Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borterrorizmus és Brett

2006.03.11. 05:04 - alföldi merlot

A borvandálok ismét akcióban

A Dél-Franciaországban immár hagyományosnak mondható és a hét elején ismét feléledt borvandalizmus újabb körzetre terjedt át. Az áldozat ezúttal egy, az Aude régióban működő jelentős bordeaux-i borforgalmazó cég. Szívszorító képsorok a France 3 hírműsorából.
A CRAV vandáljainak egy kisebb brigádja kedden este 6 után foglalta el az Oeno-Alliance irodáját, és miközben az alkalmazottakat sakkban tartották, csapra verték a telepen található bortartályokat. A CRAV szerint 40.000 hl bort semmisítettek meg (mások inkább 15.000 hl-re becsülik).
Az Oeno-Alliance a tíz legnagyobb bordeaux-i négociant közé tartozó André Quancard leányvállalata. Elsősorban francia borok kereskedelmével foglalkoznak, de spanyol bort is értékesítenek Oroszországban.
”A külföldi borok, mint pl. az, amit naponta szállítanak ide a spanyol tartálykocsik, teszik tönkre a megélhetésünket” – nyilatkozta az egyik CRAV aktivista.

Bordóit a magányos szíveknek

Az új bordói imázsépítő kampány a világhálón keresztül a magányos szíveket veszi célba.
A Bordeux-i Bortanács (CIVB) a jövő héten jelenti be, hogy az új európai marketing hadjárat szakít az elmúlt három évben futtatott "jólszituált fiatalok jókedvűen italoznak" tematikával. Ez ugyanis 15 millát zabált föl, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A villanymédium lehetőségeinek kiaknázására most először építő reklámstratégia többek között a párkereső honlapok közönségét célozza meg.
A Bordeux-i Bortanács 21 euromillát kapott ahhoz, hogy kedvet csináljon 600 millió palack bordói megvásárlásához. Ez mindössze 3 eurocent per palack, vagyis nagy szükség lesz a gallok Asterix óta sokszor megcsodált leleményességére ahhoz, hogy megfordítsák a hanyatló eladásokat.

Chile, az új ikongyár

A szöszölés ideje lejárt – jelentette be Ted Mostero, az Almaviva borásza –, Chile is belépett az ikongyárosok klubjába. A gringo Mostero 2004 óta vezeti a Concha y Toro és a Baron Philippe de Rothschild közös chilei borászatát, és a fenti véleményt az ikon-bor első 8 évjáratának vertikális kóstolóján fogalmazta meg.
Amikor megkérdezték, hogy vajon valóban megérett-e a helyzet arra, hogy Chile arcátlanul árazott borokkal lépjen piacra (az Almaviva kartonára £300), Mostero azt válaszolta, hogy a vevők örömmel fizetnek érte ennyit, csak az újságírók okvetetlenkednek.
A kóstolás során néhányan szóvá tették, hogy némely palackban feltűnően magas a Brettanomyces szint (galád élesztőgomba, amely durván animális illat- és ízjegyként nyilvánul meg). Mostero kifejtette, hogy kis mennyiségben a brett hozzájárulhat a bor komplexitásához. Ugyanakkor elismerte, hogy a palackvariáció őt is aggasztja, ill. mint mondta: "Nem hiszem, hogy bármely felelős borász szándékosan segítené a brett megjelenését. Ennek ellenére szinte minden borban megtaláljuk".
Az Almaviva egyébként valóban nemzetközileg jegyzett csúcsküvé (cabernet sauvignon, carmenère és cabernet franc), amely egy maipo-völgybéli chateau-elven működő borászatban készül. És 55 euro körüli árával csak az olcsó csúcsküvék között számít drágának.

Címkék: híradó

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9912870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loggol 2006.03.12. 10:50:58

Langedocban sajna ez már lassan népszokássá válik. Talán sikeresebb lenne a régió, ha a jobb minőségre törekednének, nem pedig mások borának a megsemmisítésére. Néhány éve az egyébként elég sok helyen békésen megtelepedett Mondavit is Langedocból zavarták el.

