Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bakavér

Varga Pincészet Egri Bikavér 2004

2006.10.05. 18:36 - Albert gazda

Amikor kollégáimnak, barátaimnak bikavért szoktam ajánlani – ez elég gyakran előfordul –, rendszerint azt válaszolják, hogy mink nem szeressük a bikavért. Ennek szerintem az a magyarázata, hogy egy rendszerrel korábban alaposan lejáratták a márkanevet, amely azóta sem szedte össze magát. Mégpedig azért is nem szedte össze magát, mert manapság is készülnek olyan bikavérek, mint a Varga Pincészet 2004-es egrije.

Nemrégiben értekeztem itten arról, hogy Varga Péter, a talán legnagyobb magyar borászat tulajdonosa immár nem elégszik meg a remek kereskedelmi eredményekkel, hanem azt szeretné, ha borkulturális tényezőként is számolnának vele. Ehhez az kellene, állítottam, hogy finom dolgokkal is előhozakodjon végre a badacsonyörsi üzleti géniusz. Mindazonáltal utóbb azt hallottam, nem úgy van ám, mint volt régen, mert a Varga Pincészet borainak minősége menet közben igenis sokat javult.

Hogyan másként lehetne lemérni ezt, morfondíroztam, mint az egri bikavér aktuális évjáratán keresztül? Három okból is indokolt ez. Részint, mert a borászat tulajdonosa mostanában az Egri borvidék kistermelőinek szószólójává lett. Részint, mert cége honlapján ez olvasható, „a leghíresebb egri bor a Varga Pincészettől”. De a legizgalmasabb, hogy a 2004-es évjárattól működik Egerben az eredetvédemi rendszer, vagyis az ellenőrzött körülmények között termelt bikavérek büszkén viselhetik a Districtus Hungaricus Controllatus jegyet. A Varga Pincészeté viseli is.

E védett eredetű bor hátcímkéje is bizalomgerjesztő, nemhogy nevével, egyenesen arcával hitelesíti készítője a terméket. Meg egy hosszú szöveggel, amelyből többek közt kiderül, Vargáék 60 hektárnyi szőlőt telepítettek az Egri borvidék dűlőiben, miáltal jórészt saját termésükből áll össze a bikavér. Amely cabernet sauvignont, kékfrankost, kékoportót és zweigeltet tartalmaz, s minimum egy évig érlelődik fahordóban. Egyebek mellett ennek köszönheti, hogy évről évre kiegyensúlyozott színvonalat produkál. Teszi mindezt kábé ötszáz forintért, mellesleg.

Vacak, rövid, préselt dugó. Színe egészen világos rubin, nevezzük inkább pirosnak. Első illata zárt, savanykás hatású, másodjára, még inkább harmadjára előfordulnak némi gyümölcsök, leginkább éretlen meggy. A háttérben hatalmas, sokszor használt ászokhordók rémlenek fel. Ezek szájba' az előtérbe tolakszanak. Ízvilágáról nem nagyon van mit mondani, egyszerű a végletekig. A gyümölcsök vannak, amíg vannak és el nem tűnnek, teste, tanninja nincs, savai ellenben nagyon is sokan hepciáskodnak. Az utóíze konkrétan savanyú, és ez az érzet sokáig megmarad. Persze jobb, mint a Viniqum nemrég elemzett cabernet franc-ja. 2 pont felülről, kár, hogy ez így – még mindig – rettenetesen kevés.

Címkék: borok a hiperből vörös 2004 varga pincészet kétpontos eger bikavér

101 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8815700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: what is it worth 2018.03.24. 08:01:07

A YouTube-on hallgatsz zenét? Sok reklámmal fognak frusztrálni! - Recorder

Trackback: heels 2018.02.05. 01:48:48

Barbara graham,the first woman to be executed in california - Adderall and peptobismol

Trackback: comportamientofelino.es 2017.10.23. 19:26:16

Maritere alessandri en h extremo fotos - Insulated mail slots usa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geza 2006.10.05. 20:58:20

kerüljük a cuvee-t, még ha hagyománya is van..., és főleg, ha nincs.

Timoteus 2006.10.05. 22:25:15

Mit várunk Vargától és a tesco boraitól? Az egyszerű "pógár" meg veszi, mer' "ócccccsó". Amúgy vannak kifejezetten jó Varga féle borok. pl Szürkebarát 2000-2001

pozsi 2006.10.05. 23:06:34

nekem régóta a bikavér a kedvencem. pont azért, mert rettentően száraz. a varga mellett (ne ijedjetek meg) az egervin-t is ajánlanám, ha olcsó bor kell, de tudunk nagyonis minőségi egri és szekszárdi bikáról, különböző összetétel. egyébként a vargánál több a rossz választás, mint a jobb - ha már bikavér. ízlés dolga.

zsurci 2006.10.06. 08:03:38

Mindenkinek ajánlom az EGRI BIKAVÉRFESZTIVÁLT ott pl szabadon kostolgathatják a finomabbnál finomabb,(és a kevésbé) bikavéreket.
Szerintem éljen a bikavér. Ne a ...gagyi....val foglalkozzunk, igyuk azt, melyek zseniálisak.
Egyébként is kinek a pap kinek a papné:)

wooden 2006.10.06. 08:12:24

Pozsi, véleményem szerint pont az egervin-es lőré ártott a legtöbbet a Bikavér névnek. Igaz, hogy száraz, mint a sivatag, de ezen kívül semmi.
Illetve még savanyú is.
(Legalábbis évekkel ezelőtt, amikor utoljára megkóstoltam, ilyen volt.)
Nekem spec. a szekszárdi bikavérek a kedvenceim, Takleré különösen, de az árban is másik műsor, ez tény.

froccsos 2006.10.06. 09:10:20

Szerintem is az Egervin csak arra jó, hogy ne vakuljak meg a szessztől. Rizlilnget merek csak venni belőle, azt is csak fröccsnek.
Az Egervines Bikavér meg egy kibaszott nagy parasztvadítás. Szomorú az, hogy sok étteremben is van belőle. Még szomorúbb pedig, hogy Egerben, pl. a HB sörözőben (ami egy kibaszott jó étterem) is Egervines löttyöket adnak csak a vadhús mellé.
De legalább - kissé szégyenkezve - bevalják.
Varga majdnem dettó ugyanez, talán csak kicsit jobb.

orekka 2006.10.06. 09:21:46

hát nem tudom! Lehet, hogy nagyon prosztónak számítok 'bor-gurman' körökben, de nekem a Varga félédes Zweigelt nagyon ízlik. Ha meg bármilyen Bikavért kell innom, akkor meg mintha pengével karcolnák a garatomat. Egyik legborzasztóbb élményem Bikavér tárgykörben egy 2002-es Thummerer volt. Pedig ő elismert egri borász, ha jól gondolom. Szóval ízlések és pofonok!

cirfandli 2006.10.06. 09:49:16

Bikavért csak szekszárdról, vöröset csak délről. Sarkosan ez van. Nagyon sok külföldi vendéget, üzletfelet viszek el borozni, pincékbe, éttermekbe. Van közöttük nem egy világlátott, bortkóstolt egyed, és mindegyik hallott a BIKAVÉR-ről. Ezt úgy el lehetne adni mint a pinty. Ez az országra legjellemzőbb bor a Tokaji után. Mi a fenének nem teszünk érte valamit? Nem lehet levédeni, minőséget garantálni? Ha már a nevét tudja a világ, jó lenne, ha érdemes volna megkóstolni is... Magyarember nem csinál ekkora marhaságot, hogy 2000 FT alatt bikavért vegyen. Csak ha nincs elég sava...

