Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az elegáns talján

2006.03.23. 05:30 - Albert gazda

Lehet, hogy a szaporodó syrah-rajongók nem mind tudják, hogy van a közelükben egy abszolút bomba – ráadásul ahhoz képest, hogy mit tud, bagóért. V. Proffal karöltve megittunk eddig fél kartonnal belőle, és most – N. Prof. közreműködésével, hiába, a doktorok csapatostul szaladgálnak – megfuttattuk egy szűk, de színvonalasnak szánt mezőnyben. Tarolt, természetesen, pedig egy Wine Spectator Top 100-as delikvens is akadt a sorban.

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem, hogy az ehelyt felidézendő este nélkülözte a tudatos tervezés sajátosságait. Abban maradtunk a két proffal, hogy mindenki bedob valami érdekeset, hadd élvezkedjünk szabadon. Ebből három külföldi és egy magyar veresbor keveredett ki, merőben véletlenül mind a Bortársaság-szortimentből, s úgy találtam, simán összevethetőek és megénekelhetőek ők. Pláne, hogy ott volt a Prunotto Mompertonéja is, amelyről már rég akartam írni, mert nagyon szeretem. Nagy élmény a bor, olyasmi számomra, mint egy-két éve a Fonterutoli 2001-es Chianti Classicója volt. Már-már verhetetlen a maga háromezer forintos árkategóriájában. Jönnek a részletek.

Finca Roja Malbec 2004, Neuquen, Patagonia, Argentína

A malbec Argentína nemzeti fajtája, olyasmi, mint nálunk a kékfrankos lehetne, ha lehetne, és ha nem tette volna magáévá már rég a burgenlandi konkurencia. Rendszerint meleg karakterű, fűszeres bort ad, és jó iskolázással izgalmakra is képes. Ez a kétezer forintos tétel egy hazánkba, közelebbről Etyekre szakadt mester – Carlos Coelo – nevéhez fűződik, derül ki a kereskedő által közreadott információkból, de hogy pontosan milyen módon fűződik, nem tudom. Lilás színnel kezd, virít róla, hogy ifjú és bohó, illata ugyanebbe az irányba visz, gyümölcsös, kompótos, meggyes. Ízben komolyabbnak tűnik, fűszereket kínál, és szép száraz a vége. Jó hosszú, dicséretes savakkal, amelyek kellőképp ellenpontozzák a 14-es alkoholt. Van benne direktség is, de nyílik és játékos végül. Cseppet húz, nálam 4 pontot érdemel.

Luka Pince Soproni Kékfrankos 2004

Luka Enikő borászata a legutóbbi időkben futott be – pontosabban éppcsak elkezdett befutni –, sima és finom borok készülnek a soproni pincében, nem utolsósorban a nagy mágusnak mondott osztráknak, Rudolf Krizannak köszönhetően. Ezt nem mindenki szereti mostanában, a kákán is adalékanyagokat kereső közönség egyre magabiztosabban ítélkezik. Én ilyenkor berágok, mert szerintem a bor nem az a dolog, aminek tárgyában helyénvaló magabiztosnak lenni, és a borászokat eleve jobban kedvelem, mint azokat, akik a kákán is matatnak, tehát úgyszólván pozitív előítéletekkel fogok a kóstoláshoz. Aztán vagy örülök, vagy koppanok. Ezúttal utóbbi történt. Magyarul: a Luka-kékfrankos nem ízlett egyáltalán. Színe mélyebb és tükrösebb, illatában a gyümölcsök aszaltabbak, mint az előző versenyzőnél. Aztán az íz picit szénsavas érzetű, már ez furcsa, a tannin elöl húz, a sav hátul csíp és savanyít, az egész bor billeg, nem áll össze. Kátrányos, vaníliás, nyers, nincs egyben semmiképp. Meg kéne kóstolni még egyszer, egyelőre legfeljebb 3 pont.

Prunotto Mompertone 2003, Monferrato, Olaszország

A Monferrato viszonylag új DOC Piemontban, a Prunottóról és az istállószagú Barolójáról meg írtam már, dicsértem is rendesen, igaz, ha mondjuk Luciano Sandrone Cannubi Boschisa felől tekintek vissza rá, már nem csillog-villog olyan látványosan. A Mompertone viszont annál inkább lenyűgöz, akárhányszor is futok össze vele. Barberából és syrah-ból összerakott cuvée, az arányokról nem mesél a címke, már ha fontos ez egyáltalán. Gyönyörű szín, rubin, szélén vörös gyűrűvel, ahogy illik. Illatorgia: likőrös, fűszeres, főtt húsos, elképesztően mély, mégsem túlsúlyos, sokkal inkább elegáns bort ígér. Az is. Komplex ízében is, aszalt gyümölcsök, fűszerekkel, lecsengésben kifinomult animalitással. Telt és magas, tömény, koncentrált és rétegzett. Játszik, folyamatosan újabb és újabb izgalmakat kínál. 7 pont – és jobb, mint a pince kétszer annyiba kerülő Barbarescója vagy Barolója.

