Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Márton-nap

2006.05.31. 07:22 - Albert gazda

Ez a Kopár nem az a Kopár. Mayer Márton a villányi feltörekvők mezőnyében készíti alkoholbombának a legkevésbé sem nevezhető, ám kemény és határozott karakterű borait.

Mayer Márton ezer éve a villányi második vonal oszlopos tagja, és általában egészen jó dolgokkal hozakodik elő. Olyan ember ő, aki például az ocsmány 2001-es évjáratban is tudott egészen korrekt cabernet sauvignont készíteni. Ha az időjárás kegyesebb, akkor pláne sokra képes.

A mester főként arról ismerszik meg – szerény véleményem szerint –, hogy minden ezzel ellenkező tendencia ellenére távol tartja magát a mifelénk az egyszerűség kedvéért tengerentúlinak nevezett stíltől. Ennek a számszerűsíthető következménye, hogy boraiban soha nem tengenek túl holmi brutális szeszek. A kevésbé számszerűsíthető pedig, hogy ezeknek a boroknak rendszerint idő kell. Vagyis sajnos – vagy szerencsére, ahogy vesszük – az a helyzet, hogy mondjuk aktuális Kopárja korábban kerül piacra, mintsem, hogy azonnal felhőtlen élvezetet okozhasson. Ugyanennek az érmének a másik oldala: valószínű, hogy van a tételnek néhány évnyi tartaléka.

Erre is ki kell térni: Mayer Márton mit sem izgult amiatt, hogy Gere Attila levédette immár kultikus cuvée-jének nevét. Hanem saját bordói blendjének címkéjére is szépen ráírta, hogy "Kopár". Hogy cselesebb legyen, a bor neve nem pusztán a legendás, bár itt-ott vitatott képességű dűlőével egyezik, hanem így néz ki: "Mayer Kopár", és a kopirájt jele a borász neve mellett virít.

A lényeg: a 2003-as Mayer-főmű egy palackja néhány hónapig várólistán volt nálam, gondoltam, hadd fejlődjön, pihenje ki magát. A minap azonban kipattintottam belőle a dugót. Meglehet, túl korán.

Színe szép gránátos, de illata elsőre zárt, és íze is egysíkú. Kell neki a levegő, ahogy múlnak a percek, egyre ügyesebben bontakozik kifele. Jönnek elő gyümölcsök, némi animalitás színezi, és valahogy ízben is vastagabb és tartalmasabb lesz. Erős savérzet, sok harapós tannin. Utóíze hosszú, ám messze nem sima és bársonyos még. Menet közben az állatok és a bőrök is visszahúzódnak, kompótosodik, de az erő marad. Alkoholja mindössze 13-as – 2003-ban! –, amit én egyáltalán nem bánok. Dinamikus, koncentrált, de pillanatnyi állapotában kevésbé komplex az ezen a szinten elvárhatónál. Korábbi tapasztalataim alapján kézenfekvőnek tűnik, hogy lesz különb is. Egyelőre mindössze 5 pont.

Címkék: kóstolás

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8912796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopár 2006.05.31. 10:23:45

Magyarország legnagyobb dűlője:)))))))))

Villányi Zsákutca 2006.05.31. 11:30:54

Menetelnek a fiúk a Villányi Zsákutcában...

Meglepett 2006.05.31. 11:42:06

Tényleg kimoderálták a hozzászólásomat? Átlépi a tolerancia küszöböt, ha valaki leírja XY-ról, hogy szerinte egy nulla?

zoli 2006.05.31. 12:08:52

Maradjunk annyiban, hogy fájdalmas a butaság. Ez a zsákutcázósdi kb. annyira értelmes dolog, mint a műtanninos urban legend a Buttleréknél. Semmi érdembeli hozzászólás, csak elhintem a varászigét: "cucc", "műtannin", "zsákutca", látszik, hogy tudom a tutit... Azért mert jónéhány termelővel elszaladt a ló Villányban, ugye nem gondolja senki, hogy nem lehet ott nagy borokat készíteni? Ennél legyünk már szélesebb látókörűek! Mayerről meg annyit, hogy a potugéza vonalon évek óta ő készíti a legkorrektebb tételeket ebben a méltánytalanul háttérbe szorult műfajban...

