Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szeretne Ön Master of Wine lenni?

Rutinpálya borjediknek

2007.06.14. 12:27 - alföldi merlot

Jancis Robinson fizetős honlapján találtam ezt a gyöngyszemet, a híres-hírhedt Master of Wine idei vizsgafeladatait. JR hangsúlyozza, hogy bár a kérdések egyszerűnek tűnnek, a válaszoknak rendkívüli felkészültséget és elmélyültséget kell tükrözniük, ha a mászterjelölt nem akarja magát a bukott 95-96 százalékban találni. A több napon át tartó vizsgán az elméleti szakaszban lehet választani a megadott esszékérdések közül (arányait tekintve kettőből egyet), a gyakorlati részben viszont minden feladatot meg kell oldani. Az alábbiakban ötletszerű szemelvény olvasható a választható esszékérdésekből, valamint a kötelező kóstolási és értékelési feladatokból.

Elméleti kérdések

1. Szőlészként értékelje azokat a kulcstényezőket, amelyek a kiemelkedő minőségű bor készítésének előfeltételei!
2. Vizsgálja meg a talaj művelésének különböző módszereit, tekintettel a várható hozamra és minőségre!
3. Hogyan és miért metszik a szőlészek a szőlőt az év különböző szakaszaiban?
4. A malolaktikus átalakulást milyen tényezők befolyásolják, ezeket miként irányíthatja a borász a kívánt savszint elérése érdekében? 
5. Fejtse ki, milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a magas, illetve az alacsony kéndioxidszint alkalmazásának az erjesztés utáni szakaszban! Milyen alternatívási vannak a kéndioxid alkalmazásának?
6. A kereslet és a kínálat közötti egyenlőtlenségek szükségszerű velejárói-e a modern boriparnak?
7. Létezik-e luxusbor, és ha igen, mi a jövője?
8. Hogyan változtatta meg az internet a borkereskedelmet?
9. Mennyire fontos a származási hely gondolata egy bor marketingjében?
10. Önnek van egy kis borkereskedése: hogyan tudná a leghatékonyabban növekedési pályára állítani?
11. Milyen következményei lesznek Ön szerint az éghajlatváltozásnak a boriparra nézve?
12. A külföldi befektetőket a borászatokban áldásnak vagy átoknak látja?
13. Milyen típusú ajánlások válnak be a borértékesítésben? A válaszát a világ különböző tájairól vett példákkal támassza alá!

Gyakorlati feladatok

1. Az 1-4 borok ugyanabból az évjáratból származó burgundiai borok
a) Azonosítsa az évjáratot, majd kitérve az egyes borokra indokolja a választását! 
Ezután valamennyi bort
b) Azonosítsa eredete szerint, amilyen pontosan csak lehet!
c) Értékelje a bor minőségét! Kommentálja a borászati munkát!
2. Az 5. és a 6. bor blend. Különböző országból származnak. A bennük található egyik fajta közös.
Mindkét bor esetében
a) Azonosítsa a közös fajtát! Próbálja meg a többi összetevőt is megnevezni!
b) Azonosítsa a bort eredete szerint, amilyen pontosan csak lehet!
c) Értékelje a két bor minőségét és relatív érettségét!
d) Értékelje a két bor helyét a globális piacon!
A fenti két feladathoz tartozó vizsgaborok:
1. Bourgogne, Clos du Château, Château de Puligny Montrachet 2004 (12,3%) Burgundia, Franciaország
2. Pouilly Vinzelles, Soufrandière, Bret Bros 2004 (13,0%) Burgundia, Franciaország
3. Chablis 1er Cru, Mont de Milieu, Droin 2004 (13,0%) Burgundia, Franciaország
4. Meursault, Arnaud Ente 2004 (12,9%) Burgundia, Franciaország
5. Domaine de Chevalier, Grand Cru Classé 2003 (13,0%) Pessac-Léognan, Franciaország
6. Semillon-Chardonnay, Cawarra, Lindemans 2006 (12,5%) É-K Ausztrália, Ausztrália

Címkék: master of wine jancis robinson

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6198365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művelődő 2007.06.14. 15:12:27

Nem bírom ki,hogy megjegyezzem:kegyetlen ez a "borjedi" kifejezés!!!!Tényleg q-jó,pedig baromi nagy hülyeség,de nagyon tetszik!

