Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mediterrán Magyarország

2005.09.29. 21:10 - Albert gazda

Egy derék évjárat (2003) kitűnő, kiegyensúlyozott borait kóstoltuk kétfős Alkoholista-teammel és még vagy másfél tucatnyi bortárssal a Bortársaságnál. A kínálatban a többi között: Weninger Merlot–Cabernet Franc, Bátaapári Tűzkő Domb Cuvée, Heimann Cervaes, St. Andrea Merengő, Konyári Sessio.

Itt van az ősz, itt van újra – hadd nyissam a múltkor forradalmi okokból felidézett nagy költőnk pompás soraival a 2003-as évjárat szűk szegmensének méltatásáról szóló írásomat. Mellesleg, hivatalos úton megtudtam, hogy Balla István - akit már gyermekkorában megihletett, ugye - múltkor dicsért cuvée-jéhez több mint 7100 forintért lehet hozzájutni kiskeráron, úgyhogy ez nem jó vétel. De csapongok. Szóval, az ősz többek között azért jó, mert újrakezdődnek a rendszeres kóstolók a Bortársaságnál, ahol megtiszteltetésből kifolyólag szerencsém van részt venni. Legutóbb tehát 2003 volt a téma, úgy, ahogyan van, és képalkotás végett tetőtől talpig megvizsgáltunk nyolc bort, részben olyanokat, amelyeket eddig nem.

2003-at merészen nevezhetjük mediterrán évjáratnak, erről a terméskorlátozás terén úgynevezett gyermekcipőben járó mesterek sokat tudnának mesélni, sűrűn emlegetve elképesztő alkoholfokokat és kétségbeejtő maradékcukrokat. Mást ne mondjunk, Egerben, a messzi északon félédes pinot noirok és oportugízerek voltak kénytelenek születni, de hallottunk szárazzá kényszerített 16-18 fokos nagyvörösökről is. Mi ebből a konzekvencia? Erre a kérdésre korai válaszolni. Tanulunk. Mind egy szálig. Az is, aki készíti, az is, aki issza, az is, aki ír róla.

Noha a szerdai mezőnyben valódi kolosszusok nem voltak, az mégis ki- és feltűnt, továbbá bizonyítást nyert, hogy két esztendeje nem lehetett nyers és zöld borokat csinálni vörösben. Persze, ez sem meglepetés. Szép, rubintos színek, gyümölcsös, kifinomult illatok, gömbölyded tanninok, simult savak, ilyesmivel versenyzett mindegyik delikvens, és kapták a pontokat 5-től 7-ig, egy sem volt gyenge vagy bizonytalan. Mindazonáltal bármelyiket is vesszük, nem a struktúra, sokkal inkább a díszítés az, ami merengésre, adott esetben rajongásra vagy nyavalygásra késztet. Az alábbiakban privát jegyzeteim és osztályzataim olvashatók - a pontokat minden esetben a borok leleplezése előtt rögzítettem -, amelyek nagyjából megegyeztek az összesített eredménnyel. Egy helyütt nem - erről a végén.

Egy fehérrel kezdtünk, szárazon, egy fehérrel végeztünk, édesen, előbb róluk.

Gál Tibor Egri Viognier 2003
Megjött Gál Tibor viognier-jének második évjárata, visszakézből chardonnay-nak tippeltem, tévedtem. Tibor ezt vélte a pinot és a syrah érdemes fehér párjának, annak a fajtának, amely a legtöbbet tudhatja Egerben. Halvány aranysárga, tükrösen csillogó szín, gazdag illat sok fával, ez idővel szellőzget kifele, s ha át nem is veszi helyét a gyümölcs - narancs, ananász, egyéb exotic -, legalább felzárkózik mellé. Ízében élénk, dettó tropikál jegyekkel, jó egyensúllyal, finom savakkal, kellemes utóízzel, szép bor, annak, aki szereti a fás iskolát. Nem utálom, úgyhogy adtam 5 jó pontot, lehet, szűkmarkú voltam; az első minta sorsa mindig sanyarú, nincs mese. (4350 Ft.)

Bussay Csörnyeföldi Tramini 2003
Aranyló szín, györnyörű gyümölcs, barack, mandarin, aszaltak, vonzó mineralitás, mondtam a záró tételre. Hatalmas test, sűrű, lesimult, agyongömbölyödött struktúra, gyümölcsök, árnyalatnyi animalitás. Hová tűntek a savak? - kérdeztem szerényen. A savakat elvitte 2003 meg az azóta eltelt idő. Bussay László 2003-as édes traminije 6 ponttal volt kénytelen beérni. (5950 Ft.)

A veresek színeiről nem kell sokat értekezni, mindegyik fiatalos volt, mélyrubintos, nüansznyi különbségekkel.

Heimann Cervaes 2003
Elképesztően cukorkás és gyümölcsös – sikkantottam, miután az első bor áradó illatába döftem orromat. A cukorkától beteg leszek, ha vörösből érzem. Csakhamar meggyógyultam, mert a cukorka kis mozgatás után távozott. Maradt érett meggy, perfekt sav-tannin kombináció – egyikből és másikból se rengeteg –, közepes test, elegancia, derék utó. Heimann Zoltán Cervaesét megszórtam 5 ponttal. Ja, már nem Cervus. A Lenz Mosernek van valami hasonló nevűje &ndash inkább állt volna át Tschüssre &ndash, Heimann meg elvesztette a pert vagy mit. Nem baj, elmegy a többes szám, és neki a latint is megbocsátom, mert ő volt az első. Vagy az elsők egyike. (Még nincs piacon, háromezer forint körül lesz.)