Portu Gizi 2006.05.31. 12:37:40

Annyiban nem értek egyet Zolival, hogy a zsákutcásdinak legalább minimális valóságalapja van.

Tullius 2006.05.31. 12:56:01

Ezt a vitát már egyszer lefolytattátok, ha jól emlékszem hasonló szereposztásban. Akkor megkérdeztem, de választ nem kaptam, így újra megteszem: Mit jelen ez a "villányi zsákutca"? (Feltéve persze hogy nem egy eposzi állandó szókapcsolatról van szó vö. Tehénszemű Héra) Vagyis? ( a hülyéskedős pali feltétlen írjon!)

jós 2006.05.31. 13:04:35

Június 1.-től (holnaptól) új neve lesz a villányi borvidéknek, mégpedig az, hogy: Kopár dűlő! :)))

Farkas Zsolt 2006.05.31. 13:19:34

Kedvelem a cikkeidet. Most is diszkrét voltál egy olyan borásszal, aki bár most nem csinált jó bort,de legalább nem szokott becsapni bennünket általában. Rendes voltál! Biztos ittad a 99-es Kopárját! Üsd a pénzvadászokat! Gondolom tudod kire gondolok..

lacibor 2006.05.31. 13:31:54

Az erős savérzetet mely savak okozhatják? A harapós tanninokat el tudom képzelni.

Dr. KHG 2006.05.31. 14:42:30

A Mayer borok nem rossz freccsborok

pittman 2006.05.31. 16:07:25

Tullius! SZVSZ A kifejezés azt akarja sugalmazni, hogy jelenleg Villányban az újvilági, piacosabb (nagy test, nagy alkohol, sok gyümölcs, lágy savak, édes tanninok stb.) stílus felé indultak el. A nagy borínyencek, dűlőfaggatók és terroirmágusok – akik közé a kifejezés használói természetesen tartoznak - azt mondják, hogy ezt meg kellene hagyni Kaliforniának, mert a villányi termőhely nem erről szól, ezért rossz az irány.

"villányfan" 2006.05.31. 17:28:25

Pittman! Azt azért valljuk be, hogy egy villányi borban a gyümölcsösség elég ritkán fordul elő. Az az édes tannin meg sokkal inkább érdes.

béla 2006.05.31. 18:13:06

Kopár-dűlő, kopár borok. 4 jobb területe is van Villánynak, mitől a fölkapottság? Tudja valaki?

Borbarát 2006.05.31. 19:30:16

Ez az oldal teljesen olyan, mint Magyarország kicsiben. Mindenki próbálja elgáncsolni a másikat, ha nekem nem jó, akkor másnak se legyen jó. A hozzászólások alapján lassan mindenkinek saját bort kell készíteni, mivel a másé úgy is szar. Lesz 10 millió borászatunk!

Hülyéskedős Pali 2006.05.31. 19:30:43

Ne hülyéskedj, Tullius.

2006.05.31. 19:31:39

És senki sem veszi majd a másik borát, nehogy már az gazdagodjon.

Egy majdnem borász 2006.05.31. 20:47:20

A borászok dolgoznak, törekszenek a jóra, a pesti suttyók meg pofáznak. Így helyes.

G-nempesti!!!!!!! 2006.05.31. 23:35:05

Voltatok már Mayeréknál?Láttátok már bordó kántáros nadrágjában futározni a pince és a kóstoló terem között szüretkor?Hogy leüljön közénk kicsit(talán pihenni),és meséljen pár szót magáról,pincéjéről,s a borról amit a poharunkba Ő maga töltött!?...Nem kell,hogy mindenkinek megfeleljen.Talán nem is akar...Nekem sem tetszik minden ami Mayer.De Ő(is)igazi borászEMBER!És ezt azért illene tisztelnünk!!!!!!

offen 2006.06.01. 00:13:31

Nem írok. Nem olvasok. Én pesti suttyó vagyok!

egy vidéki pesti 2006.06.01. 02:02:24

Istenem, én azt hittem, hogy ez a pesti suttyók vs. videki gumicsizmás parasztok világlátás kihalt legalább tíz éve. De nem. Merjünk primitívek lenni!

