Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Györgykovácsolás

2006.01.19. 19:42 - Albert gazda

Györgykovács Imre a legkisebbek közt a legnagyobb. Arról lehet olvasni itt, hogy szerintem miért. Szó esik Fekete Béláról is, mert megérdemli.

Somló borilag szakrális hely, ráadásul nagyon szép is. Azóta rajongok az egész borvidékért, hogy először kóstoltam Györgykovács Imre-bort. Főként pedig magát Györgykovács Imrét szeretem nagyon, noha természetesen nem vetem meg Fekete Bélát sem. Érdekes, hogy Somló kicsit külön van. Nemcsak azért, mert a hegy magányosan meredezik a pusztában, távol minden mástól. Az ott termett borok is abszolút másmilyenek, mint bármi más. Karakteresek, izmosak, határozottak, tiszták. Ebből a periferiális helyzetből adódik, hogy vagy isteníteni lehet őket, vagy megfeledkezni róluk. Meg persze abból is, hogy az elmúlt másfél évtizedben kevesen emelkedtek magasra onnét.

Inhauser István kezdte, ám örök ígéret maradt. Aztán a 90-es évek közepén jött Fekete Béla és Györgykovács. Ők állócsillagok lettek. Legalábbis egy viszonylag szűk kör szemében. Hiszen ketten együttvéve sem művelnek jó öt hektárnál többet, ami azt jelenti, hogy évente 10-15 ezer palacknyi boruk kerül a fanatikus fogyasztók asztalára. Sokáig nem jött más, aki képes lett volna robbantani, melléjük rakétázni. Tornai Endre, Fehérvári Károly, Héjjas–Jeszenszky, Csordás–Fodor, jó néhány név előkerült, de egyikük sem tudott áttörni. Lehet, most változik a helyzet: a Kreinbacher Birtok nagy célokkal, garmada pénzzel, kellő lendülettel csapott a dolgokba. Ha kitartanak, előbb-utóbb igazán jók lesznek, s ez elég lehet ahhoz, hogy maga a borvidék is az érdeklődés úgynevezett homlokterébe kerüljön. Harmadik kultuszborásznak meg ott – is, mert Badacsonyban is – van Laposa József, egyre gyarapodó fanklubjával. Általuk talán túl lehet végre lépni a kommersz legendákon. Vagyis a kevésbé mély érdeklődésű borbarátoknak sem csak és kizárólag a nászéjszakák bora meg a juhfark jut majd eszükbe Somlóról.

Györgykovácsnál nincs hókuszpók, a technológia szinte nulla, kis pince, kézi prés, fahordók

Györgykovács Imre a legnagyobb a legkisebbek közül. Először területeinek minimális méretei miatt szeretetre méltó, másodszor borainak minősége okán, harmadszor meg azért, mert olyan ember, amilyen. Olyan, mint a borai. Tiszta és naiv, de céltudatos és határozott. Györgykovácsnál nincs hókuszpók, a technológia szinte nulla, kis pince, kézi prés, fahordók. Nem zsonglőrködik különösebben a terméskorlátozással sem. Igaz, nem hagyja, hogy a tőkék betegre teremjék magukat, de nem is dob le tíz fürtből kilencet. Furmintjai, olaszrizlingjei, hárslevelűi mégis koncentráltak és komplexek.

Tavaly februárban meglátogattam, kibontottunk vagy hat tételt, megkóstoltuk, amit kellett. Visszadugaszolta a palackokat és azt mondta, vigyem őket magammal. Hazavittem, és sorba raktam mindet legendás panelkonyhámban. Úgy adódott, hogy csak vagy két hónap múltán tudtam megnézni, élnek-e még. Nemhogy éltek, ragyogtak. Különbek voltak, mint bontáskor. Két hónap állás után, a visszagyömöszkölt parafa alatt, közel a szobahőmérséklethez. A somlói savak mellett ezt a Györgykovács-féle korrektségnek és tisztaságnak is köszönhették.

Györgykovács Imre azt mondja, nem akar nagyobb lenni, a hektárnyi terület és a hatezer palack elég neki, ennyi, amit kézben tud tartani, mert másban nem bízik, másokat a dolgaiba beleszólni nem hagy. Sokszor még a jó tanácsot sem fogadom el, mondta egyszer. Ezzel a mennyiséggel pont elvan. A borai a következő évjárat belépéséig fogynak el, gondjai nincsenek – Dávid Gyula ügyvédnek is hála, aki a kezdetektől egyengette útjait –, egyensúlyban van. Jó is ez így.

A lényeg, hogy esszéjellegű eszmefuttatásom teljessé tétele érdekében – a Bortársaság közreműködésével – megkóstoltam a teljes 2003-as Györgykovács-évjáratot, hozzácsapva a 2002-es hárslevelűt. Nem a verseny végett, inkább elismerésem jeleként beraktam a sor végére Fekete Béla 2002-es, a maga idejében körülrajongott hárslevelűjét is.

Györgykovács Tramini 2003

Gyönyörű halvány aranysárga, kristálytiszta, első nekifutásra vulkanikus, kovaköves illat. Másodikra is. Somló abszolút felülírja a fajtát, a traminit aligha lehet ebből a tételből megérteni, a borvidéket annál inkább. Kifejezetten telt, erős savakkal, a végén árnyalatnyi kesernyével. Maszkulin, izgalmas bor. Ahogy melegszik, úgy lesz egyre nyíltabb, komolyabb. Visszakóstoláskor elsimultabb az ízvilága, a kesernye visszahúzódik, a harmónia közelebb jön, ízben narancsos, és fajtajelleg gyanánt megvillantja magát a rózsa. 6 pont.

Györgykovács Olaszrizling 2003

Színe ugyanaz, mineralitása dettó. Illata ezen túl kicsit szélesebb, komplexebb, kellemesen füstös-mogyorós. Ízben is koncentráltabb, gazdagabb, az utóíze gyümölcsösen széles. Finom, gerinces, magas szerkezetű. Izmos, kemény, de nem durva. A kovakövesség egyre határozottabb, a második körben a korty közepén melegség és érintésnyi édesség, a lecsengése még hömpölygősebb. 7 pont, alulról.