Szilas 2006.10.06. 09:50:42

A Vargákról az utolsó élményem egy Spar gazdaságos 6-os kiszerelésű "ínyenc válogatás" volt. Az első palack szörnyű volt, mint a 3 napos mosogatólé megcukrozva, felhigítva, a második romlott volt, még pezsgett is. A többi a mosogatóban végezte ahová való. Remélem soha többé nem kerülök kapcsolatba vele. De egy haszna volt. Azóta ritkán veszek ezer alatt bort. :)

Defter 2006.10.06. 09:52:22

Nem véletlen, hogy a bikavér ennyire megosztja a közvéleményt. Bár alapvetően mégiscsak egyküvé, amiből ezer és egy félét lehetne készíteni, valahogy mindenki azt várja, hogy bármelyiket kóstolja, az neki ízleni fog. Ha pedig nem így van, máris negatív kritikát fogalmaz meg, és az élményét felsorakoztatja a bikavért lehúzók véleményei mellé. Rúgjunk bele még egyet ebbe a jó kis hungarikumba! Tudom, hogy talán több a rossz bikavér, mint a jó, de szerintem mindenki találkozott már legalább egy igazán finommal életében. Én Szekszárdon és Egerben is kóstoltam már nagyon jól sikerült bikavéreket. De ahhoz, hogy az ember tudja, mit várjon, tudnia kell, mi is az, hogy bikavér. Hogy mitől válik egy küvé bikavérré. Beszélgessetek el egy-két igazi borásszal a témáról, és meg fog változni a hozzáállásotok. Ez persze nem jelenti azt, hogy legközelebb nem fogja karcolni a garatot. De már nem fog váratlanul érni, és nem fog ennyire zavarni. És még egy jó tanács: ne az 500 forintos bikavért igyátok. Vagy ha mégis, akkor ne panaszkodjatok :)

Octopus 2006.10.06. 09:55:30

Orekka, valószinüleg azért izlik Neked az a zweigelt, mert abban a cukor jótékonyan eltakarja a ...khmm... bor hibáit. Ez a kategória még nem a jó borok kategóriája. Az más kérdés, hogy korrekt, egyszerü asztali bort (ivóbort) már lehetne csinálni 500 ft körül.

derelyegrádi szellem 2006.10.06. 10:14:33

OFF

Xover

Látom minden lehetséges helyen folytatod a készülődést a trágársági versenyre. :)

ON.

Pont tegnap voltam egy borkostolón. Egri borok voltak. Volt bikavér is (szentandi Áldás 2004). Nagyon jó volt. Vargáról nem esett szó, de be kell valljam öt-hat évvel ezelőtt több alkalommal(!)én is ittam a 1/2 literes kiszerelésű "bikavérét". Így utólag a legtöbb amit el lehet mondani róla, meg lehett inni mert folyékony volt. Se több se kevesebb.

Az Egervinről annyit, hogy aki elmegy a Gál pincészetbe és átnéz az út másik oldalára láthatja mi a helyzet. Egy gazzal felvert rendetlen és piszkos ipartelep benyomását kelti. Belül nem voltam, de alaposan feltehető, hogy a helyzet ugyanaz, tehát a külcsíny a belbeccsel szoros párhuzamban van.

Vibram 2006.10.06. 10:20:47

Ha ajánlhatok jót, elérhető áron:
Ostorosi "Egri" Bikavér, megfelelően tálalva csodálatos telt zamatos

froccsos 2006.10.06. 11:22:12

derelyegrádi szellem 2006.10.06. 10:14:33

elkúrtam?

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.06. 11:27:56

Re: Szilas 2006.10.06. 09:50:42

Nem szeretek a Varga Pincészettel foglalkozó fórumokba/kommentekbe írogatni, de tudtommal Spar ínyenc válogatásban egy borunk sem szerepelt.

Varga Bálint
Varga Pincészet

furmint 2006.10.06. 11:45:47

Ajánlanék nagyon-nagyon jót, szintén elérhető áron. Hagymási pincészet 2002-es Bikavér. Nem a 2004-es, az kicsit laza szerkezetűre sikeredett, a 2002 es viszont tömör, csiszolt, tanninos, gyümölcsös... számomra az A BIKAVÉR.

Szilas 2006.10.06. 11:49:23

Varga Bálint: Én sem szívesen emlékszem rá.

Szilágyi Tamás

derelyegrádi szellem 2006.10.06. 12:32:16

Xover

Nem dehogy, jól csinálod! :)

derelyegrádi szellem 2006.10.06. 12:34:41

Ja, és a HB tényleg jó étterem, ha Egerben járunk mindig betérünk!

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.06. 12:55:26

A Plusban volt egyszer 6-os csomagolású Balatoni Szürkebarátunk, Spar-válogatásban nem vettünk részt.

lackó 2006.10.06. 17:02:18

Tisztelt Varga Bálint!

Több kérdésem is lenne Önhöz, ha már megtisztelt minket jelenlétével. Hogyan képesek Önök, akik szakembernek mondják magukat, ilyen borokat forgalmazni (már ha lehet ezeket annak nevezni)? Sokszor gondolkodtam már el ezen, kiváltképp tudva azt, hogy Önök igenis képesek komoly, szép tételeket készíteni. Vajon ennyire fontos lenne az anyagi háttér? Számomra úgy tünik, megalapozták már az anyagi biztonságukat, talán ideje lenne áttérni a komoly borokra, ami nem a hibától, cukortól és egyéb saalangoktól "bűzlik". Volt alkalmam számos alkalommal kóstolni boraikat és kitartok véleményem mellett, amennyiben a szaktudás és technikai háttér biztosított, csupán a bor tisztelete hiányzik, az a fajta alázat, mikor a bort, nem mint terméket, hanem Isten adta csodát nézem. Itt akár jó példának említeném Szeremley Hubát, aki ár/érték képzésével nagyon is megfizethető és becsületes, mondhatni tisztességes borokat alkot és nemzetközi téren is harcol az országért. Úgy vélem, ezt önök is megtehetnék.
A 2006-os Csaba Gyöngye is a biztos technikai háttérről árulkodik nekem, mellette azonban sok hibával. Miért a hibák?
Tudtommal több helyről is felvásárolnak, ma már lehet kérni a gazdáktól hozamkorlátozást. Ezáltal lehet, hogy picit magasabb áron, de lényegesen nagyobb minőségű bort lehetne alkotni. Miért nem teszik meg?
Reklámjuk szerint Önök Magyarország kedvenc pincészete. Az enyém nem. A Gazdasági versenyhivatal vajon ezt nem nézi? Tudtommal ez a szlogen komoly jogi akadályokba is ütközhet.

Tisztelettel és válaszát várva, akár személyes megkereséssel is (cselac@yahoo.co.uk)
Csiszer László, Borbarátok Szegedi Társasága

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.06. 17:44:22

Tisztelt Csiszer László Úr,

kérdései túlmutatnak a kommentált cikk témáján, a választ e-mailben fogom megadni.

