Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Történelmileg

Grófi borok a szérűről

2008.01.29. 07:19 - BOB

Mostanában én is egyre gyakrabban futok össze Buttler-borokkal, szájpadlás mentén. Talán titkos terroirista sejtek lehetnek a háttérben, vagy csak cuppanok felfelé a trendekre, én nem is tudom. Mindenesetre az ünnepek egy része nálam is a grófi szérűn telt. Két olyan bort sikerült pohárvégre kapnom, amit még eddig sose. Újabb bukolyista beszámoló következik tehát, külön azok örömére, akik szerint.

Ha van borászat, ami már első évjáratával fejest ugrott a kultpincék örvényekkel teli medencéjébe, akkor az a Gróf Buttler volt (ami még történelmi is, feltéve, hogy 2003 óta is van történelem). Nem is minden ok nélkül, nyilván. Talán nem volt tudatos ez az időzítés, de mégis pont akkor sikerült berobbanniuk a hazai alkoholista-köztudatba, amikor az a bizonyos köztudat kezdett ráébredni, hogy egy bor minőségében nem feltétlenül primer tényező a barrikhordóban eltöltött hónapok száma.

Szomjúhoztuk a terroirt, a természetességet, bizonyos körökben pedig dúlt az ABV (anything-but-Villány) mozgalom. És akkor egyszer csak ott termett boraival ez a furcsa, kutyabőrös nevű pincészet, tízezres tőkesűrűséggel, pár fürtös tőketerhelésekkel, egy kiváló bikavérrel és nulla marketinggel. Ráadásul a piacra lépés ideje abból a szempontból is szerencsésre sikeredett, hogy 2003 Egerben is kitűnő évjárat volt. Be is indult hát a rajongás rögvest.

Kettőezeröt talán azért tekinthető mérföldkőnek, mert abban az évben fordult termőre kishazánk talán legmagasabban fekvő ültetvénye, a nagy-egedi telepítés. Ez persze újabb lökést adott a jó boroknak és a rajongóknak egyaránt. Dűlős tételek tengerszint feletti magasság szerint szelektálva, brutális hozamkorlát, az adalékanyagok és technológiai varázslatok messze űzése a borkészítéstől, mind csupa olyan tényező, amelynek hallatán az egységsugarú fundamentalistának libabőrös lesz a háta az izgalomtól. És akkor még nem is beszéltünk az olyasféle purista urban legendekről, amelyek szerint 2003-ban és 2004-ben még ként sem használt a borászat (mert használt, persze, csak mérsékelten). Kell is ez az adrenalin egyébként, hisz a pincészet továbbra sem pedálozik túl nagy buzgalommal a marketing frontján. Pincelátogatás pince hiányában nincs, a borral kapcsolatos rendezvényekről, heppeningekről való permanens távolmaradás viszont van. Jó bornak nem kell cégér.

A borászat 42 hektáron gazdálkodik (ebből 20 található a Nagy-Egeden, 14 a Szarkás-tetőn, 7 a Ráchegyen, 1 a Kis-Egeden), magas tőkesűrűséggel, alacsony tőketerheléssel. Kénen kívül semmilyen adalékanyagot nem használnak, csak színlével dolgoznak, nem derítenek, csak néha szűrnek. És az eredmények alapján úgy tűnik, lehet szép borokat alkotni fajélesztők, pektinbontó enzimek és a sűrítés/vízelvonás ezernyi technikája nélkül is. Sőt.

Gróf Buttler Egri Portugieser Selection 2006

Ha nekem valaki azt mondja, hogy egy oportó mellett fogok karácsonyozni, és még élvezni is fogom, valószínűleg harsány nyerítések kíséretében hívtam volna fel a figyelmét bilibe lógó végtagjára. Az oportó nem az ünnepek bora. Volt eddig. A lesajnált fajta most új értelmet nyer a Buttler-palackban. Hogy megint adózzak egy sort a coming out művészetének, bevallom: mindig is becsültem azokat a borászatokat, amelyek a hazai vagy kvázihazai fajtákból próbáltak nagy borokat készíteni, és nemcsak a biztosra menés cabernet-kkel meg merlot-kkal szegélyezett útját választották. Például épp ezért szerettem/szeretem a Vylyant is, a kettőezerhármas kadarkájuk, illetve jó néhány portugieserük is a villányi átlag fölé tudott emelkedni. Mindennek ellenére ekkora revelációra azért mégsem számítottam egy oportótól.