Györgykovács Furmint 2003

Az első mintavétel – szín, illat – nem sok különbséget mutat a fentiekhez képest. Letisztult, vastag, kifinomult, kemény, de szép, kiegyensúlyozott szerkezet. Hosszú, kesernyés lecsengés, kicsit talán érdes, mégis érettebbnek tűnik. Furmintos körtének, ilyesminek nyoma sincs, borvidékbor ez is. Újrázáskor határozottabb a kesernye. Diszharmonikus nem lesz tőle, de érezhető. 6 pont.

Györgykovács Hárslevelű 2003

Fajtajelleges bor – a sorban az első ilyen. A változatlanul meghatározó ásványosságon túl kifejezetten mézes, hársos. Rendkívül gazdag illatban is, ízben is. Mogyorós, pörkölt diós, gyümölcsös és minerális. A struktúrája példás, noha savai magasra építik, szélessége is egyértelműen tartja a lépést. Nagyon hosszú, gyümölcsösen, izgalmasan az. Különösen tiszta a lecsengése. Egyúttal somlóian férfias. Sűrűbb és komplexebb, mint az összes többi. 7 pont, felülről.

Györgykovács Hárslevelű 2002

Kimondottan érett borillat, némi fülledtséggel. Mandulás, kesernyés, de a Somló azért itt is megmutatja magát, ásványos, vulkanikus. Ízben is jön ez a világ, ám kevésbé harmonikusan, mint egy évvel fiatalabb párja esetében. Finom és széles, de a savak rakoncátlanok, kócosak, nem annyira magasak, és egy cseppet húznak. Idővel nyílik, mézes és sűrű lesz, gerince kiegyenesedik, rétegzett és szép, de feljebb már nem fog menni, vagy épp csak nem a legjobb pillanatában kaptuk el. 5 pont.

Fekete Hárslevelű 2002

A legenda. Egy-másfél évvel ezelőtt csodájára jártunk, egy palackja panelérlelődött azóta. Nagyon érett szín, olajos mozgás, már töltéskor látszik, hogy súlya van. Mély, mézes illat, egyik végén érettség, másik végén érdekes módon kis parfümös frissesség. Érett körte. Ízben széles, somlói gerinccel, sok ásvánnyal – és egészen határozott, lágy édességgel. Gazdag, de valami bizonytalan szappanosság is felbukkan. Idővel kifejezetten az édesség felé mozdul. A késői szüret jellegzetességei dominálnak. A vulkán még megvan, a kraft már hiányzik. Üres pohárból viszont kifinomult animalitás köszön vissza. Korábban mindig jobb volt, de összességében most sem beszélnék le róla senkit. Már ha még van belőle valakinek. 5 pont.

Címkék: esszéjellegű

66 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1812919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsömle 2006.01.19. 20:22:31

Fekete Béla borai elég problémásak, sok bennük a nem egyenletes minőségű palackozású. Hol illósak hol oxidáltak. DE amikor épp szerencséd van akkor tudnak szenzációsak lenni. pl Juhfark 03 ihatatlan, Chardonnay 03 nagyon jó. Györgykovi sokkal egyenletesebb.

hegyaljai 2006.01.19. 22:36:51

Az általam kóstolt kóstol egyetlen bor 2002 Györgykovács Hárslevelü tényleg jó. Kicsit zavar, ez a Györgykovács-Fekete kavarás. Az is zavar, hogy a szakmán belül azért nincs irgység Györgykovács iránt, mert olyan kicsi, hogy senkinek nem zavarja az érdekeit. Viszont az elsö mondat azon megállapítása, hogy "Somló borilag szakrális hely" egy a "merjünk kicsik lenni" és a "szégyenlös nemzeti büszkeség" klasszikus példája. Somló nem csak borilag szakrális hely, hanem az egész országban, a nemzeti tudatunk szempontjából legfeljebb 2-3 hasonlóan fontos hely van. (Dobogókö, Ösbudavár, Badacsony)

zathureczky 2006.01.20. 07:38:27

Ősbudavár? A millenniumi bábszínházra gondolsz?

giGabácsi 2006.01.20. 08:12:16

Sok féle bort ittam már - talán többet is mint kellett volna -, de a Györgykovács által termelt bor az egyetlen, amelytől másnap nem fájt a fejem, nem voltam bizonytalan, hanem kitisztult, éles elmével figyeltem az új nap eseményeit. Nem tudom mi lehet a titka, de hogy ez nem bor, hanem gyógyszer, amit patikában kellene árulni, Sztk-ra, az bizonyos. Ettől még a halott és magához tér, és nem negatív, hanem nagyon is pozitív az utóhatása. Lehet, hogy az az igazán nászéjszakához illő bor?

rizling 2006.01.20. 10:08:10

Köszi zsömle, végre valaki felfedezte Béla bácsi "titkát".Nem volt szerencséd, te az illós 2003-as juhfarkot fogtad ki. A szomorú a dologban az, hogy tudja is, hogy illós a bora, mégis van képe eladni 2e-ért. Nem említeném egy napon Györgykováccsal.

Félédes Zweigelt 2006.01.20. 10:48:07

Somlónak az lehet a szerencséje, hogy olyan kicsi, hogy az a réteg, aki vevő a tényleg jellegzetes különlegességre, el tudja (vagy inkább: remélem, el fogja tudni) tartani. Tehát ha minden jól megy, akkor nekik nem kell majd megküzdeniük az újzélandi savignon blanc-okkal. Mondjuk esélyük sem lenne, mivel Somlón még bármilyen világfajtából is somlói lesz. Pl. a Tornai Chardonnay olyan gyönyörűen sós-savas-minerális bazalt macskakő ízű, hogy még anything but chardonnay sznoboknak is ajánlható. De a legkirályabb a Tornai Hárslevelű (asszem 2000-es) komplex, különleges, és a sós-savasság mellett illatos, gyümölcsös is, nyertek is valami díjat vele Olaszországban. Ezt csak azok kedvéért, akit érdekelnek az olyan borászok is, akiket nem a Bortársaság terjeszt.