Krisztina (törölt) 2006.10.06. 18:48:41

Furmint, egy este, nehany fos borkedvelo barati tarsasag, ugyanazon etelek utan/kozben kostolta a Hagymasi (2002), Pok Tamas (2001), Toth Istvan (2001) bikavereket. Nem mondanam, hogy a Hagymasi ne lett volna szep, de a harom kozul ez "vegzett" a harmadik helyen, noha nyilvan magasan folotte all jonehany bikaver neven forgalmazott bornak. Bar tudjuk:de gustibus non est disputandum!:) Es ha mar bikaver: Lorincz Gyorgy Aldasa, na az valami gyonyorure sikeredett. Mellesleg mit varunk a magyar bor megiteleserol a tengeren tulon, ha a kaphato, nem tul nagy szamu magyar bor kozul az egyik a piros cimkes Egervines bikaver. New Yorkban bonyhadi illetosegu (tudja valaki, ez hogy lehet???) EGRI bikavert sikerult venni. De minek! Csak azt tudnam feledni.

Sárfehér 2006.10.06. 19:30:32

Bonyhádi, azaz Danubiana, gondolom: azok általában iható, az áruknak megfelelö minöségü borok. Németországban sok helyen kaphatók, egy SB-juktól egy német ismerös egészen izgalomba jött. Megkostoltam én is, korrekt.
A Varga pincészettel az lehet a baj, hogy - és itt nem feltétlenül a vezetésre gondolok, hanem a dolgozókra és a beszállítókra - túl sokat örökölhetett abból az évtizedes balatoni gyakorlatból, hogy a német túristának úgyis jó lesz. Továbbá öreg ászokhordók helyett Badacsonyörsröl nekem (lehet, hogy nincs igazam) sok köbméteres beton erjesztötartályok jutnak eszembe. Legalábbis 15 éve láttam arrafelé ilyesmit. És ittam borzalmas borokat.

Krisztina (törölt) 2006.10.06. 22:13:00

Ha a Danubiana ihato, az aruknak megfelelo minosegu borokat arul (nem ismerem oket) abban az esetben ez BIZTOSAN nem Danubiana volt. Sajnos akkor nem tartottam fontosnak megtanulni, ki CSINALTA.

py 2006.10.07. 12:08:40

Szerintem egyértelmű, hogy a bikavér mint márkanév csak akkor lehet sikeres, ha megfelelően szigorú kritériumoknak kell megfeleni ahhoz, hogy egy bort így nevezhessen a termelő. Látatlanba' is azt mondom, hogy ideális esetben egy 599 Ft-os bor, bármilyen jól sikerült legyen is a körülményekhez képest, legfeljebb egri (avagy szekszárdi) cuvée néven szabadna fusson, nem pedig bikavérként. A BV elnevezés ugyanis nemcsak a megfelelő felhasznált fajtaszámot kellene, hogy feltételezzen, hanem meghatározott (és betartatott!) terméskorlátozást (és további szempontokat) is. Lehet, hogy egyesek nehezményeznék, hogy így kiszorulnának a névnapi ajándékba adott 6-800 Ft-os bikavérek a piacról, de biztos nem azok (el)fogyasztói; amúgy pedig pármai sonkát sem kapni akciósan 299 Ft-ért tíz dekát. persze ez naiv módon hangzik a 899 Ft-os tokaji aszúk világában, de legalábbis a törekvéseknek ebbe az irányba kellene mutatniuk. Hiszen enélkül a BV éppoly üres fogalommá válik (vált), mint a minden palackon ott figyelő "minőségi bor".

Tóbérc 2006.10.07. 14:42:44

Tisztelt Varga Bálint!

Ha már megtisztelte az oldalt jelenlétével, úgy gondolom a válaszát a felvetésre mindenki más is megtudhatja. Engem legalábbis érdekel a válasza, még akkor is ha túlmutat a kezdő gondolatokon. Annál is inkább mert sok termelőt ismerek aki megpróbál hihetetlen erőfeszítések árán, jó bort készíteni, még akkor is ha azt gazdaságosan alig tudják eladni és ennek ellenére megalkuvást a minőség terén nem tesznek.

Bull's Blood 2006.10.07. 17:44:18

Tisztelt Varga Bálint Úr!

Én is csatlakoznék Tóbérc véleményéhez, mert engem is nagyon érdekelne a válasza.

solze 2006.10.07. 17:46:57

Szintén Varga Bálint Úrhoz szólnék!

Kapcsolódva Tóbérc véleményéhez én is kiváncsian várnám válaszát itt a kommentek közt. Gondolom vállalható az Önök részéről a nyilvánosság előtt is magyarázatuk lackó kérdéseire felvetéseire.Valószínű hogy nagyon sokan kíváncsiak vagyunk válaszára!

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.07. 18:48:50

OK. Köszönöm az érdeklődést. Kis időt kérek, legkésőbb hétfőn válaszolok.

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.07. 21:02:24

Összeszedtem magam, kibontottam egy palack Csabagyöngyét, hogy jöjjön az ihlet. :-)

Örülök, hogy ennyien érdeklődtök (szerintem térjünk vissza a megszokott tegeződésre) a Varga Pincészet iránt. Itt, a Művelt Alkoholistán főleg negatív véleményeket kapunk, a szerzők mellett a kommentelőktől is, ami egyáltalában nem baj, örülünk, hogy foglalkoztok velünk. Szerencsére a piac részéről jobbak a visszajelzések, az utóbbi 13 évben folyamatosan tudtuk növelni értékesítésünket és sok borkedvelő keresi fel pincészetünket. 2005-ben piacvezetőkké váltunk a palackos borok piacán, azóta használjuk a „Magyarország kedvenc borászata” jelmondatot. A piaci sikerek mellett szakmai eredményeket is elértünk, borversenyeken jól szerepelnek boraink (pl.: vargabor.hu/web/hir.php?id=40 , az idei Vinagoran is jó pontszámaink voltak, bár „érmes” borunk nem volt). Ezen kívül elkészítjük Európa első újborát a Csabagyönge szőlőből, amit már ezeken az oldalakon is említettek. Az idei évben befejeződtek azok a beruházásaink melyek, kiemelkedő minőségű borok készítését is lehetővé teszik (pl.: kis erjesztőtartályok), 2007-re és 2008-ra tervezzük egy olyan borcsalád bevezetését, mely a prémium kategóriát célozza meg. Ezek a borok terméskorlátozott, jó kitettségű ültetvényekről származó szőlőből készülnek majd. Még egy év és meglátjuk, helyt tudunk-e állni ebben a szegmensben is.

A legtöbb borunkkal azonban nem a borversenyeket és nem a „borőrülteket” vesszük célba, hanem azokat a borivókat, akik kedvező áron megbízható, jó minőségű borokat szeretnének vásárolni. Célunk, hogy a közepes árfekvésű borok szintjén a maximális minőséget tudjuk nyújtani vásárlóinknak, ez a legtöbb esetben sikerül is. Ezek a borok jellemzően félédes/édes fehér és vörösborok valahol 300 és 600 forint közötti polci áron, ez jellemzi jelenleg a magyar borízlést, amit sokan negatívumként hangoztatnak, de ez szerintem nem helyénvaló. Erre a kategóriára szükség van, mert a legtöbb ember ennél többet nem tud kiadni borra. Az édes borok szeretete pedig egyáltalán nem magyar jelenség, a nyugat-európai fogyasztók is édeset/félédeset isznak, csak szárazként adják el nekik. Ez nem azt jelenti, hogy szárazként jelölik meg a félédes/édes bort, hanem egyszerűen nem írnak rá semmit, ugyanis az EU-ban nem kötelező feltüntetni az édességi megjelölést. (Düsseldorfban egyszer vettünk egy francia Shiraz-t kb. 6 euróért, amin nem volt feltüntetve az édességi kategória, azt hittük száraz de félédes volt.) Nem foglalkozunk viszont PET-palackos borokkal, kannás borokkal is csak minimálisan (a Badacsonyörs környéki vendéglátóhelyeket látjuk el, de törekszünk arra, hogy inkább 1,5 literes üvegpalackban /vargabor.hu/web/talalatok3.php?termekcsalad=111 /) vegyék borainkat). Sokan azzal vádolnak minket, hogy mi alakítjuk a fogyasztók ízlését azzal, hogy édes/félédes borokat kínálunk, ez egyáltalán nincs így, az ízlést befolyásolni nem, csak kiszolgálni tudjuk. A mi célcsoportunkba leginkább orekka (2006.10.06. 09:21:46) illik, aki szívesen kóstolgatja félédes Zweigeltünket (orekka, remélem nem gond, hogy rád hivatkoztam).

