Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Férfias játékok

2006.01.23. 05:27 - Albert gazda

Első kérdés: mire képes Romsics László saját közegében, mármint az Etyeki borvidéken? Második kérdés: felkapaszkodhat-e a György Villa Pincészet az elismert nagyborászatok közé?

A Hungarovinen rajta ragadt, hogy a pocsék magyar borok hírnevét hordja szerteszét a világban. Ehhez képest mindig is jobbak voltak, mint némely államilag békén hagyott félhamisítók. A rendszerváltás óta pláne jobbak, különösképp a dettó budafoki székhelyű konkurenciához képest. Már amennyiben ott lakik a konkurencia. A hungarovinesek maguk inkább azt szerették volna – meg szeretnék ma is –, hogy a sikeresebb és elismertebb nagyokhoz mérjék őket, olyanokhoz, mint a Hilltop Neszmély vagy a nagyrédei Szőlőskert. Ezt azonban legfeljebb részben sikerült elérniük. Másképpen: ha ma valaki azt mondja, nem szeretem a bikavért, első körben az Egervin-tételekre gondol, de másodjára máris a Hungarovinre. Holott az a szerencsétlen fekete címkés is mindig különb volt, mint mondjuk a Gacsó família termékei. Más kérdés, az 1 ponthoz képest a 2 ugyan kétszer annyi, de még mindig nem kifejezetten ajánlott kategória.

A lényeg, hogy az elismert nagypincészetség felé vezető rögös úton fontos állomásként találták ki a György Villa márkanevet. Ehhez a kábé ezerhektáros, nagyobbrészt etyeki, kisebbrészt pázmándi birtokon jelentékeny új telepítéseket eszközöltek a 90-es években. Ezt Kemendy László akkor főborász, ma vezérigazgató koordinálta. Helyét utóbb Romsics László vette át, akinek pályafutásával – harc a Master of Wine diplomáért, magyar Decanter-tesztek, bordeaux-i díjazott villányi borok – meglehetős odaadással és részletességgel foglalkozott több ízben AM kolléga. Mellesleg, ahogy tudom, az etyeki irányok kijelölésében ez idő szerint is meghatározó a jelentősége annak, amit Kemendy gondol.

A szerencsétlen fekete címkés is mindig különb volt, mint mondjuk a Gacsó família termékei

Mármost, ami a pontos viszonyokat illeti, nem látok tisztán. Egyrészt, Hungarovin már nincs is, a fő tevékenységhez – a pezsgőgyártáshoz – igazodva Törley Kft. lett a monstrum neve. Annak jó részéből, ami az ezer hektáron terem, pezsgőalapbor lesz. Ezzel szemben a György Villa már nemcsak márkanév, önálló cég is, kft. formájában, és a nagy germán tulaj – Henkell und Söhnlein – birtokolja őt is.

Ám ez mind csak a keret, a legérdekesebb az, hogy a györgyvillázással mennyire sikerülhet villogni az úgynevezett gasztronómiában. Még egyszerűbben: jók-e az etyeki boraik, vagy sem? (Zárójelben: a magam részéről érthetetlennek tartom, hogy másokhoz – például a Hilltophoz – hasonlóan a György Villa sem képes hagyni a fenébe Villányt. Tudom, hogy ami úgynevezett mediterrán borvidékünkön termett, arra harap a fogyasztó, főként, ha nem is drága, de presztízsteremtő esélyt nem látok benne. Sőt. De hát anyagilag biztos megéri. Zárójel bezár.) Legendás nyilvántartásomat fellapozva a 90-es évek második felétől, végétől kezdődően jó néhány négycsillagos tételt találtam tőlük, főként chardonnay-t, sauvignon blanc-t, juhfarkot, és fogynak is a borok rendesen. Mindazonáltal szélesebb körben itthon mégsem hódítanak.

Egy-két év nálam is kimaradt, de úgy döntöttem, felveszem a fonalat. Gondoltam, ehhez a bonyolult művelethez a pázmándi juhfark passzol, egyrészt, mert a 99-es, a 2000-es – főként – és a 2002-es is jó volt, másrészt, mert a fajta eleve érdekes. A juhfark izgalmas verájeti, kár, hogy elsősorban a mítoszok, és csak másodsorban a tulajdonságai és képességei miatt. A nászéjszakák bora sztori eléggé rögzült ahhoz, hogy mindenki, aki felmászik a Somlóra, minden pincében juhfarkot követeljen, aztán boldogan térjen haza a kannákban lötyögő savanyú olaszrizlingekkel. A juhfarktól ugyanis kőkemény savakat vár boldog és boldogtalan, hiszen mást nem is nagyon tud a drága. Nincs valami überbonyolult lelke szegénynek, tehát amikor valami túlontúl karcosra sikerül, bátran el lehet sózni juhfarknak. A fogyasztó meg örvend, mert azt hiszi, feltétlenül fia születik.