Félédes Zweigelt 2006.01.20. 11:01:22

Tornai Hárslevelű 2001 (!), Gran Mezione, Vinitaly 2004.

rizlingnek 2006.01.20. 11:39:51

Fekete Béla feleségének a mohósága is ludas ebben

Atti 2006.01.20. 11:54:15

Csatlakoznék minden előttem szólóhoz Györgykovács Hárslevelű 2003 "nagyonjóbor" példában. Ami szerintem egy kicsit jobban kidomborodhatott volna az írásban, hogy ez a tétel már sokkal kifinomultabb - és itt nem a sznobok által használt kifejezésre gondoltam -. mint egy ugyanilyen árú chardonnay vagy rizling. Összetett és a rétegzett és nem csak a sejtetés szintjén, hanem valóban, ízlelőbimbók által felismerhetően. Az, hogy ez Somlón, vagy a Egerben "terem", szerintem mindegy; nem baj, ha van a bornak stlílusa is, ami minden mástól megkülönbözteti. Itt minden összejött. Igyátok.

menzione 2006.01.20. 11:56:13

Azért Tornaiékat Györgykovács közelében emlegetni legalábbis túlzás.

Félédes Zweigelt 2006.01.20. 12:57:10

Boccs az elgépelésért. A szemfülesek pedig találnak néhány helyesírási hibát is a másik hozzáröfögésemben. Györgykovácsból természetesen fel fogom hozni magam, de azt nem tudom garantálni, hogy a jövőben nem fogok néha a saját proletár séléctionomból (vörös 2000 alatt, fehét 1500 alatt) ajánlgatni, mert erre sajnos idegi kényszerem van.

Sárfehér 2006.01.20. 14:30:14

Az az érdekes, hogy a Juhfark valahogy kimaradt a sorból. Pedig Somló Juhfark nélkül... Fehérváriékat pedig azért becsülöm, mert ők az egyetlenek, akik Sárfehért (minden egyéb etimológiával szemben sárközi fehér, szinonímája a "Bátai") is palackoznak, igaz, nem tudom, most lehet kapni. A 2000-es évjáratot egy darabig Matchban árulták, komoly volt belőle a fogyasztásom, de már csak egy üveggel van a kamrában. Ha valaki tud róla valamit, szóljon.

Sárfehér 2006.01.20. 14:35:16

Negyesik sor vége helyesen: "... nem tudom, most hol lehet kapni."

Sárfehér 2006.01.20. 14:42:19

Amúgy szilveszterkor egy sima TESCO-s (vagy Match-os?) 2000-es évjáratú Tornai Furmintot ittunk (többek között). A nem igazán borbuzi társaságból spontán módon törtek ki a csodálat hangjai. És persze nekem is nagyon ízlett. A tegnapi menü pedig (mit tesz Isten) Fehérvári 2001-es Tramini volt, amit sokáig nem mertem megkóstolni, csupán az évjárattal kapcsolatos előítéletek miatt. Pedig...

Művelődő 2006.01.20. 15:12:06

Sárfehér!Hogy lehet "nem merni" megkóstolni egy 2001-es tételt,mikor az előítéletek miatt csakis kellemesen csalódhatsz,vagy sehogy?Félre az előítéletekkel,elő a józansággal és így bátran lehet kóstolni,inni!Egyébként meg Somló egy csoda!

Sárfehér 2006.01.20. 15:17:59

Művelődő: Igazad van. Valójában megvenni nem mertem, de persze nagyon kíváncsi voltam. Ahogy viszont megvettem, meg is kóstoltam. Azt, hogy a Somló egy csoda, tudom. Borkészletem nagy része Somlai és Szekszárdi, nem véletlenül.

Nfreeman 2006.01.20. 15:32:40

Szerintem egyvalamit érdemes még jobban kihangsúlyozni. Az nem különösebb csoda, ha egy somlói termelőnek van kiváló bora. Aki volt már a hegyen, inkább azon csodálkozik, mért nincs sokkal több nagyszerű bor. Györgykovács Imre borai viszont azok, eddig vagy féltucatot kóstoltam és egy sem volt, ami akár csak közepes lett volna. (min 5, de inkább 6-7 pont)

fergie 2006.01.20. 15:35:13

szabadember, akkor szerencséd volt

zoli 2006.01.20. 15:57:57

Sárfehér: Épp ma vettem egy palackkal a Jókai téri vinotékában, holnapra azt is megírom, ízlett-e... Egyébként a hagyományos somlói fajták a sárfehér, furmint(náluk szigeti) és a bálint (esetleg egy kevés budai) és sohasem fajtatiszta telepítésben. Olasz és hárs filoxéra terjedt el szélesebb körben. Az említett trió Neszmélyre is jellemzQ volt...

Sárfehér 2006.01.20. 16:16:06

zoli: Köszönöm a tippet. A "bálint" az micsoda? Bocs a műveletlenségért. Azt is megkóstolnám.

Sárfehér 2006.01.20. 16:21:21

zoli: A furmintra pedig a "forrásom" tényleg ezt írja: "Formint, Szigetszőlő, Tumidula. Mindenütt van; de százféleképen nevezik. A' Csáktornyai és Luttenbergi [az hol van vajon?] hegyek ebből állanak."

talbot 2006.01.20. 16:51:10

Majdnem mindegyik birálatoddal egyetértek kivéve a 02 es Fekete hárs szerintem jóval magasabb pontszámot érdemel nyugodtan kóstold össze a 03 assal szerintem. e

BZoltán 2006.01.20. 19:11:07

Tetszik az írás és nagyon örülök, hogy sokan sok jót tartanak a Somlóról és Györgykovácsról. Annyit azért megjegyeznék, hogy szép dolog a misztikum, de a Hegyen sem Györgykovács sem pedig Béla bácsi nem a törpebirtokosok közé tartoznak... ketten együtt szerintem cirka 10ha-ról válogatnak ami nem számít kicsinységnek a Somlón. Azt sem szeretem, ha bárki rosszat mond Fekete Béláról. A borai olyanok amilyenek, ez ízlés és megítélés kérdése, de Bélabácsi akkor is tett már le annyit az asztalra, hogy megérdemelje a becsületes szót. Ugyanígy nem kéne félistenné emelni Györgykovácsot sem, mert azért aki térül-fordul a hegyen hall ezt-azt ami igencsak embernek mutatja őt is. Szerintem korrekt és tisztességes ember mindkettő és bárcsak azok lennének olyan alázatosak a heggyel mint ők ketten akik soktíz hektáron termelik a lefolyóbavalót és ültetnek hektárszámra a hegy melletti homokosba és teniszpályát építenek a kataszterben.

