ausztria ötpontos best buy zweigelt burgenland 2009 esterházy

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr513369766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutoBolond 2011.11.14. 14:06:47

na hol is van a kornyeken egy kora? :D

Franz Weninger 2011.11.14. 15:07:36

krizan doesnt work for esterhayz since 3 years. now they have the same consultans like sauska.
Dr. Stefano Chioccioli szőlész/borász (2010- ), Dr. Stefano Dini szőlész (2010-),

and this wine is definitly no typical austrian wine, sorry

lackó 2011.11.14. 15:11:34

@Franz Weninger: same consultants, same style, same wines ;)

Franz Weninger 2011.11.14. 15:51:37

its just not typical for austria, it is a typical all world taste wine. such wines you can find in any country.
but how mutannin mentioned the price is good but it lacks identity.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.14. 16:14:51

csatlakozom kegyetlenkirályhoz: régóta nem olvastam itt ilyen jó írást.

mellesleg:
sok, az osztrák borkészítést leszóló magyar nincs vele tisztában: az egy főre eső éves borfogyasztásban simán a világ első 10 országa közé férnek (ha mondjuk az olyan számomra látszatállamokat, mint Vatikán, Andorra, Luxemburg kivesszük), míg nálunk a szlovének vagy a horvátok is többet fogyasztanak...

ha ehhez hozzáadjuk a sörfogyasztást is meg, hogy átlagosan 6-7 évvel tovább élnek, mint mi magyarok, rájöhetünk, nemcsak a borkészítésben, a borászok összefogásában, a (bor)turizmusban, vagy a termelőhelyi klasszifikáció kialakításában tudunk tőlük tanulni, hanem általánosságban is érdemes lenne kipróbálni.

míg utóbbira nem lesz példa, nyugodtan állíthatom: a csavaros eszű magyar parasztgyerek csak a mesében létezik, ahol mindig győz. mert ott nem jönnek az osztrák vízilabdázók...

hegyaljai 2011.11.14. 16:50:31

Minden szaván el kell gondolkodni. Számomra különösen ez a Wachau Smaragd ügy ütött fájdalmasan mélyre. Egy pinceszövetkezet tízezres éves forgalommal az adott tételből. Minden szempontból csili-vili, új hordó, terroir, kézműves jelleg. :)
A magyar térfélen csak a Tokaj Royal csavarzáras 2009-es Furmintja mérhető hozzá.

dalton1 2011.11.14. 19:48:10

...tetszőleges Cora-ba azért ne, Törökbálinton ma láttam 2300Ft-ért...
süti beállítások módosítása