Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szervezkednek Hegyalján

Eredetvédés a Tokaji borvidéken

2006.09.14. 19:30 - Albert gazda

Két szervezet is alakul-alakult az első számú magyar borvidéken, amelyek deklarált célja, hogy a modern időkhöz való eredetvédelmi rendszert dolgozzanak ki. Az ismert nevek sokaságát tömörítő Tokaji Bormívelők Társaságát Bodó Judit elnökli, Szepsy István pedig Mádon szervezi az igényeseket.

Az elejének a közepén

A munka elejének a közepén tartunk, mondta az Alkoholistának Bodó Judit – aki még Bott Juditként vitte sikerre a Füleky Kúriát, ám egy ideje férjével, Bodó Józseffel karöltve saját pincéjének útjait egyengeti. A borász közlései szerint fél éve kezdtek beszélgetni arról, hogy fel kellene eleveníteni a tokaji dűlők klasszifikációját, továbbá időszerű használható eredetvédelmi rendszert kidolgozni. A beszélgetésekből augusztusra egyeztetések lettek, s szeptember közepén már bejegyzés alatt áll a Tokaji Bormívelők Tárasága. Amely időközben elnökét is megválasztotta, történetesen Bodó Judit személyében. A társaságnak sok ismert tagja van, ilyen Demeter Zoltán, Prácser Miklós, Homonna Attila, Bartha Károly, Molnár Péter és Bárdos Sarolta, a Patricius, a Degenfeld, a Disznókő, a Hétszőlő és így tovább. Lesznek többen is, hiszen az egyesület nyitott, bárki beléphet, aki vállalja, hogy szigorú feltételek között készíti borait.

A feltételek alapja a dűlőklasszifikáció. A társaság a Bél Mátyás által 1730-ban kidolgozott rendszerből indul ki – ezt Szirmay Antal gondolta tovább a 18. század végén –: a benne foglaltak szerint három osztályba sorolandók a hegyaljai dűlők. Bodó Juditék úgy gondolják, a későbbiekben átemelhetőek lesznek a termőhelyek egyik kategóriából a másikba, ha az ezt kérelmező termelő hat éven keresztül tudja bizonyítani, hogy indokolt a korrekció: mégpedig kiemelkedő minőségű száraz borral, minthogy a tokajiak úgy látják, a szárazakon, és nem a nemes édeseken keresztül lehet leginkább kifejezni a terroir sajátosságait, értékeit. A besorolásra vonatkozó listákat rendszeresen nyilvánosságra hozzák, térképet is készítenek.

Hozamok és kontroll

A szőlőtermesztésre és a borkészítésre vonatkozóan is vannak-lesznek előírások. Ezek közül a hozamokkal kapcsolatos számokról már döntöttek: az első osztályú dűlőben maximum 35, a másodosztályúban 50, a harmadosztályúban 65 hektolitert bort lehet termelni hektáronként. A kulcsszó minden vonalon a természetesség és ellenőrzés. A távlati cél az, hogy úgymond állami szinten is akceptálják végül az eredetvédelmi rendszert.

Bodó Judit arról még semmit nem tudott mondani, hogyan fogadják elképzeléseiket a szervezkedésben részt nem vett hegyaljai termelők, illetve a hegyközségi tanács és a Tokaj Renaissance Egyesület. Utóbbi részéről nagy meglepetések nem várhatóak – már csak a személyi átfedések miatt sem, ugye –, míg a hegyközséggel éppen ma, mármint szeptember 15-én konzultálnak. Az elnök optimista, s megjegyezte még, hogy ezen a hétvégén, a Tokaji Ősz apropóján ismertetik az ügyben eddig történteket és a szándékokat a borbarát publikummal.

Mádiak a kertben

Nem részese a társaságnak Szepsy István, aki az Alkoholistának ezt azzal magyarázta, hogy az eredetvédelmet leginkább települési szinten tartja megvalósíthatónak. Alulról kell építkezni, tette hozzá. Ennek megfelelően alakulófélben van a mádi eredetvédelmi csoport, amelyet a mester inkább bárati társaságnak nevezett. A körnek egyrészt van nagyjából tíz tagja – Gergely Vincétől Orosz Gáboron át Demeter Ervinig –, másrészt van minőségi chartája is. A mádiak háromszintű eredetvédelmi szisztémában gondolkodnak, az első maga a település, a második a dűlő, a harmadik egy új fogalom, a kert. Szepsy megfogalmazásában a kert az a legkisebb egység, amely önálló terroirként értelmezhető, magyarán, más- és másmilyen szőlőt teremhet mondjuk egy dűlő alsó, közbülső vagy felső része. A borász kiemelte, hogy nagy figyelmet fordítanak a korlátozott termésmennyiségre, valamint a megnevezés teljes autentikusságára, azaz egy dűlőmegjelöléssel illetett bor csakis és kizárólag és ténylegesen a megjelölt dűlőből származhat.

