Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Reszkethetnek a borhamisítók

2006.08.03. 10:40 - Az Alkoholisták

A világ legnagyobb boros cége machinált, de feldobták, Loosen doktor Amerikában már nemcsak rizlinget, hanem pinot-t is fog készíteni, a japánok meg kifejlesztettek egy robotot, amely nem kóstol, ám elemez. Kis hírek a nagyvilágból.

Constellation-bukta

A világ legnagyobb borászati cége, a Constellation kínos kabátlopási ügybe keveredett. Kiderült ugyanis: a cég körlevélben szólította föl az alkalmazottait, hogy keressék föl az egyik legismertebb brit pubhálózat kocsmáit, és a cég költségén fogyasszanak annyi Constellation bort, amennyi beléjük fér. Így akarták elérni, hogy a pub-hálózatot üzemeltető cég a próbaként árult borokat véglegesítse. A körlevelet kiadó főnököket egy elégedetlen alkalmazott dobta föl (vagy a söripari kémek).

Ernie Go Pinot

Ernst Loosen, a kiváló német rizlingtermelő pinot noirt fog készíteni Oregonban. Egy régi barátjával, Jay Somersszel fogott össze, aki a Willamette-völgy elismert pinot-termelője. A népszerű Ernie már jelen van Amerikában a nálunk is kapható Eroica Rieslinggel, amelyet a Chateau Ste Michelle borászattal közösen készít.

Robokóstoló

Japán tudósok borazonosító robotot fejlesztettek ki. A robokóstoló valójában nem kóstol, csak ránéz a mintára a spektrométerével, és kielemzi. Állítólag harminc különböző fajtát és ezek házasítását képes beazonosítani. Reszkethetnek a borhamisítók!

Címkék: híradó

40 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2412751

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Xn----ttbgfm0e.Xn--p1ai 2017.12.19. 04:37:24

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bérfogyasztó 2006.08.03. 10:48:32

Ezúton ajánlanám fel magam a magyar piacra betörni kívánó minőségi borok forgalmazóinak, akár többedmagammal is bérfogyasztónak. Jelige: mennyiség és diszkréció

pasa 2006.08.03. 11:48:56

Jöhetne a robot ide is, az OBI helyett. Járhatná az üzleteket.

Krisztina 2006.08.03. 14:57:15

Loosen alat keszitett rizlinggel nem probalkoztam, mert ugy gondoltam, eloszor megkostolom a valamivel olcsobb ($15) Chateau Ste Michelle rizlingjet. Edes volt, a tobbi jellemzoje ezek utan mar azt hiszem, mellekes. En nem vagyok borasz, nem tudom, hogy lehet rizlingbol edes bort eloallitani, de attol tartok, sehogy. Hatha a pinot jobban sikerul...

2006.08.03. 15:04:20

Dehogynem lehet, elég ha megbotlasz a zsákkal:)

doktorlózen 2006.08.03. 15:47:11

A legjobb német rizlingek természetesen édesek.

2006.08.03. 19:14:20

Jaj, Krisztina ne égesd már magad!

ron 2006.08.03. 20:34:30

Krisztina, ez a hozzászólás nagyon kemény volt!!!

Krisztina 2006.08.03. 20:50:04

Mondtam, hogy nem vagyok borasz! Miert, lehet?

Borász 2006.08.03. 21:00:42

Az nem baj, a gond az hogy a legtöbb okoskodó sznob annak képzeli magát........

Krisztina 2006.08.03. 21:25:07

Bocsanat, elgepeltem. Termeszetesen Loosen ALTAL-t akartam irni. Remelem, senki nem kepzelte, hogy allatnak titulalnek valakit. Plane nem gy l-lel :) de persze kettovel sem. Gondolom, emmiatt "dobtak ram kovet" tobbek. Vagy en vagyok az egyetlen a Foldon, aki azt kepzeli, a rizling szaraz bor? Tanitsanak kerem (egy kicsit udvariasabb formaban), ha mar egyszer ENNYIRE tudatlan vagyok.

doktorlózen 2006.08.03. 21:51:27

Udvariasabb formában megismétlem: a legjobb német rizlingek természetesen édesek.

lacibor 2006.08.03. 22:44:02

-Ja. Koch-féle cukor-sav diagram.

lacibor 2006.08.03. 22:51:22

-Attól függ, hogy a kis gizmót mire kalibrálják.

Krisztina 2006.08.03. 22:55:59

Kerem, en meg vagyok gyozve. Ha edes kell legyen, hat edes kell legyen. Igaz, en meg nem ittam "legjobb" nemet rizlinget. Bar a cimkeje szarazat igert. Csakugy, mint az Eroica-e. Eddig a "legjobbnak" titulalt (legalabbis a Decanternek elegge tetszett, na meg nekem is ) amit kostoltam: St. Urbanhof Mosel Reisling volt '97-bol, de az nem volt edes, csak felszaraz. Ebbol is latszik, a Decanter sem tevedhetetlen. De en elhiszem, hogy edesnek kell lennie. Tenyleg elhiszem. Es doktorlozen stilusaval semmi bajom nincs :)

dekanter a vilag lejocsogebb ujsagja! 2006.08.03. 23:05:21

lacibor 2006.08.03. 23:23:02

-Én is kíváncsi lennék, hogy a "természetesen édesek" mit jelent. Azt-e, hogy édes kategóriába tartozik, vagy azt, hogy természetes cukortartalma van?

