Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ökörszar az ökörszarvban

2006.04.25. 06:26 - alföldi merlot

Jópofa dolog ez a biodinamika, de kit érdekelne, ha a borok csapnivalóak volnának? Másrészről hajmeresztő dolog ez a biodinamika, de ha a vudu szertartásokat lehántjuk róla, akkor ez valójában az ipari jellegű mezőgazdaság elleni lázadás. És aki kóstolt már hipermarketes paradicsomot, annak aligha szükséges magyarázni, hogy a fotogén megjelenés nem minden, és talán mégsem teljesen hülyék azok, akik bizalmukat a kukacos gyümölcsbe és a ronda paradicsomba vetik. Jóindulatú megközelítésben a biodinamika radikális biogazdálkodás, és ha az eredmény zamatos, akkor én mint fogyasztó már nem is turkálok tovább Rudolf Steiner szennyesében.

Szerencsére szaporodnak azok a cikkek, amelyek BD birtokokról és borokról számolnak be, és így talán én is hamarosan próbára tehetem magam (Ausztriában egyébként izmos a mozgalom, és a mi Franz Weningerünk is öles léptekkel halad ebbe az irányba). Az egyik legfrissebb, kóstolót is tartalmazó beszámolóra Tom Wark (alias Fermentation) hívta föl a figyelmet (az eredeti cikk időközben sajnos fizetős tartalommá lényegült át). Március 7-én tartották meg New York-ban a Return to Terroir/Renaissance des Appellations Third American Tasting nevezetű jeles eseményt (magyarul kb. Vissza a terroirhoz/Az apellation újjászületése – Harmadik Amerikai Kóstoló), ahol 75 biodinamikus termelő mutatta be a borait. Fredric Koeppel véleményét a biodinamikus gazdálkodásról és tapasztalatait a kóstoltakról nagyjából így összegezte:

Nicolas Joly a BD egyik apostola honlapján a következő titokzatos mottóban foglalta össze hitvallását: „Nem egyszerűen jó bort akarok, hanem igazat.” Ez az „igaz” egyaránt fordítható becsületesnek, hitelesnek, őszintének, valódinak avagy amit akarunk. Joly esetében persze tudható, hogy az „igazi” bor a kisszériás, kézmíves, táj- és bio-, sőt, biodinamikus bor.

A BD atyja Rudolf Steiner 1924-ben egy előadássorozat keretében egy újszerű, kozmikus léptékű mezőgazdasági kultúra körvonalait vázolta föl, amely a föld, a növények, az állatok és az emberek életerejének kiaknázásán alapul. Koeppel készséggel elfogadja, hogy a Földért mi vagyunk felelősek, és ennek megfelelően kötelességünk vigyázni rá. Miként azt is, hogy a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek és egyes művelési módok katasztrofális következményekkel jártak, és nagyon is támogatandó a természetbarát módszerekhez való visszatérés, hiszen mindannyian a lehető legegészségesebb ételekre és italokra vágyunk. Ami konkrétabban a szőlészetet és a borászatot illeti, Joly és társai úgy vélik, hogy a sok évtizedes vegyszerhasználat káros következményeként a föld ma már nem képes olyan szőlőt és bort produkálni, mint mondjuk száz éve. Ez bizonyára így van, de nehezen ellenőrizhető állítás.

A BD gyakorlatának egyik alaptétele, hogy a föld gyógyításra szorul, méregteleníteni kell, hogy visszanyerje hajdani életerejét. Ehhez a BD gazdálkodók különböző oldatokat és főzeteket hívnak segítségül, amelyeket aztán a bolygók mozgása által meghatározott időpontokban kell a földbe vagy a növényekre juttatni. Csak ízelítőül néhány:
- ökörszarvba applikált ökörszar, amit télire a földbe kell ásni, és tavasszal exhumálni,
- ökörszarvba töltött, esővízben oldott örölt kvarc (sziliciumdioxid), amit tavasszal kell elásni, és télen exhumálni
- csalánfőzet
- tölgykéreg házi állat koponyájában fermentálva
- pitypangvirág tehén bélfodrában fermentálva
Ezeket a preparátumokat előbb felhigítják, aztán egy különleges keverési eljárással „dinamizálják”, majd közvetlenül a szőlő növényre permetezik vagy komposztba keverik.