Egri Bikavérünk legnagyobb részt saját szőlőnkből készül (ahogy Gazda Albert is írta), azonban nem mi készítjük el (egy egri családi pincészet dolgozza fel a szőlőt és érleli a bort), mivel a Bikavért (vagy Bakavért?) csak egy éves fahordós érlelés után lehet a borvidéken kívül palackozni és Egerben – egyelőre (vargabor.hu/web/hir.php?id=39) – nincs pincészetünk.

A Csabagyöngye a végét járja, egyelőre ennyit, állok rendelkezésetekre a továbbiakban is.

csite 2006.10.07. 21:30:09

Varga Bálint: Ha már így lehet kérdezni ... Meg tudnád mondani milyen szüreti cukorfokból álnak elő ezek az édes, félédes borok? Azt látom, hogy az alkohol nem túl magas, de a cukorérzet néha irreálisan magasnak tűnik, főleg annak függvényében, hogy valószínű szó sincs túlérett, hozamkorlátozott gyümölcsről.

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.07. 21:33:40

Hű, lehet, hogy lassan kellene nyitni egy vargás topikot.

A félédes és édes borokat legnagyobb részt mustsűrítménnyel édesítjük. Ez alól kivétel például a késői szüretelésű Badacsonyi Olaszrizlingünk.

csite 2006.10.07. 22:09:10

A sűrítményt magatok állítjátok elő, avagy vásároljátok? Ha állítotok elő, értékesítetek is ilyet?

Oldalatokon sokmindenről van szó csak a kiindulási alapról nem, azaz mi történik a szőlőben. Milyen a fajtaarány, a művelési mód, milyen eszközökkel dolgoztok a szőlőben?

Mi az a bor a palettátokon, amit a mindennapokban magad is rendszeresen fogyasztasz?

sebi 2006.10.07. 22:22:43

Én magam is a nem-profi kategóriába tartozom.

És egyet kell értenem Varga úrral a félédes borokkal kapcsolatos kommentjével kapcsolatban. Javaslom mindenkinek az Intersparok 4-6 EUR-os olasz bor választékát, vagy egy ausztrál chardonnay-t kipróbálásra.

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.07. 22:39:19

Válaszok csitének:
A sűrítmény legnagyobb részét mi állítjuk elő, értékesítjük is, ha elfogy vásárlunk.

A szőlőről egy könyvet lehetne írni, van közel 200 ha saját szőlőnk és ezen kívül több mint 600 gazdától vásárlunk. Szóval vegyes...

Általában a következőket szoktam fogyasztani: Balatonboglári Merlot (2002), Balatoni Óvörös (2004), Badacsonyi Kéknyelű (2004, 2005), Badacsonyi Szürkebarát (2005), Badacsonyi Cabernet Sauvignon (2003), Csabagyöngye, Késői Szüretelésű Badacsonyi Olaszrizling (2005), Balatoni Juhfark (2005).

pasa 2006.10.08. 10:38:32

Lehet zengzeteket írni a bikavérről: A tegnapi szalajka és szépasszonyvölgyi kiránduláson csak mintha csak keresztelt bikavért kóstoltam volna. Külön gratulálok Szalajkavölgynek, hogy a bikavért több helyen is jegelve kínálták.

lackó 2006.10.08. 12:33:29

Varga Bálintnak: azért kíváncsi lennék az emailben adott válaszodra is, vártam, vártam, de nem jött...mellesleg, az a válasz, hogy más is ezt csinálja...nekem nem tetszik. Egyébként kóstoltam a 2004-es balatoni óvöröst, tegnap vettem észre egy boltban. Eltekintve a számomra izléstelen cimkétől, a bor alapvetően meggyes, azonban annyira érezni már illatában aa csípős alkoholt és éretlen alapanyagot, hogy ritkaság. Nem értem, hogy miért egy gyenge évjáratot kezdtek el barrique hordóba tenni, ráadásul 600 Ft körüli áron adni, ami már önmagában is képtelenség számomra, tudva egy újhrdó árát...ízében pedig némi meggy, kevés pörköltes íz, savanyú, savas és kesernyés...de talán itt ennyit, emailben szívesebben tárgyalnék ezekről a dolgokról.

shiraz 2006.10.08. 13:43:37

Bálint,
szép hosszú válaszodat elolvasva már kb. mindenki látja hitvallásotok. szvsz nincs szükség mások negatív véleményére, hsz-edben minden benne van.

kifli 2006.10.08. 16:43:28

Bálintnak azt kivánom, hogy egész életében csak félédes / édes vörös Vargabort kelljen innia!

Botritis 2006.10.08. 19:41:13

A minőség bizonyítékául álljon itt egy hónappal korábbi hír.A Varga Pincészet ügyvezetője nyílt levélben fogalmazta meg aggodalmát amiatt,hogy az Európai Unió most készülő borreformjavaslata Magyarországon is megtiltaná a mustsürítmény és a répacukor(!) használatát a "borelőállításban".

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.08. 20:12:27

Ajaj, szerintem ne személyeskedjünk és kívángassunk egymásnak dolgokat. Van, aki az édes vöröset szereti és van, aki nem. Van, aki a barikot kedveli (én annyira nem rajongok érte) és van, aki nem.

Az inkriminált állásfoglalás: vargabor.hu/UserFiles/Image/blog-nagykepek/20060905_csabagyongye/csgy_level_mell_unios_borref_060906.pdf , sajtóközlemény vargabor.hu/UserFiles/Image/blog-nagykepek/20060905_csabagyongye/csgy_sajtokozl_060906.pdf és levél vargabor.hu/UserFiles/Image/blog-nagykepek/20060905_csabagyongye/csabagyongye_levelek.zip melyet dr. Kállay Miklós a Corvinus Egyetemről, dr. Májer János a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettől és Tavaszi József szőlőtermelő is aláírt.

A must répacukorral, mustsűrítménnyel történő javítása Magyarországon és a hozzánk hasonló éghajlaton elhelyezkedő országokban főleg alacsony mustfokú évjáratok esetén elengedhetlen és bevett szokás (nem csak nagy pincészeteknél). Illatos szőlőfajták esetén a szüret gyakran alacsony mustfok szinten kezdik meg, mivel ha tovább várnának csökkenne a savszint és elvesznének a szőlőillatok. Ilyenkor a mustot javítani szokták sűrítménnyel vagy cukorral.

