Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton XIII.

Bock, Szemes, Simon, Tüske, Takler, Heimann

2007.11.08. 05:24 - alföldi merlot

Kiváló kollégánk, Műtannin mintegy az általunk fölhalmozott közszolgálati adósságért vezekelve alászállt a siralomvölgybe és hiperes oportót kóstolt. Áldozatának őszinteségét nem vitatva jelzem, hogy egyrészt a Gere ko-válogatás hiperben fehér holló, másrészt nem lebecsülve egy középkorú oportóteszter dilemmáit innen a maratonból lihegem, hogy reguláris kékfrankost kóstolni sem pezsgős vacsora Hugh Hefner nyuszifarmján. De elég a mártírkontesztből, éljen az önként vállalt!

Bock Villányi Kékfrankos 2006

Mint Darth Vader unokája háromkerekű biciklin. Ijesztő és nevetséges, ám mindenekelőtt egy kellemetlen kis klapec. Sötét mindene, és alkoholtól bűzlik. A boxi-kezelést mintha ez is megkapta volna, de szvsz jobb lenne a metszőollóval és a kapával varázsolni. Dióhéjban: nyálkahártya-szaggatóan magas alkohol, istállóduft, luftos szerkezet. Részletesebben: az illat fülledt, animális, talán egy kis cseresznye, és persze a gyilkos szesz. Az oportós állatosság kóstolva is megmarad, és persze gyilkol a szesz. A korty második felében némi fűszeresség vergődik a felszínre. Az alkoholtól amúgy is félholt ízlelőbimbókat hiperaktív savak sarabolják. A test közepes, a szerkezet szellős. A lecsengésben zöldesség villan, és régi ismerősünk, a cseresznyemag. Nem jó lenyelni -  leégeti a szőrt a garatról.
3 pont

Szemes Villányi Kékfrankos 2006

A villányi noble savage. A rousseau-i nemes vadember, akit nem rontott meg a pincetechnológia. Terroirvédőként kivont lángpallossal kellene elhajtanunk a zsebkendőnyi Kopárról a kékfrankost, de köztudott, hogy a Kopár csak a telekkönyvben aprócska, a tényleges hozam láttán a legdörzsöltebb ingatlanspekulánsok is elismerően csettintenének. És a Kopárt amúgy sem kell sajnálni az ilyen boroktól. A kontraszt a közvetlenül előtte kóstolt Bockkal nem is lehetne nagyobb. Emitt fölismerhetőek az ecsetvonások, amott a festékszóró robot.
Összetett, vonzó illat: mézeskalács, csipkebogyó, vörösáfonya, tejkaramella. Gyenge közepes test, jó savak. A drabális Bock után kissé vékonynak tűnik, de fontosabb, hogy ezt végre jó inni. Köménymagos, cseresznyés, lendületes, fajtajelleges kékfrankos. Egészséges, szelíd tanninok, a lecsengésben kis savanya. Úgy döntöttem, földerítem a Szemes-szortimentet.
5 pont

Simon Síkhegyi Kékfrankos 2003

Tisztességben megbarnult példány, meglehet, fürtjét soha nem ritkították. Bár Don Simon maga inkább plebejusi asszociációkat kelt, és a borai nem kimondott balerinák, ez tagadhatatlanul egy simára csiszolódott, elegáns óbor. Színben az egész mezőnyből kilóg: áttetsző, téglavörös, barnás árnyalat. A kor az illatban is érződik, gyümölcs helyett inkább őszies hangulatot áraszt, csipkebogyólekvár, füstölt szalonna, gomba, avar, köménymag. Bár egy kis aceton bevillan, izgalmas, szép kompozíció. Könnyed, kellemes korty, de tény, hogy szinte nyomtalanul illan el. Ízében az obligát cseresznye és cseresznyemag mellett némi káposzta kísért. Jelzésszerű tannin. A lecsengés kávés, kesernyés, fűszeres, némi alkoholos hévvel. Kisimult, tiszta bor, a lejtő peremén.
5 pont

