Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

HetedHétHatár

Tokaji dűlők kóstolója

2012.05.16. 17:00 - palack

Május utolsó napján nem éppen szokványos bemutatót tart a TokajWine.Net. Bemutatják Tokaj-Hegyalja új nagyméretű térképét, amely a borvidék történelmi dűlőbesorolását kísérli meg rekonstruálni. Ehhez kapcsolódva 23 dűlő mutatkozik be egy-egy birtok közvetítésében, illetve külön szeminárium (mesterkurzus) lesz további hat dűlővel az osztályozás dilemmáiról. Aki eljön kap egy példányt a térképből, egy kézikönyvet a dűlők klasszifikálásáról, megkóstolhatja a dűlőket bemutató borokat, illetve részt vehet a szemináriumon, ahol természetesen borok is illusztrálják majd a klasszifikáció részletkérdéseit, nehézségeit. A bemutató május 31-én 15 órakor kezdődik a Festetics Palotában, előzetes regisztrációval 6350 Ft a belépő. A jelentkezésről részletesebben itt olvashatnak. A bemutatkozó dűlők és bemutató birtokok listáját Alkonyi László magyarázataival a hajtás után olvashatják.

I. osztályú dűlők

Válogatás azon dűlőkből, amelyek egyéniségét az elmúlt évszázadok már felfedeztek, kiemeltek és megneveztek. Amolyan hallhatatlanok társasága: többségüknek nincs mitől tartania, hiszen soha nem hullanak az ismeretlenségbe, ha értők kezek megművelik őket.

  • Dessewffy (Tokaj) - Bemutatja a Domoszlai Pince
  • Görbe (Tállya) - Bemutatja a Vineum
  • Nagy-Király (Mád) - Bemutatja a Barta Pince
  • Lajosok (Mezőzombor) - Bemutatja a Disznókő
  • Makovicza (Mád) - Bemutatja a Pelle Pince
  • Palandor (Olaszliszka) - Bemutatja a Karádi és Berger Pince
  • Szil-völgy (Tarcal) - Bemutatja a Gizella Pince
  • Szerelmi - Bemutatja Demeter Zoltán

II. osztályú dűlők

A legrejtélyesebb kategória: kiemelkedtek társaik közül, de valamiért nem tették őket a csúcsok csúcsára. Talán tényleg voltak egyénibbek náluk, talán csak a tulajdonosuk nem volt elég befolyásos. Vagy csak nem jött még el az idejük: új idők, új stílusára várnak. Azt azonban tudjuk: különlegesek.

  • Barakonyi (Bodrogkisfalud) - Bemutatja a Tokaj-Nobilis
  • Kis-Betsek (Mád) - Bemutatja a Holdvölgy
  • Csontos (Olaszliszka) - Bemutatja a Bott Pince
  • Galambos (Mezőzombor) - Bemutatja a Gróf Degenfeld
  • Határi (Erdőbénye) - Bemutatja Homonna Attila
  • Középhegy (Tarcal) - Bemutatja a Kikelet Pince
  • Peres (Erdőbénye) - Bemutatja Vissy László
  • Úrágya (Mád) - Bemutatja a DemeterVIn
  • Zafír (Tarcal) - Bemutatja az Árpád-hegy Pince

III. osztályú dűlők

A történelem korábban nem adta meg ezeknek a termőhelyeknek a kiemelkedés lehetőségét: talán mert eddig mai gazdáira vártak. A nagy meglepetések ebben a csoportban várhatók: lehet-e annál nagyobb bizonyíték egy borász képességeinél, minthogy jobb bort készít egy történelmi III. osztályú dűlőből, mimt más az I. osztályból?

  • Mestervölgy (Tarcal) - Bemutatja a Füleky Pince
  • Előhegy (Tarcal) - Bemutatja Dorogi István
  • Esztáva-Kácsárd (Sárospatak) - Bemutatja az Obzidián Pinceű
  • Gajagos (Tállya) - Bemutatja a Bodnár Pince
  • Sátor (Abaújszántó) - Bemutatja Firmánszky Gábor
  • Vióka (Sárospatak) - Bemutatja az AZ Nektár Pince