BZoltánnak 2006.01.20. 20:15:03

Györgykovács 1ha, Fekete 3ha, ezt nem nevezném nagynak. Az, hogy egy bor illós, az nem ízlés kérdése, az pedig, hogy ilyen borokkal rombolja a saját nimbuszát csakazért, mert a nevével el lehet adni az talán már inkább ütközik a jóízlésbe. Teniszpálya tekintetében, meg szerintem ugyanolyan tájékozatlan vagy, mint a területekkel kapcsolatban.

Lelkes 2006.01.21. 03:19:57

Még sok-sok kis borászatról hasonló cikkeket!!! A nagyok amúgy is (egyre inkább) tesznek róla, hogy eljussanak hozzánk.

zoli 2006.01.21. 08:37:01

Sárfehér: Megkóstoltam, már jócskán túl volt a csúcson, de még élvezhető volt. A bálint szőlőfajtát sztem nem termeli már senki, legfeljebb borászati kutatóintézetekben készül belőle mikrotétel. Én nem kóstoltam soha, de elmondások szerint határozott fajtajellegű, kellemes bora van, több régi Kárpát-medencében termett szőlőfajtával együtt igyekeznek elérni, hogy állami minősítést kapjon...

Borélvező 2006.01.21. 14:35:29

Somlót imádni könnyű, de megismerni nem egyszerű! Persze aki csak a BB társaság fenekét nyaldossa az csak a sznobisztikus vonalat látja. Pedig: Laposa:Kíváló; Fehérvári: Jó; Dr.Halla: ?????; Csordás-F: Remek; Kreinbacher:Fejlődő; Somogyi:Átlagnál jobb; Tornai:Csúcs; Bogdán/Badacsonyi PG.:?????; Csite:Alakul; Fazekas:Próbálkozik; Inhauser:Volt jobb. "A sor nem ér véget itten keressen tovább jól" lenne még kit említeni! Guruk: Mindketten kiváló emberek, jó borokkal.Sajnos Fekete Bélának valóban akadnak hibás borai, Gykovácsnál ezzel még nem találkoztam. Azonban a somlai, még kis hibával is sokkal több értéket hordoz, mint sok neves fehér, de nektek magyarázzam??? Egyébként a borvidéki borversenyen Somogyi aszuja vitte a fődíjat, a Tornai borok pedig az összes nagyaranyat. Úgy tudom egyedül ők gyűjtöttek be eddig külföldről komoly díjakat: Vinitaly 2x; Montreál: nagyarany; Modus vini.... Szóval Somlóról még fogunk hallani! Valódi gyógyszer! De ne maradjatok a skatulyában!!

menzione 2006.01.21. 18:53:45

Aki szerint Tornai csúcs, annak kicsit talán szerényebben kéne kinyilatkoztatni. Aki szerint egy borvidéki borverseny bármit is jelent, annak pláne...

BORbála 2006.01.21. 19:36:10

Somlót imádni és megismerni – ezt leginkább ott helyben lehet, de ha erre nincs mód, akkor nagyon ajánlom mindenkinek a Diamant Borházat a Jókai utcában. Óriási a választék Somlóról, látszik a tulajok szívügye a borvidék ! Györgykovács, Fekete Béla, Kolonics, Spiegelberg, Bazalt Borház (Laposa), Inhauser, Csite, Szabóvári Pince…

csilla 2006.01.21. 19:42:52

ÉN A TORNAI PINCÉSZET HÁRSLEVELŰ ÉS TRAMINI BORÁT KEDVELEM.

az a te bajod Csilla 2006.01.21. 21:14:34

pasaréti 2006.01.21. 22:23:32

Somlón tényleg történik egy s más. A Vinum Somlaicum társulás (kicsit fantáziátlan név, nemde?) tagjai sok szép bort mutattak már, kösz BORbála, Te szoktál figyelni! Spiegelberg és Kolonics a Borkalauz felfedezettjei. Talán nincs is egészen igaza annak aki a Bk-t elmarasztalta, hogy nincsenek ujdonságai.

farkashegyi 2006.01.22. 07:35:25

"Spiegelberg és Kolonics a Borkalauz felfedezettjei." ez enyhe barokkos túlzás... de az ingyen (ön)reklámozás kísértésének nehéz ellenállni.

contramenzione 2006.01.22. 09:20:28

Kedves menzione! A nemzetközi díjak is smafu? A Tornai pincészet igen is csúcs! Csak nem vikszoltatják a nevüket,smafu irnokokkal! Vagy az a bajod, hogy olcsók??

csilla 2006.01.22. 10:28:46

AZ A TE BAJOD ,HOGY NEM SZERETED A TORNAI PINCÉSZET CSÚCS BORAIT ,

mit kiabálsz Csilla? 2006.01.22. 12:06:35

csillának 2006.01.22. 12:07:26

a caps lock benyomva maradt...

Borélvező 2006.01.22. 13:08:29

menzione! Kóstold össze a Tornai borok bármelyikét a kedvenceiddel. Megérted, hogy a Tornai miért csúcs! A Bort figyeld, a többi csak duma!

menzione 2006.01.22. 13:39:28

Kedves Borélvező! Ha a bort figyelem, mármint a Tornaiékét, azt tapasztalom, hogy általában nem eléggé tiszta. Ha a "dumát", akkor meg azt látom, hogy a Tornai-szőlők elég nagy része "lecsúszott" a hegyről. Kedves contramenzione! Miért lennének fontosak a nemzetközi díjak? A zsürorok naponta több száz bort kóstolnak, egyre két percük van. Ez kevés.

menzione-nak 2006.01.22. 17:35:47

Rosszul látod. Talán csak a Kreinbachernek van annyi jó területe a Somlón mint nekik. Ami meg lent van, azzal ha jól tudom más típusú borokat terveznek. Neked nyílván csak a te véleményed a fontos, a díjak nem, biztos sokkal jobban értesz hozzá, mint a nemzetközi bírák.

