Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bevezetés a rajnai rizlingbe

2006.01.18. 05:03 - Albert gazda

Legutóbb kóstoló ürügyén a pinot noirról, most anélkül a rajnai rizlingről fogalmaztam érzelmes vallomást. Fehérben szerintem ez a legkifinomultabb fajta. Lehet vitatkozni. Vagy egyetérteni.

Kedvencek mindig vannak. Futballcsapatok, filmrendezők, rockzenészek, borászok. Szőlőfajták is. Ha azt mondom, David Eugene Edwards a kedvencem, attól még nem dobom ki a Borisz Grebenscsikov-cédéimet. Tehát amikor a pinot noirt favoritomnak nevezem, akkor is szeretem a cabernet-re épült bordeaux-it vagy szupertoszkánt. Dettó így rajongok a rajnai rizlingért. (Na nem annyira, mint Ungváry Krisztián, minden magyar rizlingfanatikusok közt az első.) A dologhoz a másik vége felől közelítve már mondtam: számomra a pinot noir és a rajnai a két legkifinomultabb szőlőfajta. Amennyiben elfogadjuk, hogy a pinot felfutása mifelénk még várat magára, még inkább el kell fogadnunk ezt a rajnai kapcsán. Pinot-vonalon ugyanis több minden történt már. Fehér párja esetében viszont még csak az első referenciabort sikerült elkészíteni: a Pannonhalmi Apátsági Pince 2004-esét.

Előtte is összefutottam szép tételekkel. Például Szeremley Huba 1998-asával. Légli Ottó 1999-esével. A Liszt Pince abszolút best buy 1999-esével. Gál Tibor 2001-esével. De egyikben sem éreztem a gyümölcsösségnek, a könnyed mineralitásnak és a finom savaknak azt a perfekt egyensúlyát, amelynek köszönhetően bele tudtam habarodni a német és az osztrák versenyzőkbe. Másak voltak ezek a magyarok. Nem kizárt, hogy a klónok miatt. Lehet, ahogyan pinot-, úgy rajnaivesszőket is külföldről kéne hozni a telepítésekhez.

Ahhoz, hogy a ries végképp befusson, már csak egy Sideways-féle film kéne

A XX. század vége felé a rizling képességeihez mérten a leginkább alulértékelt fehérbornak számított. Németország kiment a divatból, Ausztria még nem jött fel, Elzász sem tarolt, és Ausztráliában sem következett be az áttörés. Az utóbbi években előbbre léptünk. Részben Rheingau és Wachau zseniális termelőinek, részben az ABC-szindrómának is köszönhetően. A ló egyik oldaláról a másikra típusú jelenség jegyében ugyebár egyre többen fordulnak el a cabernet-től és a chardonnay-tól. Ahelyett, hogy ezek mellett kóstolnának mást is. Ahhoz, hogy a ries végképp befusson, már csak egy Sideways-féle film kéne.

A rizling alapvetően a németek fajtája. Rheingauban, a Mosel, a Saar és a Ruwer vidékén készítik belőle a legjobbakat. Mindent tud. Tud könnyed, karcsú és elegáns, magas szerkezetű borokat adni kabinett trockenként, és ebben a kategóriában nem is drága: a legjobbak sem rugaszkodnak messzire a tíz eurótól. Tud továbbra is gyümölcsös-virágos, határozott mineralitású, erőteljesen kiegyensúlyozott lenni spat- vagy auslese trockenként. Képes arra is, hogy a cukor és az sav közt zsonglőrködve – minimális, sokszor kevesebb, mint tíz százaléknyi alkohollal – szenzációs fél- és egészen édes borok kerekedjenek belőle, spatlesék, auslesék, beerenauslesék, trockenbeerenauslesék vagy eisweinok formájában. S végül, tud érni is: a kabinettekben is minimum fél évtizedes tartalék van, és azt mondják, akkor kerekednek ki igazán. Kár, hogy nekem eddig csak egyszer sikerült megvárnom ezt: a Schloss Johannisberg 2000-es kabinett trockenjének illatában éreztem azt a finom petrolosságot, amelyre az úgynevezett szaksajtó gyakran hivatkozni szokott. Csak olyan germán klasszisokat sorolok, akikhez már volt szerencsém, és visszakézből megszórtam őket öt csillaggal: Franz Künstler, Domdechant Werner, Robert Weil, Dr Loosen, Joh. Jos. Prüm, Egon Müller. Be lehetne dobni kéttucatnyit, amúgy.