Halkan hozzáteszem persze, hogy ha nem tudtam volna, milyen fajtából készül a bor, amit kóstolok, valószínűleg a cabernet franc környékére lőttem volna be, hasonló minőségű anyagot máshol simán eladnának cabernet franc sélectionként is (plusz réserve, illetve barrique), ha engedné az OBI.

De akárhogy forgatom a flaskát, ez bizony egy portugieser. Nem az Egedről, hanem a Szarkás-tetőről, egy kiváló évjáratból. Az egyetlen jegy, amiről oportóra lehetne asszociálni elsőre, az a színe. Lilás. A hagyományos oportóknál azért mélyebb, több vörös árnyalattal. Tippre ez is szűretlen, mint a legtöbb Buttler-bor, mert tiszta ugyan, de nem teljesen tükrös. A pohárban forogva viszont már lábbal tiporja mindazt, amit eddig az oportóról hittünk. Olajos mozgású, sűrű bor képét mutatja, súlyos templomablakokat karcolva a pohár falára. Kvaterkázóbor, mi? A nagy túrót.

Az illat aztán újabb, ezúttal megrendítő csapást mér a tudatalattimban létező portugizi-sztereotípiára. Mély, súlyos aromákat kapok, semmi oportós könnyedkedés, semmi jópofaság. Komolyság, mélység. Masszív meggy, feketeribizli, fás jegyek jönnek. Nem annyira minerális, mint a palack kolléga által nemrég megénekelt egedi kadarka, viszont kerek, minden szempontból szépen faragott, sok gyümölccsel operáló, mégis összetett illat ez.

Szájban aztán mérsékelt mennyiségű tannint kapunk, de ami jön, simogatóan, szinte balzsamosan kenegeti az ízlelőbimbókat, páratlanul harmonikusan játszik össze a vaskos, glicerines testtel, a szép savakkal, a gyümölcsös ízvilággal. A harmónia tökéletes, és ahogy boldogult Hofi Géza mondaná: van ám neki stukstúrája is. Viszont simasága ellenére sem lágy, nőies. Sok gyümölcs jön, szépen integrálódott fás jegyek. Ha picivel gazdagabb volna az ízvilága, ájultan borulnék előtte a földre. Ezt az apró hiányosságot azonban feledteti a végtelenül hosszú lecsengés. A korty vége kesernyébe fordul, bár annyira még nem, hogy az zavaró lenne.

Összességében ez egy szép bor. Mi az hogy, nagyon is! Nem kétséges, hogy a legszebb oportó, amit valaha kóstolni volt szerencsém. Igazából csak az gondolkodtat el, hogy vajon tudhat-e ennél is többet a fajta. Mert itten úgy tűnik, nagyságrenddel került feljebb a mérce, mint ahol eddig volt. 7 pont, mint a pinty, akkora.

Gróf Buttler Egri Bikavér 2005 (Nagy-Eged)

A bika igen fontos szerepet tölt be a Buttler-szortimentben, csúcsküvéje mintegy a pincészetnek. Pedig meglehetősen eretnek módon álltak neki a témának. Az egriek között fehér hollóként a kettőezerhármas prémiumbikával syrah alapra helyezték a kérdést, nagy ívben hányva a fittyet a helyi konvenciókra. Persze mint annyi más Buttler-bornál, a bikánál sem a szőlőfajták, hanem a terület az, ami a borra a legnagyobb mértékben rányomja bélyegét. Ennek megfelelően a kettőezerötös évtől két dűlőszelektált bikavérje is lesz a borászatnak, egy a Szarkás-tetőről, egy a már emlegetett Nagy-Eged hegyről. Ezt kóstoltuk mostan.

Legyünk őszinték: elsőre nekem ez a bor nem igazán tetszik. Értékelem persze a törekvést, ami létrehozta, de valahogy olyan első blikkre, mint egy füstről frissen levett oldalas, ami alá még berámolták az égett tölgyfát is, amin füstölődött. Nehéz, súlyos, rengeteg fával és odakozmált illatvilággal operál, túl nehézkes, túl tömény, egyszerűen nem igazán jó inni. Hasonló volt a kettőezerhármas prémiumbika is fiatal korában, ahogy emlékszem. Az viszont egész fantasztikusra kerekedett később, ezért hagyom szellőzni a bort, hátha jót tesz neki a karaffkezelés.