Szepsy István megemlítette, az övék sem egyszerű történet, a kör még jóformán meg sem alakult, máris támadások érik. Ezzel együtt kitartanak, s január-február környékén a nyilvánosság elé lépnek: boraikkal éppúgy, mint terveik részletes ismertetésével, népszerűsítésével.

Címkék: tokaj bodó judit szepsy istván tokaji bormíves társaság mádi kör

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6314648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.09.14. 20:42:51

Az a Demeter Ervin gondolom Demeter Zoltán akar lenni:)

Miklos 2006.09.15. 05:39:33

Szerintem pedig Demeter Ervin. Amint tudod Zoli Tokajban lakik nem Mádon.

Eppendorf 2006.09.15. 08:54:13

Illetve Demeter Zoltán neve a Bormíves Társaság tagjai között szerepelt a fentiekben. Pontos a fogalmazás Demeter Ervinnel kapcsolatban.

Tarcal 2006.09.15. 09:24:02

Demeter Ervin borásza Orosz Gábor, ennyi. De ki az a Bartha Károly?
Olyan, hogy mádi kör már a 90-es évek végén is alakult a mester vezetésével. A Borbarát beszámolt egyik első ülésükről is. Most ez a csoport támadt fel, hasonló személyi összeállításban?

eF 2006.09.15. 09:42:55

Jó és jövőbe mutató ötletek, csak be ne tegyen nekik a Hungarovin, a Promotobor, a Varga Kft., a Kereskedőház, vagy sok kistermelő buta rövidlátása. Én mindenesetre szurkolok!

csite 2006.09.15. 09:43:41

Bartha egy igazi Hegyalja fanatikus, az övé a nem túl régi telepítés a mádi Kővágóban.

Albert gazda 2006.09.15. 09:46:40

Hibáztam, nem kellett volna Mádi Körként emlegetni a mádi kört, de azt hittem, előbbi elfelejtődött már. Hiszen sajnos elhalt szegény. Teljesen új szerveződésről van tehát szó, neve még nincs, Szepsy István szerint mondjuk azt, hogy mádi eredetvédelmi csoport. Bartha Károly pedig hamarosan remélhetőleg szélesebb körben is ismertté válik, úgy tudom, szenzációs telepítései vannak Mád határában, köztük teraszosak is, én még nem láttam. Demeter pedig természetesen Ervin, és nem Zoltán.

Octopus 2006.09.15. 12:48:51

Hajrá Tokaj, hajrá eredetvédelem! Ez szerintem sokaknak nem lesz érdeke, hogy összejöjjön! (Egyetértek eF-fel)

Jajjfagyi 2006.09.16. 17:44:48

Villányban sem volt sokaknak érdeke, mégis létre jött... de hány év alatt is?

TT 2006.09.16. 18:38:55

Szerintem csakis helyi szinten lehet egy komoly eredetvédelmet létrehozni.Felülről lehetetlen.Pl.az EU hiába is akarná a Villányi vagy Tokaji sajátosságokat egyebeket szabályozni-nem menne,mert hiszen nem is ért hozzá,nem tudhatja mik a helyi sajátosságok.
A leg fontosabb, hogy a helyi termelők közötti konszenzus,kompromisszumok vezessenek egy mindenki álltal(többségében)elfogadott eredetvédelmi garanciához.
Másként, felűlről,oldalról,kívűlről-nem megy,mert a kibicnek semmi nem drága.

hegyaljai 2006.09.16. 20:15:55

Szóval először a fejekben kell rendet tenni. Utána szőlőhegyan, majd a pincében, és csak azután a piacon. Az utóbbival egyidőben van értelme a marketingnek. Eddig jó magyar szokás szerint fordítva ültünk a lovon. Én a dűlőminősítést nem tartom az első lépésnek, és különösen nem úgy, hogy Bél Mátyásra és Szirmayra hivatkoznak a módszertannál. Nekik ugyanis a módszertanuk az volt, hogy leírták, melyik dűlőt tartják ők illetve a kortársaik a legjobbaknak. Egy egységes fajtahasználatot, szőlőtermesztési borászati technológiát használó borvidéken. Majd ha a 2000 tőke/hektáron a GDC-n termettet senkinek nem jut eszébe összehasonlítani a terméskorlátozott nagy tőkeszámú ültetvényekkel, akkor már tisztult a fejekben valami.

eF 2006.09.17. 11:14:03

TT-nek: ez így van. Elmondom, hogy mi történt pl. Egerben. Vezető termelők kitaláltak egy koncepciót a Bikavérre. Ez már akkor felhígult, amikor át kellett nyomni a hegyközségi rendszeren (így lett az alap Bikavér 120 q/ha, egyesek 150-200-at akartak (mert az orruk végénél nem látnak tovább, de addig se)). Mire az FVM-ből kijött a rendelet, a borvidéki palackozás is kikerült belőle. Sőt, egyeseknek még azt is sikerült elérniük, hogy a törvény ne a 2002-es, hanem csak a 2004-es évjárat boraira legyen először alkalmazható. Szóval nehéz dolog ez.

