Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Savak a fa alatt

2011.12.10. 08:00 - Az Alkoholisták

Nem beszéltük meg előre, de úgy látszik, a válság begyűrűzött a mi fejünkbe is, mert bármennyire illik és jól esik karácsonykor nagyot ajándékozni, ünnepi vacsorához nagyot bontani, a mi ajánlásainkban akad bőven ésszel árazott bor. Persze aranyáron aranyat venni nem nagy kunszt, aki a megfizethetetlent akarja borral kifejezni, az nem szorul a mi tanácsunkra (csak a pupillatágítás kedvéért egy negyedmilliós befektetési legenda). Mi inkább azoknak próbálunk támpontot adni, akik megfizethető áron akarják a nagyon jót. És ne feledjük, a minőségi kehely, az okos ételpárosítás szárnyakat ad a bornak, fordítva viszont garantált a bukás. [A képet innen metszettük.]

Egy pezsgő

A pezsgő hagyományosan ünnepi műfaj, és most már van mivel ünnepelni: az utóbbi évek áttörést hoztak pezsgőfronton, amíg két-három éve csak a jobb borboltok tartottak egy-két jobb champagne-t, ma már egy-egy hipermarketben is tucatnyi eredeti francia pezsgő kapható, jellemzően tízezer forint körüli palackáron.

Emellett megjelentek a hazai élborászatok kézműves, hagyományos módszerrel (palackos erjesztéssel) készült pezsgői is: Gerétől Heimannig, Demetertől Légli Ottóig. A hazai kínálatból egy hét múlva mutatunk majd be néhány fontosabb tételt, itt most egy francia, ám nem champagne-i pezsgőt ajánlunk igen kedvező ár-érték aránya okán. [A képet innen metszettük.]  

BestHeim Crémant d’Alsace Brut Chardonnay

Tisztán chardonnay-ból tradicionális champagne-i módszerekkel készített elzászi pezsgő. Elegánsan visszafogott illatában fehér virágokat, zöldalmát és brióst fedezhetünk fel. Igen, valahogy így képzeljük el a hagyományos száraz pezsgő bemutatkozását. Nagyon apró, finom buborékjai lágyan gyöngyöznek a nyelven, savai élénkek, ízében az illat érett mégis fanyar gyümölcsössége és a friss briós ropogós krémessége köszön vissza. Kiváló aperitif, de akár egy zsírosabb karácsonyi pontyot vagy hideg sertéssültet is elbír. Kiváló ajándék kezdő pezsgőrajongók számára: francia, korrekt és megfizethető. Valahol 5 és 6 pont között van. Borkorzó webáruház, 3975 Ft. [palack]

Fehérek

Magyarország elsősorban fehérbortermő vidék. Ennek megfelelően a fehérkínálat mindenképp kiegyensúlyozottabb, mint a vörösboroké, valamivel nehezebb mellényúlni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fehérborok legalább egy árkategóriával lejjebb játszanak. Extraklasszisokat kaphatunk négy-ötezererért, emlékezetes, nagy borokat háromért, vörösnél pedig ez még csak a belépő ár a magasabb minőségi kategóriába.

A téli slágerborok a testesebb, mélyebb fehérek. Az ünnepi asztalra kevésbé illenek kedvenc nyári, könnyű fehérboraink, az irsai, a cserszegi, a muskotályok. A hagyományos magyar fajták, a furmint, a hárslevelű esetleg az olaszrizling lehetnek a legnépszerűbbek.

Válibor Badacsonyi Olaszrizling 2010

Pocsék egy évjárat volt a tavalyi. A hideg és esős idő többnyire metsző savakhoz és felhígult borokhoz vezetett, de hiába is keressük ezeket a tüneteket Váli Péter kisszériás rizlingjében. Ez bizony egy testes balatoni fehérbor, olajos sűrűséggel, érett gyümölcsök aromájával és fajtajelleges kesernyével. Fele acélban, fele hordóban érlelődött, a már bevált recept szerint. Saláták, csirke mellett aligha vall szégyent, de legalább ennyire kívánkozik sült halak mellé. 6 pont, készült 1240 palack, 2450 forint (Kézműves Borok Háza.) [octopus]