És lőn. Négy óra múlva felüti a fejét valami halovány elegancia, persze az is csak akkor, ha nagy, burgundis pohárból, sokat forgatva kóstolom (mert ezt párhuzamosan, egy bordóis és egy burgundis kristályból egyszerre vettem górcső alá). A palack felénél fel is hagyunk hát a próbálkozással, eltesszük a bort másnapra.

24 óra múlva már egész más kerül a pohárba. Elegáns, szép, kifinomult hordós jegyekkel operáló, igazi "nagy" bor. Ezt már én se merném burgonyafánkhoz ajánlani. Illatában szépen játszadoznak a gyümölcsök a már belesimult fával, mellé hűvös, meszes ásványosság jön (az Eged-védjegy ez volna talán?), elegancia és szépség. Istenuccse, harmónia van már az illatban.

Szájban viszont kicsit még érezhető a zabolátlan fiatalság, kicsit uralkodóak a fás jegyek (és kicsit még nyersek is), ennek ellenére jól érezni, merrefelé tart a bor. Élénk savak, nagy test, szép gyümölcsök, erőteljes hordó. Kicsit lötyög rajta ez a hordósság, főleg a korty vége felé, érdemes lesz 1 (vagy inkább 2) év múlva újra elővenni és újra megkóstolni. Mert szép bor így is, de ha a tölgy belesimul, és az egész összerendeződik, már csúcsformában fogja lefutni a kűrt. És az az a pillanat, amire várni érdemes.

Jelen állapotában erős 6 pontra taksálnám, hozzátéve, hogy ebből még egy nyolcas is lehet, ha. Ennek ellenére mostanában inkább azért táraznék be belőle, mert mire igazán formába lendül, valószínűleg kifogy a polcokról. És a jó bor csak akkor jó, ha meg is ihatjuk.

Címkék: 2006 2005 kóstolás vörös hatpontos eger bikavér hétpontos gróf buttler portugieser buttler terroir bukolyi nagy eged

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr86310365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2008.01.29. 08:15:03

Ezek után beszéljen bárki túlárazott villányi borokról!

valuka · http://www.borkem.hu 2008.01.29. 09:44:36

Lehet, hogy a túlárazott magyar borokról kellene beszélni...

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.01.29. 09:56:25

Tény kérdés, hogy Bukoy Úr megosztja a magyar borközéletet. Persze, drága. Megengedheti magának, része a marketingnek. A hétvégén voltam Frankfurtban a VDP (Német Kézműves Borászatok) Erstes Gewaechs (Igazás nagy borok) kóstolóján, és nem találtam Pinot Noirt 35 euró alatt. Tegyük hozzá, hogy akadtak igazán különleges tételek is, 80-100 körül...

Pusztán érdeklődésből:
Ismeritek Bukoy-t személyesen? Milyen élményeitek vannak vele kapcsolatban?

vörös és fehér 2008.01.29. 10:07:03

Bukolyi. Nem az amit te írtál.
Szerintem olyan ő mint a borai. Hűvös, tartózkodó, igazi hangulatember. Én egyszer (azt hittem) beszélgettem vele, aztán hirtelen kijelentette hogy megúnta ezt.

ungarisse robertparker 2008.01.29. 10:15:50

nemjo: ha az a kerdes, hogy monnyuk 8-9 ropiert egy Buttler-bika vagy egy villanyi csucskuve keruljon az asztalomra, akkor nalam a Buttler-bika a nyero, ha nem is 2, de mondjuk 4-5 evesen. mert ott termeszetes, minosegi bort kapok a penzemert, nem marketinget meg mutannint.

szulfit 2008.01.29. 10:32:51

Egyetértek robertparkerrel: Ráspiért, Buttlerért szívesen adok ki pénzt, mainstream magyar vörösért viszont nem.

Egyébként a legjobb magyar Pinot Noir pillanatnyilag a Buttler 04-es PN, és 3500 Ft-ért abszolút jó vétel.

egri Fehér 2008.01.29. 10:35:55

nemjo:
Azért kicsit drágább a Nagy-Egeden telepíteni és művelni egy 1×1-es ültetvényt, mint a Kopárban egy 3×1-eset... Pl. ettől olyan drága a NE Bikavér. Mert lehett túlárazott egy ezer Ft-os bor is, és alulárazott egy 15 ezres is...

