Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Megjelent a nyolcforintos rendelet

2008-ban lendületet vehet a bormarketingprojekt

2007.08.16. 11:10 - Albert gazda

Hosszú tökölés, egyeztetések regimentje és Gráf József agárminiszter személyes közbelépése után előbb megszületett, majd megjelent a nyolcforintos rendelet. Ideje volt, magára a törvényre még márciusban bólintott a parlament. Úgy tudni, azóta a minisztériumi apparátus kavart rendesen – karöltve egyéb lobbistákkal –, de sikerült leverni őket a búsba.

Vagyis olyan végrehajtási szabályokat bírtak összehozni, amelyek tükrözik a szakma szempontjait. "A bor-forgalombahozatali járulék megfizetésének, kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló rendelet révén biztossá vált a borágazat két legfontosabb célfeladatának finanszírozása: a literenként nyolcforintos járulékot a minőség-ellenőrzés fejlesztésére és közösségi bormarketingre fordítják" – mondja erről közleményileg a Magyar Bormarketing Kht.

Az agrártárca által évente kétmilliárd forintra becsült járulékbevétel 40 százaléka a minőség-ellenőrzést végző Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kerül, 60 százalék felhasználását pedig a Magyar Bormarketing Kht. és az agrárminisztérium által a közeljövőben létrehozni kívánt Bormarketing Bizottság irányítja.

A konkrétumok: a járulékot utólagosan, évente két alkalommal, augusztus 15-éig, illetve december 15-ig kell megfizetniük a borászatoknak. Tejelni először a 2007. augusztus 1. és november 30. közötti időszak után kell. Ebből az következik, hogy komoly források 2008 elejétől jutnak a véglegesítés előtt álló bormarketing-stratégia projektjeire.

A kht. közli még, hogy a fejlemények nyomán véget ért az egyforintos kampány. Az ebből összegyűlt több millió forintot a közösségi bormarketing elindításához szükséges szakmai feladatokra fordítják.

Na. Nem mondom, hogy bízzuk el magunkat, de most már hátha tényleg történik valami.

Címkék: híradó bormarketing

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr96141349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2007.08.16. 15:11:43

"Na. Nem mondom, hogy bízzuk el magunkat, de most már hátha tényleg történik valami."

Hát, ha nem "kúrják el" :)

t f 1 (törölt) 2007.08.16. 15:12:25

Na. Nem mondom, hogy bízzuk el magunkat, de most már hátha tényleg történik valami.


Hát, ha nem kúrják el :))

t f 1 (törölt) 2007.08.16. 15:13:22

Na, ezt hogy csináltam? :)))
Csak 1x küldtem el

hegyaljai 2007.08.16. 16:07:01

Egyszer is felesleges volt.

Defter 2007.08.16. 17:25:28

Ejnye, mostanában nem vagytok túl naprakészek a híreket illetően...
Amúgy nem teljesen a szakma szándékai szerint készült a rendelet, és éppen az egyik sarkalatos pont maradt ki belőle: az import borok. A megfogalmazás alapján ugyanis csak azok a borok lesznek fizetéskötelesek, amiket folyóborként hoznak be és továbbfeldolgoznak, a palackosak után semmit nem kell fizetni.
A nagy örömködésben azért azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eredeti szándék szerint a pénz csak egy hétig csücsült volna a minisztérium számláján. Most nem annyit fog, ráadásul utána is csak az AMC-ig jut.
És még bőven van észrevétel, amit előzetesen a minisztérium megkapott a szakmai szervezetektől, de aztán valahogy nem kerültek be mégsem.
De azt mondom, legyen a legoptimistábbnak igaza.

gebines 2007.08.16. 18:30:16

De jó kisfröccs nyolcvan fillérrel drágább lesz. És a szőlő nélküli borra is ráteszik a nyolc forintot? Inkább lett volna 9 forint, és a plusz egy forintból nyúvaszsák ki a borhamisítókat. Mondjuk bérgyilkosokkal. :-)

egri 2007.08.20. 10:50:37

Nem lenne ez rosssz csak megint sok hivatalon folyik át a pénz így mire marketingre kellene költeni addigra már csak 2-3 forint lesz a egyáltalán marad annyi.
Defter: Nem vagy jól értesült mert minden import bor után fizetni kell a palackos és a folyobor után is, bár szerntem nagyobb veszély a folyóbor.