Bővebben: www.winedefinitions.com/learningcenter/articles/chaptalization.htm

en.wikipedia.org/wiki/Chaptalization

kifli 2006.10.08. 21:26:43

Nehogymár megsértődj a saját borodra:)

derelyegrádi szellem 2006.10.09. 10:16:51

Végigolvasva a hétvége termését, a Vargabor kérdéskörét talán Shiraz foglalta össze legjobban (gratula!).

Vargy Bálint írásában benne van minden ok amiért hosszú évek óta nem veszek Vargáéktól SEMMIT.

Mindezek ellenére sok - üzleti - sikert, és miden jót kívánok nekik!

Bacchus 2006.10.09. 12:02:41

Bár nem tartom túl jónak a Varga Picészet borait, rendszeresen adok nekik egy ’esélyt’ és megkóstolom az új tételeket. Úgy gondolom, hogy ezek a válaszok amik itt elhangzottak a pincészet részéről korrektek és előre mutatnak.
Kívánom, hogy sikerüljön egy jó minőségű borcsaláddal meglepni a fogyasztókat!

tf1 2006.10.09. 15:10:11

Áruljátok már el, hogy miért baj az, ha valaki kielégíti a fogyasztói igény/telenség/eket és még ettől jól is megy neki?

derelyegrádi szellem 2006.10.09. 16:30:12

Shiraz. Szívesen:)

tf1. Nem baj, csak nekem ez nem kell, tehát nem veszek. Hogy másnak kell, és veszi issza, az az ő dolga. Ennek ténye sem pro sem kontra a véleményemet nem változtatja meg.

Sárfehér 2006.10.09. 17:12:32

Kedves borisszák, én a magam részéröl tisztelem Varga Bálintot, hogy ebben kétségkívül ellenséges közegben hozzászólt, és elmondta a véleményét. A félédes borokkal kapcsolatban pedig meg kell értenünk, hogy az átlag magyar fogyasztó éppolyan elöítéletekkel rendelkezik a száraz borokkal szemben, mint mi a (fél)édesekkel szemben. Ést azt is el kell ismernünk, hogy nem alaptalanul (mint ahogy a mi elöítéletünk is vastagon megalalpozott), mert rettentö sok a száraz bornak nevezett savanyú löre. Igazi sikernek érzem, amikor néha közelharc árán, de sikerül megkostoltatnom egy-egy vendégemmel egy komoly száraz bort, ami után megleppetten konstatálja, hogy a száraz bor is lehet jó...
Bikavérre visszatérve: úgy tudom, hogy a feketecimkés szocalista bikavér sav. blanc-ból (!!!) készült, bolgár vagy spanyol festöborral megszinezve. Akkoriban én azt gondoltam, hogy nem szeretem a vörösbort. Most már tudom, hogy azért nem ízlett (még kólával sem), mert szeretem a vörösbort... Mégis megittam a feketecimkést, és nem mertem bevallani, hogy nem ízlik.
Azt hiszem, az átlag magyar félédesbor fogyasztó is így van vele. Nem ízlik neki sem a tömegbor, de nem meri bevallani. A félédes vagy édes lörét mégis legalább meg tudja inni.
Cukrozás: nagyon félek töle, hogy sok, általam kedvelt és tényleg jó bort készítö pince is kénytelen bizonyos években cukrozni. De ök legalább szégyellik.

shiraz 2006.10.09. 17:25:39

tf1, ki írta azt, hogy baj? a gond azzal van, ha vki gyengét csinál és büszkén sorolja eredményeit. hozzá kell szokni, ha vki leírja hogy szar. (monnyuk e blognak se kellene a szarral foglalkozni) nem kell védekezni. a biznisszel semmi baj, mindenki olyan profitábilis tevékenységet végez amit akar (amig nem ütközik törvényekbe).
PS nem feltétlenül kell 300-600 között gyengét kihozni, lehet 500-ért is jót csinálni pl Incognito etyeki SB.

Sárfehér 2006.10.09. 17:34:00

Egyetértek, van ötszázért jó bor, pl. Frittman. De éppen az a bibi, hogy amíg a balatoni a lörét is eltudja adni jó áron, addig az alföldinek meg kell feszülnie ugyanazért a pénzért. Ez van.

tf1 2006.10.09. 17:37:23

Aha. Szóval nem baj ha szar, ha csöndben marad :)) Azt viszont nem értem, hogy akkor mire ez a vargabor ellenes hangulat? Ha valakinek nem tetszik, hát ne vegye. De sok embernek meg tetszik

tf1 2006.10.09. 17:41:34

:)) Pont tegnap voltunk Frittmannéknál, csodaszép borokat kóstoltunk, olyanokat amik más borvidéken is ritkák. Igaz, az árak is kúsznak felfelé rendesen...

kifli 2006.10.09. 17:43:57

Tf1, te miért nem vagy csöndben? :)

tf1 2006.10.09. 17:48:06

Miért kéne csöndben lennem?

Spicc 2006.10.09. 18:35:19

Tisztelet Varga Bálintnak, hogy így állta az ütéseket. Én is abba a táborba tartozom aki soha nem iszik már Varga bort a kóstolási tapasztalatok miatt. Én sem értek rohadtul egyet a Varga pincészet koncepciójával,de az hogy kimondta, hogy kerekítenek,másszóval megengedett segédanyagokkal hogy próbálnak mindig egy általuk belőtt szintet tartani az igen tisztességes volt. Mármint az hogy itt megtette. Itt inkább azt kérdezném, hogy hogyan lehet borokat 10 000 Ft fölött értékesíteni, ha a cimkén kb annyi információ szerepel hogy illik a marhahúshoz. Inkább azokat az urakat kéne kérdezgetni ahol ez tényleg számít.
Nem hiszem, hogy bárki olyan naív volt, hogy nem tudta a Vargáéknál a pince kémiában dől el a dolgok nagy része.

Sárfehér 2006.10.09. 18:42:56

Kicsit mellék (off): a mustsürítéssel kapcsolatban azt nem értem, hogy nem csak a cukor, hanem a savak is sürüsödnek az RO membránnal: ha az amúgy is éretlen mustot sürítem, az nagyon savnyává válhat, és akkor vegyészkedni kell. Vagy a sürítmény nem bornak való, gyér savú, de rossz évben is nagy cukortartalmú szölöböl készül?
Nem gondolom, hogy minden cukrozott bor szar. Egyébként is nem ugyanaz, ha mindenképpen cukrozok, vagy akkor cukrozok, ha a legnagyobb eröfeszítések mellett sem elég a must cukorfoka. Persze az igazi hozzáállás az, ha nem jó a szölö, akkor nincs bor.

py 2006.10.09. 19:40:39

Szerintem annyit feltétlenül érdemes mindehhez hozzátenni (kapcsolódva az eredeti topichoz), hogy nem is feltétlenül az a baj, hogy valaki kiszolgál bizonyos meglévő fogyasztói igényeket (bár ez is ingoványos terület, ld. pl. a kereskedelmi tévék esetét, hogy kiszolgálják vagy kialakítják az igényt az orbitális baromságok iránt), hanem az, hogy ezt bizonyos "márkák" révén teszi, és főleg, hogy teheti. Értsd: OK, hogy van félédes szürkebarát, ne adj' Isten édes merlot, de a bikavér kategória értelmetlen, ha egy BV is szolgálhat az ún. fogyasztói igények (jelen esetben a vékony pénztárcájú fogyasztók igényeinek) kiszolgálására. Ami nem(csak) a pincészetet minősíti, hanem sokkal inkább az érvényes szabályozást. Ahogy fentebb is írtam: pármai sonkát sem lehet pulykacombból préselni, csak mert lenne rá igény... Amúgy pedig mire lenne igény? Olcsó veresre? Legyen, csak más néven! Mindez persze nemcsak a BV-re vonatkozik, hanem a hazai borászat egyéb potenciális(???) kitörési pontjaira is.

