A Wein Gourmet aktuális számában arra kerestek választ, hogy vajon a holdciklusokra és a pitypang szoláris energiájára alapozó borászok föl tudják-e venni a versenyt régiójuk legjobb „hagyományos” termelőivel.
Miként a szerzők bölcsen rámutatnak, a borászat terén is vannak divatok. A 90-es évek bordivatját pl. a gátlástalan barrikolás és az extrakt-fetisizmus fémjelezte. Időközben a szélárnyékban izmos szárba szökkent a környezetbarát földművelés és szőlészet, és ennek a hullámnak a taréján (vagy a Waldorf-óvodák és iskolák szülői munkaközösségeiben kiokosodva) a századforduló küszöbén egyre többen siklottak át a biodinamikába. Bár nálunk az első fecskék még éppencsak keresik az ökörszarv beszállítókat és a dűlő kompatibilis lovakat, Nyugat-Európában és Amerikában már bestseller a Thun-féle vetési naptár.
egyre több „hitetlen”, az antropozófiával nem bíbelődő vagy azt egyenesen szégyellő termelő is a pitypangos járomba hajtja a fejét
Így nem csoda, hogy a Wein Gourmet azzal a merész hipotézissel hozakodott elő, hogy a biodinamika lesz az évtized meghatározó bordivatja. (Szerintem is, sőt, remélem, hogy nyakunkon a biodinamikus paradicsom, és Gráf József asztalán már többkilónyi stratégiai anyag tornyosul, amely az „Organikus Magyarország” vízióját festi. Tegnap pl. „Öreg Kecskék Sajtját” ettem, és kéjes örömmel nyugtáztam, hogy sajtban nem a hipermarketes csúzligumié, de még csak nem is az ízetlen holland ementálié a végső szó.) A biodinamika trendivé válását valószínűleg az a tény jelzi a legnyilvánvalóbban, hogy míg korábban csak a Rudolf Steiner holisztikus tanait elfogadó borászok követték az igencsak bizarrnak ható metodikát, addig ma egyre több „hitetlen”, az antropozófiával nem bíbelődő vagy azt egyenesen szégyellő termelő is a pitypangos járomba hajtja a fejét. Az ortodox BD gárda persze mélyen megveti a laikus bédések új hullámát, szerintük az antropozófia ismerete és megemésztése nélkül a BD-borász csak „zengő érc vagy pengő cimbalom”.
A biodinamikus pudingot próbára tevő zsüri hét vidék borait kóstolta vakon, régiónként ötöt. Az értékelésen túl egy extra kérdést is föltettek a kóstolóknak: vajon melyik a sorban a BD kakukk? A találati arány mindössze 20%-os volt, ami arra utal, hogy a biodinamikának nincs külön színe, szaga, íze. Akkor már inkább a minőségről lehet fölismerni, ugyanis a hét kategóriából négyben BD győzelem született.
A Wein Gourmet az egyes kategóriák éllovasairól részletes ismertetést ad, én ettől most eltekintek. Mivel azonban a lap ízlését általában jónak, sőt, a magyarhoz (amennyiben szabad így általánosítani) közelebbinek találom, mint akár a brit, akár az amerikai fórumokét, nagyon is érdemes rázumolnunk azokra a borokra, amelyeket a tisztelt grémium egy-egy vidék méltó képviselőjének talált.
Tehát a győztes párok (és egy trió), a biodinamikusok dőltbetűvel:
Rizling:
1. Freiherr Heyl, Nierstein Pettental Riesling Spätlese Trocken 2004 €22.50
2. Weingut Kühling-Gillot, Riesling „C” 2004 €9.50
Zöldveltelini:
1. F.X. Pichler, Loibner Frauenweingarten Grüner Veltliner Federspiel 2004 €10.90
Nikolaihof, „Im Weingebirge” Grüner Veltliner Federspiel 2004 (csavarzáras!) €11.30 (nem derült ki, hogy hanyadik lett, a zsüri arra gyanakodott, hogy valami gebasz volt a minta palackkal.)
Puligny-Montrachet:
1. Domaines Jacques Prieur, Puligny-Montrachet Premier Cru Les Combettes 2003 €49.50
2. Domaine Leflaive, Puligny-Montrachet Premier Cru Clavoillon 2003 €69
Coteaux du Languedoc:
1. Mas de Martin, „Cuvée Ultreia” Coteaux du Languedoc AOC 2003 €14.80
2. Mas Jullien, „Les États d’ame” Coteaux du Languedoc AOC 2003 €14.50
Crozes-Hermitage:
1. Domaine les Bruyères, „Les Croix” Crozes-Hermitage AOC 2004 €16.10 (Az egyetlen bor, ahol a többség (hétből négyen) eltalálta, hogy biodinamikus.)
2. Yann Chave, „Le Rouvre” Crozes-Hermitage AOC 2004 €15.90
Chambolle-Musigny:
1. Domaine Comte Georges de Vogüé, Chambolle-Musigny AOC 2002 €75.50
2. Domaine de la Vougeraie, Chambolle-Musigny AOC 2002 €39 (hét tizeddel maradt le a nagy klasszikus mögött, viszont féláron kapható)
Châteauneuf-du-Pape:
1. Domaine de Marcoux, Châteauneuf-du-Pape AOC 2003 €33 (az egész teszt legmagasabb pontszáma, 1990 óta BD)
2-3. Roger Sabon, „Les Olivets” Châteauneuf-du-Pape AOC 2003 €19.90,
Lucien et André Brunel „Les Cailloux” Châteauneuf-du-Pape AOC 2003 €23.90
A MA korábbi BD posztjai:
Ökörszar az ökörszarvban
Durcás burgundi és egyéb dajka(?)mesék
A ló másik oldalán
Utolsó kommentek