Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pezsgő kézművesek

2012.01.12. 06:00 - palack

December közepén történelmi eseményen vettem részt, a 2009-ben indult J&J Pezsgőmanufaktúra első nagy kóstolójára mentem el. Szentesi József megint nagy és nemes fába vágta a fejszéjét: budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból hagyományos eljárással pezsgőt készít. Ez már csak kísérletnek is érdekes lenne, hiszen a pezsgők ugyanúgy készülnek, a különbségek csupán az alapborokból eredhetnek. Legalábbis elvben. Aztán sikerült kóstolnom két markánsan eltérő palackot ugyanabból a tételből, a palackvariáció messze nem kizárt még ezeknél a pezsgőknél. A nagy érdeklődés miatt több időpont volt, egy és két nem ennyire megkésett beszámoló már született is, az eltérések pedig a sok mindennel magyarázhatók, ahogy az egyezések is. Nem kevesebb mint 17 pezsgőt kóstoltunk vakon, a hajtás után a nekem legjobban tetsző tízről mesélek röviden.

Tetszett a Rókusfalvy Zöldveltelini 2010 visszafogott zöldalmás, grépfrútos illatával, jól eltalált buborékmennyiségével és intenzitásával, markáns savaival. Nem egy bonyolult darab, kissé dísztelen, de tiszta és hosszú. Más stílus a Veszprémi Pinot Blanc 2010. Körtés, almás, virágos illattal mutatkozik be, buborékjai kissé ritkásak, teste borszerű, sav-cukor egyensúlya érdekes, a vége viszont savanykásba hajlik. Megérdemli az 5 pontot mindkettő.

Izgalmasnak találtam a Heimann Pinot Noir 2009-et, bár még nem állt össze teljesen. Kekszes, citrusos illatú, intenzíven gyöngyöző buborékjai mellett savainak nem is kell nagyon megerőltetniük magukat. Egyelőre rendezetlen és kissé rövid, mindezt összetettsége kompenzálja. A Szentesi Pinot Noir 2009 sajátosan jellemző sörös, élesztős illata vakon is felismerhető. Jó szerkezetű: szép buborékokkal, egészséges savakkal, finoman kerekítő cukorral. Almás ízű, lecsengése fokozatosan halkuló. Biztos 5 pontos mindkettő.

A Patricius Furmint 2009 nem túl intenzív, zöldalmás, kekszes illattal kezd, szépen gyöngyöző buborékjai segítenek megtartani kissé széles ám mégsem lomha testét. Fűszeres, picit édes aromái tiszták, finomak, savai a végére egy cseppet azért ellustulnak. A Légli Ottó Rajnai Rizling 2009 virágos, zöldalmás, kekszes illata már jót sejtet. Sok apró, gömbölyű buborékja jól esik kerek, középen cseppet lomha teste mellé. Ezzel együtt finom és jól iható. Légli Géza Rajnai Rizling 2010 pezsgője közepesnél intenzívebb, élesztős, szőlőhéjas, szénás illatú. Sok szúrós buborékkal bír, savai élénkek, sőt talán egy picit sok is belőlük néha. Markáns ízű, cseppet kesernyés, utóíze kitartó. Erős 5 pontot kapott tőlem mindhárom.

Az Orsolya Pince Chardonnay 2009 virágos, körtés, szőlőleves illattal indít. Jó buborékjai kicsit puha savaival kiegészülve végül egész jó tartást hoznak össze. A korty kerek, finom és tiszta, utóíze pedig kitartó és elegánsan kesernyés. A Tokaj Nobilis Furmint 2009 enyhén kekszes, frissen ropogós almás illata jó kezdés. Buborékjai rendben vannak, szerkezete arányos, savai szépek. Teljesen száraz, tiszta, finoman kekszes ízű, tartalmas és hosszú. Akár már elegánsnak is mondható és a leginkább pezsgő a mezőnyben. A Demeter Zoltán Furmint 2009 közepesnél intenzívebb illatában érett almát találhatunk citrusokkal és talán egy pici mézzel színezve. Buborékjai kissé túltengenek, szerkezete és arányai egyébként jók. Rétegzettebb, izgalmasabb, mint a többiek, ízében pedig az egyik legszebb darab. Ők hárman tetszettek a legjobban, valahová 5 és 6 pont közé tettem őket.