Terrazas de los Andes Malbec Reserva 2003, Mendoza, Argentina

Szerepel a Wine Spectator legutóbbi Top 100-as listáján, sőt, egy nemrég volt Bortársaság-kóstolón az este legjobb borának szavazták a jelenlévők. A mi mini tesztünkön kevésbé jól szerepelt. Mély szín, lilás karimával, kávés, likőrös, vastag illat. Módfelett összetett, ugyanakkor hűvösebb világ, mint a Mompertone. Szájban széles, derék struktúrájú, a korty közepe édes, a vége száraz, ez jó. Fűszeres, kis direktséggel, kemény, verekedős tanninnal, mely megbontja a harmóniumot. Játékos és rétegzett ez is, összességében mégsem nyűgözött le annyira, mint vártam. Ebben a kontextusban 5 pont.

Címkék: kóstolás

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4412860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M 2006.03.23. 06:36:18

Nagyon örülök a Mompertone sikerének, nekem is rettentően tetszett, sőt ár/érték arányban is kiváló. Nemrégen tartottunk egy Malbec kóstolót és ott harmadik lett a Terrazas Reserva a két Alta Vista Reserva (2001,2002) után, nagyon szimpatikus nekem ez a fajta, van mit rajta kutakodni. Sajnos a Luka borhoz nem volt még szerencsém, de kóstoltam tegnapelőtt egy pinot noirt, amivel szintén nem volt semmi különösebb probléma csak a fent említett krikszkraksz állapot és az ára...talán idővel jobb lesz!

the chancellor 2006.03.23. 07:39:15

imádom a merő véletleneket...

csele 2006.03.23. 07:42:50

A Luka borok 2004-ben igazán büntetőborrá váltak. Az áruk pedig röhejes.

Művelődő 2006.03.23. 07:43:15

A külföldiekhez nem tudok hozzászólni,de Enikő kékfrankosa,márcsak lágysága miatt sem az a nagyot szóló kékfrankos -egyelőre:várni kell vele,hogy összeálljon,rendeződjön,de szerintem,akkor sem a nagy durranás kékfrankos lesz belőle,hanem valami "lukaenikős" bájosság,lágyság.

Művelődő 2006.03.23. 07:44:59

A Luka borok ára -jelenleg még- enyhén szólva is túlzó.

borharapó 2006.03.23. 07:53:43

Ez az árban "elszállás" lassan majd az egész soproni vidékre jellemző. Miért?

zack 2006.03.23. 08:42:07

Valahol be kell hozni az "átgurított" technológia árát. :-)

Művelődő 2006.03.23. 09:28:02

Én nem értek hozzá,de az "árképzés"-ben -gondolom- nagy szerepet játszhat,hogy az utóbbi időben arcot építenek a soproni borvidéknek,borászatoknak,boroknak.Talán,kicsit ehhez is szabják az árakat,nem?

Művelődő 2006.03.23. 09:32:05

Szerintem,egy páran mindjárt hülyétkapnak attól,hogy egy nagy részt a lehidalást okozó "Prunotto Mompertone" és tsairól szóló cikk után a soproni borokról társalgunk... (Talán azért,mert ezekhez némi közünk is van,míg az argentín,olasz stb.-hez nem sok.)

Sopron Rajongo 2006.03.23. 10:28:06

Hmm, kedves Művelődő, ha jól hallottam Rudolf Krizan, az osztrák mágus, Etyeki kúria embere, tevékenykedik ott is. Ennek tudatában nem tudom jogos e "...valami "lukaenikős" bájosság,lágyság..."-ról beszélni....

Help! 2006.03.23. 10:47:39

Nem találom a BBt oldalán ezt a Prunotto Mompertone Monferrato-t. Pontosabban megaláltam, de az nem Prunotto, hanem Antinori. Ez lenne az?