Mindazonáltal szerintem a Gere Kopár (bár nem Kopár) sincs túlárazva, nyolcezerért.

deprimarius 2008.01.29. 10:42:36

nemjo,

az az apró különbség, hogy a Buttler-boroknál VAN valódi taratlom ezért a pénzért. Bár hozzáteszem gyorsan hogy én a csúcsbika árából inkább vennék 1-1 palack kadarkát és 05-ös egedi pinot-t. Itt valóban kb fél kiló van egy tőkén, egy fantasztikus terroiron, amit permetezni pl vagy helikopterről vagy hátival lehet, szóval irgalmatlan költségek vannak. Meg ami nekem is számít: ezen borokat kóstolva eszembe sem jut a műtannin, glicerin, gumiarábikum és tsaik, nem úgy mint...a legtöbb villányi csúcsküéért 2000-et sem adnék, és akkor is csak sznob barátaimnak vinném ajándéknak. ja és a portugieser kb 3000 ft, asszem.

deprimarius 2008.01.29. 10:45:16

amúgy bob, gratula a cikkhez, nagyon tetszenek a leírások. És rávilágítanak az egyik alapvető Bukolyi-hibára: sok bor 1-2 évvel az ideális előtt kerül ki a piacra, de eddig ez a bika a legextrémebb, én ezt minimum 2 évre befalaznám valahová, annyira tömény és rendezetlen, de nagy ígéret. De enkem a kadrka 5x érdekesebb.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.29. 11:41:56

deprimus, a befalazás az sajnos csak meseországban megtehető...
egyelőre...

hegyaljai 2008.01.29. 11:56:21

Sajnos eddig nekem nem volt alkalmam ezeket a borokat kóstolni. Megint visszajön viszont ez a "terroir" ügy. Lehet, hogy először a "terroir" fogalmat kellett volna tisztázni, garantálni, ellenőrzési rendszerét elfogadtatni, és csak azután felírni a címkére, hogy "terroir szelekció".

dagadtos 2008.01.29. 12:46:56

Senkit sem érdekel, hány deka van a tőkén, amikor egy 8-10 ezres bort bontasz vendésgésben, ünnepelni, vagy karácsonykor. Az meg pláne nem érdekel, mennyibe került a telepítés, abszolút a borász magánügye. Ott elvárás van, jó bor kell ennyiért, hogy legyen. Ez a bor nem volt elég jó ennyiért, nálam sem, és ilyenkor kicsit mindig úgy érzem, hogy cserben hagyott az adott bor. Engem nem vigasztal ilyenkor, hogy pár bormániákus kiérzi-e a terroirt (vagy gyárt ideológiát, mint vegetáriánus a bioszójafasírtról, merthogy attól még annak az íze sem lesz jó) vagy sem, egyszerűen maga a bor nem elég jó - és ezt bizony egy teljesen laikus társaság is érzékeli adott esetben. Természetesen villányi borokkal is bőven lehet így járni. Viszont közel sem minddel, mint ahogy itt páran azt igyekeznek sulykolni.

Kicsit egyébként megnyugtat a cikk, azt hittem, nekem volt csak pechem a bikavérrel. Mindenesetre a '04 PN tényleg remek, és meg fogom kóstolni az itt említett portugiesert, a kadarkát és az egyik syrah-t is, nehogy fordítva váljak olyanná...ugye.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.29. 13:23:18

bocsi, nem deprimus, hanem deprimarius...

t f 1 (törölt) 2008.01.29. 13:50:40

"nem derítenek, csak néha szűrnek."

Hm...
Egyszer tényleg el kéne látogatnom a fenti, vagy egy hasonló borászatba, ahol ilyen kijelentéseket tesznek és komolyan elbeszélgetni a borásszal, hogy ne tekintsem a mesedélután részének ezt a mondatot...

deprimarius 2008.01.29. 13:55:48

dagadtos,

engem érdekel hogy hány deka van egy tőkén, milyen a terroir, meg hogy hogy készül a bor, bármennyibe is kerül. enélkül ugyanis NEM LEHET nagy egy bor. szvsz én ezt a bikát nem favorizálom, 2 év múlva lesz jó kb, mint írtam a kadarkának, syrahnak, 05-ös pinot-nak nincs nagyon párja ebben az országban.

Te tudsz nekem olyan villányi borokat javasolni, amik nekem tetszenének? Ráspi, Buttler, Orsolya és Kaló vörösborait kedvelem. Szóval kb ilyesmi tanninérzetű borokat? (én ezt a típusú tanninstílust nevezem garantáltan természetesnek valamint harmonikusnak). Szóval tudsz ilyet javasolni a délvidékről? komolyan várom, hogy mikor lesz végre egy ilyen...(Szekszárdon azért van egy-egy bíztató jel nagyritkán)

ringsider,

semmi gond, néha deprimált is vagyok:)

deprimarius 2008.01.29. 13:57:42

tf1,

ez tényleg igaz lehet mert bizonyos boroknál komoly problémákat is okozott. (almasavbomlás palackban, zavarosság...) de a legtöbb 05-ös bornál már nem volt ilyen.