Ahogy Szentesi József is elmondta, évtizedekben mérhető út legelején járunk. Sokat kell még tanulnunk a pohár minden oldalán, ám ez a kezdés azt engedi sejteni, hogy élvezetes okosodási folyamatnak nézünk elébe. Igyunk magyar kézműves pezsgőket!

[A fotók egy korábbi és nem pezsgőkóstolón készültek Szentesi Józsefnél, de nem Budafokon. Nem is tudom, miért vannak itt.]

Címkék: hatpontos ötpontos orsolya heimann patricius demeter zoltán pezsgő rókusfalvy légli ottó tokaj nobilis légli géza szentesi veszprémi pince j&j pezsgőmanufaktúra

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr333535673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fugu 2012.01.12. 07:53:30

A kulcsszó valóban a palackvariáció lehetősége. Nekem is az volt a benyomásom, hogy komolyan játszik. Én a második kóstolón vettem részt, nekem az Orsolya, a Szentesi Rajnai és a két Légli tetszett.Hallatlanul izgalmas vállalkozás, mind a borász, mind pedig a pezsgőmester szempontjából. A nagy kérdés persze majd végeredményben az lesz, hogy ezek a produkciók miként találják meg a helyüket a piacon. Sok sikert az alkotóknak!

fiatalborivo 2012.01.12. 11:27:35

Milyen árakon vannak ezek a pezsgők, én szívesen vennék ilyeneket de idáig a Garamvári Vencel féle pezsgőcsaláddal volt szerencsém ismerkedni a kézművesebb kategóriában és a 3000 Ft környéki ár nem adott többet egy Hungárya Extra Drynál. Bár pezsgőre még épp hogy rászokok csak. Eddig szinte mindig édeseket ittam, most tanulgatom értékelni a szárazakat.

steve:: 2012.01.12. 13:43:36

Nálam ez volt az egyértelmű sorrend és azt hiszem a harmadikon voltam:
1. Demeter Zoltán Furmint
2. Orsolya Pince Chardonnay
3. Légli Ottó Rajnai Rizling

Épp tegnap kóstoltam Szászi Endre pezsgőjét, nagyon tetszett, nagyon reménykeltő a helyzet.

e_easy 2012.01.12. 14:43:26

@fiatalborivo: 4K korul

en Rokusfaly zoldveltelinijet kostoltam legutobb, hendikeppel indult a Veuve Cliquott utan, de a fenti leirasnak megfelel

loading 2012.01.12. 17:50:08

@fiatalborivo: 10-30%-kal magasabbak az árak, mint a Garamvári sorozatnál (Chateau Vincent).
Ha a Garamvári nálad a Hungaria Extra dry-jal egyenértékű, akkor a fentieket is óvatosan kóstold. Mert ahogy megfogalmazták: "még az út legelején járnak".

117 2012.01.12. 19:45:45

Én Heimann Zoltán pezsgőjét kóstoltam, és ízlett is. Az volt a benyomásom - már csak a színe alapján is, amit az illat- és ízvilága is megerősített -, hogy a pezsgőhöz képest sokáig hagyták érni a szőlőt. Összetett, de sajnos magas az alkoholja (ha jól emlékszem 13% felett van).

Úgy tudom, hogy ez a tétel ifjabb Zoltán vizsgadarabja, és szerintem meg is állta a helyét.

