Alighanem mostanában ittam életem első igazi tequiláját egy nagyon érdekes tequilavacsorán. Ugyanis ilyet is lehet enni nem csak borvacsorát. A tequilát persze citrommal és sóval isszák a rendes mexikóiak, ahogyan mi mindig kólával a vörösbort. Pontosan azért. Viszont, ha egy tequila tényleg tisztán az agave növény szívéből készül (ami úgy néz ki mintha kaktusz lenne, pedig a liliomvirágúak rendjébe tartozik), spontán erjesztik és tölgyfahordóban érlelik, akkor már nem is szükséges sóval és citrommal eltompítani az érzékeinket. Az El Jimador készítői szerint többek között azért is egyediek az ő italaik, mert a Tequila vulkán közelsége miatt különlegesen ásványos talajon termesztett kék agave adja azoknak az alapját.
Erre a haciendára utazhatott el Keresztes Ferenc a Symbol Budapest bárséfje, miután Barcelonában megnyert egy rangos tequila mixerversenyt. Egyik nyertes kreációja meglepően az ételek irányába vitt koktél: királyrákkal díszítette agave sziruppal készült margaritáját. A második fogásban a margarita már molekulárisan gasztronomizált kaviárként szerepel a tanyasi osztrigává alakult csirkemell partnereként. A gravlaxolt lazacfilét guacamoléval kaptuk, a tequila pedig szerényen megbújt valahol. A mártásban jelent meg viszont a következő tányéron, ami hot sunrise marhabélszín volt narancsfüsttel. Nem gondoltam volna, hogy egy desszertben érzem majd leginkább a helyén az est főszereplőjét: a gesztenyepüréhez nagyon passzolt az amarénás tequila. A licsi fagylalt hibiszkusszal ezután nálam hátrányból indult, de azért lecsúszott.
Akárcsak egy-egy kóstoló a kétféle tequilából, amit a vacsorában és a vacsorához adtak. Az érleletlen blanco frissebb, gyümölcsösebb karakterű, a két hónapig hordóban pihentetett reposado selymesebb, fűszeresebb, enyhén fás jellegű ital volt. Az egy évig hordóban érlelt añejo ezúttal kimaradt, egyszer majd olyat is nézek talán. Az mindenképp tanulságos, hogy a Tequila Szabályozó Tanács naprakész nyilvántartása szerint 1227 mexikói és 245 külföldi főzdét tartanak számon, a fent említett kategóriák pedig működnek rendesen és globálisan. Egy tökéletes világban pedig a mexikóiak pálinkavacsorára mennek hamarosan.
Az első két fotót az esemény píárosaitól, az üvegek fotóit innen vettem.
Utolsó kommentek