Sárfehér 2008.01.29. 15:29:34

deprimarius, ha fősodron kívüli villányit akarsz, akkor kóstold meg Günzer Tamás borait. Ha nem is egyezik a filozófiája az általad említettekével, nagyon egyedi. Minden vörösborát lesárazza...

A túlárazásról csak annyit, hogy minden bor reális ára az, amennyiért el lehet adni. Az más kérdés, hogy mennyi az árból a mítosz, és mennyi a minőség. De mondjuk Puskás válogatott mezének sem a használati értéke szabja meg az árát. Persze nekem sincs lehetőségem rendszeresen ilyen drága borokat inni, de azért vár a kamrámban egy 04-es Gere Kopár, és egy Buttler Kadarka is. Persze, hogy szívtam a fogam, amikor megvettem. De ez van. Akinek nem ízlik, és pénze sincs rá, az ne vegye meg. :)

borlali 2008.01.29. 16:12:33

Az igazat megvallva még nem sok Gróf Buttler borral találkoztam, de a 2004-es Pinot (3000 Ft környékén) és a 2003-as Bikavér Superior (kb. 5300-5500 Ft) szerintem meg érik az pénzüket, nem gondolnám, hogy túl lennének árazva. Számomra mindkettő emlékezetes bor volt.

pinot 2008.01.29. 19:38:32

Ez az megint témánál vagyunk istenitsétek a Buttler borokat...
ezzel az a bajom hogy másról sem lehet ezen az oldalon olvasni csak a Buttlerről unalmasak vagytok!

Benikuty 2008.01.29. 20:04:12

Nem bántott engem sem a Bukolyi, sem Csite, így én sem őket!
Tessen mondani, nincs elég borász széles e hazában? Miért kell egyeseket túllihegni, szétsztárolni? Másokat meg agyonhallgatni? Miért?
Miért támadnak hátsó gondolataim?
Paranoiás lennék?
Sok a kérdés? Sok a kérdés!

Szegediszomelijé 2008.01.29. 21:07:07

Na, én nem vagyok Buttler mániás -minthogy alig ismerem -de egyáltalán nem azt érzem, hogy istenítve lenne. Kapott ő itt már szolidabb ujjongást is, de ez: ... túl nehézkes, túl tömény, egyszerűen nem igazán jó inni -hát ez sem elvakult istenítés. Egyébként az egri borászok egyértelműen nagyra tartják -valamit csak tudhat. Ez pedig ne legyen már olyan nagy baj... Minden borról nem lehet írni -ahhoz 100 ember is kevés volna. Nekik is van egy orientációjuk, nektek is, nekem is -mindannyian agyonhallgatnánk jó pár említésre méltó borászt. A cikk pedig -számomra-nagyon élvezetes, színes, olvasmányos volt, immár sokadjára köszi BOB.

deprimarius 2008.01.29. 21:09:00

benikuty,

esetleg, mert eddig pont ez a pince volt érdemeihez mérten agyonhallgatva? aki egyszer járt as szőlőiben az tudja hogy igenis kiemelkedő birtok az országban. És a borok valóban különlegesek, egyediek.

Benikuty 2008.01.29. 21:35:22

Kedves Deprimarius, írtam egy egy hosszú kommentet, aztán inkább töröltem. Egri vagyok, te érted miről vartyogok?

deprimarius 2008.01.29. 21:46:12

az egri borokat én is nagyra tartom. szerintem mostanában a most szóbanforgón kívül még Orsolya és Kaló aki különlegesen szép borokat készít. Róluk szívesen olvasnék többet én is.

November 2008.01.29. 22:15:32

Abba kéne hagyni a rögeszmés "műtanninozást". A fentiek szerint a legjobb terroir szelekció is agyonbarrikolható.

deprimarius 2008.01.29. 22:25:15

szerintem is jó lenne ha abbahagynák a műtanninozást. Fölösleges beletenni a borba, attól jobb nem lesz, csak rosszabb.
egyébként szerintem ez a két bor nincs agyonbarrikolva, csak a bika még túl intenzív.

friccs 2008.01.30. 00:14:58

tf1!

