Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gere "Solus" Attila boldoggá avatása

2005.08.21. 23:33 - Húzós Tannin

Százezer az asztalon

A Művelt Alkoholisták első igazán nagyszabású tesztje rögtön csúcstámadás: Magyarország kilenc – vélhetően – legkiválóbb merlot-ját eresztettük össze a szánkkal. A végeredmény pedig váratlanul papírforma szerint alakult: a 2000-es Gere Solus nemzetközi klasszis formáját mutatta, toronymagasan győzött, bármennyire is irtózunk a latin borfantázianevektől. A vert mezőnyben a brüsszeli nagyaranyas friss Konyári Sessio, Takler két Primariusa, Weninger 2001-ese és egy szupertoszkán. A Solus annyira elnyomta a mezőnyt, hogy csak a másnapi visszakóstoláskor ébredtünk rá: volt még a tízben egy-két valódi magyar sztár. Legalább százezer forint az asztalon, öt pár bor, négy vak kóstoló.

Tegyük enyves kezünket a vérző szívünkre: ki ne szerette volna, hogy kiderüljön, hogy a magyar vörösborpápa súlyos tizenötezrekért vesztegett csúcsborait képesek megszorítani vagy akár megverni öt-hatezres nyeretlen kétévesek, hogy nagyobb a füst, mint a láng, hogy a király mezítelen?! De nem ez történt. Nagyon nem. Gigantikus merlot-kóstolónkról mindannyian úgy álltunk föl, hogy a toronymagas győztes Gere Solus 2000 nem csak a legjobb magyar vörösbor, de az általunk megismert világ egyik legjobbja. Ünnepélyesen visszavonjuk szkeptikus tanainkat, és nem csak azt hisszük el, hogy a Solus a nagy bécsi kóstolón agyonverte a Chateau Petrust, a Massetót meg az Ornellaiát, de ha holnap hírül vesszük, hogy Gere Attila puszta kézzel Kopárrá változtatta 2001-es kékoportóját, akkor szőrcsuhában, borotvált fejjel, mezítláb indulunk Villányba, és készséggel ministrálunk a boldoggáavatáson.

... a Gere Solus 2000 nem csak a legjobb magyar vörösbor, de az általunk megismert világ egyik legjobbja

Hogy Gere a magyar vörösborpiac trendsettere, az nem vita tárgya. A Kopárral megteremtette a legerősebb magyar vörösborbrandet, de a csúcsmerlot-k divatja is az ő lelkén szárad. Saját bevallása szerint toszkán borászatokról (alighanem az Ornellaiáról) nyúlta az ötletet, hogy a zászlós bor, a csúcsküvé (esetében: Kopár) fölé lő még egy gigászi merlot-t. És a Solus persze elsöprő siker lett. Azóta többen is bedobták a maguk fantázianeves csúcsmerlot-ját (jött Takler rögtön a Primariusszal, Konyári idén a Sessióval).

Össze is gyűlt minálunk a spájzban (ilyen spájz ez) két 2000-es Solus, egy 2000-es és egy 2002-es Takler Primarius, az ügyben már nomen est omen, sőt noblesse oblige alapon is elkötelezett Alföldi Merlot kolléga hozott Montalcinóból egy kitűnő szupertoszkánt (27 euróért), elszaladtunk a Bortársasághoz egy Konyári Sessióért meg Günzer Merlot-ért, kaptunk ráadásnak egy Bock Special Reserve-et, és került még egy Weninger 2001-es meg egy Vylyan 2000-es. Tíz nagy merlot. (Mert az egyik 2000-es Solust közben vérző szívvel becseréltük egy 2002-esre.)

A kóstolót persze az év legmelegebb napjára sikerült összehozni: izzadságszag, lihegés, huszonöt-hat-nyolc fokos borok. Ez nyilván a legnagyobbaknak kedvezett megint, mert azok még huszonöt fölött is szépen mutatják magukat.