Borányos 2006.01.22. 19:30:09

Menzione, mit értesz azon, hogy nem tiszták? Amit én eddig vettem akár itt pesten az üzletekben, akár (már kétszer) náluk (Tornai) TÖKÉLETES volt! Valaki írta korábban a szilveszteri amatőrös Tornai-bor ovációt, én gyakorlot kóstolók társaságában tapasztaltam ugyanezt. A díjakról: Ha csak egyszer jön be nekik, még hajlanék arra, hogy elgondolkozzam a megjegyzéseden, de így??? Ha jól tudom a 2002-es Hárslevelü lett a fajtaversenyen (Tokaj) "A Legjobb" ó-hárslevelű! Aki észreveszi a Tornaiban az értéket (csilla; borélvező; contraugró) azt nem bírálattal, hanem bunkózva csapod le menzione! Miért?

tutti 2006.01.22. 21:37:08

szerintem mindenki igyon olyan bort, ami ízlik neki, és ne akarja meggyőzni a másikat a saját ízléséről. ha vkinek a Tornai bor a tuti akkor igya azt. szófosás.

menzione 2006.01.23. 06:31:45

Igazad van, tutti, ha valaki erőszakosnak találta, amit és ahogy mondtam, attól elnézést kérek. Ha szeretitek, igyatok Tornait, amennyi jólesik, egészségetekre!

kisicce 2006.01.23. 10:05:34

Ezeket a borokat nem szeretem ,mert túl kezdettel tudnám csak minden megközelitésüket kezdeni,túlédes,túlillatos túlolajos ,és túlnehéz,túlsürű animalizált túl művi illatokat érzek bennük.Kivétel lenne itt a juhfark arról meg nem Írtunk?De abban biztos vagyok alulpontozottaka minősitések.Miért?

tutti 2006.01.23. 12:05:53

én nagyon ritkán iszom Tornai bort , venni még soha nem vettem

Somogyi 2006.01.23. 13:55:00

Zolinak! Bárcsak a filoxéra (Phylloxera vastatrix), magyarul szőlő-gyökértetű ne terjedt volna el annak idején, akkor sok régi magyar és Kárpát-medencei szőlőfajta megmenekült volna a kipusztulástól.Egyébként nagyon jó ez az oldal, csak nyugodtan és fennhangon tessék tovább is dícsérni a Somlót, megérdemli.

Sárfehér 2006.01.23. 14:09:23

zoli: Bocs, hét végén nem voltam e-mail közelben, de azért kösz az információt. Lehet, hogy hét végén el tudok jutni a Hegyre, és akkor helyben is próbálok meg utánanézni a sárfehérnek.

Somogyi 2006.01.23. 15:02:31

Figyelem! A február hónap borvidéke a Magyar Borok Házában a SOMLÓ lesz!

Nfreeman 2006.01.23. 15:08:52

A filoxéra latin neve egy ideje Viteus vitifolii. Ha már pontosak akarunk lenni.

lacibor 2006.01.23. 15:14:29

Magyarország szőlőterülete 1885-ben 414 ezer ha. A filoxéra pusztítása nyomán ez 233 ezer ha-ra csökkent, és pont a legszebb, minőségben a legjobb szőlők tűntek el. Az akkori Miklós-telep (alapítva: 1883.évben)feladata volt, hogy a termesztett fajtákat a filoxéra elől megmentse és szaporítsa.* (Keresztes J.) Bátran kell dícsérni Somlót, Miklós-telepet és mindenkit aki megérdemli.

Brummogó 2006.01.23. 20:23:04

Somló 80%-ban használja a területeit, Villány csak 55%-ban!