Tüske Pince Szekszárdi Kékfrankos 2005

Tetszett a címke, Szekszárdot szeretem, Tüskét még nem kóstoltam, vagyis tele voltam örömteli várakozással. Vakon persze begyújthatunk a prekoncepciókkal. Ez is csúnyán belekapott a simogató kézbe.
Afféle évjáratszédelgő. A tisztes karcsúság helyett a kétes vastagságot választotta. Fenyegetően sötét lila. Az illatban az alaphangot a málnacukor, a lakk és az ánizs adja meg. Régebben jobban szeretem az ilyen rámenős borokat. Kóstolva édes és tanninos, egy furcsa, bélyegragasztóra emlékeztető mellékízzel. A korty vége parfümös. Közepes test, az alkohol csíp, a tannin húz. A lecsengés zsúfolt, a vége keserű. Visszatértünk Boxi világába.
4 pont

Takler Szekszárdi Kékfrankos 2006

Amikor megkóstoltam, azt hittem, hogy valami újvilági küvé. Na jó, ezt nem hihettem, mert kékfrankosvakteszt volt. De mégis. És a feleségem is. Szóval a bennem bujkáló kékfrankospuristát kirázta a hideg, de kispénzű hedonistaként akár kéjesen borzonghatnék is. Mint egy nagy zsák, amit megtömtek minden jóval. Ha egyenként halásszuk elő a sok meglepetést, az éles nappali fényben mindegyikről ordít, hogy csak majdnem olyan, mint az igazi. De a karácsonyfa körüli félhomályban kiadós ajándékcsomagnak látszik.
Sötét szín, lilás árnyalat. Intenzív és sokrétű illat, szederlekvár, erdei gyümölcsök, menta, virág. De a magas alkohol már ekkor becsönget. Kóstolva testes, gyümölcsös, csípős alkohollal. Ízében cseresznye, málna és nyomokban köménymag. Az alkohol mellett az éles savak is próbára teszik a nyálkahártyát. Rágós tannin. A lecsengésben ánizs. A Boxi-iskola, de sokkal profibban kivitelezve.
5 pont

Heimann Szekszárdi Kékfrankos 2006

Nem tudom, hogy Heimannéknál korábban is ennyire hangsúlyos volt-e a kézművesség, a kicsi szép, az óvatosan azzal a préssel szemlélet hangoztatása és érvényesítése, illetve a sötétség ápol és eltakar, a késői szüret naggyá tesz, az alkohol kerekít elítélése és kiűzetése a pincéből, de a 2006-os borokból eddig egy rojálflös rajzolódik ki. A kadarka, a syrah, a kékfrankos, a viognier mind telitalálat méltányos áron.
Rétegzett illat, jól felismerhetően kékfrankos. Cseresznye, avar, rumos dió, kakaó, köménymag és gyógyszer. Kóstolva árnyalatokban gazdag, finom és arányos. Nagyon jól kicentizett hordó. Sem az alkohol, sem a savak, sem a tannin nem tép, nem cibál, nem éget. Talán ha túlmelegszik, akkor az alkohol kibillenti az egyensúlyból. Itatja magát. A szerethető és a természetes szerencsés találkozása. Ezt a bort a kékfrankosrajongó éppen úgy tudja értékelni, mint az, aki egyszerűen jó borra vágyik.
6pont

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 vörös szekszárd négypontos hatpontos ötpontos eger hárompontos villány takler kékfrankos heimann simon bock tüske szemes

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr25219884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerti orias 2007.11.08. 10:07:17

Furcsa, hogy egy 2003-as vörösbor öregnek szamit. Tömegevel lehet kapni spanyol vörösöket 2000-2001-böl 5-8 euroert (tehat ez messze nem az elit), amelyek az öregedes minimalis, vagy eppen semmilyen jelet sem mutatjak. Bordoi (olcsobb) veresek is inkabb meg tul fiatalok 2003-bol, mintsem tul öregek.

zoli 2007.11.08. 10:11:27

Bravó! Sikerült egy poszton belül 3 pincét is machinálással megvádolni, persze nem kimondva, csak mintegy sejtetve azt. Lelked rajta.