@fiatalborivo: 4100 Ft volt az ára, ha jól emlékszem. Ezért nem rendelek belőle többet. Számomra is a Hungária extra dry a mércéje (ár-érték arányban is!) a magyar pezsgőknek, de azért Garamvári úr chateau vincent sorozatának darabjai szebbek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.12. 20:04:17

@fiatalborivo: Nálam több kategória különbség van a Ch. Vincent és a Hungária Extra Dry között az előbbi javára.

kifli 2012.01.12. 21:19:09

számomra komoly hitelességi problémát vet fel az a tény, hogy egy, úgy tudom német szakember Szentesi brandje alatti, hozott anyagból történő pezsgőkészítése után a hozott alapanyag termelői a _saját nevük_ alatt kihoznak egy terméket. hangsúlyozom, az egész dologban az zavar, hogy hogyan lehet, hogy a termelők egy IDEGEN pincében történő NEM SAJÁT MAGUK által elkészített terméket a _SAJÁT NEVÜK_ alatt merészelnek eladni. szvsz.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.12. 21:19:58

Ezek a pezsgők mind évjáratosak, vagy csak a teteje lett kiválogatva?

Szegediszomelijé 2012.01.12. 21:42:56

@kifli: Tévedsz, tévedsz, tévedsz! A bort a termelők állítják elő, a SAJÁT szőlőjükből a SAJÁT pincéjükben!Így SAJÁT nevük alatt forgalmazzák -persze! Más a pince, de nem IDEGEN! A zömük borait nem csak forgalmazzák Szentesiék, hanem sok év óta közelről is ismerik. Hasonló: Vöcsök Furmint -van benne kivetni való?

kifli 2012.01.12. 22:29:08

idézem a fentieket:

"budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból hagyományos eljárással pezsgőt készít."

no akkor valinek itt pontosítani kellhet

palack 2012.01.12. 23:49:38

@mistinguett: a kóstolón mindegyik évjáratos volt

@Szegediszomelijé: kár a gőzért

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.12. 23:57:51

@kifli: Most akkor én le vagyok valahol maradva, de én a te értelmezéseddel (ami egyébként megegyezik az enyémmel) nem vagyok fennakadva ezen a dolgon.

Miért ne árulhatná saját néven? Ha valaki mondjuk felvásárolt szőlőből készít bort, akkor árulhatja azt is saját néven, és akad is termelő, aki ezt teszi.

Vagy a saját pezsgőpince megléte sokkal kényesebb kérdés lenne?

@mistinguett: Ha jól emlékszem mind évjáratos - de szerintem ez természetes módon adta magát az első próbálkozásnál, én nem keresnék mögötte olyan nagyívű koncepciót, mint Sampányban. Egész biztos nem vegyítik össze a félretett és friss alapanyagot azért, hogy a pince mélye helyett még csak fejben létező ideált elérjék.
Hasonlóan, az évjáratos alapanyag sem a többihez képest kiválónak ítélt évjárat megítélését sejteti szerintem, pusztán csak elsőre ez az anyag lehetett kéznél - tavaly pl miért tettek volna félre, ha még nem terveztek pezsgőt?

kifli 2012.01.13. 00:01:44

@Szegediszomelijé: egyébként ki beszélt itt borról?

Octopus 2012.01.13. 09:31:00

@fiatalborivo: a magyar fogyasztó általában idegenkedik az érleltebb pezsgőktől (más meg azt keresi), és ismerkedés gyanánt nem is célszerű ilyesmivel kezdeni. Nem lehet, hogy ezért nem tetszett neked a Ch. Vincent?

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.13. 10:07:34

@kifli: alapbor. Ami gondolom bekerül egy pezsgőspalackba (ld. methode tratitionelle), azaz onnantól Szentesiék gondolom nem nyúlnak bele, nem tesznek bele semmit (többségük úgy udom, brut naturelle pezsgő, azaz a saját maradékcukrával erjed újra a borászok által készített cucc)...így logikusnak tűnik, hogy a borászat neve szerepel rajta, mely az alapbornak valót a palackokba töltötte. Szentesiék tulajdonképpen csak vállalják, hogy szakszerűen kezelik a bizonyára nem kis palackmennyiséget (de a lényeg: ők a borhoz nem nyúlnak).