Bazaltrajongó 2006.01.25. 11:37:06

Eddigi tapasztalataim alapján a Tornai pincészetnek legalább két bora felveszi a versenyt a Györgykovács borokkal. Rendkívül sok múlik a kóstolt borok aktuális formáján, hogy egymás mellett kóstoljuk-e őket és hogy mi magunk éppen milyen állapotban vagyunk. Én a legtöbb bort (már ha megtehetem) több hónapon, éven keresztül többször is megkóstolom, sokszor egymás mellett a különböző termelők azonos évjáratú és azonos szőlőböl készült borait. A végső vélemény kialakításánál a legjobb szereplést és a tartósságot veszem alapul (persze a megbízhatóság - a stabilan tartott jó forma sem utolsó). Ilyen alapon állítom, hogy Fekete Béla bácsi borai közül több (elsősorban a hárslevelűk) jelentősen magasabb minőséget képvisenekl versenytársaiknál. De - való igaz - amikor nem a legszebb formájukat mutatják, akkor egy Györgykovács bor jó eséllyel előbbre kerülhet. Mondhatnám úgy is: Györgykovács - stabil magas szint, szinte ingadozás nékül; Fekete - ingadozó minőség, nagy átlagban szintén magas, de vannak gyengébb szereplései. Amikor azonban csúcsformát mutat - messze! kimagaslik. Ilyen volt pl. a 2002-es hárslevelű megfelelő időben kóstolva (egy palack még a régi badacsonyi borospincémben pihen, kiváncsian várom az eredményt másfél-két év múlva). Sajnos a 2003-as Laposa Olaszrizling is eléggé ingadozott az elmúlt egy évben. 2004 februárjában csodálatos volt. De azóta egy kóstoláskor sem közelítette meg akkori formáját. Kreinbacheréknél pedig (legalábbis 2003-ban) többé-kevésbé mindent eltakart a fa. Ha valaki olyan 'szupernyelvű' (szerintem nincs ilyen ember), hogy képes a mindent lehengerlő tölgyfaízt teljesen félretéve észrevenni minden mögötte levő ízt komoly intenzitásban és értékelni ezeket, pl. harmónia és komplexitás szempontjából, ám legyen. De még ha ilyen ember értékelné őket úgy, ahogyan sokan tették, az is bosszantana. Hogy lehet egy bor fineszes és harmónikus, stb. ha egy íz ennyire kilóg belőle, ennyire elnyomja a többit?!! Persze - úgymond - nem tehet róla a Kreinbacher pincészet, hiszen első évjárat, vadonat hordók, stb. De sok olyan bort kóstoltam már, ami szintén vadonat kishordóban erjedt és érlelődött, mégse nyomja ennyire agyon a fa, több borvidékről, több szőlőfajtából. Györgykovács is használ új hordót. Ugye senkinek nem kell bizonygassam, hogy az ő borai nem fahangsúlyosak? Az általam kóstoltak közül az egész országban egyedül Lőrincz György borai vannak még olyan fásak, mint a Kreinbacher borok. Kiváncsian várom, milyenek lesznek azok a tételeik, amikben - végre - én is képes leszek a bor ízét érzékelni, nem csak a tölgyfát. Arról, hogy Györgykovács Imre borai ingadozás nélkül magas színvonalúak, de sose szólnak különlegesen nagyot: talán éppen az új hordó miatt, többé - kevébé mindegyikben van egy gyümölcsös-virágos, divatos 'technológiai jelleg' (nagyon szépen), ami akkor is kellemessé teszi a bort, ha az évjárat nem volt olyan szerencsés és a bor önmagában nem lenne igazán szép. Viszont ugyanezek nem engedik annyira felszínre azokat a csodálatos ízeket, amiket a jó évjáratok igazán nagy minőségű szőlői hoznak. Persze az is lehet, hogy egyöntetű minőségre törekszik, és ezért már a szőlőben sem állít elő kimagasló anyagot, a kimagasló évjárat kihasználásával. Béla bácsi viszont törekszik erre, és nem használ új kishordót. Következmény: nagy évjáratban Béla bácsi bora a szebb, közepes vagy gyengébb évjáratban pedig Györgykovács Imréé. Laposáék és különösen Kreinbacherék még nem elég régóta vannak a 'borköztudatban', hogy ilyen összehasonlításokat csak úgy meg lehessen tenni. Örülök, hogy egyre többek szerint a legszebb Hárslevelűk és Olaszrizlingek (legalábbis Somlóról) legalább olyan szépek, mint a versenytárs Furmintok (Somlóról szintén) vagy még szebbek (szvsz jelentősen szebbek). És senki ne legyen rossz véleménnyel a Tornai pincészetről, mert több borukkal nem volt megelégedve. Bizonyos, hogy egyikünk sem kóstolta mindegyiket. Talán az is igaz, hogy az átlagminőségben elmaradnak, a 'kultuszborászoktól'. De igenis van olyan Olaszrizlingjük és Hárslevelűjük, amelyeknek nincs miért szégyenkezniük a megfelelő Györgykovács borok mellett. Csupán kevésbé divatos stílusban készültek. Ha valaki nem szereti a stílusukat, attól még igenis lehetnek ugyanolyan szép borok. Az pedig, hogy 'nem eléggé tiszták', szintén a stílus miatt van: szerintem a más technológia miatt, a forgalomba hozatalukkor fogyasztásra még nem igazán érettek, négy-öt éves koruktól viszont már igazán szépek: az ízek valóban összeérnek és összesimulnak, persze nem feltétlen az összes tételben. Somlói bornál pedig ez a néhány év érlelési igény nem fogyatékosság! Azért pedig a piac és a borfogyasztók lehetőségei a felelősek, hogy a legtöbben nem engedhetik meg maguknak a kivárást. Bocs a hosszért!

Bazaltízimádó 2006.01.25. 20:02:01

Jó volt olvasni "bazaltrajongó". Én is szeretem kivárni az idejét, megnézni a fejlődését annak amit igazán szeretek. Somló rendkívüli adottságait szépen hozzák fel az általad is említett pincészetek. Tornai pincészettől származó boraimnál különösen érzem az érlelés hatását. Talán a Somlón ők az egyetlenek akik különösen ügyelnek a reduktívitásra. Emiatt tapasztalatom szerint boraik később érnek be, viszont beérve annál nagyobb értékeket mutatnak. Ezért van nagy differencia az ő fiatalabb és érettebb boraik és az összehasonlított más "nagyok" azonos évjáratai között. Tapasztalatom szerint négy évnél idősebb boroknál verhetetlenek.

tretep 2006.01.26. 00:11:36

Jó látni, hogy ennyien vagyunk, akik odafigyelünk a Somlóra. A Hegyet sose hanyagolta el a nagyérdemű, mostanában pedig meredeken ível felfelé. Vajon hol tart most a karrierlétrán, és meddig jut pár éven belül?

Bazaltrajongó 2006.01.26. 11:12:57

Kedves Bazaltízimádó! Szívemből szóltál! Hálistennek találni még olyan borászatokat, ahol a piaci és pénzügyi kényszer ellenére nem törekednek egyévesen kész borok előállítására. Azok a borok, melyek 5-10-20 éves korukra érnek meg, a csúcson hasonlíthatatlanul nagyobb élményt nyújtanak, mint a többi bármikor is az életpályája során. Nincs is számomra nagyobb boros csalódás, mint amikor egy kétéves tétel teljesen halott. Kóstoltam Badacsonyból 8 (igen, nyolc!) éves rajnai rizlinget, ami még teljesen friss, fiatalos, üde volt, pedig egy csontszáraz és csak közepesen vagy még annyira sem testes nedű. Sehol semmi fáradtság, szétesés, csak duzzadó energia. Megbecsülni sem tudom, hogy mikorra jut fel a csúcsra. De alig várom! (Vakon 1-2 évesnek tippeltem volna, pedig öreg fahordóban erjedt, öreg fahordóban érlelték egy évig és már több mint 7 éve palackban van)!

Művelődő 2006.01.26. 14:30:06

Bocsánat a tornais harmónia kikezdéséért,de én nem találkoztam még azzal az 5-6 (vagy több,esetleg kevesebb) éves Tornai tétellel,amiben éreztem volna az alulírott "összesimulást",-érést,vagy,ha megközelítette,akkor meg olyan egyszerűnek,nem-elég-somlóisnak tűnt az adott tétel,hogy kiábrándított.Szóval,csak azt kérném,hogy Bazaltrajongó,vagy Bazaltimádó kaliberű rajongók írjanak már egy-két olyan Tornai bort,ami -persze,megfelelő szereplés esetén- biztosan meggyőz a Tornai "magasztalásának" jogosságáról!Szeretném felfedezni a Tornai másik arcát!Köszönöm szépen!

