Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A szegény rokon

Fehérburgundi Egerből és Pfalzból (Eymann, Buttler)

2007.12.26. 07:26 - palack

A pinot blanc két nála sokkal ismertebb közeli rokona, a pinot noir és a pinot gris (alias szürkebarát) árnyékában szerényen meghúzódva tengeti napjait. Származására német és magyar neve is utal: weissburgunder, illetve fehérburgundi.

Igen elterjedt volt szülőhazájában, azonban az 1930-as évek eredetvédelmi rendszerének (AOC) bevezetésével a chardonnay – adminisztratív eszközökkel ugyan, de – szinte teljesen kiszorította Burgundiából. Franciaországban manapság leginkább Elzászban található meg, ahol olyan megfizethetőbb árú borok készülnek belőle, amelyek esetenként képesek felvenni a versenyt a nagynevű chardonnay-kkal is. Ezért is szokták a pinot blanc-t a szegény ember chardonnay-jaként emlegetni.

Az összehasonlítás nem teljesen alaptalan, hiszen mindkét fajta Janus- vagy inkább ezerarcú: tudnak könnyedek, gyümölcsösek, frissek és ropogósak lenni, másik végletként pedig igazi testes, komoly, nagy fehérek. Attól függ, mit akar kezdeni velük, hogyan közelít hozzájuk a borász.

A 2005-ös Weninger-fehérburgundi keltette fel érdeklődésemet a fajta iránt. A soproni szikár savak és a szinte harapható ásványosság kiválóan össze tud barátkozni a pinot blanc gyümölcsösségével, telt zamatával. Ezt azóta más soproniak is alátámasztották. Aztán ősszel a Várban kóstoltam a Gróf Buttler pinot blanc-ját, és nagyon tetszett. Ez adott bátorítást, hogy folytassam a Bukolyi-borok számomra döcögősen induló felfedezését. Bevallom, ez volt az első Gróf Buttler, amely igazán ízlett, pedig próbálkoztam már néhánnyal. Most alaposabban is megvizsgáltam, ám a várt áttörés ismét elmaradt. Másik pinot blanc-om a németországi Pfalz borvidékről, a Rajnai-síkság löszös dűnéiről származik. Vele sem először találkoztam, és ő is jobban tetszett korábban. Ez alighanem a közben eltelt egy esztendő rovására írható.

Amennyire kettő képes reprezentálni ezret, úgy ez a két bor megmutatja a fajta ezerarcúságát. A tisztán gyümölcsös, zamatos, könnyed, száraz térítőbor, és a komolyabb, fát is bőven látott, testes, komplexebb Pinot Blanc. Ez volt a tervem. Azonban a valóság nem fekete-fehér: a rajnai lehetne ropogósabb, frissebb, az egri összetettebb, elgondolkodtatóbb.

Eymann Weissburgunder Spätlese Toreye 2004

Középmély aranysárga, drapp árnyalattal, középvastag gyűrűvel. Nem szaladgál, inkább óvatosan csúszik le a pohár falán. Orrban nem tolakszik, de ha kíváncsiak vagyunk rá, szívesen megmutatja magát. Telt, gyümölcsös: leginkább érett, puha őszibarackra emlékeztet. A háttérben meghúzódik egy kis citrusos jelleg, inkább az édesebb fajtából. Mondjuk mandarin. A gyümölcsöket némi teás-gyógynövényes jelleg árnyalja. Sőt még olyan érdekességet is felfedezni véltem, mint egy falat palacsintatészta.

Szájban hasonlóan szerényen viselkedik. Nem akar lehengerelni, de azért odateszi magát. Széles, viszont meglehetősen lapos. Emlékeim szerint egy évvel fiatalabban lényegesen magasabbra emelték a savak, ami sokkal jobban is állt neki. Most már nincs elég bennük, hogy kiegyensúlyozzák a majdnem hat gramm maradékcukrot. A korty elején még nincs gond, ám fokozatosan elfárad a sav, a végére pedig teljesen kifullad. Az utóíze így már határozottan édes. Ez persze ízlés kérdése, de nálam rossz pont. Az íze finom gyümölcsös: az illatból már ismert barackunk érett körtével egészül ki. Jó illatú, zamatos, azonban az ellaposodott savak és az ebből fakadó felbillent egyensúly miatt nem lehet több, mint 4 pont.

Gróf Buttler Egri Pinot Blanc 2005

Színe hasonlóan középarany, drappos árnyalattal. Kitöltés után van minek ülepednie. Mozgása méltóságteljesebb német kollégájánál. Dekantálás nélkül eléggé rátelepszik a fa az illatára: mogyorós, karamelles, de még nem émelyítő. Ha szogalmasan pörgetjük, tud mást is mutatni. Leginkább banán érezhető. Második nap dekantálóban hagytam szellőzni, valóban jót tett neki. A banánhoz csatlakozott egy kis őszibarack, narancs és vanília is. Ez már majdnem az, amit vártam.

Szájban intenzív, kiegyensúlyozott, nagyon hosszú. Árad a gyümölcssaláta: banán, szőlő, fehér húsú őszibarack, édes narancs csepp vaníliaöntettel, pörkölt dióval megszórva. Szép savai vannak, amelyek tartást tudnak adni egy ilyen komoly testnek. Lendületesek, üdék, frissen tartják a kortyot. Utóízben kicsit visszatér a fa dominanciája: mogyoró és karamell újra. A dekantáló ezen is segített: így már a lecsengésben is maradt némi gyümölcs. Viszont hiányzik belőle az izgalom, az egyediség, az a valami, amitől emlékezetessé válna. Kellemes 5 pont, és még kereshetem tovább az én igazi Buttler-boromat.