Mindazonáltal számomra az osztrák FX Pichler a legnagyobb. Wachau kisebb, mint Németországban bármi, viszont smaragdjaikat drágábban adják, mint a Rajna vidékiek a spatlesét. Itt más a klasszifikáció. Két kategória érdekes. Az egyik a federspiel, amely nagyjából a kabinettnek felel meg, és friss, izmos borokat jelent. A smaragd, ha jól tudom, valami Wachauban otthonos, zöld színű gyíkról kapta a nevét, és spat- vagy auslese trocken lenne, ha Németországban termelnék. Benyomásaim szerint a jó wachaui több ásványosságot és szilárdabb gerincet mutat, mint egy náluk kifinomultabb, selymesebb rheingaui vagy moseli. Ezt Pichler mellett leginkább Prager, Knoll, Hirtzberger, vagy akár a Freie Weingartner szövetkezet borain keresztül lehet lemérni. Van még Elzász meg Ausztrália. A tengerentúlról még nem randevúztam rizlinggel, és Elzászból sem sokkal, sajnos. Azt azért tudni, hogy az ausztrálok is nyomulnak a műfajban erősen, egyre nagyobb területen termesztik, míg a francia-németek maguk annak ellenére tartják ezt a legizgalmasabb fajtának, hogy mások inkább a gewürztraminert meg a pinot gris-t vélik jellemzőbbnek rájuk.

Mindazonáltal számomra az osztrák FX Pichler a legnagyobb

Amikor először kóstoltam igazi rajnai rizlinget – Franz Künstler: Riesling Kabinett Trocken 1999, Rheingau –, mindenestül megdöbbentett. Mindenekelőtt gyümölcsös volt, és enyhén szénsavas. A cukorkás könnyedség azonban illatban csakhamar játékos mineralitással, ízben fantasztikusan finom savakkal, szépen száraz lecsengéssel egészült ki. Egyensúly – a rizlingek esetében ez a kulcsszó. Nyíltság, élénkség, de semmi akaratosság, semmi izmozás. Hogy alacsony az alkohol, és nem vág össze a korszellemmel? A divatok változnak. A rizling meg marad. Vagy inkább – jön. Remélem.

Mifelénk nemcsak, hogy kevés echte rajnai készül, kevés is kapható. Aki mégis ismerkedni szeretne, a Monarchiánál próbálkozzon. A német Paulinshof vagy az osztrák Kartauserhof és Schmelz is jó. Bécsben meg lehet tobzódni. Emellett pedig várjuk a 2005-ös pannonhalmit, valamint az újabb vetélytársakat.

Címkék: heti bormatiné

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4012921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bacchus 2006.01.18. 02:02:15

A rajnai rizlingnek nincs könnyű helyzete a pinot-hoz képest, hiszen a hazai fehérek (furmint,olaszrizling) egyre magasabbra törnek. Egyébként meg tényleg csodálatos fajta, jó lenne minnél több félét kóstolni itthon!

blogot újra! 2006.01.18. 10:37:43

Már dícsérni sem lehet? :-)) És szegény Művelődő mi rosszat írt? :-) Megállj, cnezor!!

blogot újra! 2006.01.18. 10:37:57

Jól van, Albert! Megint meg kell dicsérjelek. (Bár a cikk legértékesebb része így is az U.K.-ra mutató link :-)) Azért a blog mégis jobb lenne…

blogot újra! 2006.01.18. 10:39:06

cnezor = cenzor

Kopasz Cenzor 2006.01.18. 11:05:11

Nem én voltam.

Magyar Nemzeti Rizlinget! 2006.01.18. 11:09:31

Művelődő 2006.01.18. 11:09:53

Művelődőt mostanában kiiktatják mindenhonnan,bármilyen formában is jelntkezzen (pl. tegnapi pinot...)Köszi a külön figyelmet!

Savas Henrik 2006.01.18. 11:21:51

Terjesztitek a csacskaságaitokat, aztán az ellentétes gondolatokat kicenzúrázva úgy tesztek, mintha a „szakértő” olvasók is rettentően egyetértenének veletek. Micsoda néphülyítés ez?! Előre a Cenzúrázott Borkultúráért!