Geci 2006.03.23. 10:57:20

Igaza van Sopron Rajongonak, viszont akkor meg kell kérdőjelezni Rudolf Krizan nemi identitását:)

Help!-nek 2006.03.23. 11:11:33

Igen, az. A Prunotto is Antinori-érdekeltség.

borharapó 2006.03.23. 11:14:01

Luka Enikő valóban bájos! A lágyságot azonban nem találom a boraiban, nekem karakteres, savhangsúlyos, de 2003-ig kerek, komplex. Nem az évjáratban és a fiatalságban van a 2004-esek problémája? (Bár azt gondolom, hogy a 2004-es tételein a kor sem fog javítani.)

Broáfka 2006.03.23. 11:24:55

Luka KF 2004 - rossz bor, röhejes áron Finca Roja - többet érdemel 4 pontnál, a leírás is jobbat suggal. Minimum 5, és tök jó ár/érték. Mompertone - én nem voltam tőle elájulva. Fűszeres, tartalmas meg minden, de inkább 5-6 pont. Szerintem pl Heimann Cervaes többet tud.

Művelődő 2006.03.23. 12:57:43

Sopron Rajongo,Geci!Nem hiszem,hogy R.K. még mindig annyira "tevékeny" lenne Luka Enikő borászatában,nemi identitásáról pedig -szerencsére- semmilyen tapasztalatom sincs. borharapó!A borok valóban karakteresek,de -számomra legalábbis- legtöbbjében volt valami "lágyság" (ha már ezt használtam...) főleg hosszabb szellőztetés után,de ezt kizárólag a 2004-es tételekre értettem.Lehet,hogy optimista vagyok,de én azért adnék ezeknek a boroknak némi palackos időt a "bizonyításra".

Geci 2006.03.23. 13:17:29

Kedves Művelődő remélem nem sértődtél meg, én ugyanis nem állítottam, hogy tapasztalatod lenne Krizsán úrral kapcsolatban. Legalábbis nemi téren. És egy szmájlit is odabiggyesztettem a biztonság okán. Az említett úriember tevékenységéről meg csak annyit, hogy ő csinálja a borokat. Jobb lett volna, ha engem raksz előre a megszólításnál, mert most úgy néz ki, mintha legeciznéd Sopron Rajongot. Tudom nagybetű meg vessző, de lehet hogy érzékeny:)

Művelődő 2006.03.23. 14:31:22

Kedves Geci!Nem sértődtem meg,de azért kössz a figyelmességed!Én úgy tudom,hogy ő csinálTA a borokat,azaz,valamiféle "tanácsadó" volt/van egy másik(?) osztrák úriemberrel,de ma már azért -én legalábbis elhittem- Enikő készíti a borait.(Amúgy klassz a "neved" -nagyon eredeti:)

professzorok máza 2006.03.23. 16:02:15

Mifelénk úgy tudják, híres-neves-értékes barátkkal kérkedni csúfos gizdaság. Mi ez a folytatólagos professzorozás? Nagyon gáz!

Dr Bubó 2006.03.23. 16:59:02

Mivel kérkedjen? A borhoz látod, hogy nem ért!

Prof Bubó 2006.03.23. 17:10:54

Stíiszerűen

Szuzi 2006.03.23. 17:15:12

Nem kell irigykedni. A professzorok híres tanárok a kertészeti egyetmről, tőlük jön a tudomány.

2006.03.23. 20:02:05

Bortársaság, Bortársaság, Bortársaság... Lassan ki lehetne tenni a linket a nyitólapra!!

Görög 2006.03.23. 20:47:19

Lehet,hogy a Bortársaság jó borokat forgalmaz??????......................

Kint van a link a honlapon 2006.03.23. 20:59:17

Geci 2006.03.23. 21:43:34

te is az vagy T. moderátor

A Anti 2006.03.24. 11:02:17

2003 -ról azt mondták, bár minden szőlőnek ideális volt, a pinot noirnak mégsem, mert a forró nyárutót nem kedveli. Oké, északi a fajta, meg minden. 2004 viszont már csak megfelelt... Ehhez képest Luka Pinot -ja(azér' kimondva vicces:) olyan csalódás volt, hogy évek fognak eltelni, míg újra ennyi (!) pénzt merek áldozni egy palack borára.

Sanyikaazállat 2006.03.24. 15:52:44

Ah...itt van moderáció? No comment.

M 2006.03.26. 10:42:31

tudtommal cask nagyon kivételes esetben...

big agnes 2007.11.06. 16:08:13

most akkor verekedős vagy játékos! :)
süti beállítások módosítása