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.13. 10:08:28

tratitionelle=traditinonnelle

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.13. 10:34:18

@demisec: egyik se a saját maradékcukrával erjed, hanem a tirázs likőr miatt...

fiatalborivo 2012.01.13. 11:04:17

@Octopus: Félreértés ne essék, egy Savignon Blanc pezsgőt vettem, finom volt, tetszett. Csak kifizettem érte 3500 Ftot asszem és jobban nem tetszett mint az Extra Dry kék címkés. Viszont 3 éve a pezsgőt se szerettem, 1 éve még az édesen kívűl nem voltam hajlandó mást megkóstolni és a Martini Asti volt a csúcs. Az elérhető kategóriában gondolkodom, így 8-20-100 ezret nem adok egy pezsgőért, nálam most 3-4 körül van a lélektani határ. Ezek között meg az első volt ez a Ch Vincent. majd ha többet is kóstolok ebben a szegmensben akkor inkább tudok már sztem különbséget tenni. De a lényeg hogy akkor ezek az általatok kóstolt tételek is hasonló árban vannak. Majd ezekre is rápróbálok alkalom adtán

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.13. 11:06:13

@demisec: Én is úgy tudom, hogy a tirage-likőr miatt indul az újraerjedés. Amire te gondolsz szerintem, a nyerspezsgők, melyek extra szárazak, mivel a degorzsálás után nem kapnak utólag expedíciós likőrözést.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.01.13. 12:12:12

@ringsider: @drbarta: nekem így tűnt volna logikusnak (meg talán valamelyik gasztronómiai magazinban is azt írták, hogy ezek lényegében mind nyerspezsgők). Viszont, ha tényleg ennyi minden történik még az alapborral, akkor számomra is kissé fura, hogy a borász neve kerül a címkére és nem a pezsgőpincészeté.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.13. 12:18:09

@demisec: a nyers pezsgő expedíciós likőrt nem kap, azaz degorzsálás után nincs az édessége beállítva, tirázs likőr a készítés legfőbb eleme minden mt pezsgőnél...ezek mind nyers pezsgők...

117 2012.01.13. 13:56:17

@drbarta: A nyerspezsgő nem azonos az extra száraz kategóriával. Alapvetően a cukor-tartalom határozza meg, hogy félszáraz, száraz, extra száraz vagy brut a pezsgő jelölése. Ez tehát egy objektív kritérium-rendszer. Nem akartam tiszteletlen lenni, csak az "extra száraz" kifejezés ütötte meg a szemem.

A nyerspezsgők mind a brut kategóriába esnek? Én még mással nem találkoztam...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.13. 14:34:20

@117: Nem írtam olyat, hogy a pezsgőkön szerpelő "extra dry" megegyezne a nyerspezsgővel, inkább fordítva: a nyerspezsgő, mivel nem kapott utólagos cukorbeállítást expedíciós likőrözéssel, így extra (értsd különösen) száraznak mondható. :) Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.
Sokszor elég nehéz elmenni a pezsgők címkéin. A "brut" önmagában különösen szárazat jelent, de tudtommal azoknak is x grammra beállítják a cukortartalmát. Tehát szerintem a "brut" feliratú pezsgők nem nyerspezsgők. Extra Dry feliratú pezsgők se csontszárazak. A Ch. Vincent Extra Dry címkéjén például fel van tüntetve, hogy 15 grammra lett beállítva a fent említett módon a cukortartalom. Ha viszont "extra brut" feliratot látunk, akkor az már talán ténylegesen csontszáraz, így feltételezhető , hogy nem kapott expedíciós likőrözést, tehát nyerspezsgő.