csa 2006.09.17. 11:56:10

sajnálatos, de piciny hazánkban a széthúzás annyira normális, ezért aztán fel sem tűnik a tisztelt jelenlévők részére, hogy egy ilyen kis területen, mint Tokalyhegyalja, már több eredetvédelemre szakosodott csoportosulás létezik. az összenemfogás jegyében nemsokára arról szól a történet, hogy az eredetvédelmek közül melyik a legeredetibb, és lassan de biztosan eljutunk a tőke eredetvédelmi rendszerhez, ami biztosítja mindenki számára oly fontos saját eredetvédelmet. bravó

TT 2006.09.17. 12:12:47

eF-nek:
Csak álom -hogy gyorsan sikerülhet bármelyik borvidéken a szőlőtermelők és bort készítők minden rétegének megfelelő eredetvédelmet létrehozni.Több szintű marad mindenképpen.Lesz majd az FVM és a Hegyközségi Tanács álltal elfogadott"hivatalos",ami a legpuhább,leglazább keretét adja az eredetvédelemnek.A lazaság alatt a nagyobb termésátlagok értendők-mint az általad emlitett Bikavérre vonatkozó "termés korlátozás".
Ezzel "garagtálni" a minnőséget-közröhely.
Tokajban sem lesz másként, sajnos.Név nélkül is borítékolható, hogy kik ,és hányan lesznek azok a nagy cégek, akik még a megengedőbb eredetvédelmet is megpróbálják megfúrni.Mert ugye akkor tényleg borvidéken belül kellene palackozni(ha van mit és nemcsak papírjuk van a borról),vagy egy adott dűlőből netalán tényleg csak az onnan származó mennyiség kerülhet ki ilyen névvel a piacra.
De egy-egy olyan termelői csoport, és azok a termelők, akik szakmailag,erkölcsileg az átlagon már régen túl tudnak nézni, biztosan helyére fogják tenni ezeket a dolgokat.
Azon egyszerű oknál fogva, hogy Ők adhatnak igazi garanciát bármire.Mivel az Ő zsebükre, gyerekeik és a következő generációk zsebére megy a játék.Egy-egy nagy cég az irányt, termékpolitikát vált ha érdeke úgy kivánja.
De az aki ezer szállal kötődik szülőfalujához, itt a háza, szőlője,itt vannak barátai(és néha ellenségei is)ősei évtizedek vagy évszázadok óta kapálták a szőlőt, készítették a bort,az másként gondolkodik.
Én abban bízom, hogy ezek az emberek nem a "hivatalos" eredetvédelemre várnak majd, hanem Ők alkotják meg a saját etikai és eredetvédelmi szabályozásukat.Nekik nem a papír kell hogy számítson, hanem egy korrekt jövőkép.

Ch 2006.09.17. 14:59:22

1. Orosz Gábor alapvetően Orosz Gábor, valamint a Bodvin borásza.(Csak mellesleg készíti a DemeterVin borait.) Eddig 3 Pannon bormustrás csúcsbora volt. Nem tudom melyik évben a 2000-es késői szüretelésű furmintja és az idei mustrán egy nagyon szép 2005-ös reduktív félszáraz furmintja és a 2000-es 6 p. aszúja.
2. Bartha a történelmi Király düllőt állíttatta helyre.

eF 2006.09.17. 15:41:32

TT-nek: úgy látom, gyakorlatilag ugyanúgy gondolkodunk

eF 2006.09.17. 15:48:11

Az igazán jó és hosszú távon gondolkodó termelők eddig sem a hivatalos eredetvédelemre vártak, hanem megpróbáltak elébe menni úgy, hogy

- kialakították, és egyeztették másokkal a saját eredetvédelmi koncepciójukat
- ennek megfelelően készítik a boraikat

Csakhát ott vannak azok, akik a nagy nevek farvizén a nagy mennyiségeket próbálják meg marketolni. És azoknak minden egyes minőségi szigorítás rosszul jön.

Plusz még azok a kistermelők, akik sokszor a nagyiparnak szállítanak be. No, hát, ők aztán nagyon meg tudják fúrni a minőségi szigorításokat. Aztán meg ők csodálkoznak a legjobban, ha nem kapják meg a pénzüket, mert a nagyipar nem tudja eladni a sz*rt.

VIN 2006.09.17. 19:01:38

Helló Csite!
Az igaz, hogy Barta Károly egy hegyalja fanatikus, de a szőlőterülete nem a Kővágón található, hanem a történelmi Király dűlőben.
Sok ilyen ember kellene még hegyaljára, aki felfedezi a borvidék értékeit, és leporolja a régi kincseket.
Mert megvannak, csak újra elő kell őket venni. Na ilyen kincs a Király dűlő is!
süti beállítások módosítása