Demeter Zoltán Lapis Furmint 2009

Demeter Zoltán már nemcsak honi mércével tartozik a legjobbak közé, nemzetközi szinten is jegyzik, elismerik munkáját. Száraz borai közül a Lapis dűlőből származó furmint mindig is a legjobbak közé tartozott, egyszerűen nem lehet vele mellélőni. Intenzív, elképesztően gazdag, mégsem tolakodó illata már az első pillanatban elárulja, hogy nagy borral van dolgunk. Gyümölcsözön és nagyon szép hordó birkózik benne, a kortyot karakteres, sós ásványossága még komolyabbá teszi. Nem lehet nem odafigyelni rá. Sárgabarackos sertéskarajhoz, hajszálvékonyra szelt minőségi füstölt sonkához biztosan jól megy, de nálam önmagában is kitesz egy fogást. Bátran ajándékozhatjuk legkényesebb ízlésű borértőknek is, főleg, ha tudjuk, nem fogja sajnálni nekünk felbontani. Nem olcsó, de a 8 pont nemzetközi klasszist jelent, Kézműves Borok Háza, Terroir Club 6750 Ft. [palack]

Nicola Bergaglio Minaia Gavi di Gavi 2009

Piemont meghatározott részén tisztán cortese szőlőből készülhet a Gavi di Gavi, ő speciel egy 16 hektáros családi pincészet acél tartályban erjedt és érlelt tétele. Intenzív, egyedi illattal mutatkozik be: fehér virágokra, őszibarackra és friss, esőáztatta avarra asszociálhatunk, ha ilyesmivel próbálkozunk. Megkóstolva sem csalódunk benne: markánsan karakteres, mégis friss és jól iható bor. Kicsit olajos, ugyanakkor vibráló, lendületes és finom. Én legszívesebben étel nélkül figyelek rá, ám egy jól elkészített, krémes, erdei gombás rizottó biztos nem ártana neki. Haladó borbarát ismerősünket, rokonunkat is meglephetjük vele: először csúnyán néz majd, hogy miért fehérbort vettünk neki, ha már olaszt, de ha megkóstolja, alighanem nagyot növünk a szemében. Nálam erős 7 pont, nyolcas villanásokkal, 4300 Ft-ért a Drop Shop borbárban nagyon jó vétel. [palack] [A kép a Drop Shop oldaláról származik.]

Vörösök

Vörösbor nélkül nincsen komoly vacsora. Viszont ez a műfaj állíthatja a legkomolyabb feladat elé az anyagbeszerzőt. Még a háromezer forint fölötti árkategóriában is találhatók kínosan rossz magyar vörösborok, és a nagyáruházakba beszivárgó importáruk sem garantálják a minőséget. Érdemes figyelni az évjáratokra: 2007-et, 2006-ot nyugodtabban vehetjük, 2009-cel sem lesz nagyobb bajunk, de 2010-et csak rendkívüli esetben szabad megkockáztatni.

Bott Frigyes +3 Cuvée 2010

Kedvenc határontúli (Muzsla, Szlovákia) magyar borászom belépő mindentbele vörös házasítása: pinot noir, kékfrankos és szentlőrinci került bele. Intenzív, fűszeres megkapó illatával rögtön meghódítja a gyanútlan borivót. Érett meggyes, cseresznyés gyümölcsössége mellett beépített forraltborelemek színesítik az illatképet. Ízében krémesen gyümölcsös és finoman zöldfűszeres jegyek tobzódnak, lendületes, jól iható és kerek bor. Nem szétpaprikázott halászlé vagy narancsos kacsa mellé simán odatenném. Ajándékként akár térítőbornak (az édes vörösek homályában tévelygőknek), vagy kedves, vidám hölgyismerősnek is el tudom képzelni. Azt hiszem, nem túlzás a 6 pontBortársaság, 2350 Ft; Terroir Club 1990 Ft. [palack]

Heimann Birtokbor 2007

Ez a bor mindent tud, amit a kétszer-háromszor ilyen drága "nagyboroktól" elvárnánk, kivéve a hömpölygős töménységet (ami nem feltétlenül hátrány). Az illat azonnal belobbantja a gyönyörközpontot: mély, gazdag és behízelgő, anélkül hogy közönséges vagy geil lenne. A hordó ánizsos jegyei mellett a tiszta, természetes gyümölcsösség a meghatározó (málna, szeder és cseresznye). Kóstolva is gyümölcsös frissesség hatja át. Sok más becsvágyó szekszárdi vörössel szemben ez álmaiban sem képzeli magát  csokilikőrnek. Szárnyasokhoz vagy sültekhez passzol. 7 pont. A Bortársaságnál most éppen akciózzák, 2780 forintért alkalmi vétel. [alföldi merlot] [A kép a Bortársaság oldaláról származik.]