elzee 2006.08.03. 23:37:00

lacibor | 2006.08.03. 23:23 az utóbbi...

lacibor 2006.08.04. 08:55:16

-Aha. Krisztina! Tehát x, y, vagy z g/l természetes cukortartalommal a rizling lehet száraz is.

z 2006.08.04. 09:38:36

Lacibor ne égesd magad,inkább tanulj!

hobbybor 2006.08.04. 11:01:42

Krisztina | 2006.08.03. 14:57 Lehet rizlingből édes bort készíteni, pl. késői szüreteléssel. Ha a teljes érés után több mint egy hónappal szüretelik a szőlőt, a szemek vízet vesztenek, de a bennük felhalmozódott cukor és egyéb szárazanyagok a szemen belül maradnak. Így egy cukorban és íz- illatanyagokban rendkívül koncentrált szőlőből préselik a mustot. Jó esetben felhalmozódik annyi cukor, hogy az erjedés után még maradjon, így édes lesz a bor. Kóstolgass, szinte az összes jelentős badacsonyi pincészet készít késői olaszt: Szeremley, Németh Pince, Borbély Pincészet, Varga Pincészet, Istvándy Pincészet ...

doktorlózen 2006.08.04. 11:11:40

Kedves hobbybor, eddig nem olasz-, hanem rajnai rizlingekről beszélgettünk.

lacibor 2006.08.04. 11:24:35

-Amelyek természetesen édesek, csak a cukortartalmukat nem tudjuk. Nem hinném, hogy mindenki az 50 g/l cukortartalmú rizlingekért ugrálna.

Krisztina 2006.08.04. 14:35:47

Termeszetesen az nem volt ketseges meg (!) az en szamomra sem, hogy kesei szurettel barmifele szolobol lehet edes bort kesziteni, amelyik alkalmas ra, hogy keson szureteljek. Az, amirol en beszeltem, NEM kesei szuretelesu rizling volt, de azota mar tudom, hogy nem kesei szuretbeol is keszulhet edes rizling-bor, sot az a legjobb rizling, amelyik edes (nem felszaraz vagy feledes, vagy ilyesmi). Allitolag. Hobbybor tippjeit koszonom, amint alkalmam nyilik, meg fogom kostolni ezeket is, azt hiszem, ez az oldal (tobbek kozott) ezert lenne: ajanljak egymasnak a bort kedvelok az altaluk jonak tartott italokat es nem a cikk irok, boraszok es egymas neveletlen es kioktato sertegeteseert. Talan a rizling-odusszeia valamelyik folytatasaban szivesen olvasnank ezekrol is :)

vargabort azé ne má 2006.08.04. 16:47:18

hobbybor 2006.08.04. 17:18:33

vargabort azé ne má | 2006.08.04. 16:47 Ne légy előítéletes :-)))) Az említett vargabort egyszer kóstoltam egészen rendben volt, de azért egy Szeremley vagy egy Borbély jobb. Istvándyhoz még nem volt szerencsém.

hobbybor 2006.08.04. 17:18:53

doktorlózen | 2006.08.04. 11:11 Bocs!

lacibor 2006.08.04. 19:30:02

Krisztina | 2006.08.04. 14:35 Persze, hogy technológiai érettségű szőlőből is lehet készíteni édes bort. Csak kicsit macerásabb. Mustsűrítmény is kell hozzá.

krisztinanak 2006.08.05. 20:41:59

talan jobb lenne ha nem itt muvelodnel, marha tenykeg tanulni akarsz

2006.08.05. 20:43:18

csaka decanter.comot ismeritek? semmi ertelmes ujsagot?

pasa 2006.08.05. 21:29:29

lacibor: mi az, hogy technológiai érettségű? El kell menni Tokajba, és ott mint nekem elmagyarázzák, hogy idén csak félédes furmint termett. Más borász pedig egy tv szak műsorában elmagyarázza, hogy milyen fáradtságos volt, több éves fejlesztés eredményeként kihozni a száraz badacsonyi szürkebarátot. Tehát az édes terem, a szárazat csinálják.

lacibor 2006.08.05. 22:25:03

-Elfelejtetted kitenni a szmájlikat.(hihi)

re: technológiai érettség 2006.08.06. 12:16:34

aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!

No more csite! 2006.08.07. 08:11:51

Szegény japánok! Erőlködnek a kóstolórobottal, mert nincs csitéjük. A hólyagnak még ránézni sem kell, hogy mindent tudjon a véres vonatsíntől a szüret időpontján át az összes fajélseztős-RO-s-enzimes machinálásig.

lacibor 2006.08.07. 10:29:02

pasa | 2006.08.05. 21:29. A szőlőt termesztik, a bort készítik, a kutya meg csinál.

pasa 2006.08.07. 16:59:46

lacibor: Én meg idéztem és összefoglaltam. Minden all right, de vajon mi is a technológiai érettség?

lacibor 2006.08.07. 18:40:43

Általában, az előállítandó termék (itt bor) elkészítéséhez legjobban megfelelő érettségi állapot. Borszőlő esetében a technológiai érettség nagyjából ugyanaz mint a biológiai érettség. (Komolyan befolyásolhatja eső, rothadás, fagy, madárkár stb.)

pasa 2006.08.07. 18:49:18

lacibor: köszi! De technológiailag így érthetőbb. Köszi.

lacibor 2006.08.07. 18:51:36

-Nagyon szívesen, csak azt hittem viccelődsz.
süti beállítások módosítása