Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vágott zsír, tökmagolaj, bor

Hancsik József Pincészete, Lendva, Szlovénia

2007.11.27. 15:29 - Az Alkoholisták

Újabb lelkes olvasónk és fix hozzászólónk jelentkezett tollal a kezében. Érdekes volt a téma, finomak a borok, tisztesen sikerült a szöveg, ajánljuk figyelmükbe. Lackó barátunk szlovéniai magyar dolgokat vett magához, amiről most beszámol jól. Egészen mellesleg jegyezzük meg: ne felejtsenek el szavazni – Hancsikék ugyan nincsenek a listán, ám jövőre majd.

Minap, vagy már nem is minap, volt ez a kóstoló – van már két hete is –: Szegeden a nagyközönség előtt mutatkozott be Hancsik József Pincészete. Hancsik és családja Dobronakon míveli a hivatást, a boros-tökmagolajos-vendéglátós-szíveslátós vállalkozást. A fiatal csapat lelkesedéssel és jókedvvel, könnyeztetően szeretetteljes felkészültséggel látogatott hozzánk a közeli Lendvai borvidékről.

Az édesapa idén márciusban hunyt el, egészen addig az ő kezében fonódtak a szálak, szépen, tisztán, sorjában. Jelenleg a nagyobbik fiú vezeti a családot a maga huszonéves tehetségével. Hat hektáron gazdálkodnak, ami a borvidék adottságaihoz mérten tisztességes területnek számít. Tulajdonképpen a Zalai borvidékhez tartoznak – vagy Zala Lendvához, ez már majdnem történelmi kérdés. Ami tény: fehérboros vidék, nadrágszíjparcellákkal és erős terroirjelleggel.

No és ott van a vágott zsír: disznóvágáskor a szalonnát ledarálják (innen a vágott), a sült húst is, összekeverik, sózzák, kifagyasztják,  kínálják. De nagyon. Lehet nyomni is le a torokba. Azt is nagyon. Talán Hamvas írt a borkorcsolyákkal kapcsolatban valamit. Ez az egyik legjobb.

És akkor a borok. Voltak. Nyolcan. Itt a lista és az én értékelésem. Aki ott volt, vagy alátámasztja, vagy felülbírálja, én ezeket éreztem.

Olaszrizling 2003

Nagyon szép érett bor. Egészen mély illatok, talán ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ászokos. A borvidék egyik valaha volt legjobb évjárata. Az illat sokat ígér, ízében talán lehetne több teltség. Nálam 4 pont.

Olaszrizling–Rajnai Rizling–Pinot Blanc 2006

Ismét illatkavalkád: alma, szőlő és valamilyen ismeretle,n virágos illat. Kemény, talán túl kemény savak, de megkóstoltam szódával: na ja. Ez náluk a kocsmabor. Ebből adnak el a legtöbbet. Bár nálunk is így menne. Nincs vele semmi gond, nincs igazi személyisége sem, de biztos, hogy nyáron, 35 fokban egészen kitűnő 3 pont.

Tramini 2007 (hordóminta)

Rózsa, bodza,  román benzin. Ez idővel távozik. Még nincs kész a bor, de sokat ígér. A vidékhez képest magas alkohol (13%). Ennyit írtam. Alkonyiul: ígéretes.

Rajnai Rizling 2006

Nagyon szép, fajtajelleges illat. Elzásziakra emlékeztet, citrusos, sőt inkább petrolos, van benne egy kis animalitás is. Már félédeseknél vagyunk, amit azonban a magas savtartalom szinte eltakar. Nagyon jó sav-cukor egyensúly. Kis bőrösség is. Itt értettem meg a vágott zsír szerepét. 5 pont.

Szürkebarát 2006

Nagyon, szép mézes illat, ha nem mondják, nem mondom meg, hogy a barátságos borról van szó. Félédes szürkebarát…De félre a sztereotípiákkal. Ez másik rend. Friss és gyümölcsös, pici szénsav, megint kiváló sav-cukor egyensúly. Amúgy meg mi a büdös életnek ragaszkodjunk a fajtát jellemző leírásokhoz? Ez szép. Nagyon. 5 pont.

Pinot Blanc 2003

Jó lenne tudnom, hogy állok pinot-fronton. Merthogy nem ismerem a fajtát, a borait. Mondhatni, egyik pinot-ét sem. Egészen érdekes illat: földes-humuszos-muskátlis. A muskátli elvileg borhiba. De csak elvileg. Meggyőződésem, hogy ez nem az. A borász szerint botritisz. Ezt nem tudom, de tény, van benne valami. Ez is félédes, de semmi gejl. Eszembe jutott az avar is. Na meg a csihán… vagy csalán. 4 pont.

Rajnai Rizling 2007 (hordóminta)

Visszatért a bőr, az animália, a petrol és a szépség. Nem győzőm hangsúlyozni az arányokat. Ha kész lesz, talán ez lesz az egyik legszebb boruk.

Pinot Blanc 2006

Zöldes, virágos, fruttis illat. Igazi kavalkád. Töppedt illat és zamat. Méz is szorult bele. Talán már túlzásba ment a kései szüret – de nagy mélységek vannak a borban. Behízelgő, kedves bor. 6 pont.

Na és a konklúzió. Elfogyasztottam éves félédes borkvótám 80 százalékát. Jól tettem. Olyan savak jellemzik a vidéket, amelyek megkívánják ezt a cukrot. Nagyon szép, tiszta borok, szíves vendéglátás, jókedv és precízség. Ennyi nekem elég.

Címkék: 2006 kóstolás 2003 fehér négypontos olaszrizling hatpontos ötpontos hárompontos szlovénia rajnai rizling pinot blanc szürkebarát 2007 tramini lendva hancsik

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr89244399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benchmade 2007.11.27. 20:56:41

Kár, hogy nem hallottam róla, mert közel lakom Szegedhez és szívesen elmentem volna rá. Gratula, jó írás, nincs felesleges ömlengés.

lackó 2007.11.27. 21:10:56

Kösz a jelzést, ha megkeresel, elmondom, mi is volt ez, talán beleférsz...
süti beállítások módosítása