Címkék: 2005 kóstolás fehér négypontos 2004 ötpontos eger gróf buttler pinot blanc eymann pfalz

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr65265340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borbatár 2007.12.26. 10:28:18

A Pinot Blanc-ról nekem is van egy nagyon kellemes élményem. A bor a Nova Vieska-i (Kisújfalu) Mátyás Pince terméke. Illatos, zamatos, selymes összetett és harmónikus, megmutatja a fajta teljes pótenciálját és a borász tudását. Szivből ajánlom a bort és az ára sem túl magas kb. 1000 Ft.

MalbecNC 2007.12.28. 02:37:29

Nemtom.... Nekem pinot blanc-ból testes, komoly, nagy fehér borokat készíteni olyan, mint amikor a pinot noir-ból, vagy maradjunk a magyar "rokonánál", a kadarnál, testes, komoly vörös borokat gyúrni. Mi a túrónak? Miért nem lehet meghagyni őket, annak, ami? Miért kell minden szőlőből testes, komoly borokat kreálni? Nekem a pinot blanc a könnyed, vagy könnyed-közepesen telt, enyhén gyümölcsös-virágos, frissítő, olykor bizsergető bort jelenti,nem pedig a lehetséges vaskos chardonnay méltóségos asszonyt.
Valóban a szegény testvére a chardonnaynak, de csak annyiban, hogy a viszonylag semleges karaktere mellett könnyen alakítható, formálható. De bele kéne törődni, hogy pinot blanc az istenadta és nem chardonnay. Játsszunk vele olyant, hogy kivesszük a szegénysorsoból és felemeljük, de ne akarjuk a másik nagysasszony helyére tenni.
Utálom a testes kadarokat és az újfától illatozó extraktédes Bikavéreket.
Én még ott tartok, hogy ha ránézek a címkére akkor szinte érzem a számban, hogy milyen bor fog nemsokára lefolyni a torkomon. Nos, a Bukolyi féle Pinot Blanc jellemzése tuti nem jutna eszembe, mint egy lehetséges valami, merthogy az idáig elfogyasztott moseli, luxemburgi és elzászi PB-ok nem voltak banán, narancs, vanília és őszibarack illatúak. A banán kivételével ezek a jelzők inkább chardonnayra adottak, attól függően, hogy mennyire délre, vagy északra készültek.
Persze lehet mondani, hogy ez teljesen a mestertől függ, hogy mit hoz ki egy szőlőből, de ha mindenki barack, vanília, mogyorót fog produkálni pb-ből, juhfarkból, furmintból, chardonnayból mi marad az inyenc borivónak, ha történetesen filigrán pb-t, körtegyümölcs furmint-tot, nyers orrbaverős juhfarkot akar inni?
A minap ittam Bodri legfrissebb, 2006-os Sauvignon Blancját. Nem tudtam mit kezdeni az erős újfás, alkoholos egres-füves sb-vel! Mintha egy szép, szűzies kislány lett volna kifestve feslett utcalánynak. És mindezt komoly pénzért.
Ment a lefolyóba a maradék fél palack másnap, mert ennyi időt adtam neki, hogy mutassa szebb oldalát.

karcsai · http://www.garammenti.net 2007.12.28. 12:45:03

MalbecNC: szerintem nincs igazad, komoly, nagy testű, és igen érdekes fehérburgundikat lehet kóstolni pl. Németországban. Nem érdemes ezt a fajtát beskatulyázni a könnyed, frissen fogyasztandó borok közé, annál többre képes.

MalbecNC 2007.12.28. 21:20:54

Az lehet, hogy nincs igazam, de kívánságom azért lehet. :-)

Nemtom, túl sok német (mégis melyik borvidék?) weissburgundert nem ittam, inkább luxemburgi (auxerrois), elzászi és magyar vonatkozásban Légli, Söptei és Jásdi PB-t. Ezek többnyire könnyű-könnyű közepes, friss, savas, vagy koncentrált, de emellett, vagy ennek ellenére vibráló, üdítő borocskák voltak. Egész biztos lehet belőle testes, nehéz borokat is készíteni bizonyos borvidékeken és bizonyos borászok kezében, csak azt kérdem, hogy minek???? Amitől félek, hogy Bukolyi után többen elkezdik újfába pakolni a PB-t orrba-szájba, mint sok chardonnay esetében és nyögjük majd a tejes-vajas, mogyorós, hű-de-raffinált, bár tök unalmas borokat....

Elismerem: szegény ember vízzel főz, vagyis ahol nincs testes, nehéz bornak való szőlő, ott keressék meg az összes képességét a szegény testvérnek és csináljanak belőle pótchardonnayt. De nálunk, ahol még több igazi magyarnak tartott fehér szőlő (furmint, olaszrizling, juhfark) is rendelkezésre áll miért erőszakoljuk meg a PB-t? Mikor az adja magát a könnyed, izgalmas, frissítő bornak, ahol a borász is kiélheti/né saját fantáziáját. (Lásd a különbséget Jásdi és Légli PB-k között!) Most persze jön majd a válasz, hogy Bukolyi úr is játszik, miért nem hagyom?

Ok, hagyom. Csak morogtam egyet.

shiraz 2007.12.29. 12:19:00

Kedves Malbec, szerintem kivanj olyan PB-t magadnak amilyet szeretsz, nem olyat amit mas felertekel. :)
Egy gondolat: a komoly borok keszitese es az ujfa tulzott hasznalata kozott nincs egyenlosegjel de meg csak erintolegesen sem kotodnek ossze. Lehet hogy erre a felismeresre rossz hazai peldak vezettek, de hidd el, Mo-n es a vilagban rengeteg jo ellenpelda van. Az en tapasztalatom szerint nemet es elzaszi PB borok kozott csodakat fogsz talalni. Buek. :)
süti beállítások módosítása