A fogyasztó meg örvend, mert azt hiszi, feltétlenül fia születik

Sarkítottam, ennél azért érdekesebb a történet. Juhfarkból sok odafigyeléssel, korrekt munkával lehet férfias, karakteres, élvezetes borokat készíteni, azoknak, akik nem a komplexitásra, hanem a kraftra esküsznek. Mármost, a György Villa pázmándija (a 2004-es a Corában 1299 forintért vásárolható meg) reduktív iskolázásban igyekszik kihozni, amit lehet. 2004-ben ez nem volt könnyű menet, a savakat nem megőrizni, megfésülni volt nehéz. A bor halvány szalmasárga, aligha tagadhatná meg a tartályt, amelyben született. Ezzel együtt keményen maszkulin játék. Illata mindenekelőtt növényi és ásványos, de megjelenik benne egy finom, pörkölt mogyorós jegy is, amit általában jellemzőnek tartok az Etyeki borvidékre. Másodjára vágott füves, egreses benyomások jönnek, de nem sauvignon blanc-osan, mert a mineralitás végig ellenpontozza őket. Szerkezete kezdetben karcsúnak és magasnak tűnik, de ahogy melegszik, szélesedik. Ízben a savak vezetik, gyümölcsökkel nem nagyon tudnék példálózni, az árnyalanyi édességgel finomított, szépen, juhfarkosan savanykás-ásványos lecsengés ugyanakkor abszolút rendben van. Illatában idővel felbukkan a tipikusan reduktív cukorkásság – mogyoró balra el –, de nem tolakszik, hagy helyet a változatlanul élénk mineráliáknak is. Nem nagy bor, nem is vártam tőle, hogy az legyen, de ennyiért oké. Kapaszkodik a 4 pontért, és végül el is éri.

Címkék: borok a hiperből

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3112916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

witness 2006.01.23. 08:49:58

Kis ország ez, ahol egy majdnem MW 4 pontos borra képes. Hurrá! Nekem Pelikán elvtárs ugrott be.

birkafarka 2006.01.23. 10:21:55

Kedves witness! A Juhfark nem tud kibújni a báránybőrből, nagy csodákat nem lehet tőle várni. Egészen egyszerűen nincsenek, vagy csak nagyon kis mértékben vannak benne azok az aromaanyagok, melyek felelnek az illatokért, ízekért, ezek mérhető dolgok. Egyébként, ha már juhfark, akkor már inkább Somló, ott legalább jön a talaj.

witness 2006.01.23. 11:18:59

Kedves birkafarka! Ittál már György Villa bort? Ez a 4 pont kíváló a többihez képest.

cabernoir 2006.01.23. 11:45:58

Romsiccsal az a baj, hogy unalmas. Már bejárta a világ borvidékeit, mint az egy leendő MW-tól elvárható, de szegény nem tud tudást átadni és érdeklődést sem felkelteni. Na mindegy ... neki sem tudnék 4-nél több pontot adni.

witness 2006.01.23. 12:06:58

Mondjuk fikázni könnyű, de szegénynek még senki sem mondta, hogy a szőlőnél kéne kezdeni? A sajátjuk szar, a vásárolt meg zsákbamacska. Gere meg nem ad el nekik:)

lacibor 2006.01.23. 13:32:48

Somlón nem a Juhfark a legjobb, de a Juhfark Somlón a legjobb.

ungarisse robertparker 2006.01.23. 17:17:18

pedig akar rajuk is sozhatna azt a sok alfoldi oportot...

ungarisse robertparker 2006.01.23. 17:17:53

pedig akar rajuk is sozhatna azt a sok alfoldi oportot...

witness 2006.01.23. 18:37:15

Na azért a Gerének van jó bora is. Igaz az oportója tényleg szar.

KF 2006.01.24. 12:14:23

Nehogy azt gondoljátok, hogy az ausztrál MW borászok ennyiért bármi jobbat tesznek az asztalra!!!!!!!

gardonyim 2006.01.24. 12:19:57

Azért a Juhfark sárbatiprásával várjunk még egy keveset! A Juhfark sokkal többről szól(hatna), mint a brutális (bocsánat, férfias) savakról. Persze ehhez az kell, hogy a borász ne brutálisan savasra akarja csinálni. Meg az, hogy kellő hozamkorlátozással éljen és hagyja rendesen megérni. Egy Hegyalján végzett kísérlet szerint a Juhfark magasabb cukorfokkal és extrakttal érik be, mint a Furmint (sőt jobban is aszúsodikt!). Mellesleg a legjobb Juhfarkakat nem a Somlón csinálják (mondom én, pedig alapvetően Somló fanatikus vagyok), hanem a Balatonfelvidéken (beleértve Badacsonyt is). Az alapvető baj a közizléssel van. Ha a kedves fogyasztó azt várja el, hogy a Juhfark leoldja a zománcot a fogáról, akkor azt is fogja kapni és soha ki nem derül, hogy valójában hogyan is néz ki egy _jó_ Juhfark.