(És itten bemutatkozik a Művelt Alkoholisták state-of-the-art, cutting edge pontozási rendszere, amely a tíznél kisebb vagy egyenlő természetes számok halmazán értelmezett, tehát semmi törtezés, százados szőrszálhasogatás, semmi 19,632, vagy gyök pí, semmi parkeri szofisztika. Később majd bővebben kifejtjük, referenciaborokkal, minden, de mostan gyors ismertető: 0phibás, értékelhetetlen bor; 1plefolyó, anyós bora; 2phatáreset, após bora; 3p iható, vendégeknek jó; 4pOK; 5ptehetség (itt elhelyezünk egy vörös referenciát: Vylyan Vörös 2003); 6pszép; 7ppannon klasszis (ref.: Gere Kopár 2002, Tiffán Carissimae 02); 8pnemzetközi klasszis (Bock Syrah 03); 9pidol; 10pilyen nincs, nem érdemeljük meg.)

Kóstolási sorrendben tehát:

1. Weninger Soproni Merlot 2001 Spern Steiner
Illata enyhén csatornás, nem emlékezetes. Kevés menta villan meg benne bíztató jelként. Üres pohárból jó füstös. Ízében diós, grillázsos villanások mellett portóis, oxidált jegyek mutatják, hogy lassan öregedő korba lép. Ami azt illeti, az illendőnél kicsikét korábban. (6500-7000 forint)
5 pont

2. Bock Villányi Merlot Special Reserve 1999
Illatában bújkál valami zavaró vegyipari izé, fenoftalein. Plusz egy kis siló és talán szilva. Nem meggyőző. Sűrűbbnek, érdekesebbnek tűnik, mint surranótársa, a Weninger. Tisztes kora ellenére tanninja nyers és erős, nagyon sok fa érezhető benne. Villányi old school, különösebb erények, megnyerő vonások nélkül. (7000-7500 forint)
5 pont

3. Konyári Sessio 2003
A Balaton brüsszeli nagyaranyas bora. Már Solus-verőnek kiáltották ki (a brüsszeli bírák jobbnak érezték a 2002-es Solusnál), de itt majd kiderül: alaptalanul. Fiatalos, lilás színben pompáz. Illatában enyhe füstösség, kevés meggy, kajszi, sőt banán, fahéj, kékszirmú virágok, üres pohárból sült szalonna. Szalonnasütés a gyümölcsösben. Szép, dirket, harmonikus bor, enyhe tanninhangsúllyal talán. Nagy titkokat nem rejt, amije van, azt kiteszi elénk. Édes-keser karaktere leginkább nagyon jó minőségű csokoládéra hajaz. Utóízében inkább keser, néha az alkohol is kilóg. Pannon klasszis. (6000-6500 forint, csúcsmerlot-ból best buy.)
7 pont

4. Günzer Merlot 2003
Visszafogott illat. Nagyon visszafogott illat. Túlságosan visszafogott illat. Ez hiba. A test nagy, panasz nem lehet. Szájban málna tűnik elő és sok fa. Van egyfajta tolakodó, lakkos jellege, mint az ausztrál boroknak. A párja (Konyári) mellett halovány. (5000-5500 forint, de egyszerűen nem elég jó ehhez az árkategóriához.)
5 pont

5. Takler Primarius 2002
Illata elsőre siló és meggy. Másnapra: fekete szeder, rengeteg vanília. Nagy illat. Sűrű, komoly anyag. Tanninja masszív. Jellegzetes szekszárdi paprikásságot villant, üres pohárból hosszan, nagyon egyértelműen adja. Mellette kávé, hogy ne mondjam, kapuccsínó (gyűlölöm ezt a szót). (9100-10 000 forint)
6 pont

6. Gere Solus 2002
A második (úgy értem, termelési kronológiában második) Solus a gyengébbik. De még így is kimagaslott a mezőnyből. Illata magával ragadó, nagyon gazdag. Pörkölt mogyoró, cseresznye, szeder, áfonya, lekváros-fahéjas-gyümölcsös sütemények. Szájban Pamela Anderson, világító negró nélkül. Mindene nagy, de gömbölyű. A hatalmas testben szinte eltűnik az óriásalkohol (14,5 %), tanninja már kellemesen kerek. Meglepő módon mintha leheletnyi savhangsúlyt éreztünk volna. (Már nincs kereskedelmi forgalomban. Néhol feltűnik 15 000-20 000 forint körül.)
8 pont