alföldimerlot 2012.01.13. 16:21:24

Márkus György kért meg, hogy tegyem közzé a hozzászólását, mert nem boldogul az indapasszal.
A címzettek: dr. Barta, 117, Demi Sec
Üzenet:
A ”nyers” pezsgő elnevezést nem tartom helyesnek, mert maga a szó alapvetően nem azt jelenti, amit a névadó ebben az esetben ki óhajt fejezni. A “nyers” éretlent takar, de a hazai szakzsargonban – helytelenül – a hozzáadott cukrot nem tartalmazó pezsgőt jelzik így. Véleményem szerint a “natur” szó használata jóval helyesebb lenne.
A champagne-okra jelenleg vonatkozó szabály a következő: minden pezsgő lehet “non-dosé”, “brut zero”, “brut natur”, “zero dosage” stb. – az elnevezés háztól házig, termelőtől termelőig változhat, erre nincs szabály – amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és a maradék cukor mértéke nem éri el a három grammot. A szabály ilyen jellegű rögzítése viszonylag új. Ezért több termelőnek, háznak át kellett címkéznie a champagne-okat. Amennyiben a champagne – mondjuk - két gramm cukrot tartalmaz, de az nem természetes módon, tehát dosage-zsal került bele, akkor már az “extra brut” kategóriába esik, melynek a felső határa hat gramm. A legfrissebb szabály szerint a “brut” nulla és 12 gramm között mozoghat, fölötte az “extra dry” világa él. Látható tehát, hogy van olyan tartomány, ahol az extra brut és a brut fedi egymást. Azonban még soha nem találkoztam olyannal, aki egy három-négy gramm dosage-zsal bíró champagne-t brutnek nevezett volna. Ez szinte kizárólag extra dry. Öt grammnál már inkább megteszik, hogy brutnek titulálják. Üdvözlettel Márkus György

kifli 2012.01.13. 17:20:44

nekem furcsa és meglepő, hogy olyan termelők akikről nem gondolnám, hogy pl. felvásárolt szőlőből készítenek bort, vagy ha igen akkor ezt csak kényszerből és átmenetileg teszik, egy nem teljes egészében a saját pincéjükben, illetve borászatukban készült terméket kihoznak a saját nevük alatt. de úgy látom biznisz az biznisz.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.13. 18:56:15

@alföldimerlot: Köszönöm a pontosítást, jó ezt így összeszedve elolvasni.

loading 2012.01.13. 19:42:07

@kifli: Valahogy el kell adni a szőlőt (bort). Korábban a rozé volt a trend, most a habzóbor, pezsgő. Erre akarnak felkapaszkodni. Mondjuk az árkategória más, mint amit a fiatalok általában kiadnának érte, szemben egy üveg rozéval.
Szerintem 4-5 év múlva kevesebben lesznek és remélhetőleg minőségben jobbak.

117 2012.01.13. 22:02:16

@drbarta: Írtam korábban is, csak nem ment el... Mégegyszer: nem tiszteletlenségnek szántam, csupán pontosításnak az "extra száraz" kifejezés miatt. :-)

@alföldimerlot: Ez tényleg pontott tett.

Kusuma 2012.01.13. 22:34:02

@loading: Szia, G!

Szerintem jól van ez így, hogy sokan próbálkoznak, aztán majd megmarad, aki megtalálja a számítását, a céljait. Így van ez szinte minden újdonsággal. Összességében én örülök, hogy elindult ez a mozgás pezsgőfronton, bár nem vagyok nagy pezsgőrajongó.

HSZ

cellarium 2012.01.14. 11:45:10

@alföldimerlot: Azonban még soha nem találkoztam olyannal, aki egy három-négy gramm dosage-zsal bíró champagne-t brutnek nevezett volna. Ez szinte kizárólag extra dry. Öt grammnál már inkább megteszik, hogy brutnek titulálják.

Ez úgy gondolom, elírás lehet és extra dry helyett extra brut-öt kellett volna írni.