Celestino Pecci Rosso di Montalcino 2009

Toszkána sokunk álmainak netovábbja, és ez a bor tökéletesen alkalmas a vidék hangulatát és a toszkán konyha ízeit fölidézni. A Celestino Pecci aprócska családi borászat, amelyet a nemzetközi sajtó mostanában kapott föl. Aki még soha nem ivott rosso di montalcinót (vagy a nagytestvérét, brunellót, vagy a féltestvérét, chiantit), az egy makulátlanul érett, koncentrált, telt és barrikmentes kékfrankos körvonalait képzelje maga elé, amit a sangiovese egyedi illata, zamatai töltenek meg színnel (eperfa epre, aszalt meggy, fekete olajbogyó, antik bútor, görögdinnye). Ebből a borból süt, hogy minden erénye a szőlőből származik, és hibátlan gyümölcsből készült. Erős 7 pont. Vadételekhez, sültekhez tökéletes. [alföldi merlot] (Csak Pesten kapható, a Montalcino Enotékában - most akciósan 4700 forint.)   

Bock Syrah 2008

A tizenötös szeszek korában íme egy villányi csúcsbor, amely 14-nél behúzza a kéziféket. Ez persze még nem garantálja, hogy borunk elegánsabb lesz, mint a nehézsúlyú versenyzők, de mégis beváltja az ígéretek nagy részét. Érettségben, koncentrációban és hordóban ez a tétel sem szenved hiányt, viszont frissítő savak teszik lendületessé, nem édes, és nem éget a végén az alkohol. Gyümölcsei a fekete meggy, szeder, ehhez ad a hordó kávés, étcsokoládés jegyeket. A syrah-kra jellemző bors is feltűnik benne, kóstolva testes, jó egyensúllyal, szinte elegáns, utóíze pedig kifejezetten hosszú. Ráférne még néhány évnyi érlelelés, ha mégis kinyitjuk, ajánlott szellőzni hagyni bevetés előtt. Ételhez párosítva marha és vadhúsban gondolkoznék elsősorban, ahogy azt a pincészet is ajánlja. 7 pont. Kb. 8000 Ft, Bortársaság, Veritas, hiperek. [octopus]

Édesek

Posztszocialista hazánk vitathatatlanul leghíresebb élelmiszeripari terméke a tokaji aszú. A turáni átok azonban a borpiacot is sújtja: úgy alakult, hogy az aszú műfaja és a legendás borvidék épp akkor próbálna újjászületni, amikor világszerte egyre csökken az édesborfogyasztás. Nehéz megtalálni a tokaji édesek helyét a borvilágban, a gasztronómiában. De ha valami biztosnak látszik, akkor az, hogy az ünnepi asztalokra méltóbb bort nem találhatunk. A desszert mellé egy-egy deci tökéletes befejezés.

A jó aszúnak az ára is magas. Ez ilyen technológia: nagyon sok szőlőből lesz nagyon kevés, nagyon koncentrált bor. Ha komolyan vesszük a magyar bort, a hagyományt és főleg önmagunkat, messzire elkerüljük a nagyáruházak ezer-kétezer forintos kamuaszúit: ennyiből egyszerűen nem lehet rendes tokajit készíteni. 

Degenfeld Édes Szamorodni 2007

Józanul árazott borokat készítő tokaji pincészet remeke, bombaáron. Az arany középút a késői szüretelésű édesborok és az aszúk között, egy lehetséges szamorodni-ideál. Illata botrytiszes és koncentrált, de ugyanakkor friss és nagyon gyümölcsös. Kóstolva hozza a 2007-es tokajik kerekségét, bársonyosan sima, és inkább elegáns, mint letaglózó. A tökéletes kompromisszum a gazdagság és az ihatóság között, tartalmas, de nem émelyítően édes. Ha édességhez párosítjuk, ügyeljünk az alapszabályra: mindig a bor legyen az édesebb. 7 pont. 2590 forint, Bortársaság. [octopus]

Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

A Dobogó a Zwack-család tokaji borászata, és évről-évre bizonyítja, hogy a legjobbak közé tartozik. Ez az aszú valószínűleg 2011 legtöbb elismerést besöprő magyar bora: megnyerte a brit Decanter „nagyaranyát”, a Regionális Trófeát, csúcsbor lett a Pannon Bormustrán, és az első helyen végzett a Népszabadság Top 100 magyar bor című kiadványában. A magyar bortörténelem egyik mérföldköve, szerény szám szerint tökéletes bor. Meseszerűen szép, gyümölcsös, virágos aromák, frissesség, hibátlan egyensúly jellemzi. 10 pont. Jó tudni, hogy az aszúk ideális párja nem a desszert, és nem is a libamáj, hanem a kéksajt. A Zwacknál 10561 forint – és ezzel a csúcsaszúk között kimondottan olcsó (egy Szepsy vagy egy Demeter Zoltán húszezer fölött vannak.) [alföldi merlot] [A képet innen metszettük.]