7. Takler Primarius 2000
Meglepő illat: tej és kenyérhéj. Aztán pörkölt kávé, fekete bors. Az alkohol illatban is erős. Széle-hossza egy: jelentős. Tannin már matt, de sok. Ízben jelentkezik némi orvosságosság, bakelit, aminek nem mindig tudok örülni. A 2002-es szebbnek tűnik. (Már nincs kereskedelmi forgalomban.)
6 pont

8. Vylyan Merlot 2000
Igazából nem idevaló bor, egy vagy két árkategóriával lejjebb versenyzett, amikor még piacon volt. Ha így nézzünk, egész derekasan helyt állt. Ha nem így nézzük, akkor az utolsó két hely valamelyikén végzett. Magasan volt szegénynek a léc. Annyira eltűnt a mezőnyben, hogy semmi emlékezetes sem maradt utána. Lakk, fekete ribizli, alkohol, cseresznyemag, ilyenek. (Már nincs kereskedelmi forgalomban.)
5 pont

9. Máté Mantus (Sant' Antimo Merlot) 2002
Máté Ferenc, az olaszországban élő '56-os disszidens italomagyar hajóépítő és író kultikus kis borászatot alapított Montalcinóban. Főborásza egy minden hájjal megkent toszkán nagyöreg, borait pedig roppant nagy becsben tartják a kényes ízlésű helyiek. Eme szupertoszkánja az épp Montalcinóban turnéző Alföldi Merlot kolléga fantáziáját ragadta meg, de annyira, hogy hozott is egy palackkal belőle.

Maci a málnásban: erdei gyümölcsök és animalitás. Könnyű konyakos kávé. Finom pörkölési aromák. Grillázstorta. Nagyon száraz, agreszíven összehúzó tannin, de mégsem vad, mint a klasszikus villányiakban (lásd: Bock), mindenestre már a korty közepétől uralja az ízképet. Nagy test, nagy alkohol. A lecsengés nagyon erősen az égett ízek (sajnos, pl.: égett gumi) felé halad. (27 euro)
6 pont

10. Gere Solus 2000
Az állítólagos Petrus- és Masseto-verő csodabor konszenzusos győztes. Minden tekintetben agyonverte még ezt az erős mezőnyt is. Mind a négy kóstoló ezt tette az első helyre. Nem csak a legjobb magyar vörösnek tűnik a 2000-es Solus, de egészen kivételes nemzetközi klasszis, egy potenciális világsztár. Már illattal is hengerelt: erősen pörkölt kávé, szilva, kovakő, sült hús, karamellizált jegyek. Savai és tanninjai eszményi mennyiségben, tökéletes arányokkal. Krémes struktúra, szinte olvad a szájban, mintha valami különleges csokoládét innánk. (Már nincs kereskedelmi forgalomban, árveréseken, gyűjtőknél feltűnhet 20-40 000 forintos áron.)
9 pont (De csak azért, mert optimisták vagyunk, és bízunk abban, hogy még találkozni fogunk ennél is jobb borral.)

Címkék: kóstolás

52 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2113075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: sex tips show 2017.10.24. 18:03:59

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

róbert 2005.08.22. 08:36:05

Nagyon érdekes és tanulságos bormérkőzés! Egy megjegyzés: A fenolftalein íztelen, szagtalan fehér por, hashajtónak alkalmazzák. Ilyen íz, vagy illat tehát nincs. Felteszem a fenol kellemetlen íz és szaghatásával keverték össze. Ez utóbbi sajnos fel-fel tűnik, bár súlyos méreg és az ívóvizekben nem fordulhat elő. (Egy időben szerencsétlen sorsú halak húsában előfordult.) Nagy szerencse ezzel a méreggel, hogy már kis koncentrációban is undortkeltő szaga-íze van.