Művelődő 2007.06.14. 15:13:59

azaz azt nem bírom ki,hogy meg ne jegyezzem-... értitek,na.(Még élünk tanuljuk magyar anyanyelvünket -csak ki milyen szinten,igaz :( )

Octopus 2007.06.14. 16:16:29

Ez a borazonositás keményen hangzik. Vajon csak 1-2 kitüntetett borvidéket kell ilyen szinten ismerni (bordó, burgundia) Az eredet azonositása mit jelent? Birtokot vagy körzetet vagy mit kell megnevezni? Az első kissé durva lenne... Ehhez vajon mennyit kóstolnak a jelöltek?

Kotyogó 2007.06.14. 19:49:34

Annyit kóstolnak, hogy 100 évig részegek maradnak. Én most fel is török ennek tiszteletére egy Figulát. Rozé és szerintem az az 1400 forint sok volt érte, de már kifizettem. Én balga,, inkább a spájzba kellett volna mennem nem az üzletbe, ott még akad a Feind rozéból, amit hétvégén vettem. 780-ért. Majd kiderül a vacsi mellett mit tud a Figula. Kékfrankosból készült... kacsa mellé elmegy.

Borboszi 2007.06.14. 20:48:31

... mérhetetlen elméleti tudás van egy MW fejében. Tavaly nyáron napokon keresztül faggattam erről Lynn Sherrif-et. Gyakorlatilag erre a szakmára felteszik az egész életüket. Az, hogy egy kicsit is nyugton legyenek egy földrajzi helyen, az majdhogynem elképzelhetetlen. Jönnek-mennek a világban, tanulnak, kóstolnak, tanácsot adnak, publikálnak. Csak, amíg tanul és felkészül a világ (nem csak bordó, vagy burgundia) összes borvidékéből, sajátosságokból, termelőkből és pincészetekből, extrákból és ördög tudja még miből is éveket tesz ki. Bejárnak mindent, kóstolnak mindent és végtelent jegyzetelnek.. és még így is bizony 95% a sikertelen vizsga aránya. Emlékszem, hogy megemlítettem neki, hogy pár évvel ezelőtt az athéni Sommelier Bajnokságon az egyik elméleti kérdés az volt, hogy a Budai Zöld miért különleges szőlőfajta és melyik ország melyik borvidékén terem. Kovács Antin kívűl erre a kérdésre a választ csak Enrico Bernardo tudta. És ez nem MW vizsga, hanem sommelier bajnokság. Egy MW vizsgára minden ilyen aprósággal is tisztába kell lenni. Ez az, amire az ember felteszi az életét. Hihetetlen és csodálnivaló tudásanyag van a fejükben és a "szájukban". És nincsenek elszállva magunktól. Legalábbis Lynn nem volt. :-)... szóval aki MW, le a kalappal a kitartása, energiája és tenni akarása előtt. Én nem leszek MW. :-)))...

Kotyogó 2007.06.14. 21:45:59

Vége a vacsinak és a Figula rozénak is. Kifejezetten tetszett. Ha árban közelebb lenne Feind rozé borához, akkor többszőr venném le a polcról. Persze egészen más, nem Caberne küvé, hanem Kékfrankos. de ajánlhatom mindenkinek. A cimkéje pedig kifejezetten stílusos. A csajok biztos leveszik a polcról.

darker_ 2007.06.14. 23:59:09

Két hét alatt én is elpusztítottam két palackot a Figula-rozéból - egyetértek, nagyon kellemes :).