Savas Henrik 2006.01.18. 11:23:04

Terjesztitek a csacskaságaitokat, aztán az ellentétes gondolatokat kicenzúrázva úgy tesztek, mintha a „szakértő” olvasók is rettentően egyetértenének veletek. Micsoda néphülyítés ez?! Előre a Cenzúrázott Borkultúráért!

Kopasz Cenzor 2006.01.18. 11:31:14

Mondom, hogy nem én voltam. Meghülyült a rendszer?

blogot újra! 2006.01.18. 11:33:58

Berúgott a Cenzor! :-))) Megártott a sok wachau-i rizling meg Egon Müller.

Steff 2006.01.18. 11:39:25

Tudom, hogy nem nagyágyú, de már a Hilltop 600 ruppós rajnaiját is érdemes inni.

si 2006.01.18. 11:44:31

Javaslatok a tavalyi Maligán rajnai vakkóstolás alapján: Szeremley Rajnai 2002 (legjobb tudomásom szerint még nem kapható), Hegedűs pince Nadapi Rajnai 2002 (650 Ft a Maligánban!). Emlékezetem szerint valóban szép volt Szentesi József 2003-as Rajnaija is. Ezen a vakkóstoláson szerepelt egy Kartauserhof és egy Paulinshof Rajnai is (utóbbi 2003-as száraz Auslese), természetesen a mezőny elején végeztek. De! szvsz nyomába sem érnek a Villa Tolnay 2004-es Rajnai rizlingjének (ez a Badacsonyon termett, félszáraz, nagytestű, 'sok', de finom savval). Sajnos nagyon drága, lehet, hogy még csak a Csobáncon, a pincénél kapható, és túl fiatal is (kell még neki 2-5 év, hogy igazán kifejlődjön).

Péter 2006.01.18. 13:29:04

A rajnai rajongóknak javaslolom Tinto Fino-t is, ahogyan láttam elég szép szelekciójuk van német rizlingekből

SirFoshab 2006.01.18. 14:55:04

Miért tünnek el a hozzászólások?

Meghekkelték az alkoholistát? 2006.01.18. 14:58:46

Mi van ? 2006.01.18. 15:58:16

Valami gond lehet, mert egész délelőtt nem voltak fenn a tegnap délutáni hozzászólások a korábbi cikkekhez.

Olasz meló 2006.01.18. 16:04:59

Olaszrizling-rajongó vagyok, de azt még én is beismerem, hogy a rajnai nagyobb borokat tud adni. Mégpedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy jobban megőrzi a savait, ergo: hoasszabb életű és harmonikusabb bort lehet belőle készíteni.

muskotály küvé 2006.01.18. 18:03:03

Én a kéknyelűt jobban kedvelem, bár igazán jó német rajnait nem ittam.

2006.01.18. 18:27:44

Sz.J. rajnaijai (de jó a magyar nyelvtan) vannak legközelebb A rajnaihoz minállunk.

csak helyesen 2006.01.18. 18:53:18

minálunk

kis kíváncsi 2006.01.18. 18:53:46

Ki az az Sz.J. ??

Steff 2006.01.18. 19:33:28

Szeremley Juba.

elzee 2006.01.18. 22:40:56

kis kíváncsi | 2006.01.18. 18:53 Szentesi József

2006.01.18. 23:01:46

mi vagy te lz kislexikon?

Kijózanodott a Cenzor 2006.01.19. 09:00:50

Figyelmébe ajánlok valamit, kedves Albert! Színvonalasabb és decensebb írásokkal sokkal kevesebb alpári hozzászólást fognak gerjeszteni. Ezzel a Magyar Bornak is jót tesznek, meg saját magunknak is (kevesebbet kell vesződni a cenzúrázással). Csak így tovább!! A blog azért jobb lenne...

2006.01.19. 12:12:28

hejesen minállunk:)

kisicce 2006.01.19. 13:43:30

Nem tudom miért, de szeretem, az egyik legjobb legkellemesebb bor a fehérek között.Árban sem durvák a palackjai szerencsére.