Takler rulez 2005.08.22. 09:26:55

"Enyhén" részlehajlónak tűnik az egész, bordói aranyérmes borászokat lefikázni 5-6 pontra, a közelállót pedig isteníteni... Amúgy 26 fokos bort tényleg csak a debilek kóstolnak (a sörtesztben résztvevő italok miért voltak hűtöttek? Akkor azokat is jó melegen kellett volna kóstolgatni) A legjobb magyar vörösbor cím pedig egyenesen röhejes: ha csak a merlot ismeritek, akkor jobb, ha itt hagyjátok abba... Gere tényleg szuper borász, de nem ő az egyetlen nagyágyú hazánkban (és ennek ÖRÜLNI KELLENE!)

miki 2005.08.22. 09:33:23

A Vincze Béla 2000-es Merlot Selection és a Thummerer Merlot (Tekenőházi) sem gyenge, kíváncsi lettem volna a véleményetekre

rezso01 2005.08.22. 09:39:39

Csak támogatni tudnám a Thummerer-féle Tekenőházi Merlot felvételét. Egyben tanácsot is várnék, hol lehet hozzájutni Bp-en?

egy borbarát 2005.08.22. 09:43:11

Elég gáz 26 fokos borkat kostólni, aztán megmondani a frankót. Nagyon gyenge.

csubi 2005.08.22. 09:53:51

Érdekes olvasmány! Mikor lesz esetleg "küvé" verseny? Takler ruleznek: ez csak egy (1) vélemény, nem szentírás, ahogy a tied sem. És ne hagyják abba!

housecarl 2005.08.22. 10:36:18

Mennyi ideig dekantálták a borojat, a vaktesztet megelőzően? Véleményem szerint egy ilyen tesztnél nagy súééya esik latba az egyéni ízlés, ahhoz túlságosan is, hogy meggyőző lés ilyen ellentmondást nem tűrő legyen az ítélet.

bs 2005.08.22. 10:47:15

Sztem is gaz meleg borokat kostolni! A Thummerer Merlot meg Teknöhati...

vinkó 2005.08.22. 10:48:38

Tényleg 26 fokosan kóstoltatok? Nem lett volna célszerű 18-20-ra hűteni? Módosulhatott volna az eredmény nem?

peter 2005.08.22. 10:59:23

A kóstolás és az értékelés ok, bár 26 fokos bort igyon aki rá van szorulva, maradnék a pincehömérsékletnél. Egyoldalú a kiválasztás. Egyrészt ezek a nevek már a csapból is folynak, a másik baj hogy az ország 9 legjobb Merlot-ja között miért van 5 villányi, és miért nincs Eger környéki? Tóth, Pók, Gál (Isten nyugosztalja!), Vincze, Simon, Thummerer, vagy Kaló Imre (nálam No.1)? Nem kéne elhitetni a művelődni vágyó Alkoholistával hogy itt megállt a vörösbor tudomány! Az "általunk ismert világ legjobb bora" szegényes és visszatetszö az evilági, különösen a kiváló magyar borokra nézve.

türkmenbasi 2005.08.22. 11:20:50

A Vili Papa Tekenőháti Merlot-ját szerintem is érdemes lett volna megversenyeztetni!

bubodr 2005.08.22. 11:22:51

A hiányzók közé felvenném még Vida Pétert, nagyon szép a Merlot-ja.

a 2005.08.22. 11:51:42

A 26 fokos bor jól mutatja az értékelők komolyságát. Várom a forralt borokról szóló összefoglalót.

Sebhelyesfarku 2005.08.22. 12:00:44

aki 25 fokon issza a bort az nem Művelt, hanem tuskó

nem konyári vagyok 2005.08.22. 12:31:31

Ha kijózanodtatok és pincehőmérsékleten újra megkóstoljátok, akkor talán a Konyári lesz a legjobb, utána meg a "toszkánpapa".

2005.08.22. 13:08:44

Én kóstoltam a 2000-es Solust, de ennyire szerintem sem jó. A nemzetközi összehasonlítást pedig igen veszélyesnek és fölöslegesnek tartom. Ezek a borok úgyis itthon fogynak el, mondjuk a Fat Duck-ba meg sosem fog bekerülni egy Gere bor sem.

Zoj 2005.08.22. 13:14:22

Ez túl hsoszzú cikk, nem olvassuk el.

Zoj 2005.08.22. 13:15:50

Ez túl hsoszzú cikk, nem olvassuk el.

Zoj 2005.08.22. 13:16:06

Ez túl hsoszzú cikk, nem olvassuk el.