egri Fehér 2007.06.15. 00:28:39

Nagyon jó ez a vizsga! Itt aztán már tényleg ismerni kell egy picit a bor világát.
A kérdésekről csak annyit (és most okoskodni fogok, kérlek, ne szidjatok érte), hogy egy Cote d'Or-i és egy Chablis-i fehérbor között elvileg különbséget lehet tenni, de ezen túl...
Elvileg ha az ötödik bort megkóstolja, és rájön, hogy bordói, meg megkóstolja a valszeg elég jellegzetesen újvilági Lindemanst (és még a fajtát is érzi benne), akkor esetleg elvileg ki lehet deríteni, hogy a Semilion a hunyó... :D
Szóval igencsak ismerni kell a világ borászatát. Bár nyilván eltérő súlyokkal. Vicces lenne, ha egy Nagy-Egedi és egy Síkhegyi kékfrankost kéne megkülönböztetniük a delikvenseknek. :D

Kotyogó 2007.06.15. 07:24:12

Darker! Kóstold meg a Feindet, az még jobb. 780-ért házhoz szállítja! De le is látogathatsz Balatonfőkajárra. A hétvégén irány a Kishegy. Konyárinak is jó a rozéja.

shiraz 2007.06.15. 10:23:06

Én is megemelem a kalapom a sikeres MW vizsgát tettek kitartása előtt. Én a WSET diploma kuzust csináltam végig, az is elég sok kitartást igényelt. (Ez az MW "előszobája", az Institute of Masters of Wine megköveteli a WSET Diplomát ahhoz, hogy vki elkezdhesse az MW képzést.) Eccer majd biztos lesz időm nekifutni az MW-nek...

PS: szolgálati közlemény baráti kérésre Kifli kartárstól:
"Vissza szeretnék kerülni az MA-ra, ezért szeretném, ha visszavonnátok az MA-ról történő kitiltásomat. Kérem tájékoztassatok, mik azok a témák amiről nem szabad írnom, illetve kérdeznem az MA-n nehogy megint kitiltsanak. (Ez bizonyára többeket is érdekelhet, akik szintén nem szeretnének kitiltódni az MA-ról)"

Defter 2007.06.15. 14:27:41

Bocs, tudom, hogy csúnya dolog, de nem lehetne valami retorziót alkalmazni Kotyogó ellen is, ha továbbra is ilyen intenzíven reklámozza Feindék borait? Enyhén hányingerkeltő már, túl van bőven a normális "kedvelem és leírom" kategórián. Annak ellenére mondom ezt, hogy Feindék borai nekem is nagy meglepetést okoztak, és tényleg kedvelem őket. De az a nyalás már nagyon idegesít.

boroscimke 2007.06.15. 14:47:33

csatlakozom Defter-hez, én is! Ráadásul álhireket terjeszt! (nem is 780 a rozé hanem 1250.-) most tettem le a telefont és azt mondta a jr. Feind hogy ez kamu.
és: azt nem tudja valaki, hogy a magyar WSET az ér ugyan annyit ha megcsinálom mint a kűfődi???

dalton1 2007.06.15. 16:17:59

Szerintem meg le kellene tiltani mindenkit, hogy semmi értelme ne legyen...

Kotyogó 2007.06.15. 16:35:19

Szia Defter! Most hétvégén Konyári borait fogom reklámozni, mert a Kishegyre megyek. Borban általában Balaton párti vagyok. Ez baj? De reklámozom szívesen a Szent Gaal Kastély borait is. Szerintem a pérmium sorozatban a kadarkájuk az egyik legjobb. Vagy ott van a Passionata. Tovább is van, mondajm még?
Boroscimke. Ha figyeltél volna, akkor a következőt írtam. Amikor úgy három hete rendeltem, Budapestre 780 forintért szállították ki. De legalább 15 ezer forintért kellett rendelnem! Volt mellette Villa Quaiar CF 3000 Ft, Merlot (ha jó emlékszem 2000 FT), Chardonnay (840 Ft), Irsai Olivér(840 Ft), Cserszegi Fűszeres (840 Ft) stb. Ennyit az álhírről! Feind Lajos korábban azt mondta, hogy közvetlenül szállítanak éttermeknek és ebbe belefér, hogy akcióban magánszemélyeknek is kiszállítsanak ugyanolyan áron. A múlt hétvégén láttam, hogy a vinotékában magasabbak az árak. Kérdeztem is, hogy miért? A válasz, mert Budapestre akcióztak. De te biztosan jobban ismered az árakat, ha ilyen jó viszonyt ápolsz jr. Feinddel. Én csak borkedvelő vagyok és attól veszek nagyobb mennyiséget, aki jó áron adja, a megfelelő minőségű borait. Lehet, hogy váltok, ha a budai vinotékákban az ő rozéját is 1480 forint körül áron szerzem majd be, mint tegnap a Figula borát. Pedig a Figula Kékfrankos rozéja is nagyon tetszett, hogy még egy balatoni pincészetet reklámozzak... :-)