Ly  2007.11.08. 11:26:09

zoli, én nem érzem a machinálás sejtetését...

Pedig az ismertebb villányiak "nagy" borait kóstolva nekem is hasonló gondolatok szokta eszembe jutni. Újabban kerülöm is őket, meg néhány szekszárdit is: vörös bort inkább kóstolok Egerből, Sopronból, esetleg a Balaton környékéről.

A Boxi stílusa nekem sem jön be egyáltalán.
Takler 2005-ös Kékfrankosa számomra annyira jellegtelen bor volt, hogy le se tudom írni. Hatalamas csalódás. Harmadannyiért is lehetett jobbakat (pl. Varsányi) kapni, pedig Taklertől szokatlanul ez a bor nem volt már első ránézésre is túlárazva.

Ly  2007.11.08. 11:52:14

Na hogy valami pozitívabbat is írjak:
számomra a Simon borok vagy nagyon szépek, vagy egyedi stílusúak, és egyéni megítélés, hogy tetszetősek-e vagy sem. Az egyedi stílusról Simon úr párja mondta, hogy "szándékosan olyanok ezek a borok, mint a borosgazda: testesek, erősek" (alkoholban), de szerintem egyáltalán nem úgy, mint Villányban.
Ez a kékfrankos nekem tetszett, meg a 2004-es rovásírásos címkéjű is, de az kicsit másféle lett, jobban érezni rajta a hordót.
OFF
Épp most kóstolom a 2003-as Pinot Noir-ját, ugyanilyen barnába hajló a színe, nagyon gyümölcsös illatú és ízű, viszont erős alkoholban is, szóval abszolút nem etalon PN. Nekem viszont napról-napra egyre jobban tetszik. A 2004-es Simon PN viszont nem lett barátom, nagyon fűszeres, túl markáns izű.
ON

A Tüske Pince 2004-es kékfrankosához nekem is volt már szerencsém, és annak ellenére is tetszett, hogy gazdája szerint abból az évből csak a Merlot-ját tartja szépnek.

OFF
Heimanntól eddig csak 2004-es Merlot-val találkoztam, aminek az eredménye az lett, hogy azóta sem mertem tőle mást kóstolni. Ezek szerint még egy esélyt kell nekik adnom. Köszi a tippet!
ON

A Szemes szortiment lehet, hogy az én véleményemet is javítaná a villányi borokkal kapcsolatban, úgyhogy keresni fogom az alkalmat rá. Még egyszer köszi a tanácsot!

Shyr Kahn 2007.11.08. 12:37:37

Lehet, hogy Boxi kékfrankosa nem egy tökély, de a 2005-ös Syrah-ja brutál, állat, király, alighanem a legjobb magyar Syrah (Buttler Nagy-Eged Syrah triója szállhat még versenybe vele), igaz az ára meg brutál, állat magas, de most eztet nem nézem.

Pótmáj 2007.11.08. 13:56:49

Lehet, hogy az a 2003 simon KF inkább egy pinot .............de, legalábbis arra nekem jobban hasonlít

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.11.08. 15:52:32

az én ízlésem szerint jó kékfrankosok meg kell hogy állják a helyüket egy pinot sorban, úgyhogy köszönöm az ajánlást, a simon látatlanban szimpatikus.

mrssolis 2007.11.08. 16:12:53

A Szemes borokat mindenkinek csak ajánlani tudom. Ő az a tipikus második vonalbeli villányi borász, akinek sok bora semmiben nem marad el a nagyokétól, csak árban, nagyon korrekt, nagyon őszinte borok, és a termelőjük pedig a legelbűvölőbb személyiség egész Villányban. Különösen ajánlom mindenki figyelmébe a 2003-as Cabernet Sauvignonját, bármelyik "sztár borász" sima CabSavját veri, és ha jól emlékszem 2500 kemény forintért adta a pincéjében. Nem tudom, hogy mennyi maradt neki belőle. Ami az igazi csoda, de azt speciel tudom, hogy csak pár üveg lapul a pince mélyén, az a 2000-es CabSav, egészen kivételes élmény. Nem elhanyagolható, hogyha pincelátogatóba megy az ember, érdemes vacsorát is kérni, mert a Szemes Józsi eredeti szakmája szakács, és istenien főz, a házi stifoldere meg megérne egy külön posztot. Ráadásul az ő boraitól még sosem voltam másnapos, akármennyit kóstoltam is belőlük a pincéjében, ami bennem megerősíti a fenti feltételezéseket.