Vik (GyGY) 2005.08.22. 13:29:44

Nme toduk ovsalni, igza inri se ! :)-

Huz. Tan. 2005.08.22. 13:35:11

drága emberek,
mielőtt még kapára-kaszára szólítanák az egri merlot-k védelmezőit vagy a Mindig Mindent Ideális Hőmérsékleten Fogyasztók Országos Egyesületét, hadd adjam elő a következőket: 1. ez a merlot-kör nyilván nem reprezentálja a teljes hazai csúcsmerlot-mezőnyt. ilyet nem állítunk. az Alkoholisták laikus csoportosulás, a kóstolók bormezőnyének kialakításában mindig számtalan esetlegesség játszhat be. szóval fölösleges elfogultságokat keresni vagy borvidéki sovinizmust pláne. várjunk ezzel még 1-2 évet, addigra kiderül, milyen elfogultságaink vannak. (nyilván lesznek, ez a műfaj másról sem szól, csak az elfogultságokról.) 2. szerény tapasztalatom szerint a legprofibb kóstolókon és borversenyeken is elég gyakori, hogy a borok hőmérséklete messze van az ideálistól, arról nem beszélve, hogy ez is egyéni ízlés kérdése, én például mindent két-három fokkal melegebben szeretek, mint amit a szakirodalom előírna. (sörből is az angolokat bírom, mert azokat lehet langyosan inni.) de ezt most mindegy. itt egyszerűen az volt a helyzet, hgy egy hosszú hetekig tervezett-szervezett kóstoló sajnos épp az év legmelegebbb napjára került. a kinyitott, hosszan levegőztetett borok sokkal gyorsabban melegedtek, mint amire számítottunk, és akkor már nem volt mit tenni. ezen lehet hörögni, kurvaanyázni, de egyebet nem nagyon tehettünk, mint hogy belecsaptunk a dologba. annyi pénzünk nincsen, hogy még egy százezresért újra összehívjuk a mezőnyt. a hirtelen visszahűtések (a 8-10 fokos normál konyhai hűtőben), újramelegedések össze-vissza tudják törni a bort. ennek ellenére ezzel is próbálkoztunk, amellett, hogy huszonöt fok körüli hőmérsékleten _is_ kénytelenek voltunk kóstolni. (egyébként egyáltalán nem voltak ihatatlanok ezek a borok ezen a hőmérsékleten. nekem meggyőződésem, hogy az igazán nagy vöröseknek jól áll a 22 celsius is, de mondom, én ilyen meleg fiú vagyok, csak hogy az esetleges buzizási vágynak elébe menjek.) de: a társaság - amelynek ötven százaléka igen nagy tapasztalatú kóstoló - úgy vélte, hogy ebben a hőmérsékleti anarchiában is szépen kijöttek bizonyos jellemzők. és úgy tartottuk tisztességesnek, ha ezt az értékelésben jelezzük. mindenkit ölelnek:
a Művelt (vagy Tuskó, ízlés szerint) Alkoholisták

Zoj 2005.08.22. 13:40:29

Blahablááá! Rövden ez a véelmynéym!

PPP 2005.08.22. 13:41:38

Nem mindegy? Léyneg, hogy üssön oszt jóvan! Hallelújaaa!!!

2005.08.22. 14:11:25

Ha tényleg laikus amatör Alkoholisták vagytok, akkor miért kell "Petrus"-okat emlegetni? Amatör szinten kéne prezentálni az ügyet, elmenni egy hiperbe, bepakolni 20 palackot 1000 és 5000 között azt gyerünk. Ebben a formában rongyrázósnak tünik a cikk. Az is. :) ... különben is .... 42...

Tamás 2005.08.22. 14:24:22

Ennél még a zindex is jobban adja elő a giccstermék kóstolásokat. Ha nem muszáj nem kell erőltetni ezt a dolgot. Huszonhat fokon még a Balaton is meleg, ez tiszteletlenség volt.