Bazaltrajongó 2006.01.26. 15:29:31

Kedves Művelődő! Ha végigolvasod elég hosszúra sikerült írásom (I. 25. 11:37), kiderülhet számodra, hogy távol állok a Tornai borok "magasztalásától". Legfeljebb Fekete Béla bácsi 2002-es hárslevelűjének esetében tenném meg ezt. Inkább csak arra akartam kitérni, szvsz miért vannak oly sokan elégedetlenek a Tornai borokkal, és hogy ezzel miért nem értek egyet. Természetesen tévedhetek. De, hogy eleget tegyek kérésednek, a két Tornai bor, amit valóban szépnek találtam, egy olaszrizling és egy hárslevelű. Mind a kettő 2000-2002 közötti évjáratú volt, sajnos nem emlékszem már pontosan. A hárslevelű mintha 2002-es lett volna, az olaszrizling pedig talán 2001-es. Tavaly nyáron kóstoltam őket utoljára. Talán segít az azonosításban, hogy több fajtából is palackoztak akkoriban "különleges minőségű" jelzéssel. A két bor, amire gondolok, ilyen jelzésű volt. Én úgy találtam, hogy a somlói talajt, klímát nagyon szépen kifejezték, és a fajtajelleget is. Nyoma sem volt bennük azonban tölgyíznek, hordóadta virágosságnak. Különösebben gyümölcsösek sem voltak, bár a hárslevelű szerintem ennek a kritériumnak megfelelt. Tehát tökéletesen más stílus, mint a Györgykovács vagy Kreinbacher borok. De - ez megint az én személyes véleményem - Tornaiék stílusa inkább somlóis, és többet mutat a borvidék egyediségéből. Talán hülyeség különböző stílusú borokat minőség szempontjából hasonlítgatni, különösképpen, ha az összehasonlítást végző személy - jelen pillantban jómagam - az egyes stílusokkal szemben előítéleteket táplál. Én elsősorban nem az olyan bort szeretem, ami a technológiától szép. Semmi olyan ízt nem értékelek a borban igazán pozitívan, ami nem az alapanyagból jön vagy nem az alapanyagból alakul ki/át az idő során. A tölgyfa adta ízek nem esnek ebbe a kategóriába, szinte bármilyen borba belevihetők megfelelő hordóval és érlelési tapasztalattal. Ha válaki másként gondolja, vagy mégis a virágos(-gyümölcsös) stílust szereti jobban, annak valóban nem fognak tetszeni a legszebb Tornai borok sem. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek ugyanolyan jók. Szerintem a Györgykovács borok közül sok nagyon szép. Elsősorban a hárslevelűre és olaszrizlingre gondolok. Megpróbálok emlékezetből összehasonlítást tenni. Györgykovács olaszrizling: jácintillatú, de ezen kívül is illatában és ízében is nagyon virágos, nagyon gyümölcsös, gyönyörű savakkal. De hiányzott belőle a bazalt alaptalajon termett olaszrizlingek jellegzetes kesernyés íze. Tornai olaszrizling: fajtajelleges, sós, ásványos, intenzíven hozta az előbb említett kesernyés ízt. Egyébként sokkal diszkrétebb és visszafogottabb, mint Gy. I.-é, a savai viszont éppoly gyönyörűek. Összességében csak egy hajszálnyival, de végül az előbbit találtam szebbnek (stílus ellenére). Györgykovács hárslevelű: sós, ásványos, fajtajelleges, gyümölcsös, kicsikét fás (beleillik, nem zavaró), gyönyörű, harmonikus savakkal. Megintcsak hiányzott belőle a bazaltos íz. Tornai hárslevelű: ásványos, gyümölcsös, fajtajelleges, bazaltos kesernyével, csodálatos savakkal, nagy testtel, szépséges savakkal, semmiféle tölgyfától eredő ízzel. Ezt a két bort összességében azonos színvonalúnak tartom. Az egyetlen hárslevelű, ami számomra szebb élményt adott ezeknél, Fekete Béla bácsi 2002-ese. Egyébként, most újraolvasva Albert gazda kóstolási jegyzeteit, feltűnő, hogy mennyire másként írja le ezeket a borokat, mint ahogy én tenném. Ki miből mit érez ki és mit nem: ezen nem lehet vitatkozni, sem a kóstolókat, ízléseket rangsorolni, a más véleményen lévőket lenézni, leszólni (nem Neked szól Művelődő). Az adott pontszámokban (legalábbis a 2003-as borok esetében) tökéletesen egyetértek A. G. -vel. És még1X: az én szememben pozitívum, ha egy bor két éves korában még mindig nem érte el a csúcsát, de halad feléje. Ezt Gy. I. borai általában nem teljesítik, bizonyítják ezt Albert gazda jegyzetei, adott pontszámai is. Végezetül: sosem szabad szupermarketben, stb. bort vásárolni, legfeljebb egészen fiatalt, ami nagyon fogy. Tudom, hogy ez nyilvánvaló, mégis sokan hibáznak... Én a két említett Tornai bort egyenesen a pincészettől szereztem be.

Művelődő 2006.01.26. 15:44:11

Bazaltrajongó!Köszönöm válaszod!Írásaidból úgy érzem,nagyjából ugyanazokat a jegyeket keressük egy somlói borban,ami persze,nem jelenti azt,hogy ugyanabból a tételből kapnánk meg ugyanazt -ez teljesen természetes is (ha elég érthető voltam...).A különböző érzésekkel,ízlelésekkel és ízlésekkel nincs mit tenni,nincs min vitatkozni.Válaszod (és A Gazda cikkjét is) köszönöm!

Cirfandlia 2006.01.26. 16:22:31

"ügyelnek a reduktívitásra" Ez mennyire fér(het) össze a Somlaisággal?