Kotyogó 2007.06.15. 16:36:26

Dalton! Most látom a commetedet. Nagyon igazad van!

shiraz 2007.06.15. 17:06:26

boroscimkének, a "magyar WSET iskola" pont annyit ér mint az angol. ha angolul vállalod a vizsgázást, londonból kapsz eredeti plecsnit.

shiraz 2007.06.15. 17:07:04

ja majd elfelejtettem:

PS: szolgálati közlemény baráti kérésre Kifli kartárstól:
"Vissza szeretnék kerülni az MA-ra, ezért szeretném, ha visszavonnátok az MA-ról történő kitiltásomat. Kérem tájékoztassatok, mik azok a témák amiről nem szabad írnom, illetve kérdeznem az MA-n nehogy megint kitiltsanak. (Ez bizonyára többeket is érdekelhet, akik szintén nem szeretnének kitiltódni az MA-ról)"

Octopus 2007.06.15. 17:16:47

shiraz, ezek szerint a londoni is ilyen pár napos talpaló (ezzel nem arra célzok, hogy könnyü, semmit sem tudok róla)? Legalábbis a magyar weboldalon a "felsőfokú" is csak 7 napos...

Albert gazda 2007.06.15. 17:26:28

Kedves Shiraz, "miután olybá tűnik, mindenáron választ vársz szolgálati kérdésedre, hát legyen: Who the fuck is kifli?
Érdemibben: ha rajtam múlik, nem vonjuk vissza a kitiltását, ott van neki játszótérnek a boristenfórum. A továbbiakban nem kívánok sehány szót se vesztegetni erre az emberre."

Benikuty 2007.06.15. 17:56:33

Valaki emlékeztessen már,ugye igértem a jánoshalmai Zoli komám sonkájának receptjét?Kinek is?
Kotyogó,miért jó az Neked,ha mindenki Rajtad röhög?Megtennéd,hogy egyszer megkímélsz a választól?
Sértő szándék nélkül.Barátilag...

shiraz 2007.06.15. 17:56:40

Octopus,
a magyar és a londoni tanfolyam egyforma időtartamú. Itthon még nincs Diploma kurzus ami kb 1,5 év, de gondolom nemsokára lesz. Az az igazi "felsőfok".

shiraz 2007.06.15. 17:59:08

Kedves Albert gazda, nem én vártam választ a kérdésekre hanem kifli. Én csak közvetitek.

dalton1 2007.06.15. 22:27:30

Benikuty asszem mi beszélgettünk róla...tehát nekem ígérted:)

"Who the fuck is kifli?" kb. ezért a stílusért lett kitiltva...