Nervus 2005.08.22. 14:57:35

Jó, hogy páran leülnek, és összekóstolnak, aztán meg közzé is teszik. Jó, hogy erre egy fórumot is nyítnak, és nem szűrik azt. Jó, hogy felvállalhatóak a különböző vélemények, és nem kell rögtön anyázni. Jó lenne egyszer mindannyiótokat leülteni egy közös kóstolóra, és egy, vagy két bort közösen kielemezni. Kedves hozzászólók, rátok férne!

peti 2005.08.22. 15:09:00

nem értem miért kell minősíteni a mások ízlését. kaló '00, simon '03 pl. szerintem is jobb bor, mint a solus, de a maligán vakkóstolón kevesen osztották a véleményemet. szerintem szórakoztató az oldal

Feri 2005.08.22. 15:32:43

Az oldal akkor is jó!!! Végülis nem könnyű nyári fehéreket kóstoltak amit le kellett volna hűteni. Egy nagy vörösnél ez a hőfok még elmegy.

peter 2005.08.22. 15:41:57

A vélemény szabad, anyázás sincs részemröl, csak a jelzökkel és leg-ekkel lehetne szerényebben bánni. Amúgy tényleg szórakoztató és egyáltalán nem üldözendö, söt! Kiváncsian várom a folytatást.

peter 2005.08.22. 15:44:42

A vélemény szabad, anyázás sincs részemröl, csak a jelzökkel és leg-ekkel lehetne szerényebben bánni. Amúgy tényleg szórakoztató és egyáltalán nem üldözendö, söt! Kiváncsian várom a folytatást.

Lyon Nathan 2005.08.22. 17:09:07

Az állítólag Petrus- és Masseto-verő Solus kapcsán a Petrust és a Massetót azért kell - vagy lehet - emlegetni, mert volt egy kóstoló Bécsben, tavaly májusban, amelyen a 2000-es Solus a 2000-es Petrus és a 2000-es Masseto előtt végzett. Hogy miért, arról megoszlanak a vélemények. Szerintem azért, mert tizenöt perc alatt többet mutatott, mint a Petrus és a Masseto. Könnyen lehet, hogy másfél óra múlva már egyáltalán nem sikerült volna ekkorát teljesítenie. Kalót meg akkor lesz érdemes kóstolni, ha a mester hajlandó lesz piacra vinni a borait. Gál-merlot-t meg akkor, amikor majd lesz Gál-merlot egyáltalán. Egyébként a kóstoló-közreadások pontosan azért vannak, hogy ki-ki saját ízlése alapján kötözködjön vagy egyetértsen. A jelzők meg azért, hogy használjuk őket. A visszafogottság hülyeség, ezen a helyen legalábbis. Vannak helyek, ahol nem az, nyilván. Egyébként kilenc pontot én sem adtam volna a 2000-esnek. Igaz, én kóstoltam Petrust. Jó nekem.

Lyon Nathan 2005.08.22. 17:14:16

Az állítólag Petrus- és Masseto-verő Solus kapcsán a Petrust és a Massetót azért kell - vagy lehet - emlegetni, mert volt egy kóstoló Bécsben, tavaly májusban, amelyen a 2000-es Solus a 2000-es Petrus és a 2000-es Masseto előtt végzett. Hogy miért, arról megoszlanak a vélemények. Szerintem azért, mert tizenöt perc alatt többet mutatott, mint a Petrus és a Masseto. Könnyen lehet, hogy másfél óra múlva már egyáltalán nem sikerült volna ekkorát teljesítenie. Kalót meg akkor lesz érdemes kóstolni, ha a mester hajlandó lesz piacra vinni a borait. Gál-merlot-t meg akkor, amikor majd lesz Gál-merlot egyáltalán. Egyébként a kóstoló-közreadások pontosan azért vannak, hogy ki-ki saját ízlése alapján kötözködjön vagy egyetértsen. A jelzők meg azért, hogy használjuk őket. A visszafogottság hülyeség, ezen a helyen legalábbis. Vannak helyek, ahol nem az, nyilván. Egyébként kilenc pontot én sem adtam volna a 2000-esnek. Igaz, én kóstoltam Petrust. Jó nekem.

