Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Igazi rizlingek I.

2012.01.19. 06:00 - palack

Ennyire specialista borkereskedés nem is tudom, hogy van-e még ezen kívül kis hazánkban. Egyetlen szőlőfajta, két országból, tizenhárom termelőtől. Mert Peter Klinglernek nem volt elég, hogy magyar borokról blogoljon németül, a másik irányt erősítendő német rizlingeket árul Magyarországon igencsak baráti áron. Karácsony előtt mindent 30% kedvezménnyel kínáltak, így gyakorlatilag olcsóbban juthattam a borokhoz, mintha Németországban a pincénél vettem volna őket. Ezúttal két bort nézünk meg a Saar vidékéről.

A Mosel egyik mellékfolyójáról elnevezett kis borvidék termőhelyei a kanyargós folyó mentén és annak oldalvölgyeiben találhatók. Az Ayler Kupp dűlő terméséből készíti borait Peter Lauer, ahogy a honlap magabiztosan hirdeti: rizlinget haladóknak. A hat hektáros birtokon kizárólag rizlinget termesztenek ökológiai gazdálkodással, boraikat ezer literes fahordókban spontán erjesztik és hosszan seprőn tartják. Érdekesség, hogy a palackokon a hordó számát is feltüntetik.

Peter Lauer Ayler Riesling Faß 25 trocken 2010

A borászat száraz alaprizlingje, sokan elfogadnák csúcsnak is. Inkább visszafogott azonban komplex, izgalmas illat. Köves, kovás és szénás, virágos, krémes körtés mosolyokkal. Hullámzik: időről időre nyílik és bezárul. Kóstolva elsőre rendkívül finom, életteli és játékos savai tűnnek fel, ez az amit talán csak a rizling tud. Mögöttük közepes test, rengeteg friss gyümölcs nekifeszülő sós ásványossággal, pici szénsavas szurkálódással. Tartalmas, mégis elegánsan könnyed bor. Utóíze hosszú, jóízű, finom kesernyével keretezett és szinte kiabál az újabb kortyért. Hedonisztikus élmény haladóknak is. Bivalyerős 6 pont, a Karácsony utáni, kedvezmény nélküli 2890 Ft-os áron is remek vétel.

Peter Lauer Ayler Kupp Stirn Riesling Faß 15 2007

Ez már félszáraz/félédes kategória, ha első szippantásra nem is derül ki. Közepesen intenzív, intellektuális, komoly, nagyon szép rizling illat fogad a pohárban. Petrol, szigorú sziklák, érett barack, szőlődzsem és egy kis gyógyfüvesség. Ez aztán igazi haladó mennyország. Alapvetően száraz hangulatú, épp ezért akár meglepő is lehetne utána a korty első pillanatra. Ha nem német rizlinget kóstolnánk és ha nem pillantottunk volna címkére, ahol 10,5%-os alkohol van feltüntetve. Hiszen édes gyümölcsök áradnak szét mindenfelé a szájban, sokkal több, mint azt az orrbéli bemutatkozás alapján várnánk, a maradékcukor pedig határozottan jelen van. Közepes testű, feszes, savai persze rendkívül csiszoltak és finomak, tartják a frontot, mégis hiányérzetem támad. Az egyensúly valahogy nem áll össze, sav és cukor némileg külön utakon jár. Így aztán utóbbi a rétegzettséget is tompítja, jótékonyan elfed, amire kábé annyi szükség van itt, mint a ránctalanító krém reklámban a tizenkilenc éves szépséges, babaarcú modellnek Q10-re. Dohogok itt össze-vissza, pedig, ha jól megnézzük, klasszis borral van dolgunk, csak figyelni kell rendesen. Annak idején a szomszédnál kóstolva is magam szigorúságában ugyanerre jutottam: a 7 pontot megérdemli derekasan. 5490 Ft.

Van még a Karácsony előtti beszerzésből néhány egyéb érdekesség, bontás után ígérem, folytköv lesz.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos hétpontos németország rajnai rizling 2007 2010 saar peter lauer

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr293575712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.01.19. 11:07:38

Kiváló cikk. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet. Nyáron bevásárolok.

italosztály 2012.01.19. 22:26:59

csak remélni tudom hogy a karácsony előtti beszerzésből akad kései szüretelésű olaszrizling is. ez a fajta ugyanis szeret töppedni, és bár hazánkban van a legnagyobb divatja az olaszrizlingnek, mégis ritkán találkozni magas maradékcukor tartalmú palackokkal.

2012.01.20. 14:16:44

Nagyon szép a címke design. Sokkal szívesebben választok egy ilyen bort. Tudom, ez felszínesség, de hozzá tratozik nálam az élvezethez:)
süti beállítások módosítása