Már megint lemaradóban vagyunk, de ha már múltkor Albert gazda volt oly' kedves fölhívni a figyelmet az Auchan borkulturális fejlődésére, egyszerűen muszáj mostan (mégha már majdnem utólag vagyunk is) a Tescónak is leosztani a jól megérdemelt tockost.
A Tesco Borkatalógus nevű, vécépapírra nyomtatott (ez a papírminőség valószínűleg már az albán sajtóból is kikopott) mű meglehetősen prózai, sehol az Auchan anonim borszakértő képében megjelenő lírája; itt csak árak, borok, bizonytalan helyesírás (az egybe- és különírás szabályait a kereskedelemben feltűnően keveseknek sikerül elsajátítaniuk), ennyi, mintha csak véres tőkehúsok lennének az órjásplagáton.
Illetve finoman pendítve van a borsznobéria e-húrja: nagyon gyakorlatias, amerikaias szamárvezetőként fogyasztási hőfokok és ajánlott ételek egyes palackok mellett, kis piktogrammal, ahogy a vizuáliskommunikációs tréningen tanították. És akkor helyben vagyunk: az Auchan szellemsommelier-je kísért. Például a Budafokvin Kft. Szekszárdi Cabernet Sauvignon (399 Ft) nevű bort "vad ételekhez" (500 forintos kérdés, Vágó úr: mi a különbség a vad étel és a vadétel között?) ajánlják; hogy konkrétan fácánhoz, szarvashoz vagy pézsmapocokhoz, az ki nem derül, mint ahogy az sem, miért éppen ez a bor ajánlatos vadakhoz, miért nem inkább a Hungarovin feketecímkés büntető bikavérje (449 Ft), amelyet, ha egy kicsi eredetvédelem, szakmai önérdekvédelem meg ilyesmi lenne itthon, legföljebb aluljárókban forgalmazhatnának ukrán cigarettacsempészek, és ha meg franciás vérmérsékletűek volnának a magyar borosgazdák, akkor Molotov-koktélokkal megpakolva szállnának föl a 3-as buszra. (Az megy Budafokra, ti.) Persze van itt bikavér 329 forintért is, sajátmárkás, Tesco, minőség olcsón, ugye. Így próbálja meg visszabrusztolni a bikavér persztízsét Bukolyi, Lőrincz Gyuri vagy Csutorás!
De a Cabernet Savignon Cuvée (sic!) nevű Vinárium-bort még nagyvonalúbban ajánlja az obskúrus gasztromájszter: sertés vessző marha ételekhez (helyesen: sertés- és marhaételekhez). Tehát legyen akár gulyásleves, füstölt csülök, szecsuáni sertés, Sztroganoff bélszín vagy lábszárperkelt, a Cabernet Savignon Cuvée (nyilván cabernet és savignon házasítása; mindesetre úgy hangzik, mintha az az egyszeri bortusita találta volna ki, aki egy tokaji pincében egyputtonyos, félédes rozé aszút kért) passzolni fog hozzája.
Bekopizunk még ide egy szép képet, amelyből kiderül, milyen elképzelések vannak forgalomban Tescóéknál a borospohárról. Ez vajon bordói vagy burgundi stampedli? A kancsó meg echte Madeirához, nyilván. A köcsög pláne.
Ezenkívül ha megvizsgáljuk a szortimentet (váó!) találunk ihatót, ihatatlant és cukorcefregyanúst egyaránt. A 2001-es Vylyan Opour például erősen beragadt tétel, jó 30 százalékkal leárazták. Egyik-másik Tescóban még 2000-est is találni, az még jó bor, de a 2001-es katasztrófa volt már három évvel ezelőtt is. Azóta csak romlott. (Hopp, ezt már korábban megénekeltük, tessék.) A Prometheus nevű bor a Vylyan 99-es zweigeltje, ezer forintért megkockáztatható, bár kicsi az esély arra, hogy szakszerűen tárolták volna, így széteső lehet (egyet vettem, próbáltam, még egyben volt, lehet mondani), mint ahogy a Hilltop egyébként túlárazott fehér presztízsborai is (chardonnay, sauv. blanc) aránylag jó vételek lehetnek (lehettek). Fetűnően sok borral szerepel az ezer alatti árketegóriában egykor korrekt fehéreket sorozatgyártó nagyrédei Szőlőskert Rt. Mostmár kétszáz forint alá merültek (Nagyrédei Olaszrizling 189 Ft.), ami több mint gyanús.
Aki akar, ma még rohanhat a Tescóba. Margaux-t, Haut-Briont ne keressen!
Utolsó kommentek