A dilemmák

  • Teleki-dűlő (Bott Pince) Mit lehet tenni, ha sok évszázad sok dűlőneve torlódik össze egyetlen dűlőben: milyen nevet használjunk, milyen értékelést vegyünk támpontnak, mi a legfőbb cél a határok meghúzásánál?
  • Terézia-dűlő (Gróf Degenfeld) Milyen súllyal esnek latba a Bél Mátyás utáni osztályozások, vagyis azok az információk, amelyek a besorolás gyengülésének 300 éves története alatt a napvilágra kerültek?
  • Kis-Betsek-dűlő (Holdvölgy) Hogyan lehet kezelni azt a problémát, ami a klasszifikáció idejének dűlőhatárai és a jelenkor dűlőhatárainak az eltérése okoz. Tisztességes-e, ha jóval nagyobb határok között veszünk fel egy I. osztályt a térképre, mint ahogyan azt egykor besorolták.
  • Lapis-dűlő (Demeter Zoltán) Előfordulhat, hogy egy dűlőnek ma sokkal erősebb a megítélése, mint 300 évvel ezelőtt. Mit lehet ilyenkor eljárni, ha a termőhelyet osztályozni akarjuk, hogyan lehet feloldani a történelemben a jelenkor tapasztalatait?
  • Kapi-dűlő (Disznókő) Monopol dűlők esetében lehet-e joga bárkinek felülírni bármit (besorolás, határok), ha a termőhely tulajdonosa eldöntött valamit? Amikor egyetlen termelő állhat a történelem mellé, vagy azzal szemben: egy nagy dűlő nagy bora.
  • Ősz-hegy (Akasztják a hóhért) Milyen volt a bor 300 évvel ezelőtt, s milyen lesz 300 év múlva? Félreteszik-e a tapasztalatainkat, ha mi nem vesszük át az előttünk járók tudását? Egy bor, ami szőlőben és a pincében is teljesen természetesen készült: amilyen a Tokaji 300 évvel ezelőtt lehetett.

Címkék: programajánló tokaj alkonyi lászló

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr164515493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2012.05.16. 17:09:43

Mindez nagyon szép!
Regisztrálam, átutaltam, de rossz érzéssel megyek.
A "dülőkóstolót" én úgy képzeltem eddig el, hogy van egy történelmileg, geológiali, mikroklimatikusan lehatárolt terület. Ott többen termelnek egy adott borkategóriát.
Amit Alkonyi készül bemutatni, az nem ez, dűlőnként egy termelő bora.
Sajnálom szegény termelőket, hogy oda állnak ezen hibás koncepció mögé.
Legközelebb elmennék egy olyan kóstolóra, ahol egy dűlő, 10 termelője mutatja be borát egy másik dűlő 8 borával azonos fajtából, évjáratából.
Nos ha nagyobb lesz a különbség a dűlők között, mint a termelők között, az egy tanulságos dűlőkóstoló lesz.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.16. 17:56:47

@hegyaljai: azért azt ne felejtsük el, hogy a technológia ma még sokkal többet tud elvenni a termőhelyből (hiába lenne tehát ilyen kóstoló, ha az egyik bor medium pörkölésű hordóban érlelődött 1 évig, a másik acélban volt stb). Szerintem nem is nagyon van dűlő, amiből volna ilymódon értékelhető alap.
De amíg klasszifikáció sincs, lehet, hogy addig ilyen rendezvény sem lesz, amilyet a kommentben olvashatunk (40-50 évig...hány évesek is leszünk akkor?). Ez a kóstoló viszont meg lesz tartva, és talán elindul vele a munka egy bizonyos irányba, közösségben borászokkal, s talán egy másik generáció tarthat olyan kóstolókat is...
Nagyon nem értem, miért lenne baj, ha egy közösség emellé odaáll, együtt gondolkozik stb?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.16. 18:05:27

Azt lehet tudni, hogy Szepsy mester miért nem prezentál egy dűlőt sem?

mossberg operator 2012.05.16. 19:22:58

Hello!

En nem tudok ott lenni, de megvasarolnam a terkepet, s a konyvet. Hogyan?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.16. 20:58:23

@vörös és fehér: Erről tudtam. De azt nem gondoltam hogy még mindig tart.

hegyaljai 2012.05.16. 23:21:27

@demisec: Tulajdon képpen én hibás koncepciónak neveztem, és nem bajnak, hogy most 23+6 bort bemutatnak. Úgy érzem régen túl vagyunk a felismerésen és örömön, hogy tokaj borait nem feltétlenül kell öszeönteni egy nagy kohóba. Valószínüleg a borok nem csupán csak különbözni fognak, hanem szépek is lesznek, és érdekes karaktereket fognak felmutatni. Azt viszont, hogy az eltérésekből mit hoz a dűlő, mi a termelő hatása itt nem tudjuk megismerni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.05.17. 09:24:05

@hegyaljai: gyere el, és remélhetőleg választ kapsz a kérdésedre...
vajon hány olyan dülőt tudunk mondnai, hogy azonos borkategóriában több referencia bora is van????

117 2012.05.17. 19:06:30

A jól elkészített bor visszaadja a termőhely jellegét is. De ehhez igen jó bornak kell lennie, megfelelő technológiával. Akkor, ha nem mindegyik termelő törekszik erre, ez nem is fog megjelenni a borokban. Nem lesz egy dűlőből minden tétel egyforma sosem.

és nem is érzem ezt feltétlenül problémának, lehet attól még jó bor, hogy nem érezni kell a dűlőt, de talán igazán nagy (nemzetközi mércével) csak akkor lehet.