Balatoni 2006.10.10. 07:55:56

A Varga pince nem a sznob borbuziknak készíti a bort , hanem az átlagembereknek.....
Az embereknek ízlenek , ezt mutatja az évi 8millió palack eladott bor....akkor mi itt a gond ?
Bálint ne foglalkozz a sok irigy emberkével , csináljátok tovább !!!!
Sok sikert !!!!

lacibor 2006.10.10. 11:28:04

-Mintha parányi elfogultságot vélnék felfedezni. A nyolc millió palackkal viszont nem lehet vitatkozni, hiszen önmagáért beszél.

Sárfehér 2006.10.10. 12:02:57

A nyolcmillió palackhoz meg kell jegyezni, hogy a Vargabor az egyetlen, amelyik komolyan költ reklámra. Óriásplakátok, tv, stb. Persze, elfogult vagyok. Én pl. nem tudom elfelejteni a középiskolás szüreteken tapasztaltakat. Ugyancsak nam tudom elfelejteni a hatalmas beton erjesztötartályok látványát. Meg azt, hogy mennyi savanyú, kénes lörét kellett meginnom, igaz, régebben, Badacsonyörsön. Kináltak, én meg nem mertem azt mondani, hogy ez szar. Azt hittem, bennem van a hiba. Pedig kiválóak az adottságok, és gyönyörü a táj.
Talán meg kéne kóstolnom néhány mostani borukat, hogy tényleg véleményt tudjak mondani.

wooden 2006.10.10. 14:23:13

Cukrozáshoz: 2004-2005-ben nem sok bort láttunk volna, ha nem lehetett volna javítani a cukorfokot. Amit mellesleg a Bortörvény is megenged, persze korlátok között. (Ettől még ez a két év olyan, amilyen...Bírom is a marketingdumát:"üde savak", "friss savak"...közben némelyik megmarja a poharat...:-))
Mi szőlőcukrot használunk a kis házi pincénkben, ha nagyon muszáj.
2006-ban nem sok mindenhez kell majd adni, hála az égnek. Legfeljebb a kávéhoz.:-)

irjmost 2006.10.10. 14:57:57

Na ez érdekes topik. Gazda Alberten kívül van még egy ember, aki nem a nickje mögé bújva mondja el a véleményét. Én örülök, hogy Varga Bálint is véleményt formál itt közöttünk.

Egyébként meg fikázni könnyű, alkotni nehéz-hogy egy "klasszikust" idézzek.... Persze, ha rossz a bor, akkor fikázni könnyű...Bár a bor- fikázás az nagyon szubjektív dolog...éppen ezért a fikázással is csínján kellene bánnunk, azt hiszem...
Persze a Varga-borok némelyike tényleg hagy maga után kívánni valót, de csak azárt, mert egy bor nem 3000 forintba kerül, azért még nem biztos, hogy ihatatlan. Persze, ha valaki elég sznob vagy elég gazdag, akkor csak ilyet iszik... de az biztos, hogy nem ért a borokhoz...



derelyegrádi szellem 2006.10.10. 16:44:57

"Legfeljebb a kávéhoz.:-)"

Kávéhoz nagyon szar a szőlőcukor!

shiraz 2006.10.10. 17:24:13

irjmost, attól függ mit nevezel te bornak. De mint feljebb már leírtam lehet 500 ft-ért tisztességes borszerű italt gyértani, ez vargáéknak kevésszer sikerül. Bálintnak respect, hogy vállalja véleményét, de ettől még nem lesznek jobbak boraik.

tf1 2006.10.10. 17:58:12

"tisztességes borszerű ital"
ez jó :DD

Azt azért elmesélhetnéd, hogy hogyan lesz a 70 ft-os szőlőből 500 ft-os bor.
Ismered a költségeket, 200-ból simán ki lehet hozni.

shiraz 2006.10.10. 18:58:45

ezt neked nem kéne magyaráznom :))
ugye 200 huf az lehet nettó önktsg-i ár a borászatban (de eléggé kevés hasznot tartalmaz ha pl beruh. megtér. és/vagy hitelkamat stb is van), nagyker árrés, kisker (vagy hipermarkec) árrés. ha mindkettőt csak 30% marginnal számolom (felülről) plusz áfa és lőn 489 Ft a boltban.

elzee 2006.10.10. 19:38:24

Vargáék mellett: mostanában többször kóstoltam fehérboraikat különböző vakteszteken, és el kell mondanom, hogy javarészt a középmezőnyben végeztek, jónéhány jobb nevű termelőt is megelőzve...

py 2006.10.10. 19:46:06

Még egy hozzászólás a borsznobizmushoz, és hogy ki mennyire "gazdag". Én speciel nemigen tudok megengedni magamnak egy 5-6 puttonyos jobb tokaji aszút 7-10 000 Ft-ért. Mégsem érzem úgy, hogy szörnyen igazságtalan a világ (no jó, kicsit), és ezt csak az orvosolhatná, ha valaki előállna egy 999 Ft-os hatputtonyossal. Nem amellett érveltem fentebb, hogy a BV (főleg nem általában a bor) legyen drága, hanem hogy bizonyos presztízskategóriák készüljenek olyan elvárások mellett, mint a jelentős terméskorlátozás, stb. Ha pedig ez a piacra került "presztízsbor" (ami a BV kellene hogy legyen) árának növekedésével jár, akkor érdemes (1) más, olcsóbb bort választani a mindennapokra; (2) a szabályozó oldaláról pedig keményen betartatni a szabályokat, hogy ilyen név alatt ne forgalmazhasson a termelő a presztízst alaposan megtépázó nedűt, és a magasabb összeget kiadni hajlandó (jobb esetben nem(csak) hazánkbeli) fogyasztó nem csalódjon (hatalmasat).

lacibor 2006.10.10. 20:46:37

"Kávéhoz nagyon szar a szőlőcukor! "
Hogy drága az biztos.

Botritis 2006.10.10. 21:09:02

Egy átlagos borivóként is csak a régi Borkombinátos idők borkészítési módszerét látom továbbélni a cukrozás szépítgető-eltüntető alkalmazásában. Fürtöktől roskadozó tőkék,emiatt elhúzódó érés, nagyobb rothadásveszély ,korai szüret 16-17 fokos musttal,durvább savak, majd "javító beavatkozások" az elfogadható (eladható) borminőség érdekében.Ezzel szemben a hozamkorlátozás, a későbbi szüret magasabb érettségi fokkal és a termőhely korlátainak messzemenő figyelembe vétele- néhány kiragadott eszköz - a magasabb minőségű bor megteremtésének lehetőségéhez.

lacibor 2006.10.11. 00:29:00

-Mondasz ám vicceseket is.

anser 2006.10.11. 11:01:26

mivel ez a legmagasabban lévő jelenlegi Varga vonzatú cikk, ide írok
sok régebbi kommentben olvasom a Varga fikázást, ezért lenne pár kérdésem
(elöljáróban annyi, hogy következetes magyar bor fogyasztó vagyok szűkös pénztárcával...miért van az, hogy nekem ebben az alacsony árkategóriában 300-700 HUF sokszor a Varga borok ízlenek mégis? (Balaton - Badacsonyi Olaszrizling, Királyleányka, Szürkebarát, Zweigelt) -- nem a hülye proli vagyok azé' típusú válaszokat várom)
Az amúgy még nekem is feltűnt, hogy a balatoni borok jobbak náluk mint az új? területről jöttek -- a bikavér tényleg trotty.
Mások utaltak a pálinka - szeszesital, bor - Varga egyenes összefüggésre, most akkor nála van valami turpisság a technológiában én meg itt töltöm magamba a szart?
Kösz és főleg hozzáért (borászok) véleményét várnám

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.11. 12:10:52

Kedves anser, remélem - bár kicsit elfogult vagyok - elfogadod az én hozzászólásomat is.