Címkék: olaszrizling tokaj furmint heimann dobogó degenfeld bock elzász demeter zoltán montalcino bott frigyes hellókarácsony váli drop shop

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr503435350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terlis 2011.12.08. 17:42:39

A honlap szerint a terroir clubban kapható Bott Frigyes küvéjéből 2009-es is ugyanolyan áron. Tekintettel a 2010-es pocsék évjáratra (legalábbis Mo-on), nem okosabb a 2009-est beszerezni?
BTW felkeltette az érdeklődésemet hogy "térítőbor", gondoltam karácsonyi vacsin fel is használom a célra :)

palack 2011.12.08. 18:08:00

@Terlis: Én most csak a 10-est kóstoltam, ami túltesz évjáratán. Tavaly ilyenkor a 09-es is jó volt. Érdemes megkérdezni a Terroir Clubban, hátha kóstolták a kilencest mostanában.

2011.12.08. 19:13:47

Azt is érdemes megjegyezni, hogy kevés alkalom kínálkozik arra, hogy (kevés puttonyos) aszút vagy kései szüretelésű fehéreket bontsunk ki vacsorához, míg a karácsonyi kacsa, liba, és nekik a májaik (na meg az ünnep fénye) bőven megteremtik a lehetőségét ennek a párosításnak. Arról nem is beszélve, hogy az édesből majdnem mindenki fog inni. Egy csomó aszúban vannak narancsos-citrusos jegyek, ezeket simán össze lehet hangolni pl. egy narancsos kacsával. Aztán nekem az egyik kedvenc kombóm a kacsa-kéksajt-gesztenye (sőt, akár még alma is), iszonyú finom tud lenni, én ehhez is el tudok képzelni édes bort. Olyan ritkán iszunk aszút főételhez, ragadjuk meg az alkalmat, mikor lehet. :)

[Aki esetleg vadhúst eszik ilyenkor, szerintem az is elgondolkozhat pl. egy (fél)édes somlóin.]

dalton1 2011.12.09. 21:06:44

A Váli borok a Decanterben is kaphatók www.wineandarts.hu , a kéknyelűje is igen-igen jó...

A végén ez a 10 pont a szűkszavú leírással, mint derült égből a villámcsapás...

janigod 2011.12.10. 01:12:45

Egy avatott kérem nyilatkozzon: valóban ilyen jó az az aszú, ha csak ennyibe kerül? (még ha oly jó is az az évjárat) Aki kóstolta: nem túlzás a 10, mondjuk 8-9 helyett?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.10. 10:59:42

@janigod: Válaszok híján a saját mérsékelt körbebotladozásomat tudom felajánlani: nekem a Furmint február kóstolóján volt a Szepsy 6p 2005 hasonló okok miatt 10 pont az ültetett kóstolón, a sajtokat elhagytam mellőle.

Az utána következő Dobogó 6p 2007 tudta vele tartani a lépést, 8-9 pontot írtam fel, meg azt, hogy most kissé elveszve érzem magam.

A sétálós részen kínált Dobogó 2005 és 2006 őrülten hasonlított a 2007-re, ha nyugisan, picit melegebben, jó pohárból kóstolva ugyanazt az extra intenzitást, szuper gazdagságot és hosszt nyújtják, akkor az extra, 9 pont körüli élmény garantált. A tökéletességét nem mertem ott séta közben megítélni.

Ha a könnyedség, Kikeletes, vagy franciás játékosság, önmagát itató "üdítő" az ideálod, akkor viszont csalódás lesz.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.12.10. 12:03:50

@Szomjas Gödény: @janigod: én is így éreztem(: Az 5-ös és a 7-es Dobogó aszú is nagyon-nagyon rendben volt (még Szepsyé mellett is). De ez inkább a Tokaj Nyitány volt...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.10. 16:05:37

@demisec: Valóban, elnézést, ma még nem ittam semmit.
A Tokaj Renaissance évjáratbemutatója volt a rendezvény.
Hogy a 10 pontos élmény mennyire függ az körülményektől, társaságtól, az ember hangulatától... hát az jó kérdés.

spotty 2011.12.13. 11:55:44

Sziasztok! "Kezdő" borrajongó vagyok és ezt az oldalt találtam, ahol szinte mindenről, ami borral kapcsolatos vannak információk: minu.me/-vinopedia Én innen tanulok. Tapasztaltabbak véleményét várom, hogy mit szólnak hozzá?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.13. 22:25:11

Akkor most én is ajánlanék mindenkinek egy nagyszerű oldalt karácsonyra:
minu.me/-vinopedia

hegyaljai 2011.12.13. 23:41:07

Van aki már bevásárolt karácsonyra:
www.boraszportal.hu/hirszuret/20111213/otvenezer-euroert-vett-hat-uveg-bort
Ez segít reálisabban pozicionálni a magyar csúcsborokat, meg az egész "lisztferihegyi" üzleti helyzetet.
süti beállítások módosítása