alföldimerlot 2012.01.14. 19:23:59

Márkus György hozzászólása:
“Elnézést kérek, de most vettem észre, hogy az előző hozzászólásomban az utolsó előtti mondatomban extra dry-t írtam extra brut helyett. Tehát a 3-4 gr/l dosage-zsal rendelkező champagne-okat előszeretettel nevezik el extra brutnek, annak ellenére, hogy akár brut is lehetne.
De van még egy-két más gondolat, amihez szintén nyújtanék champagne-i támpontot.
A “termelő” és a “felvásárló” Franciaország minden borvidékén két teljesen elkülönülő kategória. A “termelő” saját szőlőből készít saját bort, champagne-t. Számára a felvásárlás tiltott. Ha szőlőt akar felvásárolni, akkor engedélyt kell kérnie rá, ami már egy másik vállalkozási formába helyezi bele. Létezik olyan termesztő/termelő, aki mindkét ágat műveli. A felvásárolt tételt kereskedői üzletként mozgatja, míg a “sajátból sajátot” termelőként viszi. Ez annyira szigorú, hogy egy rokontól érkező termés megvételéhez is engedélyért szükséges folyamodni. A “felvásárló” vagy ház, illetve maison rendelkezhet saját területről származó szőlőből készült pezsgővel is, de fel is vásárolhat csendes bort. Igaz, a sur latte állapotú borok felvásárlását nem tiltja jogszabály, de az utóbbi 10 esztendőben már nem etikus tirage-likőrrel letöltött tételt venni. Néhány ház képes arra, hogy szőlőszükségletének hozzávetőleg kétharmadát saját területről szüreteli. De van olyan ház is, amely egyáltalán nem rendelkezik saját parcellával, mindent felvásárol. Nem mondok neveket, de nagyon híres márkák is vannak köztük. Nálunk ilyen szabály nincs, mindenki azt ad-vesz, ami neki megfelelő. Ezt problémának tartom!Visszatérve a hazai színpadra: ha a champagne-i szabályokat nézem, akkor könnyen előfordulhatna, hogy a Szentesi József által “bérmunkában” készített pezsgők címkéire az ő nevét lenne helyes feltüntetni. Ha jól tudom - függetlenül attól, hogy évjáratos vagy nem évjáratos pezsgőről beszélünk - itthon kilenc hónapig kötelező seprőn tartani a pezsgőket. Champagne-ban a nem évjáratosok 12+3 hónapig pihennek a pincében, míg az évjáratos tételek legalább három évig. Ma azt kell mondanom, hogy 2006-os champagne-tól fiatalabb palackot ma nem lehet még kereskedelemben fellelni. Ugyanakkor az általam ismert legidősebb forgalmi tétel most, tehát 2012-ben a Charles Heidsieck 1995-ös Blanc des Millenaires pezsgője. De a Dom Pérignon sem kerül előbb forgalomba hét év seprőn tartástól. Üdv. MGy

kifli 2012.01.14. 22:06:02

"hogy a Szentesi József által “bérmunkában” készített pezsgők címkéire az ő nevét lenne helyes feltüntetni"

no ebben van valami

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.15. 16:45:35

@kifli: Ez egy jó kérdés! Itthon egészen biztosan nem ez a szokvány, lásd pl a korábbi próbálkozásokat Szigetiékkel, franciákkal.

Azt gondolom, hogy akkor lehetnének ezek a cuccok közelebb a Szentesi-termékekhez, ha Szentesi maga döntené el, hogy milyen pezsgőt akar csinálni, és ehhez milyen alapanyagot és honnan szeretne felvásárolni. De itt fordítva van a helyzet, a borászok készítik el a pezsgőalapborukat saját döntéseik alapján, és a Szentesi pezsgőpince "csak" a pezsgést adja a borba.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.15. 20:33:31

@alföldimerlot: Az utolsó gondolat, azaz az egyes pezsgők seprőn tartásának idejéről jutott eszembe valami.
A Chateau Vincent jelenleg a Cora-ban kapható pezsgője a 2002-es évjáratú Chardonnay Extra Dry. Az említett tétel palackján olvasható a degorzsálás időpontja L10026 formában. Ha ismereteim korrektek, akkor ez a LOT-szám 2010. 01.26-át jelent. (ha nem jól tudom, majd kijavítanak) A pezsgő évjáratát alapul véve ez kb. 7 év seprőn tartásról árulkodik. Ez azért komolynak hangzik, abba is belegondolva, hogy ennyi érlelést a Dom Perignon szokott kapni.

2012.01.16. 00:04:26

Alig várom, hogy itthon is nemzetközi versenyeken helytálló pezsgők készüljenek. Jó úton haladunk:)
süti beállítások módosítása