@hegyaljai:
Szerintem a kóstoló célja nem az egyes dűlők kialakult stílusának bemutatása lehet(erre nem alkalmas, és még nem is tartunk itt), hanem megmutatni egyáltalán azt, hogy Tokaj-Hegyalján milyen eltérő lehet két-három dűlő közötti különbség, és ennek a diverzitásnak a megőrzése érték, aminek az ügyét előre kell vinni. ...De ezt az elméletet magamnak találtam ki.
Egyébként teljesen egyetértek: az a dűlőkóstoló lenne valami... de erre várni kell (már ha sikerül egyáltalán a megfelelő besorolást megalkotni és az a valóságnak is megfelel, nem csak a történelemnek).

117 2012.05.17. 19:07:30

"nem érezni kell a dűlőt" = nem érezni ki a dűlőt

kunzoo 2012.05.17. 19:19:52

@hegyaljai:

Nem igazán értem ezt a dűlős, "terroir"-os megközelítést. Mostanság arról szólt a panasz hogy a magyar borvidékek nagyon szétaprózottak, tőlünk nyugatra ezt három- négy borvidéknévvel megoldanák. Hogy túl kicsik a tételek, nem lehet velük kereskedelmi mennyiséget előállítani, legalább is pont az alkoholistán volt erről szó. Akkor is furcsállottam ezt. Erre valahogy még tovább aprózzuk az amúgy is szétaprózott struktúrákat. Természetesen dicsérendő a termelő igyekezete, sikere, de nem áldozzuk fel a taktika oltárán a stratégiát?

Az osztrákok egyébként rámennek a dűlőszelekcióra vagy inkább az egységességben hisznek?

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.17. 19:41:21

@kunzoo: pont a termőhelyek osztályozásával lehetne szerintem stratégiákat megfogalmazni, s pont a mostani koncepciótlanság nem adja meg a kellő struktúrát a tokaji termékpiramis mögé (kvázi mindenki csinál mindenfélét, amit épp jónak gondol, amiben szintén megvannak a kiváló borok, de épp a struktúra hiányzik). Gondolhatunk itt a klasszifikáció kapcsán akár a fajtafölhozatal szabályozásának hozzárendelésére is. Adott esetben pont az alacsonyabb besorolás tenné lehetővé, hogy például a 3-ad osztályú területeken, ahhoz kötődő (de előírt) terméskorlát mellett a mindennapok borait (vagyis a termékpiramis alapját jelentő borokat, alternatív fajtákból) is el lehessen készíteni, persze ésszerű szabályozás mellett. Tehát ez pont, hogy nem aprózná szét a borvidéket, hanem kézzel fogható eszköz lehet az általad is említett struktúra fölépítésére (ha a borvidék képes ésszerűen használni).
Arról nem is beszélve, hogy a besorolásnak több évszázados hagyománya van Hegyalján (sehol másutt a világon nem áll rendelkezésre ilyesmi...ott sem, ahol aztán lett működő klasszifikáció)!

kunzoo 2012.05.17. 20:13:58

@demisec:

A nagy szigorúság a szabályozásban végül úgyis felhígul. sok helyen (más borvidékeken) a dűlőket egy út, vagy településhatár választja el egymástól, mindig vita lesz hogy a Jenő húsz méterrel odébb miért csinálhat XY-t én meg csak Z-t. Ráadásul a túlzott szigor magával vonja a csalást, a kiskapuk keresését. Jobb útnak vélem ha úgy válogatnak hogy jó-e a bor vagy sem. Az ízlés is változik, ami ma elsővonalbeli minőség, tíz év múlva lehet pont ciki. Talán a legjobb példa Tokaj, hisz húsz éve nem hiszem hogy labdába rúgott volna egy olyan dűlő ahol -például- a legszebb száraz bor van. Talán meg sem említik.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.17. 20:25:30

@kunzoo: Nem értünk egyet, de ez mondjuk nem baj(: Húsz éve lehet, hogy nem említette senki (ez mérvadó lenne?), de kétszáz éve, háromszáz éve említették, - ezért kell ma is elgondolkodni rajta, s ha lehet továbbfejleszteni folyamatosan (mégha változnak is a divatok, legyen valami, ami szilárd meggyőződés és megtámasztja az egészet, mert a "jó meg a nem jó" az valóban nem egy örök mérce). A kiskapukkal, csalásokkal nem a dűlőbesorolás kell, hogy foglalkozzon, az egy későbbi sztori.

hegyaljai 2012.05.18. 06:25:40

@kunzoo: Mivek a Tokaji borvidék ügyei egyáltalán nincsenek rendben - gondolok itt a javítás ügyére - ezért pótcselekvésnek is tűnhet a további részletek cizellálása.
Nem azt mondom, hogy ne foglalkozzunk a dűlők ügyével, hanem azt, hogy van fontosabb.
Ahogy borvidéknél, úgy a dűlőknél is előbb az azonos, hasonló dolgokat kellene tisztázni, egy szabályozással megerősíteni, és csak utána kellene az energiát a különbözőség felmutatására fordítani.
süti beállítások módosítása