Itt a cikkíró lélegzete elakad, aztán válogatott szellemességekkel juttatja kifejezésre az ellenérzéseit. Megértem, de nem idézem. Illetve egyet azért mégis: Joly azt mondja a honlapján, hogy a hordó tojásdad formája jótékony hatással van a borra. Véletlen volna, hogy az élet is tojás formájában jön világra? Nem véletlen – válaszolja Koeppel –, amennyiben madár vagy, vagy hüllő vagy, ha viszont emlős vagy, kutya, cica, ember, akkor élve születsz. És így tovább, árad a jókedv.

Koeppel ezután nagyon helyesen rámutat, hogy a Steiner-féle homeopatikus megközelítés kísértetiesen hasonlít az ősi mágiára. De akkor mi az ökörszarnak fordulnak ehhez a gyakorlathoz évente tucatszám kiváló borászok? (Én úgy látom, hogy azok, akik a borászatot többnek tekintik foglalkozásnál, és a természetet többnek puszta anyagnál, ebbe az abszurdnak tűnő felhőkakukkvárba menekültek a csúcstechnológiás, ám a minőségben nagyon is esendő szőlészet és borászat elől, remélve, hogy ide már végképp nem tudják őket követni a gigaborászatok. És ha a BD divat lesz, mint ahogy vélhetően már az is, annyi baj legyen! Ha egy borászat biodinamikus, akkor garantáltan kézmíves is, és ez – bennem legalábbis – bizalmat ébreszt.)

De vajon hajlandóak volnánk-e rosszabb borokat inni, azért mert tudjuk, hogy természetbarát műveléssel és technológiai manipulációk nélkül készült? Talán nem. De egyelőre azt tapasztaljuk, hogy az ipari paradicsom minősége fényévekre van a kiskertitől, és az ipari csirke egyszerre sajnálatra méltó és ízetlen, szemben a szabadon kapirgáló kendermagossal. Tehát jó esély van arra, hogy a vegyszermentes, biodinamikus szőlő legyen az egészségesebb, és belőle a lelkiismeretes, kockázatvállaló borász szebb bort készítsen.

De milyenek voltak a Return to Terroir/Renaissance des Appellations borai? Nos, Koeppelt meggyőzték. Sok oldalas kóstolási jegyzeteit nincs tér és energia közölni. De aki szeretne BD bort kóstolni, az választhat a listáról. (A kereséshez talán a wein.cc a legjobb választás.)

Albet i Noya
Lignum 2003
Carignan és grenache 39%, cabernet sauvignon 22%
Penedés, Spanyolország
Kb. $18
Kitűnő

Araujo Estate
Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon 2002
Cabernet sauvignon 92%, cabernet franc 5%, petit verdot 3%
Napa Völgy, Kalifornia
Kb. $299 - $350
Rendkívüli

Domaine Beauthorey
Danse des ceps 2003
Syrah és cinsault
Pic Saint-Loup, Languedoc, Franciaország
Kb. $16
Kitűnő

La Coulée de Serrant
Les Clos Sacrés 2003
100% chenin blanc
Savenničres, Loire-völgy, Franciaország
Kb. $30 - $35
Kitűnő

Champagne Fleury
Brut Millésimé 1996
Pinot noir 80%, chardonnay 20%
Champagne, Franciaország
Kb. $75
Kitűnő

Frog’s Leap Winery
Rutherford 2002
Cabernet sauvignon 89%, cabernet franc 11%
Rutherford District, Napa Völgy, Kalifornia
Kb. $65
Rendkívüli

Domaine Gauby
Vieilles Vignes Blanc 2004
Maccabéo 55%, grenache gris 20%, grenache blanc 15%
Vin de Pays des Côtes Catalanes, Roussillon, Franciaország
Kb. $19 - $24
Kitűnő

Domaine Emmanuel Giboulot
Les Pierres Blanches 2003
100% chardonnay
Côte de Beaune, Burgundia, Franciaország
Kb. $34
Kitűnő

Montirius
Montirius Blanc 2004
Bourboulenc 50%, fehér grenache 25%, roussanne 25%
Vacqueyras, Rhone-vidék, Franciaország
Kb. $24
Kitűnő

Robert Sinskey Vineyards
Cabernet Sauvignon 2002
Cabernet sauvignon 85%, merlot 15%
Stags Leap District, Napa-völgy, Kalifornia
Kb. $65
Rendkívüli