Jól látod, balatoni boraink valóban jobbak, mint a más borvidékről származók. Ennek az az oka, hogy a balatoni boroknál a szőlők a saját ültetvényeinkről vagy általunk integrált területekről származnak és a feldolgozást, érlelést mi végezzük. A Varga Pincészet jelenleg az egyik legkorszerűbb pincészet Magyarországon, ez nem azt jelenti, hogy kemikáliákkal pakoljuk tele a bort (ezt a jelenlegi EU-s és hazai szabályozás nem is engedélyezi, szemben mondjuk az USA-val, ahol 35% vizet lehet a mustba vagy a borba "házasítani"). A technológia az európai borászatban elsősorban a higéniára, a rozsdamentes eszközökre, a kíméletes préselésre, irányított hőfokon történő erjesztésre, számítógépes vezérlésre, kíméletes szűrésre stb. utal.

A magyar borászat elég erősen szabályozott és ellenőrzött (pl.: az OBI január 1. óta a kereskedelemből is vesz mintákat), ha bármelyik termelőtől palackos bort veszel nagyon kicsi az esélye, hogy hamisított bort kapj.

derelyegrádi szellem 2006.10.11. 12:58:57

"A magyar borászat elég erősen szabályozott és ellenőrzött (pl.: az OBI január 1. óta a kereskedelemből is vesz mintákat),

A szabályok akkor érnek valamit, ha azt be is tartják, illetve be is tartatják mindenkivel. Ezzel kapcsolatban nekem kisebb-nagyobb kétségeim vannak. (Pl. MO-n tilos 18 ével alulinak szeszesitalt felszolgálni, ez is szabály, tud valaki olyanról hogy ezt bárki megkísérelte volna betartatni?)

ha bármelyik termelőtől palackos bort veszel nagyon kicsi az esélye, hogy hamisított bort kapj."

Hát én magam ebben is szkeptikus vagyok. Egyik hiperben láttam üveges (0.75) vörösbort (nevezzük egyelőre így), parafadugóval, cimkével, mindennel felszerelve 169,-Ft.-os fogyasztói áron. Számoljunk. 1 kg. valamire való borszőlő 80,-Ft.-nál kezdődik (amennyire én tudom). 1 üvegpalack 30-40,-Ft, cimke előre hátra legyen 20,-Ft, dugó 30,-Ft. "sisak" ugyanennyi. Az üveg üveg volt, a dugó dugó, a cimke cimke stb. Csak a "borszerű italnál" (nekem is tetszik, copyright by Shiraz) ereszthet a rendszer.

b 2006.10.11. 13:22:02

Több dolog...
sorjában:-)
Ez a cikk valahol a Bikavér vonalon indult el....:-)
Érdemben py szólt hozzá utoljára...
Azért a bikavért nem kell félteni, és az emberek is tisztában vannak szerintem az árak minőségi vonzatával...általában. Szerintem a bikavér nem járatódik le....ha borértő...vagy a borra áldozni hajlandó ember keresi, kóstolja....a spanyoloknak van a crianza-reserva-gran reserva rendszere...amelyet átvett az újvilág egy része is...a reserva egy komolyabb, érleltebb kategóriát jelöl...és mégis a Lidl-ben lehet kapni 500 Ft alatt...jó kis Chileit (momentán épp ezen a fórumon ajánlotta valaki ezt a Terra Alta reservát...nem is rossz...kissé vékony...de ennyiért mondjuk itthon is találok folyóborban is:-)
Szóval a márkák, minőségjelzők lejáratása máshol is jellemző...mégse dől össze a világ...max kissé átláthatatlanabbá válik:-)
Egyébként....999ért..ha nem is 6 puttonyos de 5p már kapható....igyuk egészséggel?! :-)
Ebben az árkategóriában....amiről most a vita folyik.....én ha tehetem termelői bort veszek.....kannásat, na!
Arra nem kerül rá a palackozás..és az egyéb felsorolt költségek......van amikor ennek van itt az ideje...mondjuk egy jó kis szalonnasütésnél...korrekt iható bort akarok...vizespohárból....füsttel beborítva.....szalonnazsíros pofával:-)
Ha palackos...akkor inkább válogatok:-)
Anno életreszóló élményeket szerezetm...több kocsmában is (gondolom közülünk nem kevesen:-))...milyen is az a bizonyos olcsó kannás bor....
Hogy is fogalmazzak...enyhén szólva rossz néven vettem volna, hogyha valaki még abajgat is fiatal diákként, hogy ne igyak meg 1-2 házmestert a régi kedvenc törzskocsmámban a Pista Néniben:-)
Szerintem.....azt a törvényt ami nem feltétlenül jó...jobb nem betartatni....(de ezt már csak nagyon halkan jegyzem meg....mielőtt valaki törvényszegésre való felbújtással vádolna:-))

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.11. 13:47:44

Pista Néniben összefuthattunk, ha Neked is a 90es évek második felében volt a törzshelyed. Azért akkoriban a bor ott bűntettett.

tf1 2006.10.11. 14:19:11

Derelyegrádi szellem: Kissé már unom, hogy mindenki összevissza magyarázza az árakat, de a te kedvedért és a "gyengébbek" kedvéért újraszámolom


A szőlő 70, -a kompenzáció (7,5) az 62,5 ebből ha 6 deci bor lesz a seprőt levonva, akkor 104 literje, 7,5 deci 78, a dugó 5,6 a címke 3, a kapszula 3,3, az összesen 89,9 nettó a bor önköltségi ára. Na most ha a borászat(tételezzük fel)30%-os árréssel dolgozik (azért 8 millióval beszorozva nem is rossz), akkor az 116,8 nettó+áfa=140 ft bruttó kerekítve
A multi árrést nem tudom, az üveg pedig nincs benne az árban, ráadásul tudni kell hogy a multi soha nem akciózik, mindig a beszállítóit kényszeríti erre

derelyegrádi szellem 2006.10.11. 15:05:47

Kérdezhetek?

Minden szőlő 70?
Minden dugó 5.6
Minden cimke 3.
Minden kapszula 3.3
Az üveg miért nincs benne? (az üvegek többsége nem visszaváltható - külföldi gyártmány - tehát az árban benne kell legyen)

Akcióról szó sem volt, ennyibe került a cucc simán.

Önköltségi ár, ami számításaid szerint 89.9. Még akkor sem, ha odamész és a tenyeredből iszod meg az egészet. Bele kellene számolni a dolgozók munkbérét, a munkbér utáni járulékokat.

Ha nem a fentebb jelölt verzió szerint fogy el a nedű, akkor + még szállítási kölség + sok muntinál polcpénz stb. Szigorúan csak a TE kedvedért.