Az általad Bobtól idézett mondat: "nem derítenek, csak néha szűrnek.", valóban nem felel meg a valóságnak, tényleg mesedélutánba illik! Helyesen így hangzik: Nem derítenek és nem is szűrnek!

dagadtos 2008.01.30. 01:24:14

Meglehetősen abszurd, amit kérsz - természetesen nem tudok. Nem is kell, hogy tudjak, érdekes lenne egy villányi bor olyannak, mint az Orsolya borok, talán el kéne merengeni földrajzi különbségeken. Az, hogy Te tudnál nekem ajánlani olyan bort ezek közül bőven, ami tetszik (ajánlok azért inkább magamnak!), abból komoly következtetéseket lehetne levonni, ámde az egyetlen valós az: én ennyivel nyitottabb vagyok. Ez hangozhatna akár beképzelten is, de Nálad ugye nem nehéz!:D
Azt meg továbbra sem nagyon értem, mit nehéz azon felfogni, hogy egy bort nem ment meg a deka, az ásvány és a mi nem préselünk duma, ha egyszerűen feleannyiért van nála jobb. (Pl Tóth Bikavér vál. - hogy Benikutyra is utaljak vmennyire, ha már szegénynek egyszer nekitámadtam.)
Én értem, és jó is, hogy Téged, meg néhány borszeretőt érdekel, tényleg. De ne kelljen már érdekelnie egy ünneplő társaságot, a megajándékozott alkalmazottat, stb. Ha kap egy jó francia bort valaki, aki szereti a bort, de nem mániákus, gondolod, ezek érdeklik? Nem, az érdekli, mennyire jó és aki ajándékoz, azt is. Én, ha már kiadok 8-10 ezet egy borért, nem szeretem senkinek azt mondogatni, hogy hát...nem olyan nagyon jó, de figyelj ide, most úgy kortyolgasd, hogy ezt nem préselték ám!!! Na ne...

friccs 2008.01.30. 07:59:38

Kis hazánk talán legjobb vörösbora nem azért kapott 6 pontot mert "nem jó", hanem azért, mert még nincs teljesen összerendeződve! Szerintem bob úgy értette, hogy miután lekerekedik, rendeződik a bor a palackban, számára már 8 pontot fog érni, de csak abban az állapotban, majd. Gondolom én...
Végülis mindegy, mert szerintem ez a bor most 9 potot ér, alaphangon.

dagadtos: a Tóth bikavérek általában tényleg nagyon jók, de az egedivel összehasonlítva olyanok, mintha egy trabantot mérnénk egy lexus-hoz...

t f 1 (törölt) 2008.01.30. 08:14:19

Na most van egy olyan szakkifejezés, hogy palackállóság. Az OBI engedély kiadásának is feltétele. Azért fogadom fenntarásokkal az olyan kijelentéseket hogy "nem derítenek, csak néha szűrnek.", mert a tisztító és stabilizáló kezelések nélkül a bor minden lesz, csak nem stabil és palackálló, akármeddig is érlelik a pincében.

SZVSZ ez a "szűretlen" dolog csak urban legend

egri Fehér 2008.01.30. 08:44:32

tf1:
A szűretlen vörösbor nem UL, lehet olyat készíteni. Sőt, szerintem derítés nélkül is lehet vörösbort készíteni, pusztán öntisztulásra alapozva (feltéve, h nincs benne pl. sok vas), de ahhoz nem hiszem, hogy elegendő 20-24 hónap hordóban. Bár az is lehet, hogy elég.
Mindenesetre szűretlen és palackálló vörös van, tuti, saját szememmel láttam-látom :)

koccintós 2008.01.30. 09:28:33

Én kíváncsiságból rákattintottam a cimkefelhőben a "grófbutler" és a "tóthistván" címkékre. Előbbinél 9 cikk jött fel, utóbbinál 17.

Gyanítom, nem csak ez az egy pince van terítéken Egerből. És szerintem is jó a cikk.

BOB 2008.01.30. 11:36:54

gyurka99: valóban azt akartam elmesélni ezzel a 6 ponttal, hogy szerintem még nincs összerendeződve teljesen a bika, kell neki idő, nem is kevés. Sajnos nem vagyok annyira hiperszofisztikált szájpadlású, hogy egy bort "jövőbe kóstoljak", nem tudom biztosan, milyen lesz 2 év múlva, de gyanítom, hogy sima 8 pontot érni fog (az alapján, amilyen szépen összerendeződött a fiatalon hasonlómód tömény 2003-as prémium bikavér, meg az alapján, hogy az ilyen borok általában merrefelé fejlődnek eddigi tapasztalataim alapján. Aztán persze majd megjátjuk, ha meglátjuk.).