Kotyogó 2007.06.15. 22:47:32

Kedves Benikuty!
Neked itt nem válaszoltam. Ha ez itt egy benfentes haveri kör, akkor nem is fogok. Azt hittem, hogy itt olyan borfogyasztók vannak, akik elmondják a véleményüket... Mert az jó lenne, de az nem, hogy otromba sértegestéssel próbálj felül kerekedni. Én téged nem anyáztalak. Légyszi!!! Az emberek többsége nem benfentes körök ajánlata alapján választ bort. Remélem!
Üdv, Kotyogó

Benikuty 2007.06.16. 05:37:18

Tisztelt Kotyogó,én is sértődtem már meg,de minek.Értelme...?
Mi van ha beszólnak? Írjad csak a véleményedet,mert belterjességről szó nincsen.Meg sértegetésről sem,meg anyázásról sem...

bocsard 2007.06.16. 21:34:29

borboszinak:
Az az Atheni sommelier bajnokság a világbajnokság volt. Az Enrico lett az akkori világbajnok aki nem MW. A legjobb 4-be 2 vagy 3 MW került be (pontosan már nem emlékszem), a legjobb MW 45% alatt tudta teljesíteni a versenyt, míg Enrico közel 90-re. Minden tiszteletem az MW-é, de valljuk be olvastunk már egy-két butaságot a tollukból, főleg a mi kis hazánk borairól.

dalton1 2007.06.16. 23:25:55

Szerintem bármekkora tapasztalat, akármennyi tanulás és tudás sem lehet elég egy adott téma globális és minden vonatkozást felölelő ismeréséhez. Biztos rengeteget tudnak de ha egy tudás ennyire az átfogásra törekszik nem lehet elég kifinomult a részletekben.

ultimusz 2007.06.17. 07:48:36

Az MW címet az angolok találták ki: ha már bort nem tudnak csinálni akkor legalább érteni szeretnének hozzá, s ezt valamivel megmutatni. Az MW az angolszász kúlturkörön kívül nem számít nagy dolognak... sőőőőt a nagy francia borászok egyenesen megmosolyogják. Sajnos mi kishazánkban sok mindent szseretünk majmolni.

Borboszi 2007.06.17. 21:26:00

bocsard,
köszi, nem voltam biztos benne, hogy világ- vagy európa bajnokság volt az Görögországban, ezért egyszerűsítettem. Utánanézni meg szokás szerint lusta voltam. Öregszem már :-)... abban is igazad van, hogy sokan írnak fura dolgokat rólunk. MW írja, vagy sem... szerintem a pontos és hiteles leírás nagyban függ attól, hogy az író képes-e reálisan ránézni arra a dologra, amiről írni akar és azt aztán meg is tudja-e énekelni a saját stílusában. Attól tartok, mi is írunk másokról hasonlóan.

husos,
tényleg nem lehet a borászatot 7 nap alatt megtanulni. Nem is ez a cél. Aki ott részt vesz, annak végtelent kell magának is utánajárni a dolgoknak, ha tartós és valódi tudásanyagot akar. Az meg, hogy ki hol tanul hány évet azért, hogy borász legyen, teljesen személyiség specifikus. Van, akinek ez szívből jön és magát képzi úgy, hogy megy és tanul és szuper borásszá válik. Van, aki tanul éveket erről könyvekből és ül a padban és valahogy mégsem lesz 'olyan'. A milyen fajta milyen borvidék kérdést nagyon rossz lenne, ha csak akkor tudnánk eldönteni, ha a borász úgy akarja. Egyébként az eldöntésben sokat segít a kóstolni, kóstolni, kóstolni, járni a borászatokat, kérdezni, beszélni róla, kóstolni, kóstolni és egy kicsit kóstolni. :-)

Benikuty 2007.06.18. 19:36:42

dalton1,köszönöm,hogy emlékeztettél.
Szeretnélek minél korrektebbül téjékoztatni,ezért még néhány részletet pontosítanom kell.A buli kissé elment a szándékolt iránytól,szóval a koma előbb baszott be brutálisan mint gondoltam volna.Hogy én mikor kezdtem angyalokkal repülni,arra nem emlékszem.
De arra igen,hogy jó volt,és finom Font Sándor borokat ittunk.A birkapörkölthözSzámolatlan.Ahogy Hamvas Bélától tanultuk.
Ne aggódjd nem kíméllek meg a sonka repecepttől.Kis türelmet még.Köszönöm.

Benikuty 2007.06.19. 19:12:46

Dalton1,meg akit érdekel,
A sonka születése.

