Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hiánycikk lesz az ökörszarv?

2006.05.24. 06:12 - alföldi merlot

A Wein Gourmet aktuális számában arra kerestek választ, hogy vajon a holdciklusokra és a pitypang szoláris energiájára alapozó borászok föl tudják-e venni a versenyt régiójuk legjobb „hagyományos” termelőivel.

Miként a szerzők bölcsen rámutatnak, a borászat terén is vannak divatok. A 90-es évek bordivatját pl. a gátlástalan barrikolás és az extrakt-fetisizmus fémjelezte. Időközben a szélárnyékban izmos szárba szökkent a környezetbarát földművelés és szőlészet, és ennek a hullámnak a taréján (vagy a Waldorf-óvodák és iskolák szülői munkaközösségeiben kiokosodva) a századforduló küszöbén egyre többen siklottak át a biodinamikába. Bár nálunk az első fecskék még éppencsak keresik az ökörszarv beszállítókat és a dűlő kompatibilis lovakat, Nyugat-Európában és Amerikában már bestseller a Thun-féle vetési naptár.

egyre több „hitetlen”, az antropozófiával nem bíbelődő vagy azt egyenesen szégyellő termelő is a pitypangos járomba hajtja a fejét

Így nem csoda, hogy a Wein Gourmet azzal a merész hipotézissel hozakodott elő, hogy a biodinamika lesz az évtized meghatározó bordivatja. (Szerintem is, sőt, remélem, hogy nyakunkon a biodinamikus paradicsom, és Gráf József asztalán már többkilónyi stratégiai anyag tornyosul, amely az „Organikus Magyarország” vízióját festi. Tegnap pl. „Öreg Kecskék Sajtját” ettem, és kéjes örömmel nyugtáztam, hogy sajtban nem a hipermarketes csúzligumié, de még csak nem is az ízetlen holland ementálié a végső szó.) A biodinamika trendivé válását valószínűleg az a tény jelzi a legnyilvánvalóbban, hogy míg korábban csak a Rudolf Steiner holisztikus tanait elfogadó borászok követték az igencsak bizarrnak ható metodikát, addig ma egyre több „hitetlen”, az antropozófiával nem bíbelődő vagy azt egyenesen szégyellő termelő is a pitypangos járomba hajtja a fejét. Az ortodox BD gárda persze mélyen megveti a laikus bédések új hullámát, szerintük az antropozófia ismerete és megemésztése nélkül a BD-borász csak „zengő érc vagy pengő cimbalom”.

A biodinamikus pudingot próbára tevő zsüri hét vidék borait kóstolta vakon, régiónként ötöt. Az értékelésen túl egy extra kérdést is föltettek a kóstolóknak: vajon melyik a sorban a BD kakukk? A találati arány mindössze 20%-os volt, ami arra utal, hogy a biodinamikának nincs külön színe, szaga, íze. Akkor már inkább a minőségről lehet fölismerni, ugyanis a hét kategóriából négyben BD győzelem született. A Wein Gourmet az egyes kategóriák éllovasairól részletes ismertetést ad, én ettől most eltekintek. Mivel azonban a lap ízlését általában jónak, sőt, a magyarhoz (amennyiben szabad így általánosítani) közelebbinek találom, mint akár a brit, akár az amerikai fórumokét, nagyon is érdemes rázumolnunk azokra a borokra, amelyeket a tisztelt grémium egy-egy vidék méltó képviselőjének talált.
Tehát a győztes párok (és egy trió), a biodinamikusok dőltbetűvel:

Rizling:
1. Freiherr Heyl, Nierstein Pettental Riesling Spätlese Trocken 2004 €22.50
2. Weingut Kühling-Gillot, Riesling „C” 2004 €9.50

Zöldveltelini:
1. F.X. Pichler, Loibner Frauenweingarten Grüner Veltliner Federspiel 2004 €10.90
Nikolaihof, „Im Weingebirge” Grüner Veltliner Federspiel 2004 (csavarzáras!) €11.30 (nem derült ki, hogy hanyadik lett, a zsüri arra gyanakodott, hogy valami gebasz volt a minta palackkal.)

Puligny-Montrachet:
1. Domaines Jacques Prieur, Puligny-Montrachet Premier Cru Les Combettes 2003 €49.50
2. Domaine Leflaive, Puligny-Montrachet Premier Cru Clavoillon 2003 €69

Coteaux du Languedoc:
1. Mas de Martin, „Cuvée Ultreia” Coteaux du Languedoc AOC 2003 €14.80
2. Mas Jullien, „Les États d’ame” Coteaux du Languedoc AOC 2003 €14.50

Crozes-Hermitage:
1. Domaine les Bruyères, „Les Croix” Crozes-Hermitage AOC 2004 €16.10 (Az egyetlen bor, ahol a többség (hétből négyen) eltalálta, hogy biodinamikus.)
2. Yann Chave, „Le Rouvre” Crozes-Hermitage AOC 2004 €15.90

Chambolle-Musigny:
1. Domaine Comte Georges de Vogüé, Chambolle-Musigny AOC 2002 €75.50
2. Domaine de la Vougeraie, Chambolle-Musigny AOC 2002 €39 (hét tizeddel maradt le a nagy klasszikus mögött, viszont féláron kapható)

Châteauneuf-du-Pape:
1. Domaine de Marcoux, Châteauneuf-du-Pape AOC 2003 €33 (az egész teszt legmagasabb pontszáma, 1990 óta BD)
2-3. Roger Sabon, „Les Olivets” Châteauneuf-du-Pape AOC 2003 €19.90,
Lucien et André Brunel „Les Cailloux” Châteauneuf-du-Pape AOC 2003 €23.90