bsutyi 2007.11.08. 18:21:34

A Simon borok kapcsán én is osztom Ly véleményét nekem több bora is tetszet. A Viognierjáról is lehetne szerintem beszélni, de a Medium Pinot Noir-ja is bekerülhetne egy vak tesztbe.
A sikhegy kékfrankost én nem teljesen így éreztem nem rég hoztam a pincészetből. A tesztben szereplő palack honnan volt?
A Medium Pinot Noir én még csak egy helyen láttam üzletben.

Pótmáj 2007.11.08. 18:30:37

Hát én az egyik hiperben vettem amúgy "szüreti akció" idején a KF-t, de a polcon ott volt mellette a 2003-as PN, nagyon hasonló címkével és közeli palackozási dátummal.....
Nekem gyanús a dolog.........főleg, ha a tesztelő is ott vette......
A fenti jelzők egy kékfrankosra, hát nem is tudom

bsutyi 2007.11.08. 18:36:10

A Sikhegy KF cimkéje más mint a Medium PN. A Medium PN a Medium Bikavér cimkéjéhez hasonlót kapott.

Fekete Leányka 2007.11.08. 19:51:26

A legutóbbi kadarka tesztünkön a Heimann nagyon kellemes csalódást okozott.

Egyébként
jó lenne, ha az OBI az adalékokat is analizálná. Akkor lehetnénk a véleményünkkel is bátrabbak. Sok borász esett a technológia és a borvegyészet csapdájába. Tisztulás kellene.

Szegediszomelijé 2007.11.08. 20:42:00

Hát, ez a Síkhegy KF téma érdekes! ott jártunkkor Simon így jellemezte röviden: sókoncentrátum. És valóban, nagyon ásványos volt, olyannyira, hogy nekem kellemesebb volt a könnyedebb 2004-es. Szóval, teljesen más, mint az itt leírt... A korty legkevésbé sem volt könnyed, az ásványosság az érezhető utóízben is dominált -mintha nem is ugyanazt a bort kóstoltuk volna. Ez 1 éve volt. Bsutyi, neked esetleg ehhez hasonlított?
Palackozás dátuma: Egy tételt nem biztos, hogy egyszerre palackoznak, így 2-3 dátum is előfordulhat idővel, akár későbbi is, mint a köv. évjárat egy más típusának palackozása. Amúgy számomra jól elkülöníthető a PN-től. A PN-je nálam is jó.
Heimant muszáj lesz kipróbálnom. Eddig "csak" a Vionájához volt szerencsém -szó szerint, mert ez egy kiváló bor. Ha a többi is hasonló...

torkoss 2007.11.09. 17:34:55

Alföldi kolléga keveri a szezont a fazonnal a Tüske Kékfrankosnál ha egy bor illata málnacukor akkor hogyan érezhett mellette lakkot. Gondolom bélyegragasztó ízt meg hozzéképzelte. A 2005-ös évjáratu bort hasonlít össze a 2003és 2006 évjárattal ahez igen csak nagy tudás kell.

kádkongató 2008.01.03. 03:05:29

Kedves Alföldi Merlot!
Ez ugyan az a simon kékfrankos amit cirka 10 hónappal ezelőtt kóstoltál?
alkoholista.blog.hu/2007/01/30/kekfrankosmaraton_viii

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2008.01.03. 09:37:50

szerintem az ott belinkelt tintofino-s kép és az itt lefotózott palack képének komparatív analízise alapján: nem.

alföldi merlot 2008.01.03. 10:24:17

Kedves Kádkongató, nem ugyanaz. A Síkhegyi jóval drágább.
süti beállítások módosítása