scutum 2006.03.12. 14:40:09

Én csak azt furcsállom, hogy a jó franciáknál ez a fajta "érdekérvényesítés"szemmel láthatóan elfogadott. Nem egy, nem kettő esetről hallani, olvasni, amikor a francia gazdák egyszerűen megállítják a határon vagy akárhol a konkurrens cuccot szállító kocsit, garázdálkodnak, szétverik a rakományt, euróban is sok-sok tízezerben mérhető kárt okoznak. Arról viszont egyszer sem hallottam, hogy a résztvevőket a cselekedetükkel azonos mértékben megmázsálták volna. Ha ezt itthon, valamelyik gazduram meg merné tenni, úgy vágnák sittre, hogy csak porzik. Az amcsiknál polgári perrel a gatyájából is kiforgatnák a baromállatját, élete végéig fizethetné a kártérítést. Mi hülyék (= az unió összes polgára) meg vastagon tejelünk a közös kasszába, hogy békáék csiillagászati önköltséggel készíthessék a gasztronómiai kultúrkincsüket. Néha nagyon tele van velük a tudatom.

scutum 2006.03.12. 14:42:14

Teljesen más: ez a Frittmann-féle Cserszegi fűszeres tényleg jó. Kösz a tippet az alkoholistáknak. Saját IQ-ból soha meg nem vettem volna.

loggol 2006.03.12. 18:12:47

Az agrártámogatás kérdése kicsit más (a pénz szerintem nem a szőlőre/borra folyik el, de szerintem is több és rosszabbul elosztott, mint ahogy kellene). A támogatási rendszer alapján jogszerűen pénzt lenyúlni még mindig jobb, mint "borháborút" folytatni mindenkivel, aki nem mi vagyunk.

Prés 2006.03.13. 08:15:26

Egy halk kérdés: Valahol suttogták, hogy egy híres villányi picészetnél komoly bret problémákkal küzdenek, és én is érzékelni vélek néha elég erős animális,csatornás (rossz értelemben) illatokat a boraikon! Nem írom le a nevüket, mert ezt nem ténysezerűen tudom, viszont a pincészet ezzel együtt elimerésre méltó borokat csinál! Tudja valaki, hogy tényleg így van-e?

prés titka 2006.03.15. 11:39:02

Tényleg így van. Egyáltalán nem igaz.

Présnek 2006.03.15. 21:09:09

Prés: ha a Vylyanra gondoltál, akkor igaz!

2006.03.16. 08:00:51

Hát szó mi szó, rájuk.

Prés 2006.03.16. 11:06:34

Ugyan segítsen már valaki! Milyen a tipikus brettes illat, hogyan ismerhető fel kétséget kizáróan (mert én már hallottam műanyag szagot, és disznó ól szagot is), és miért nem lehet fertőtleníteni a pincét? ( gondolom, mert akkor a jótékony élesztő és egyébb baktérium flora is elkárhozna)

Présnek 2006.03.16. 19:01:55

Egyfajta animális illatról van szó, ami már túlmutat a pinot, vagy a syrah még "finom" megnyilvánulásain. Ez inkább "izgalmas". Kb. olyan, mintha az állatkertben meglátogatnád az oroszlán házat, amiben lenne még egy pár ázott/verejtékező ló is, meg legalább egy fél csordányi bölény. Na de ehhez még ráadásként nyitva hagyták az amúgy két hete eldugult személyzeti wc ajtaját is.

rúzsasanyi 2006.03.16. 22:05:59

Présnek-nek: túl szépen fested le a valóságot! Amit leírtál, az egy parfüméria a valósághoz képest! :) Én úgy fogalmaznék, hogy az ilyen bor "illata" valahol a rothadt-gumis-radíros-égett-penészes-k@kis környékén egyensúlyoz. Mikor megszagolod, elmegy a kedved attól, hogy életedben akárcsak még egyszer bor közelébe merészkedj. Én pincészetet nem említenék, de azt azért leírom, hogy vannak olyan borászok, akik direkt ilyen bor készítésére törekednek -van rá módszer-, mivel az "egyszeri fogyasztók" többsége azt mondja, hogy "aha, szóval ez az animális aroma"!

2006.07.03. 21:15:26

A brettanomyces egy baktérium ami életfolyamatai közben több, kellemetlen szagú vegyületet is képez, úgy minta 4- etil-fenol; 4 etil- guajakol, 4 vinil- fenol, és a 4 vinil guajakol-t amely vegyületek valóban rontják a bor élvezeti értékét. Régebben a "tudatlan" időszakban mint Bordeaux- i jelleget írták le a jellegzetes "szagot", de ma már tudjuk, hogy ez bizony hiba nem pedig jelleg! Ezért is kétséges, hogy akaratosság lenne a dologban, szerintem inkább figyelmetlenség...Valószínüleg majdnem minden - főleg vörösborban- megtalálható, csak a koncentrációja nem mindíg éri el a "sensory tresholdot" (~750 ppm). Óvakodjunk a kialakulásától, ( 25- és felette tartsuk a ként és havonta kóstoljuk a tételeket).
süti beállítások módosítása