St. Andrea Merengő 2003
Mélyebb, sűrűbb, érdekesebb – mondtam a párját szagolgatva. Kifinomult állat – írtam le lényegre törően a tartós animalitást. Megint csak egyensúly, megint csak visszafogott sav-tannin, hasonló világ, de nagyobb mélységek, erőteljesebb test, izgalmasabb stílus, hosszabb vég. Nagyon gömbölyű, mindene gyönyörű. Valami kis finesz, az kellett volna még, valami felfedezni, kibontani való, hogy megkapja a 7-est. Nem kapta, 6-tal kellett kiegyeznie Lőrincz "St. Andrea" György 2003-as Merengő bikavér superiorjának. (Még nincs piacon.)

Günzer Villus 2003
Gyümölcsök kis savanykával, paprikával. Aztán savanyka jobbra el, játékos ízek balról be, vagy fordítva. Becsületes savak, jelentékeny alkoholok, gyümölcscentrikus utóíz, jó tartású, érdekes, finom bor. 5 pont. Ehhez képest ez volt a legdélibb. (4350 Ft.)

Bátaapáti Tűzkő Domb Cuvée 2003
Nagyon-nagyon számtalan gyümölcs, kék bogyósok, aszaltak. Sopron - állapítottam meg, hülyén. Sokkal több mélység és érdekesség, mint eddig bármelyikben. Füst és föld, szép ablakok, grandióz anyag, balansz ezúttal több savból, több tanninból. Száraz, elegáns, plusz hosszú lecsengés. 7 pont. A romantikus hangzású Eurobor Kft. - kéne találni nevet, nemcsak a bornak, hiszen annak van - Tűzkő Dombjához volt szerencsénk. Az új csúcsküvé cabernet franc-ból és merlot-ból van. (Állítólag bőven 5000 alatt lesz!)

Weninger Soproni Merlot–Cabernet Franc 2003
És megint egy cabernet franc-merlot, ám ezt akkor még nem sejthettem, amikor így szólottam: rettentő mély, csillog, játszik, érdekes. És felfedeztem a borsot, amiért odavagyok. Syrah-kban szokott lenni ez. Főként Weninger-féle syrah-kban. És mindenféle fűszerek még. Tekintélyes anyag, csipetnyi édesség középen, száraz, elegáns utóíz a végén. Magasabb, mint a többi, kevésbé hömpölygő mint a párja, mégis kedvemre valóbb. 7 pont, vitán felül. A Weninger stimmelt. A küvé összetételét a bekezdés elején már elárultam. Franc a Spern Steinerből, merlot a Frettnerből, 18 hónap fahordó, négyezer alatti ár, el fog fogyni, hamar.

Konyári Sessio 2003
Abszolút villányi, vetettem el a sulykot, miként a börbönök, akik nem tanulnak és amúgy sem csinálnak semmit. Rendkívül sűrű, meghökkentően érdekes, animáliák, gyümölcsök, bőrök, nehezen megnevezhető miegyebek. Aztán a koppanás: újvilági tanninok, kaliforniai édesség, közepétől végéig. Az illata rétegzett, füstösödik, okosodik, az íze nem. Mindent lenyom a hatalmas, überelhetetlen gömbölyűség. 6 pont. Nem ismertem fel, pedig kóstoltam már, nem is egyszer. Korábban jobban bejött.

A sorrendem:
1. Weninger cabernet franc-merlot
2. Eurobor Tűzkő Domb
3. Lőrincz Merengő

Az összesített dobogó:
1. Merengő
2. Weninger
3. Konyári Sessio

Címkék: kóstolás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr113037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

züm-züm 2005.09.30. 01:35:36

"két esztendeje nem lehetett nyers és zöld borokat csinálni vörösben" De, de, de bizony lehetett. Igaz, hogy komoly "szaktudás" kellett hozzá, mégis sokan összehozták valahogy. :o) "Gyümölcsök kis savanykával, paprikával." Paprikával? Sorry, de akkor ez véletlenül nem volt mégiscsak zöldecske? :o) "Aztán a koppanás: újvilági tanninok, kaliforniai édesség, közepétől végéig." Nem baj! Infarktus "ellen" jó lesz! :o)

Bréking nyúz 2005.09.30. 10:17:01

segítsetek már. ezek a pontok százpontosban mennyit érnek? (tényleg nálunk miért nem durran már be egy illetékes szövetség vagy csoportosulás és SI-zhetné a pontozást!?)

bob 2005.09.30. 10:33:48

Mindenki úgy pontoz ahogy akar :) Külön pontrendszere van a Wine Advocate-nek és a Wine Spectatornek is, még ha mindkettő 100-as is. Van a huszas rendszer, az ötcsillagos (és annak különböző módozatai, pl. ötpalackos), tízes rendszerből is van lassan már mindenkinek egy különbejáratú. És ez nem is baj, mert az értékelések másféle súlyozása miatt úgysincs egyértelmű konverzió a rendszerek között.

housecarl 2005.10.03. 10:35:27

Bobnak és züm-zümnek is igazsága vagyon

Lori 2005.10.20. 11:36:04

Egri borász családból származó személyként megjegyezném, hogy a Bikavért nem szőlőfajtákból, hanem már kész borokból házasítják, nem úgy, ahogy az egri borvidékről szóló cikkben olvasható: " Eger legismertebb bora természetesen a Bikavér, a minimum három engedélyezett szőlőfajta házasításából készített cuvée." A másik dolog, hogy az egri borászok, a neves borászok, akik tényleg borokkal foglalkoznak (nem pedig szacharózzal édesített tablettással), küzdenek a Szépasszonyvölgyért, hogy ne rontsa tovább saját hírnevét.
süti beállítások módosítása