Özönbor fenyeget. Ausztráliában egymilliárd liter eladatalan bor vesztegel a tartályokban. Közben javában zajlik a Penfolds online aukciója; most teljessé teheti foghíjas Grange-kollekcióját! Végül az amerikai éttermek legnépszerűbb borainak tizes listája. Chardonnay rulez!
Mondja, borász, mért oly bús?
A Times Online arról tudósít, hogy az ausztráloknál betelt a pohár: konkrétan egymilliárd liter eladatlan bor vesztegel a tartályokban. A szemfüles ausztrál alkeszek most bagóért juthatnak hozzá kedves boraikhoz, egyes esetekben az ásványvíznél is olcsóbban.
Online Penfolds-aukció
Augusztus 7. óta nagyszabású online Penfolds-árverés folyik. Az augusztus 21-én záruló akció keretében több mint ezer palackra lehet licitálni. A Classic Penfolds Auction kínálatában szerepel a teljes Grange-spektrum a kísérletinek számító 1951-estől egészen a 2001-esig bezárólag. Tavaly egy 1951-es Grange (akkor még Grange Hermitage-nak hívták) 42 000 ausztrál dollárért kelt el. (1951-ben csupán 160 láda Grange készült, és soha nem került kereskedelmi forgalomba.)
Az árverésen olyan különlegességek is virtuális kalapács alá kerülnek mint pl. a Bin 236 Private Bin Burgundy 1956 vagy a Bin 414 Special Show Sauternes 1962.
Íme, az Amerikai Borfogyasztó
A Vinography arról számol be, hogy a Restaurant Wine Magazine idén is nyilvánosságra hozta az amerikai éttermekben legnépszerűbb borok listáját. Alder Yarrow szerint az eredmény, mint mindig, ezúttal is lehangoló.Íme a top 10 2005-ben:
1. Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay
2. Beringer Vineyards White Zinfandel
3. Cavit Pinot Grigio
4. Sutter Home White Zinfandel
5. Inglenook Chablis
6. Woodbridge Chardonnay
7. Franzia Winetaps Vintner Select White Zinfandel
8. Yellow Tail Chardonnay
9. Yellow Tail Shiraz
10. Ecco Domani Pinot Grigio
A derék Vinográf siránkozik egy sort az amerikai borízlés állapotán, aztán véletlenszerűen kiválasztott statisztikai mutatókat vonultat föl: pl. az első 60 bort alapul véve kétszer annyi fehér fogy, mint vörös, és a teljes hatvanas mintában a chardonnay aránya 34 százalék.
Az olvasók kommentjeiből kiderül, hogy a lista nem feltétlenül a borfogyasztók igénytelenségének bizonyítéka: sokan szívesen fogyasztanának minőségi borokat, csakhogy az éttermekben alkalmazott kétszeres, háromszoros szorzó elrettenti őket.
Utolsó kommentek