Domaine André & Mireille Tissot
Chardonnay Les Bruyeres 2003
100% chardonnay
Arbois, Jura, Franciaország
Kb. $30
Rendkívüli

Tres Sabores
Perspective Cabernet Sauvignon 2002
100% cabernet sauvignon
Rutherford District, Napa-völgy, Kalifornia
Kb. $45
Kitűnő

Martin Schaetzel
Tokay Pinot Gris Grand Cru Marckrain 2004
100% pinot gris
Alsace, Franciaország
Kb. $27 - $32
Rendkívüli

Tenuta di Valgiano
Palistorti 2003
Sangiovese 70%, merlot 20%, syrah 10%
Colline Lucchesi Rosso, Toszkána, Olaszország
Kb. $25 - $30
Kitűnő

Domaine A. et P. de Villaine
Bouzeron 2004
100% aligoté szőlő
Côte Chalonnaise, Burgundia, Franciaország
Kb. $16 - $18
Kitűnő

Címkék: szemleszerű

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8912831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pax 2006.04.25. 08:24:50

Legyenek biodinamikusok is, és megfizethető, jó borok is! Így kerek a világ. Mindenki igyon azt, mai Neki jó!

Q 2006.04.25. 08:39:57

Komolyan csak azt a kettősséget szeretném megérteni, hogy most akkor aki liberális az úgy gondolja, hogy jó a kis manufaktúrális gazdaság és az ott előállított termékek (lsd. fent. Alföldi Merlot) vagy azt véli , hogy itt az ideje hogy tönkremenjen minden kis, és közepes gazda, és a piac törvényi szerint éljenek a nagy monstrumok, a gépi csirkével (Tóta W. Árpád). Hogy van ez mostan akkor, drága barátaim?

drága barátaid 2006.04.25. 08:54:07

Mi köze TWA-nak AM-hez?

rézgróf 2006.04.25. 11:36:49

Hogy, hogy mi köze? Egyszer AM a TWA légitársasággal repült Nigériába.

:)))) 2006.04.25. 11:42:15

Éjfélkor kell elásni a gatyamadzagot a keresztútnál!!

Sörmedve 2006.04.25. 11:47:15

Tokaj-hegyaljai borász kistermelö barátom minden évben rendesen beszántja a szölöjét tehéntrágyával és csak akkor permetez mérgekkel, ha nagy baj van. Nekem ennyi biodinamika személy szerint elég, és mellesleg az így termelt hárslevelüje is kitünö... Mindamellett vakkóstoláson szívesen megkóstolnám az említett borok bármelyikét, vegyítve néhány hasonló, nem biodinamikus példánnyal, kipróbálandó vajon tényleg érezni-e számottevö különbséget köztük avagy megintcsak egyfajta vudu marketingduma az egész...

aportas 2006.04.25. 11:59:47

A cikkhez kapcsolódva. A borról két idézet jutott az eszembe amely az alábbi. Érdekes, Nálam mindig bejön amikor a bort iszogatom. 1.) " Elõször a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekbõl szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk." (Hamvas Béla: A bor filozófiája) 2.) “A BOR“, csak a jóféle hegytetőn (legalább negyvenöt fokos lejtőn), egy állandó lakhelyű folyamatosan Napozó tőke csoport SZŐLŐ vesszői termésének a pincében leforrt, alkoholosan tartósított saját leve. Ezen - NEMES nedűnek épkedélyed s, erőd a Jó, Isten! segítségével, minden nap megköszönheted. (X, Y,a Z Borrend tagja, Okl. Borbiráló “ABOR “hitvallása)

Roberto 2006.04.25. 12:47:09

45 fokos lejtő, déli kitettség.... Nosza, vágjuk ki gyorsan a hazai szőlőterület 90%-át, mert nem felelnek meg a kitételnek!!! Aportas, ez azért ez egy kicsit erős... :-) Sörmedve, igazad van, vudu az egész, a következő pedig az lesz, hogy bábu szurkálással irtják a filoxérát... :-)

yugoparaszt 2006.04.25. 20:48:59

Eléggé olcsó "oltás".