Nem tehetem meg,hogy ne az elején kezdjem.
A malacról annyit:teljesen premix mentesen hízik,kacsa abrakon és a kertben termett takarmányrépán,kukoricán,krumplin,lucernán meg egyéb zöldeken.Aztán a konyhai hulladék sem végzi a szemétben,de a tészta főzőleve sem megy a lefolyóba.
Szóval cocánk szorgalmasan hízik,teszi ezt márciustól januárig.Eddigre közelebb a 200 mint a 150,mármint a kiló.
Aztán a nagy napra virradván időben kinyitják a nagykaput.Azért azt,hogy a böllér be bírjon jönni motorral.Emberünknek kissé nagy az amplitudója.Hogy mondják azt műveltül,hogy tartósan be van nyomva?
Talán delirium tremens...mindegy.S ha gondolnánk,hogy előbb döfi magát szügyön,mint eltalálná a malacot,hát ez tévedés,mert a második felestől(többet ne,előbb a meló-mondi)elmúlik kezének rémísztő remegése,és kábítás után pont oda döf,ahova köll.
Majd mikor ujra ő lép a színre,olyan anatómiai tudásról tesz bizonyságot,hogy ha azt Perner prof látná,szégyenében Kamcsatkáig futna.
A többit nem részletezem,nem írok pl. a bélmosás jellem formáló erejéről...
A sonka, meg a csontozott lapocka fából készült sózóteknőbe kerül.Van ilyen annak,akinek a második szomszédja a tekenővályó etnikum tagja.
A húst alaposan be kell sózni,alaposan beledörgölve,precizen.A hanyagság csúnyán megbosszulná magát később.Aztán asztalkendő takarásként.Reggel,este forgatva pihen 10-14 napot,közben levet enged,mondhatnám,a só dehidratálja.Ezt a levet nem öntjük án ki!Ehhez kerül majd a páclé,hogy a húsunkat ellepje.
A páclé:víz,fokhagyma,vöröshagyma,kömény-
mag,fekete és rózsabors,boróka bogyó,kurkuma,mustármag,babérlevél.Alaposan összefőzve,kihűtve.Ebbek fürdik a hús 2,de inkább 3 hétig(nekem).
Füstölés előtt gondosan szárazra töröljük,majd belógatjuk a füstölővé avanzsált ,fából épült budiba,hivatalos nevén kerti árnyékszékbe.Régvolt funkciójára már csak kívülről emlékeztet.Megnyugtatásul.
A füsthöz legjobb az akác,főleg mert azon a vidéken azt lehet beszerezni.Fűrészporon kívül szüségeltetik néhány kugli fa is,de a leginkább alkalmas egy termetes tuskó.
A füstölés úgy 4-5 nap,átlagos méretű sonkánál,de ha egy kapitális 13,4 kg-s példány fogunk ki,inkább 6.Tényleg volt akkora.
1-2 szem borókabogyi mehet az anyagba,az utólsó füstnél egy marék kukorica dara.Hogy ettől mily gyönyörű színe lesz a mi sonkánknak,szó vissza nem adhatja!
A padláson lógatva szeret érni mi gyönyörűségünk,legalább Húsvétig.De nem azért,hogy akkor megfőzzük.TILOS megfőzni.Ha megfőzzük,valamiért ehetetlen sós lesz,kivéve,ha kiáztatjuk,de akkor meg mire volt az egész felhajtás!
Főzni ott a bóti,annak már úgyis mindegy.
A mi sonkánkat vékony szeletekre vágni,
(legjobb egy szeletelő masina,de mégjobb egy hentes haver)és gyönyörködni látványában,beszívni csoda illatát,enni mértéktelenül,inni hozzá azt ami tetszik,meg ami otthon van.Lényeg,hogy sokat,bármikor.
Ahogyan azt Béla bátyánktól tanultuk,tisztelet emlékének!

oddbinsa 2007.07.04. 01:47:38

a magyar WSET az egyenlő az angol WSET tel, ugyanis akkreditált iskolája a magyar a londoninak
süti beállítások módosítása