A te áraid milyen forrásból számaznak, az enyémek picészetektől, de az is igaz megtévesztehettek (adóellenőrnek néztek nyilván)és a cimke nem kerül 20,-Ft-ba csak egy bélásba. Soha nem lehet tudni.

tf1 2006.10.11. 15:15:31

1. A forrás: saját, szőlőtermeléssl, palackozással foglalkozom

2. dugó, címke, kapszula: ezek a legolcsóbbak, egy 169 ft-os borhoz ezeket használják, nem egy 30 ft-os dugót pl.

3. az üveg NINCS benne az árban. Betétes.

4. "dolgozók munkbérét, a munkbér utáni járulékokat. + még szállítási kölség + sok muntinál polcpénz stb."=30%


még valami? nyugodtan.

shiraz 2006.10.11. 16:20:24

tf1, nézd meg az én számolásomat és tudni fogod az árréseket. te folyamatosan pincei árról beszélsz, de engem a fogyárak érdekelnek a boltban. a 4-500 ftos kategóriában benne van már általában az üveg ára. az incognitoban natúr dugó vanaz nem 5-6 ft.

shiraz 2006.10.11. 16:21:47

Bálint, a víz kemikália? :)))
Az Újvilág országaiban nem az a baj a bortörvényekkel, hogy vizet lehet hozzáadni, az a legkevesebb.

tf1 2006.10.11. 16:34:22

Shiraz, persze a 140 ft pinceár, a multi ennyiért ELVÁRJA hogy házhozszállítsák neki az árut és mivel a legtöbb multi kisker, az általad említett 30%-os árréssel számolva a fogyár 182+üveg

De nem tudom se a borászat, se a multi árrését, a 30%-ra csak tippeltem.

shiraz 2006.10.11. 18:38:08

hogy jön ide a szállítás???
még egyszer én 4-500 ft-os borokról beszélek. olvasd el feljebb amit írtam.

py 2006.10.11. 19:48:48

b-nek, ha már csak mi tartjuk a bikavér-frontot: azt írod, hogy a bikavér nem járatódik le. Szomorúan kell egyetértsek ebben, mert szerintem itt a múlt idő indokolt: már lejáratódott... Ezt saját tapasztalatból is mondom, egyrészt az ismerősökre, másrészt viszont magamra is alapozva. Mert nekem is időbe telt, hogy a régi (nem túl kellemes) emlékek után újra próbálkozzam a bikavérrel, és az is, hogy megszokjam, hogy a jobban sikerült komopzícióktól ne hatalmas testet/marcona tannint várjak, hanem könnyedebb, mondhatni játékosabb megközelítést. Nekem speciel a Tóth István-féle bikák és 2003-as, de még inkább a 2004-es St. Andrea Áldás(ok) segítettek az előítéletek leküzdésében.

kifli 2006.10.11. 20:25:31

krumpliból még olcsóbban is ki lehet hozni a "bort"

lacibor 2006.10.11. 22:27:50

-Szóval aki egy 182Ft-os palackos borhoz 30Ft-os dugót használ az nem is hülye, hanem öngyilkos.

Varga Bálint · http://www.vargabor.hu 2006.10.11. 22:35:32

tf1 árai nagyjából jók, de sajnos egy borászat árrése jóval kevesebb mint 30% (az 1.000 forint alatti kategóriában mindenképp). Dugó kevesebb, címke (minőségtől függően) lehet, hogy több. A közvetlen önköltség egy olcsó bor esetén ennyi.

Az érdekes az, hogy egy drágább esetén se sokkal több.

nazim 2006.10.11. 22:38:49

Rossz szájíz (premisszáim a múltból erednek, a konklúzióm folymatos érvényű) ...kezdő borfogyasztóként ('90-es évek közepe) próbálkoztam hosszú időn keresztül - újabb és újabb esélyt adva a Varga-féle boroknak - azok megszeretésével. Reménytelen próbálkozás volt. Fogalmam sincs - miután mára már évtizedes borfogyasztói tapasztalattal, saját szőlővel és ebből kifolyó(lag:) borral is "büszkélkedhetek" - hogyan lehet(ett?) előállítani ebből a nagyszerű gyümölcsből azokat a borzalmas "italokat"?! El nem tudom képzelni, hogy bármilyen díj, reklám vagy szlogen még egyszer kedvet teremtsen újabb palack Varga-féle bor megvételéhez, netovább: elfogyasztásához. Mert bár lehet, hogy minden kezdet nehéz, de azért, kérem szépen... :)

kifli 2006.10.11. 22:56:22

"Nem szeretek a Varga Pincészettel foglalkozó fórumokba/kommentekbe írogatni"

Ahhoz képest...

shiraz 2006.10.12. 07:34:44

"Az érdekes az, hogy egy drágább esetén se sokkal több."
újabb árulkodó mondat. nem kell utálni azt, aki jó bort tud termelni...
javaslom, beszélgess el olyanokkal, akik alacsony tőketerheléssel dolgoznak 3-5-10 hektáron, mennyibe kerül a szőlő megtermelése.

tf1 2006.10.12. 08:31:40

Minden borász tud magas minőségű bort termelni. Kérdés az hogy akar-e. Mert a szőlő termelési költsége ugrásszerűen növekszik. Sok borász ezt nem akarja/tudja felvállalni

kifli 2006.10.12. 08:33:59

Akor tudatosan termel szart?

lacibor 2006.10.12. 10:36:54

-Meg olyan is aki a ritka forint mellett a sűrű fillért is becsüli.

derelyegrádi szellem 2006.10.12. 10:51:25

tf 1 ha megengeded élnék a felkínált lehetőséggel.

Honnan tudod hogy az ominózus bor viszaváltható palackos volt? Én gyakran váltok vissza üveget, mert soha nem dobom a szemétbe és tapasztaim szerint 10 boros üvegből 8-9-et nem váltanak vissza, mert nem betétdíjas. Igaz én sem tudok egyértelműen nyilatkozni, hogy az volt-e vagy sem mert, nem vettem belőle, így nem derült ki, hogy a 169-re rászámolnak-e betétdíjat.

"1. A forrás: saját, szőlőtermeléssl, palackozással foglalkozom"

Meg lehet valahol kóstolni a termékedet? Őszintén érdekelne.


tf1 2006.10.12. 17:09:20

Én sem tudom, de az olcsó borok üvegei általában betétdíjasak (az árából kiindulva erre következtetek)


Csak nálam, de most egy kicsit várni kell mert az újbor épphogy kiforrt, a tavalyit pedig már eladtam. Karácsony magasságában térjünk vissza rá.

Csülök 2006.10.12. 20:03:04

Az előre palackozott boros kolát is forgalomba hozzátok? Ez is emelné az éves palackszámot!
El kellene dönteni az embereknek (30 felett), hogy a bort, vagy a szörpöt szeretik. Ennyi.
Aki a szörp mellett ven, annak hiába magyarázunk a száraz borok ízgazdagsáságáról. Mustot bele, ozt megvan a kívánt (íz)hatás. Ez izlés kérdése. Bonyolultabb dolgokat nehezebb megérteni, de sokkal magasabb élvezeti értékkel bírnak.
Az igaz, hogy senki nem a száraz vörös borok fogyasztásával kezdte a borfogyasztást, de tapasztalatom szerint az igazi borkedvelők innen határozott irányba "fejlődnek".
süti beállítások módosítása