Habanaboy 2005.08.23. 22:46:07

ÉN idesoroltam volna Lőrinc György Mhytos borát is.

rexx 2005.08.24. 06:06:49

M.A. rulez ! Szép munka. Csináljátok. Nekem teccik.

xav 2005.08.24. 06:16:50

Ennek így semmi értelme, hagyjátok abba!

Ruud 2005.08.24. 08:09:31

ez tetszett nyilván nem a teljes palettát vonultattátok fel, de ennyi is adhat támpontot a "műkedveleőeknek" a "hozzáértőknek" meg javaslom költsön el 100 ezret és írja be a véleményét ezekről a borokról várom a folytatását, 1 tipp: sőt ha lenne rá mód akár "nézőként" is résztvennék valamelyiken, természetesen az esetleges belépőjegyet is vállalva!:-)

miki 2005.08.25. 11:12:16

Én ittam 1982-es Petrus-t és nem voltam annyira lepadlózva,a 1995-ös Vesztergombi Merlot Selection agynonverte. Ja és a Don Simon 2002-es Merlot se pite.

Lyon Nathan 2005.08.25. 15:11:51

Hahh!!!!

Jenő 2005.08.25. 15:21:57

Ja Don Simon 16-os alkohollal, igyá rumpuncsot.

miki 2005.08.25. 16:07:03

Szepsy Pistánál ittuk másik három 1982-es nagyágyú társaságában.

miki 2005.08.25. 16:41:42

peter | 2005.08.22. 10:59 hozzászólásához.Igazad van Kaló is ász, ő is ott volt a 1982-es 4 bor kóstolóján Szepsynél és hozott csak erre az alkalomra borokat.

a 2005.08.26. 12:48:53

Valamit talán mindenki elfelejt: Gere Atiila Ki is készíti a borait? Na ne kezdjük el isteníteni! Nézzünk egy kicsit utána a dolgoknak, mielőtt valakit istenitünk. Hát Szepsyt lehet, Ő az akinek látszik. De Gere A. helyett mintha külföldiek készítenék. Aki meg nem hiszi az járjon utána. Arról pedig, h egyre több a "magyar sztár" borászatok borait dicsőitő, divatból kóstoló, akinek a bor, egy asztalon, kóstolópohárban leledző valami, az ne írjon róla dicshimnuszokat. Kóstoljatok mindent, mindenhol. Ne csak a nagy nevekkel foglalkozzatok. ez csak majmolás. divat. fúj

b 2005.08.27. 08:18:15

Mi köze ennek a VG-hez?

edzo 2005.08.29. 09:56:32

Személyszerint tetszenek a tesztjeitek, régi álmom, hogy legyen egy igazi vörös boros (leó) verseny, ezt erősen tudnám támogatni. Másik titkos vágyam részt venni a bajai halászléfőző versenyen mikróval és hallékockával.

edzo 2005.08.29. 10:01:54

Személyszerint tetszenek a tesztjeitek, régi álmom, hogy legyen egy igazi vörös boros (leó) verseny, ezt erősen tudnám támogatni. Másik titkos vágyam részt venni a bajai halászléfőző versenyen mikróval és hallékockával.

András 2005.08.29. 10:55:17

Szerintem a nagy merlot kóstolóról méltetlenul hiányzik Vincze Béla 2000-es és Arcanum néven a 2003-as merlot-ja. Egyébként: G.A.-nak a 2002-es Solusa szerintem csúfolja a nevét, még hordóminta korában kóstoltam a 2003-ast, majd az lesz a valami. Jellemzően G.A. munkásságára, mondjuk egy nagy kóstolóra annyi Solus mintát hozott (akkor még a 2-es is csak minta volt), hogy nem tudtuk visszakóstolni... de G.A.ról csak ennyit.

nemjo 2005.11.18. 22:06:00

irigy hülyék ...

robcsi 2006.03.10. 17:52:02

na és konyári 2000-es sinai-hegyi cab. sav.-ja?

Mikrobi 2006.03.13. 23:10:16

Kezdem szégyellni magamat, hogy nekem csak egy Gere Kopárom van...

Ungurán József 2006.04.11. 12:58:15

Szende Gábor 2001-es és 2003-as merlotját ajánlanám figyelmetekbe. Ez a remekmű szintén a villányi régiót erősíti.
süti beállítások módosítása