Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az olaszok a Tocait siratják

Mazsola és űrbor

2006.10.17. 17:43 - alföldi merlot

Elárverezték a primőrök primőrjét: két üres palackot a Chateau Picard 2267-es évjáratából. A világ egyik legdrágább bordóijának titka: szőlészeti katasztrófa vagy szándékos manipuláció? Megrázó fotóriport a Ch Pavie idei terméséről. Végül a nemzetközi sajtó a Tocai Friulano hattyúdalán búsong, mi meg röhögünk a markunkba.

Ch Pavie, avagy borfakasztás mazsolából

A Chateau Pavie volt az a birtok, amelynek 2003-as évjárata kirobbantotta a kritikusok transzatlanti borvitáját. Robert Parker hedonikusnak nevezte, potenciálisan 100 pontosnak ítélte, míg Jancis Robinson szerint kész röhej volt. A személyeskedésbe csúszó polémia remek lehetõséget adott az újvilági stílus bordeaux-i térnyerése miatt aggódóknak, hogy beszóljanak Parkernek és Michel Rolland-nak, illetve Parker és szárnysegédei számára, hogy beolvassanak a maradi, elfogult és korrupt brit borsajtónak.

A minap egy bordóbuzi úr, bizonyos James Dove megvilágító erejű fényképeket tett közzé a Ch Pavie szõlõinek állapotáról 2006 szeptemberében. A gondolatébresztő fotók hatását fokozza, hogy a szomszédos birtokon, néhány méterrel arrébb Dove gyönyörű, egészséges szőlőt talált, és ezekről is készített néhány képet.

Persze ha már ott volt, meg is kóstolta őket, és a Pavie-féle cabernet franc- ill. merlot-fürtök mintegy felét kitevő szikkadt szemeket rohadt gyümölcsre emlékeztető ízűnek találta, amelyekből minden sav hiányzik. Hirtelen leesik a tantusz (a cikk szerzőjének és a hozzászólóknak), hogy hogy' kerül a mazsola a Pavie-borok kóstjegyébe. Dove ítéletek helyett inkább kételyeket fogalmaz meg, de a fő kérdés felér egy vádponttal: vajon az ilyen szőlőből készült ital még bordóinak nevezhető-e, vagy ez már egy külön műfaj (lásd amarone, TBA)? A Robinson-féle fórumon (fizetős tartalom, sajna) egy Joel Butler nevezetű, Amerikában székelő Master of Wine nem habozik Rolland hátába vágni a tomahawkot, és a Pavie alkoholértékeinek csodálatos süllyedését (16,5-ről 14-re) övező rejtélyt a fordított ozmózis megfordításával magyarázza. Amúgy a hozzászólók nagyjából egyetértenek abban, hogy a fotókon dokumentált szőlészeti katasztrófát vagy szánt szándékkal idézik elő (aztán a pincében huncutkodnak), vagy a napfényhiánytól félve egyszerűen túlexponálták a fürtöket.

Az olaszok a Tocait siratják

A brit Decanter tuti tippel szolgál a gyűjtőknek: csapjanak le az utolsó Tocai-évjáratra. 2007-től ugyanis a Tocai Friulanót egyszerűen Friulanónak fogják hívni. Felőlünk nézve ez történelmi igazságtétel és öröm, de az olasz termelők állítólag maguk alatt vannak (és mintha mások sem látnák a döntés értelmét).

Mindenesetre az EU osztozik gyászukban, és a gazdák letargiáját enyhítendő 15 millió eurós bánatpénzt készül szétosztani. (Egyidejűleg a francia Tokay Pinot Gris és a Tokay d'Alsace elnevezés is a bortörténelem szemétdombjára került.) Persze lehet, hogy a gyűjtők jobban járnának, ha a Tocai Friulano név megszűnését néhány palack tokaji beszerzésével tennék emlékezetessé.

Huszonharmadik századi borok

A Star Trek memorabíliák árverésén kalapács alál került a 23. századi Chateau Picard két palackja (egészen pontosan a kitűnő 2267-es évjárat). Noha a palackok üresek (űrbor), egy lelkes Picard-rajongó 6600 dollárt adott értük. A palackok a 2002-es Star Trek: Nemesis filmben jutottak epizódszerephez. A forgatókönyv szerint Picard apja kiváló borász volt, és a halála után Jean-Luc testvére, Robert vitte tovább a borászatot.

Címkék: bordeaux chateau pavie michel rolland robert parker jancis robinson chateau picard tocai friulano

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6716164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mylab Box Reviews 2017.12.21. 00:28:41

gamot pampalaglag - The mad hatter incense

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2006.10.17. 22:16:42

Én nem látok senkit, aki röhögne a markába! Egyrészt ez politikailag nem korrekt - lásd még néger - másrészt nem egy umbulda, vagy trükk eredménye, hanem hosszú harc jogos eredménye.

Zetek 2006.10.18. 08:51:23

Nem ez volt eddig sem Tokaj igazi problémája. Bár azt jelzi már akkor is megérte lopni tőlünk. Hanem pl. az, hogy vasárnap az Oremus tolcsvai telephelyén egy hatalmas teherautó állt, hogy telepakolják szőlővel és azt kivigyék Ukrajnába. Érdekes lenne tudni, hogy mi lesz abból? Bár nem nehéz rájönni.

Kusuma 2006.10.18. 17:23:12

Kedves Zetek!

Honnan tudod, hogy Ukrajnába vitték? Követted a teherautót?

XXXL 2006.10.19. 09:36:47

Megrázó volt a Pavie fotókat látni. Elgondolkodtató, hogy a koncentráció, mint a borok értékelésének egyik, ha nem a legfontosabb kategóriája tényleg ennyire fontos-e. A hangsúlyt nem inkább a harmóniára, egyéniségre, terroir-ra kellene "visszahelyeznünk"?
Éljenek a "jó ivású" borok, azok termelői és fogyasztói!
süti beállítások módosítása