Kabar Sunyó 2006.01.19. 14:13:17

A klón kérdéshez: Szerintem a Kárpát-medencéhez adaptálódott (Rajnai)rizling további szinfoltot jelenthetne az egyéb termőhelyek rizlingei között. Ha lenne pénz tovább szelektálni a fajtát és törzsültetvényeket létrehozni, ill fenntartani, az akár új fejezetet is nyithatna. Bár ez a többi prémium fajtára is igaz.

elzee 2006.01.19. 19:42:16

| 2006.01.18. 23:01 többek között...

2006.01.19. 20:23:28

megadhatnád a tartozásod

gizda 2006.01.19. 22:59:39

azért a Pannonhalmi Rajnai 04-est referenciabornak nevezni szvsz újságírói túlzás, jó bor de nem referencia

Művelődő 2006.01.20. 14:59:31

Nem tudom,van-e értelme hozzászólnom,mert e témában minden hozzászólásom eltűnt...,de gizdának nagyon igaza van,ugyanakkor a referencia arra utal,hogy a legjobb(-nak vélt),és ezért kérdeztem a legelején (csak eltüntettek...),hogy szerintetek mire képes a Kárpát-medencében ez a fajta,hova juthat,lesz-e jobb,vagy ekörül marad a teljesítménye.Szerintetek?

gizda 2006.01.20. 15:42:45

Művelődő, nyalom a szádat :), én nyakló nélkül bírom inni a jó rajnai (és olaszt is!) rizlingeket, de nem tudnám megmondani mit tudhat a medencénkben... PS csakhogy a szemellenzős masinisztáknak ne legyen igazuk: aki jó rajnait akar mehet a Monarchián kívül a TintoFinoba is! dr loosen stb

ferencjózsef 2006.01.20. 16:29:29

Kedves AG, véleményem szerint Pichler a Wachau Alois Krachere, kultuszborász, aki kiemelkedett a talmi habokból. De vajon miért? Erről esetleg egy cikket ha lenne szíves.

Ag 2006.01.20. 21:17:31

Kedves Művelődő, úgy gondolom, szerző utólag ne szóljon bele, de most muszáj: nem tüntettek el, megbolondult a rendszer, mint ahogy azt többen észrevételezték is. A "nyomda" ördöge nevében párdon.

Művelődő 2006.01.20. 23:40:25

persze én meg Andersen vagyok

Andersen 2006.01.21. 12:55:42

Andersen én vagyok.

Whothe fuck is Ande 2006.01.21. 18:54:22

Művelődő 2006.01.22. 18:31:11

Kedves Ag!"Semmi gond,igaz?!"Művelődő meg én vagyok Te bunkó,takarodj!!!

Jó Ember 2006.01.22. 20:53:31

Az őszi bevásárlások során tároltam be pár palack "Móri Borvidék"-ről származó, egyébként Hilltop által forgalmazott 2003-as Rajnai Rizlinget. Egy baja van csak szerintünk (a feleségemmel), hogy túl gyorsan fogy. Szabad-e a hozzáértők véleményét olvasni arról, hogy megfelelő volt-e vajon választásunk kispolgári Jó Emberként? "Franz Künstler, Domdechant Werner, Robert Weil, Dr Loosen, Joh. Jos. Prüm, Egon Müller" palackjai nem jöttek velem szemben ebben az árkategóriában :-((( Egyébként az én véleményem: az igazi művészet a finom és olcsó borok fellelése, a rejtett kincseké, nem a nagy nevek dicséretének ismételgetése. Tudom, a fentebb említett egy nagyon kommersz bor, de nekünk nagyon megtetszett. És Mór talán nem is oly rossz forrása egy rajnai rizlingnek, jól tudom?

Granárium 2006.01.24. 08:07:56

Jó Embernek üzenem, hogy más is rátalált a Hilltop e becsületes termékére, amely a maga kategóriájában - kellemes vasárnapi ebéd bevezető és kísérő bora - szerintem igen jó választás!

Jó Ember 2006.01.24. 22:28:39

Vettem üzeneted, Granárium! Alighanem ugyanezt dicsérte megnevezés nélkül Steff is január 18-án. Persze, ennek is van egy baja: lassan elfogyott a polcokról, sőt pincémből is, ezért más hasonló jó, és olcsó termékek után kell nézni! Gyűjtsük az ötleteket!
süti beállítások módosítása