Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A kontár

Természetes borok II.

2012.04.26. 06:00 - Octopus

Azon gondolkozom, elkészülhetett volna-e ez a bor Magyarországon. A szénsavas macerációt ismerjük, cabernet franc szőlőnk is van, egyébként komoly terveink vannak vele. Hogy a kettő együtt? Terméskorlátozott, minőségi alapanyagból, 14 euróra belőve? Kinek jutna eszébe, hogy ebből egy jól iható, azonnali fogyasztásra szánt, frissítő bort készítsen? Nyilván csak egy eszementnek (szüretelni novemberben kell, mikor már mazsolává aszott a szőlő, hogy meglegyen a tizenhatos alkohol, és mindezt persze barrikkal jól meg kell küldeni, az a döfi).

Az elkövető a Domaine Breton, a helyszín Bourgueil borvidéke – kvázi Chinon folytatása a Loire folyó túlsó partján, ez még mindig cabernet franc-ország. A bor 30 éves tőkék termése kavicsos talajról, az erjedést követően betontojásban érlelődik tavaszig, ekkor minimálisan kénezik (10 mg/l a tipikus adag), majd palackozzák. Tulajdonképpen a Trinch! testvére, de amaz nem szénsavmacerált.

Catherine et Pierre Breton, La Dilettante, Bourgeuil 2010

Hogy ebből mi sül ki? Ha egy bozsolé núvó, vagy azzal kompatibilis hazai újbor képe dereng fel előttünk, akkor nagyon rossz nyomon járunk. Legalábbis részben. Az illat távolról sem újboros: franc-os fűszeresség, vegetális aromák dőlnek belőle, gyógynövények, borókabogyó, bors, koriander, ázott fakéreg, akácléc (fát nem lát, ez a fajta karaktere); kontrasztként friss málna és cseresznye érkezik, egy kis fekete ribizli, továbbá némi bőrös animalitás. Éppen olyan összetett, mint amilyennek hangzik. Kóstolva aztán meg is lep rendesen, a nagyboros illat után az íz már a szénsavas macerációt tükrözi, könnyed, lágyabb, visszafogott savakkal, de kellő élénkséggel. Teljesen száraz (szerencsére; ha nem lenne az, ennyi savval bajba kerülhetne), remek meggyes zamattal. Mint az újboroknak általában, kissé gyümölcslé hangulata van, azaz lenne, viszont határozottan tanninos, végül ez teszi borszerűvé. Valami elképesztően szokatlan az egész bor, üdítő és csúszós, ugyanakkor elgondolkodtató és összetett. Egy új dimenzió az ivóbor kategóriában. Pusztán a paramétereket nézve, talán csak egy hatos lenne, mert szájban egyszerűbb, de amennyiben az egyediségnek értéke van, ez nálam nem mehet hét pont alá. Élménynek meg mondjuk kilences.

Címkék: hétpontos cabernet franc loire breton tour de franc bourgueil

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr494473902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.27. 12:03:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2012.04.26. 14:03:04

sorry, ez lemaradt. Erről a mutatós weboldalról rendeltem, itt kizárólag francia "természetes borokat" forgalmaznak:

www.petitescaves.com/vin-naturel/vallee-de-la-loire/65/domaine-catherine-et-pierre-breton/vins/

(úgy nézem, éppen készlethiány van a vörös La Dilettante-ból)

petiandris 2012.04.28. 13:24:13

A blog tulajdonosának engedélyével:

Szervusztok! Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy kádár azaz borkötő képzés indul Békéscsabán. Több éve nincs már ez a szakma tanítva, így hiányszakmává vált. Jómagam 16 éves korom óta szeretném tanulni (jó 6 éve volt már).
8 főnek kellene minimum összegyűlnie ahhoz, hogy indítsák a szakma oktatását. Már 6-an vagyunk eddig.Még legalább 2 emberre lenne szükségünk,de gyertek minél többen! A képzés két éves, szeptembertől kezdve 2 hetente hétvégenként lenne Békésben. Nyáron július 16-21-ig lenne egy intenzív bevezető, alapozó gyakorlati tanítás tábor keretében, Buglyó Péter kádár mester vezetésével. A kétéves képzés 175E Ft,pluszanyagköltség,plusz vizsgadíj. A tábor ára18E Ft.

Minden további info: www.bmne.hu/
Jelentkezési lap: spreadsheets.google.com/embeddedform?formkey=dDBwLXRwUjRQRVRveExlNS0wX2ZqV3c6MA

Kis kedvcsináló:
- www.youtube.com/watch?v=J4TBZ0YreH8&feature=related
- www.promontortv.hu/archivum/20080115_1

Megjegyzés: a kádár egy igen kemény fizikai munka.

Ha esetleg úgy adódik és meg lesz addigra a kocsim, 1-2 embert le tudok vinni.

Peti

dalton1 2012.04.29. 17:29:34

Csak azt nem értem hogy ha ezt ivóbornak kategorizálod akkor miért olyan nagy szám a 14 euro? :S Szűk 4ezer Ft...
süti beállítások módosítása