A "nem derítenek, csak néha szűrnek" félmondat első kézből származó információ, nincs okom kételkedni benne.

Ferraiolo 2008.01.30. 13:59:16

Gyurka99!
Azt írtad: ".a Tóth bikavérek általában tényleg nagyon jók, de az egedivel összehasonlítva olyanok, mintha egy trabantot mérnénk egy lexus-hoz..."
Ez kicsit erős megjegyzés volt. Tóth István borait nem érdemes és nem is kell összehasonlítani a Buttler borokkal, hiszen más az emberi tényező ,más a borok stílusa, más a termőhely és más az érlelési mód is. Az egyik inkább kedveli a primer barique aromákat és robosztusabb, nagy testű borokat készít drasztikus hozamkorlátozással, a másik pedig szintén egy egyedi, de primer barique aromáktól tartózkodó, rusztikus és nem brutál testű borokat álmodik meg. Amúgy felhívnám a figyelmed Tóth István Egedhegyi Kékfrankosára, amit hosszú évek óta készít és már a nevében is benne van, hogy honnan származik az alapanyag. Igaz, nem az Eged felső részéről, csak a szoknyájáról.
Én mellesleg sokkal szívesebben iszom bort Tóth Istvántól, mert az ő borai már a piacra kerülésükkor "készen" vannak, nem kell vári a "komponensek összerendeződésére" nagyon jól ihatóak és az ár-érték arányt már nem is említem. És ezt most minden elfogultság nélkül mondom. Ettől függetlenül Bukolyi borait is elismerem. Kellenek az ilyen végletes borászok is.

friccs 2008.01.30. 14:25:23

Ferraiolo!
Teljesen igazad van, visszaolvasva amit írtam, tényleg túl közel hoztam egymáshoz a két borászatot! Helyesbítek: A két pincészet olyan, mintha egy verolexet és egy ferrarit hasonlítanánk össze! :)))

dagadtos 2008.01.30. 14:45:46

gyurka99: azt még jobban el tudom fogadni, hogy valaki szerint ez nagyon jó, és punktum. Sokkal jobban, minthogy nem olyan jó, dehát nem szűr, úgyhogy tessék szépen így inni, és máris jobb. Az már más kérdés, hogy a 9 ponttól igen messze volt az a bor, amit én ittam, és jópár más magyar csúcsküvétől is messze, de erről felesleges vitatkozni, nem is lehet. A tóth 2002-ese számomra pl jobb jelenleg, és tényleg semmi közük a világon egymáshoz, de névrokont és egrit akartam példaként felhozni.
Képzeld, még felhozok egy villányit, mekkora felzúdulás lenne. Vagy netán felhozom a Weninger most kijött bordói küvéjét, most gondold el, a Weningerét, aki törpeborászatához épp ugyanott vásárolja a műtannint, ahova Deprimarius jár lúgot venni! :D

egri Fehér 2008.01.30. 14:55:03

Kötözködnék. A barrikíz inkább tercier aroma, mint primer: érlelésből származik. Emellett a termőhely annyira azért nem más TI. és Buttlerék esetében, mint ahogy a borkarakter sem. Az viszont tény, hogy Buttlerék borai nem a csúcson kerülnek piacra, ellentétben TI-nal.
gyurka99: nem értem, miért sajnálod le ennyire TI-t...

t f 1 (törölt) 2008.01.30. 15:02:03

Ha már kötözködünk :) a barik ízt én inkább a szekunder aromák közé sorolnám

egri Fehér 2008.01.30. 16:17:40

Én úgy tanultam, hogy a szekunder aroma az az erjedési, ezért írtam, h a vörösborok esetében a barik [mostantól egy r-rel írom, mert kettővel semmi értelme nincs] íz tercier.
Szerinted miért szekunder?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.30. 16:20:22

én mindent el fogadok, hogy barikkíz így, meg túlzott koncentráció úgy (egyébként egyik sem igaz, a túlzott koncentráció az olyan kb. mint a szakácsok esetében a túl friss hozzávaló...:-))de, azért hogy Tóth István, akit én tisztelek, és a Buttler borok hasonló termőhelyről készülnének, azt még viccből se!!!!!

t f 1 (törölt) 2008.01.30. 16:36:03

Mert én még így tanultam. Talán változott azóta? '83 már rég volt.