Te 2006.06.01. 08:43:35

Te lenni egy pesti gumicsizmás suttyó paraszt?

Irnishkillin 2006.06.01. 10:20:03

Kövezzetek meg, de én szeretem a Mayer borokat, szeretem a Maul borokat és szeretem a Blum borokat is. Ja és szívesen sétálgatok abban a "Villányi Zsákutcában". Egyébként úgy tudom, hogy a Kopár dűlőn három borászunk osztozik, Gere A., Mayer és Tiffán.

Sárfehér 2006.06.01. 11:40:21

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a vörös és fehérben a Teleki pincészet azt mondta magáról (személy szerint ki, nem emlékszem), hogy területük 40 ha, ennek nagy része a Kopár dűlőben található. Most akkor mekkora a Kopár?

Tullius 2006.06.01. 12:11:21

Pittmannak köszönöm a felvilágosítást. Hogy igazuk van-e a szákutcásoknak nem tudom de nem is az én tisztem ezt megítélni, időval nyilván kiderül, mindenesetre legalább tudom nagyjából miről van szó. Hülyéskedőspalinak: Mi van szünet volt napköziben és ráengedtek a sulinetre?

Feketeholló 2006.06.01. 13:01:27

Rátaláltam a Pántlika Borházban, a Dohány utcában egy újabb villányi manufaktúrára, Herold Pincészet a neve. Nagyon szép két aranyérmes bora van ott, egy 2002-es Cabernet cuvée és egy 2003-as Pinot Noir. De legalább olyan kellemes meglepetést keltett a 2005-ös Portugiesere, ami fajtájának dísze, vagy a 2004-es Gesztenyés szelekció, ami egy könnyed nyári, gyümölcsös vörös. Aki tárgyilagos kísérletező, az nem bánja meg.

Kopár végtelen 2006.06.01. 17:42:34

asztronauta 2006.06.01. 21:45:31

A Kopár a legújabb felmérések szerint 60000 ha.! A vita már odáig ment, hogy a tokaji szarvas dűlő még bele tartozik, vagy sem! :)))

jólértesült 2006.06.01. 22:07:45

A "villányi zsákutca" minden bizonnyal valami elferdült fogalomzavar! Máfél éve hallhattuk, hogy az ausztrál borok átvették a piacveztő szerepet a franciáktól Angliában, most pedig a villányiak vertek rá az auszikra!!!Minden második britt villányi borral álmodik! Rájöttek ugyanis , hogy ha felbontják a "villányi verest", majd állni hagyják 4 hétig -ezalatt visszanyeri "eredeti állagát"- és ezután 50-szer annyi vizet kevernek hozzá, a világ legjobb, legtartósabb kültéri festékanyagát kapják! Néhány hete a téglaburkolatú házakat kenegetik fővárosukban ezzel a "csodával" és London kezdi visszanyerni régi fényét!

G 2006.06.01. 23:52:36

öööööö....akkor ki is az a Mayer?...érdekel még valakit?....szerintem kéne egy "írjunk faszságokat" fórum,na oda írhatnátok!!!!!!!!!

Sjani 2006.06.02. 15:37:50

Csak annyit szeretnék: ha kinézek az ablakon a " Kopárra " látok. Nem olyan nagy.

py 2006.06.02. 20:11:11

A Herold Pincészetről olvashatni egy visszafogottan informatív oldalacskát a Borigo Dél-Pannóniás számában (2005. április). Ott Erdős László pont azt nyilatkozza, hogy a kékportó nem fekszik neki. Talán mégis? Ha baráti az ár, lehet, hogy megér egy tárgyilagos kísérletet.

borboja 2006.08.01. 17:38:58

Kedves szakértők, meg tudja mondani valaki, hogy a vitatott palack mikor éri el csúcspontját?
süti beállítások módosítása