A MA korábbi BD posztjai:
Ökörszar az ökörszarvban
Durcás burgundi és egyéb dajka(?)mesék
A ló másik oldalán

Címkék: szemleszerű

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2812804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tullius 2006.05.24. 11:19:50

Ha jól értem ez egy verseny volt, ahol a párokban név előtti szám jelenti a helyezést (ez esetben a "győztes párok" kitétel nem világos). Ha így van gratulálok pl rizligszekcióban egy kétszer annyiba kerülő bor jobbnak találtatott a félárasnál. Bravó, ki goldolta volna... Ha nem akkor nekem van gondom a szövegértéssel.

andré brunel 2006.05.24. 11:34:29

Ne hülyéskedj, Tullius.

tf1 2006.05.24. 14:59:35

"holdciklusokra és a pitypang szoláris energiájára alapozó borászok" Aha. És a lisztharmat elleni védekezés a ráolvasás? Vagy a zöldmunkát teliholdkor kell végezni? Nagy az isten állatkertje.....

andré brunel 2006.05.24. 15:06:41

Ne hülyéskedj, tf1.

Türkmenbasi 2006.05.24. 17:28:44

Pár hete arra eszméltem, hogy a MOM művelődési ház biopicaán vagyok. Nosza vettem is egy üveg megabio 2002 CS-t 1500-ért de még nem volt merszem kinyitni.

bandi 2006.05.24. 17:41:50

Kíváncsi lennék, hogy a Spätlese Trocken 2004 -et hogyan tudták egészségesen tartani a humid Németországban a peronosz és botrytisz ellen? Az Othellon és a Biancán kívül mi bírja ki zöld levéllel és többé kevésbé egészséges fürttel novemberig hogy Spätlese legyen?Talán Egyiptomban vagy Tunéziában évi 150 mm csapadék mellett lehet termelni egészséges bioszőlőt (savak nélkül) de itt? A bio hitvallás - nem tudomány észérvekkel nem alátámasztható. Természetesen egy alacsony terhelésű,csak szervestrágyázott, alacsony művelésű szőlő jobb minőséget ad mint az egyesfüggöny de ez nem függ össze azzal hogy permetezik-e vagy sem.

Ly 2006.05.24. 17:45:56

Szerintem a biotermelők is permetez(het)nek, csupán csak természetes anyagokból összeállított löttyel (csalánlé, ...) teszik, nem szintetikus vegyszerekkel.

növényvédős 2006.05.24. 19:50:40

A biotermelő is permetezhet rézzel és kénnel. Ezekkel a peronosz ellen a permetezések számától, fajtától és termőhely fekvésétől függően gyengétől a jó hatásfokig tud védekezni. A kén szintén elégséges lehet egy nem túlzottan lisztharmat fogékony fajta esetében.De mi lesz a botritisszel? Itt csak az ellenálló fajta és a száraz időjárás segíthet. Elég egy kis szőlőmolykártétel, darázsrágás, jégverés utána pár nap csapadék és már nem is szüretel a termelő amit szüretel az pedig olyan minőségű amiből csúcsbor nem lesz. Szerintem egyik szélsőség sem jó, sem az iparszerű sem az ortodox bio. Én az életben nem ennék biobúzából készült kenyeret, a fuzáriumtoxin szintje többszöröse lehet a hagyományosénak. Viszont szintén nem ezsem hajtatásból származó salátát,parikát amit szedés előtt 3 nappal permeteznek

tretep 2006.05.24. 20:54:23

Igen, lehet alkalmazni vegyszereket a biotermesztésben, az elv pedig az, hogy felszívódó ( teszemazt szerves, lassanlebomló) tilos, kontakt (réz, kén tartalmú, szervetlen, felületi hatású, eső lemossa, illetve belátható időn belül eloxidálódik, azaz hatástalanná válik mind gombára, mind emberre nézve) pedig lehetséges, bizonyos mennyiségig. A borászati kezelőanyagok közül pedig a kén (Ka-metabiszulfid) a megengedett, valamivel kevesebb mennyiségben, mint a nembio boroknál. Csak azt akarom érzékeltetni ezekkel a teljesség igényét nélkülöző adatokkal, hogy a "bio"-nak mondott borok nem feltétlenül annyira "bio"-k, mint azt első nekifutásra gondolja a földi halandó. Tövényes biobort tehát elő lehet állítani némi odafigyeléssel és szakértelemmel, és még akár jó is lehet az. Nagyszüleink generációja szvsz tökéletesen bioborokat készített, mégse vágtak föl vele. A bor pedig éppúgy mint régen, ma is bizalmi cikk. Ha én becsületes embernek tartom a Dezső bácsit, és a bora is jó, akkor tőle fogak vásárolni. És nem kérem el tőle a permetezési naplóját, és nem vizsgáltatom be a borát valamelyik laborban, hogy vegyszermaradékot keressek benne. Ha a fogyasztók egy részének arra van szüksége, hogy egy papírcimke megnyugtassa őket a termék (bor) biztonságosságáról, hát vegyenek-egyenek-igyanak BIO-t. De ne higgyék, hogy most valami hatalmasat tudhatnak a magukénak. Esetleg többet fizetnek érte, és ha szerencséjük van, még iható-ehető is. Én pedig maradok a Dezsőbácsi boránál, és egyszerűen jól érzem magam tőle.

lacibor 2006.05.25. 08:55:04

K-metabiszulfit
süti beállítások módosítása