2006.01.24. 13:00:41

Romsics László kapcsán csak annyit, hogy a fenekünket a földhöz verhetjük, ha lesz egy eredeti MW-nk. Csinálja utána bárki. Romsicsnak a kisujjában több van mint a róla megnyílvánulóknak többségének a fejében, ide értem magamat is. Hibás lenne egy termék alapján életmű ítéletet alkotni. Osztom Albert aggódását, hogy a Hungarovin/Törley/Henkell/György-villa kavalkádban mi az igazság. Viszont a borleírás és indoklása igen halvány.

lacibornak 2006.01.24. 13:06:40

igazad van Lacibor, nekem is jobban ízlik a furmintod, mint a chardonnaytok. P

Kabar Sunyó 2006.01.24. 14:02:17

Nem is a Henkell, inkább a szakemberek és a termőhely védelmében: Az ex BB pincében számos versenyképes és korrekt minőségű fajbor készül, úgy, hogy nem néhány, hanem néhány 100 vagy ezer hl van mögötte. Ezek aztán vagy eltűnnek, vagy átalakulnak a magyar piacról, vagy a magyar piacra.

lacibor 2006.01.24. 15:16:53

off: P-nek Az elismerés jól esik köszönet, de továbbítani kell a Lászlóknak mert én egy harmadik "laci" vagyok. A Juhfarkot és a Villa borait máshonnan ismerem. on

malbex 2006.01.24. 21:52:41

Nem tulzottan ver engem foldhoz a MW cim, sztem nem az a megoldas h csinalja utana barki, hanem hogy egy leendo MW ne egesse az arcat olyan szutymadek lorekkel, amiket a GYV neha lepalackoz. Csinaljon nagy bort, hagyja abba a folyamatos onbrandelest, vigyen valami szakmaisagot a decanterbe (ha mar ott van) es imadni fogjuk.

KF 2006.01.25. 07:26:00

Malbexnek A Decanter főszerkesztőjét nem Romsics Lászlónak hívják!

2006.01.25. 12:30:47

jó borokat kellene csinálni

kisicce 2006.01.25. 13:38:03

Bizony a talaj a termőhely,termelési kultura,a borászati szakmai tapasztalatok meghatározó, minőségi mutatóvá válnak,pl. Etyeken is.Jók a boraik,de juhfarknak nem neveznék el ott semmit,még ha tiszta szöllőkulturából van is,mert az ott nem jó. Pl.Móron jó az ezerjó, de máshol csak fröccsnek való.

malbex 2006.01.25. 13:57:02

KF: ki is irt ilyet? Senki. De o a szakmai totumfaktum az ujsagnal, es ez fuggetlen attol hogy a foszerket hogy hivjak. O vezeti a teszteket, ir hozzajuk elo- uto- es kozepszot.

K 2006.01.25. 16:20:38

Sőt a tesztelőket cenzúrázza is!

2006.01.25. 18:19:42

A MűvAlk is cenzúráz

csak a hülyéket, nem? 2006.01.25. 19:55:24

KF 2006.01.25. 23:12:50

Malbexnek: OK, lehet, hogy igazad van.

2006.01.25. 23:14:55

Hogy van a cenzúrázás? Tudja valaki konkrétan, vagy csak valaki mondta valakinek? (mindegy hogy Dec. vagy MűvAlk)

KF 2006.01.25. 23:15:31

előző én voltam.

Tasziló 2006.01.26. 14:22:25

Ittam már jó etyeki bort, de ezzel a juhfarkkal nem boldogulok még somlóiban sem. Lehet hogy sokan csak nemzeti érzelemböl termelik, és isszák mert hogy ösi magyar szölöfajta? Egy bitang évjáratú 15 fokos furmint hozzá képest édes vermuth. Aki issza egyen elötte másfél kiló birkafaggyút, mert szétmarja a gyomrot.

OTPBOR 2006.01.26. 16:01:38

Szentelhetnétek egy cikket a Csányi pincészet által terített igen széles-színes portfoliónak.

deka 2006.01.26. 17:31:16

Csak mert felmerült: egyszer teszteltem a Decanterrel, nem volt ott cenzúra. Az összesítés után mindenki megkapja a tesztlapja másolatát, aztán elböngészgetheti, hogy az átlaghoz képest milyen az ízlése. Személy szerint azt tapasztaltam, hogy a mondjuk nyolc-tíz nagyon szépen teljesített borból egyet lepontoztam, illetve a rosszakat is hasonlóan ítéltem meg az átlaggal. Érdekes, hogy a közepesnél jobb kategóriában volt szórás.
süti beállítások módosítása