Jajjfagyi 2007.08.20. 11:19:22

Létezik még borhamisítás? Minek, mikor a cukor drága, az olasz folyó meg 25 eurocent körül mozog tartályosan - állítólag.

Defter 2007.08.20. 12:42:42

egri, jólértesült vagyok, de ha szerinted be lehet majd hajtani a kereskedőktől, légyszi írd le, hogyan. Komolyan érdekel, nem kötöszködni akarok. A rendelet szerint ugyanis uniós borok esetén "adóraktári nyilvántartásba vett" bortétel után kell, a kereskedőknek pedig ilyen nincs.De lehet, hogy én nem láttam meg valamit a rendeletben (bár erről már HCs-val is beszéltem, ő sem volt más véleményen). A dolog lényege az, hogy a tv szerint kell fizetni a belföldön forgalomba hozó cégnek, csak nincs leírva, h mi alapján. Persze lesz még itt bőven értelmezési kalamajka, a kiskapu azért már benne van.

egri 2007.08.20. 19:53:43

Defter, nem azt írtam hogy be lehet hajtatni hanem azt hogy törvényileg be kell fizetni (ezt pontosan tudom mert mi is foglalkoznk magasabb minőségű külföldi borok behozatalával de csak kis mennyiségben kuriózumnak), viszont szerintem nem az import borokkal lesz a baj hanem azokkal a nagy cégekkel meg "beképzelt" kicsikkel akik eddig sem oltak hajlandóak semmit tenni a magyar borászatért maximum lehúzni a borok nevét...
Ha a HCs a HNT től van már ha rá gondoltál akkor én is beszéltem vele és neki is az volt a véleménye hogy i kább a nagyokkal lesz gond, de én azt kivánom hogy egyikünknek se legye igaza mert az senkinek sem használna, főleg nem a magyar borászatnak.
Aki akarja az a kiskaput úgy is megtalálja...
üdv: 1 fiatal borász

t f 1 (törölt) 2007.08.21. 07:29:25

A 8 ft-ot nem a kereskedőnek, hanem a bort kereskedelmi forgalomba hozónak kell megfizetni, vagyis a borászatnak, az alapja pedig a VPOP felé benyújtott féléves készletbevallás

Defter 2007.08.21. 10:32:03

tf1, ez csak a belföldön előállított és belföldön forgalomba hozott borokra vonatkozó rész, eddig oké, bár nyilván ez sem lesz ilyen egyszerű a valóságban.
egri, teljesen igazad van a nagyokkal (meg másokkal) kapcsolatban. Vita már így is volt, mert akik nagy mennyiségben forgalmaznak olcsó borokat, azoknak arányaiban sokkal többet jelent a 8 forint, a marketing viszont kievésbé érinti őket. Más kérdés, hogy az ellenőrzés mennyire, vagy éppen ennek ők örülnek-e. Az első hszemben talán nem fogalmaztam pontosan, de tény, hogy a rendeletben vannak hiányosságok, emiatt a végén úgy járunk, mint a törvény első módosításával, hogy aztán várni kell egy évet, mire valamennyire pontosítanak. Addig pedig megint azok fognak csak fizetni, akik becsületesek vagy megfoghatók. Nézd el nekem, hogy szkeptikus vagyok. Lehet, hogy a végén minden rendben lesz és a befolyt pénzt is jó célokra költik okosan, de eddig nem sok jót tapasztaltam ezen a területen, ezért vagyok tele kétséggel.
süti beállítások módosítása