Műkedvelő 2006.01.26. 20:30:19

Cirfandia! Szerintem, ez jó kérdés! A Somló minden ízét jobban érzem tőle. Emiatt határozottan kedvelem a Tornai borokat. Sajnos nem tudok olyan szépen írni róluk, mint Bazaltrajongó, vagy Műkedvelő. Tényleg eltérnek Györgykovács, vagy Fekete stílusától, de számomra mindíg nagy élmény kóstolni -főleg az érettebb - boraikat. Barátok, Somlókedvelők között is visszaköszön a stílusuk elfogadása. Talán mert műkedvelők vagyunk.

Művelődő 2006.01.27. 12:29:22

Hát,nem tudom.Lehet bennem van a hiba,vagy abban,hogy nem jutottam el még a Tornai pincébe,nem sikerült tőlük beszerzni a bort,hanem mindig valami hiperből vettem,igaz,egyszer voltam egy kóstolójukon,és ott sem győztek meg,pedig kb. 7 különböző tételt mutattak meg... ne gondoljatok rosszindulatra,egyszerűen szeretném felfedezni bennük (is) a szépséget!Talán,ha sikerülne beszereznem egy-két lentebb említett szebbnek vélt tételt... Béla bácsi mindig más kategóriának tűnik (és itt nem a technológiai különbségekre gondolok),még a gyengébb formájú boraival is (pl.legutóbb a '99-es Furmint nem szerepelt a legjobban,mégis "lehidaltunk").

Bazaltrajongó 2006.01.27. 13:42:57

Kedves Művelődő! Engedd meg, hogy Tőled idézek: "ugyanazokat a jegyeket keressük egy somlói borban,ami persze,nem jelenti azt,hogy ugyanabból a tételből kapnánk meg ugyanazt -ez teljesen természetes is (ha elég érthető voltam...).A különböző érzésekkel,ízlelésekkel és ízlésekkel nincs mit tenni,nincs min vitatkozni. És magamtól: "Ki miből mit érez ki és mit nem: ezen nem lehet vitatkozni". Béla bácsi szerintem is magasabb kategória, de a legszebb Tornai tételek megállják a helyüket a megfelelő Györgykováccsal szemben. Feltéve, hogy az ember nem kötelezi el magát egy adott stílussal. És persze az is lehetséges, hogy Gy. I.-től én véletlenül gyengébb palackokat fogtam ki minden alkalommal. Ezt azonban nemigen hinném. Mindezek alapján már kellőképpen elárultam magam: nekem (legalábbis Somlóról) Fekete Béla a csúcs, 2002-es hárslevelűje pedig életem egyik (ha nem a) legszebb száraz/félszáraz bora volt. De nagyon szeretem a Laposa, Tornai és Györgykovács borokat is.

Művelődő 2006.01.27. 19:23:05

Kedves Bazaltrajongó!Kitüntető figyelmed és alapos,kultúrált jegyzeteidet nagyon szépen köszönöm!Bár ezt a tételt -emlékeim szerint- még senki nem említette,de egy 2002-es furmintot kóstolok a Tornaitól,ami még a tetszetősebb katgóriába tartozik -főleg ár/érték terén.De nincs mit tagadni:nekem is Béla bácsi a favorit,de ez bevallom,nem sokat jelent,mivel Somlóról -sajnos- nem sok borász,borászat borát kóstoltam még (Fekete,Laposa,Tornai -és ez nem véletlen sorrend).

Fsail 2006.02.01. 23:02:03

Sajnos nagyon tapasztalatlan vagyok a somló témában, számomra egy totálisan feltárandó terület(pécsi vagyok). Öszintén bevallom, hogy nekem is úgy volt(kb.mostanáig) ha somlai akkor juhfark, de most már kiváncsi vagyok a többire is. Volt már rossz tapasztalatom juhfarkkal termelőre nem pontosan emlékszem(ezért nem is írok semmit), viszont most karácsonykor egy számomra gyönyörű bort ittam, ez Csordás-Fodor juhfark volt. Viszont így látatlanban(itatlanban) is tisztelettel figyelem Györgykovács urat, de teljesen nem értem a sikerének a titkát(valószínű titok:)). Aki kicsit többet tud mint a cikk, kérem írja le, hogy dolgozik az öreg mer nem egy szepsy azt tudom, tehát télleg nem a terméskorlátozás a nyerő nála, meg nem is laboratóriumi borai vannak(hagyományos technológia). Tudtok valamit a szőlőfilozófiájáról-műveléséről?(a szepsy pl. nem is trágyázik). Érdekelne a dolog.

Bp.-Svh. 2006.02.02. 20:53:11

Kedves Fsail! Györgykovács nem öreg. Szőlésznek, aztán meg műszerésznek tanult. Kb. másfél ha területen gazdálkodik. Nem csinál semmi különlegeset, csak rendesen dolgozik,(nem úgy mint Inhauser) ahogy apja és nagyapja tette. Semmi flanc, csak gondos munka! A titka a Somló maga. Szerintem, aki nem rontja, trehánykodja el, annak ott kiváló (tényleg csúcs) borai lesznek. Ezen a különös és különleges helyen a legjobb területei a Tornai Pincészetnek vannak.(Régi egyházi birtokok.) Ők is nagyon precízen, szépen gondozzák az ültetvényeiket, kiválóak a boraik, de (még) nem futottak be. Nagyon sok jó, kiváló borokat termelő van a hegyen, akikről annélkül, hogy oda menne valaki, soha nem fog megtudni semmit. (Small;Somogyi;Kovács L. ;Malév-es Fazekas;Szabó;....) Én a barátaimmal évente legalább kétszer három napot töltök, kortyolgatok el a Somlón, még sem ismerem. Sajnos, azért van aki pocsék termelő: Halla ; kis Fazekas (Somló pezsgő! de jó is volt régen!). Pécsről kicsit nehezebb, de nekünk Pestről könnyű odamenni (Vonat, mert ki kell használni az időt.) Szóval borkedvelő ne hagyja ki! Ebben a hónapban vagy egy tucat termelő mutatkozik be a Borok Háza-ban! Jó lehetőség ez ismerkedés kezdő lépéseihez! Nagyon jó kedvcsináló Művelődő és Bazaltrajongó! Legszívesebben már indulnék is a Somlóra! Már szinte fájó a csábítás! Számomra nincs még egy ilyen ingerkeltő borforrás.
süti beállítások módosítása