vigbor.hu 2006.04.25. 22:15:12

"Hegyi Szőlő" " A síkon könnyebb, kevesebb költséggel létesíthető a szőlő, ennek megmunkálása, trágyázása sokkal olcsóbb és az itt termelt, bor nem olyan értékes, mint a hegyi bor, és ezért a borvidékekre való beosztás czélja a hegyi borok védelme. Azért oly borok, melyek a borvidék területén ugyan, de nem hegyen, hanem a sikon fekvő kertekben vagy homoki szőlőkben termettek, valamely borvidéki név alatt, vagy borvidéki elnevezéssel egyáltalán nem, hanem csak kerti bor, vagy homoki bor jelzéssel hozhatók forgalomba, adhatók el, vagy mérhetők ki. Idézet: 1898. A földmívelésügyi m. kir. minister kiadványai 9. szám. A BORTÖRVÉNV (1893: XXIII. T.-CZ.) ISMERTETÉSE.

vadállat 2006.04.25. 22:45:45

vigbor.hu: az idézet teljesen helytálló és pontos és értelmes és igaz! De! Amit az 1800-as évek végén leírtak, azt a mai "szakértők" nem hiszik el úgysem! Sík területen legfeljebb szamócát, esetleg egrest lehet termeszteni, meg csemege szőlőt! A magas minőségű borokat adó szőlőt, mindig is, hegyoldalakon termesztették! (A bordói "nagy bor" pedig innentől meg is dőlt, mert aki már járt ott, az láthatta, hogy legfeljebb az áraik magasak, de még csak domboldaluk sincs!!!)

2006.04.26. 09:22:46

Kérdés az, hogy az rendeletet az 1800-as években milyen érdekekből hozták. Mert ha csak annyi volt a háttérben, hogy a befektetett munka megtérülését segítették, akkor maga a rendelet nem más mint beavatkozás a piaci folyamatokba, de ha valóban kimutatták a borok MINŐSÉGE közti könbséget, akkor az már minőségvédelem.

Szalacsi bácsi 2006.04.26. 10:13:51

A biodinamikus szőlőtermesztés kapcsán jegyezném meg, hogy az emberek jelentős része úgy formál véleményt, hogy információ hiánnyal küszködik. Ha valaki már művelt szőlőt, akkor annak nem kell magyarázni, hogy egy olyan szigorú termesztés technológia, mint a biodinamikus művelés, mennyire leszűkíti a lehetőségeket. Ha valaki ezt a művelést komolyan csinálja, annak a fogyasztó csak hálás lehet! Ipari termelés kizárva, kemikáliák kizárva ( pl. a "normál" szőlőtermesztésben használnak !!felszívódó!! szereket is!!!! Kimondani is borzasztó, hogy felszívódó???? stb.), kézimunkák tömege, és nagyobb rizikó a termesztésben! Szerintem kiváló út, csak remélem, hogy ez a jövő. Pár éve voltam egy borászati előadáson Egerben, ahol Kovács Tibor ( szőlész!!) a Tokaj Hétszőlőtől a a biodinamikus átállásról és a technológiáról beszélt!

szép lehet 2006.04.26. 16:34:58

Bosszantó, hogy a biodinamikával kapcsolatban mindig az extrém dolgokat emelik ki, mert az újságírói szempontból jóval figyelemfelkeltőbb. Vudunak azér tekintik sokan, mert nem is tudják, hogy mit takar. Számomra természetközeliséget jelent, együttélést, nem elrugaszkodást. Én is szívesen innék ilyen módon készített borokat. Ezek minősége dönti el, hogy humbuk-e vagy sem. De már önmagában is gyönyörű lehet az a hely, ahol flóra és fauna összhangban van.

nanemár! 2006.04.26. 23:35:41

Csokkolom! A Sanyibácsi tavaly lepisálta a szölőkarót éjjszaka! Láttam! Meg fingott is közbe nagyokat! Biztos ez is valami bijjodinamós izé volt...

nanemár! 2006.04.26. 23:38:38

De most komolyan. Mi jön még? Énekszóval kivonulni a hegyre és táncolni a termékenységtáncot a tőkék között? És még tudományosssan meg is magyarázzuk a dolgot... Ez szánalmas.

András 2006.04.27. 21:30:37

Kedves AM! Tisztelettel javaslom, hogy ne mások cikkeire hagyatkozz csak a biodinamikával kapcsolatban. Miért nem olvasod el az erről szóló könyveket és miért nem mész el Te is megkóstolni a borokat, beszélni a termelőikkel? Nem kell Amerikáig menni, Európa tele van velük.

Lecsó 2006.05.05. 21:20:01

Aranytőke szép volt.
süti beállítások módosítása