tomlaker 2008.01.30. 17:57:18

gyurka mindent megtesz, hogy pld én prekoncepciót gyártva ne szeressem a buttler borokat. ilyen gerillamarketing csak árt neki.
tóth 1999 kékfrankos élete delelőjén olyan magasságokba ért fel sokunknál, amibe sok jobb! borok se fognak soha.

deprimarius 2008.01.30. 18:03:10

dagadtos,

részemről legalábbis azért ez nem így van, sarkítasz. Buttler-boroknak is vannak (voltak) olyan hibái, ami nem bocsánatos: egy almasavbomló bor nem menthető pl. Ha semmi más nincs csak egy kis üledék, mondjuk borkő, az viszont nem érdekel. Persze ha a műtannin ül ki a pohár falára, az más tészta:))

egri Fehér 2008.01.31. 14:47:58

ringsider:
Mind a kettő az Egri Borvidék terméke. Hasonlóság azért csak van a termőhelyek között. Pl. TI-nak is van szőlője a Nagy-Egeden. Igaz, nem annyi, mint Buttleréknak, és tán' nem is annyira jó fekvésben, mint nekik (de ebben nem vagyok biztos).
Na jó. Most abbahagyom. Nem akarok senkinek sem a fogadatlan prókátora lenni.

egri Fehér 2008.01.31. 14:49:10

deprimarius:
Már miért ne lenne menthető egy almasavbomló bor? Nem mindig, de egy kis szellőztetés (1-2 nap) stb...

nemjo 2008.01.31. 16:08:12

Deprimárius, te úgy gondolod hogy az a valódi tartalom, én mást tartok annak.

Aki pedig név nélkül célozgat, műtanninozik azt szimplán tahónak, becsületsértőnek gondolom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.31. 16:08:27

egri Fehér,

te egy a polcról levett bortól amiért pénzt adsz ki nem azt várod el, hogy a kibontás után fogyasztható legyen?

Én ha egy bor az maximálisan elfogadható dekantálás (ami fiatal, tehát 8-10 évnél nem örgebb boroknál max néhány óra) után nem fogyasztható akkor az a bor bizony nyíl egyenesen menne a lefolyóba... vagy ha nagyon toleráns kedvemben vagyok akkor szódával pirosfröccsnek, vagy sangriának, esetleg egy hétköznapi pörköltalapnak... de napokat semmiképpen nem várok. A borkészítés a borász dolga és nem a fogyasztóé szerintem.

vörös és fehér 2008.01.31. 16:22:17

Annyiban azért vigyáznék ezzel a sarkos megállapítással (ami persze egy ideális helyzetben valóban igaz kell hogy legyen), hogy amíg a borász enni, sőt: családod etetni akar, netalántán még új területet is venne, cserélne, fejlesztene, és emellett még tőkeerős háttere sincs, addig nehéz azt mondania, hogy akkor azt a fajtát nmég két évig hordóban tartom, amazt kiveszem, de kell neki még egy év palackérés, emezt meg jobb ha öt évig nem piszkálom. Mert egyrészt évente bővíthetné a pincéjét, ruházhatna be hordókba, másrészt meg miből lenne pénze? Ha szerencsés, akkor olyan kereskedőt talál, aki nem a piacra lépést megoldja helyette, de neki is tárolnia kellene a borokat akkor, ezt meg a kereskedők közül is csak kevesen tudják megtenni. Szerintem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.31. 17:29:58

Azért ne felejtsük, hogy alapvetően a piacgazdaság szabályai szerint üzemel a bor világának a mechanizmusai is.

deprimarius 2008.01.31. 19:32:19

egri Fehér,

TELJESEN más a hegy szoknyája mint a meredek oldala, nincs ez másként az Eged esetén sem. az almasavbomlás pedig azért eléggé összezavarja a borok ízeit is, nemcsak maga a pezsgés zavaró.

nemjo,

akkor most a villányi túlárazottakat preferálnád pl az említett borhoz képest?

mit csináljak ha annyi műtannin-érzetű bor van? azokat dicsérem ahol ez BIZTOSAN kizárható.

egri Fehér 2008.02.12. 09:35:29

deprimarius: igen, én is azt írtam, hogy valszeg TI. területei nem annyira jó fekvésben vannak, mint Buttleréké. De az Egednek a szoknyája is jó fekvés, persze annyira nem világbajnok, mint a közepe, de akkoris kimondottan jó fekvés, hidd el.
süti beállítások módosítása