Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XII

Györgykovács-ünnep vendégművészekkel

2008.06.03. 14:12 - alföldi merlot

Nálam Györgykovács a Rizlingodisszea gerinchúrja, vörös fonala, a mindenkori mérce. Mostanában eljátszottam néhányszor a gondolattal, hogy vajon – Tokajt kizárva – ki bizonyíthatná sokéves, egyenletes teljesítménnyel, hogy fehérben nagy dolgokra vagyunk hivatottak. Aztán a közelmúltban föltettem egy rokonkérdést a Mészáros-Rohály házaspárnak: a magyar borászok között ki az (Tokaj nem játszik), aki soha nem okoz csalódást? Mindkét kérdésre Györgykovács volt a válasz. Az egyetlen válasz.   

A Györgykovács-borok titkát sokan próbálták már megfejteni, a visszatérő motívumok: kétkezi gazda zsebkendőnyi területen, módjával korlátozza a hozamot, sőt, vásárol szőlőt, fában erjeszt, érlel, fajélesztőt nem használ, a borok szikárak, fegyelmezettek, tiszták, somlóiak. Egy időben én is beálltam azok táborába, akik megtorpanást, stagnálást kiáltottak Györgykovácsnál, ma már lakat van a számon, mert Györgykovácsnak van egy mindenható szövetségese: az idő. A borai elpusztíthatatlanok, és ritka műélvezet követni, ahogy fejlődnek, színt váltanak.

Nagyon jóban lehetek magammal, ha ilyen dorbézolásra adtam a fejem. Másrészről, nagyon kíváncsi voltam. A Györgykovács-ünnephez meghívott művészek: Fekete Béla 2003-as Hárslevelűje (dugó általi halál – TCA), Takács Lajos 2006-os Hollóvár olasza (Personal Jesus), és Szentesi József 2006-os underground félszáraza. Mindkettő a györgykovácsok fölé nőtt anélkül, hogy fényüket tompította volna. A vendégművészek ugyanis egyedi csodák voltak, amelyekről még nem tudhatjuk, hogy fellobbanások-e vagy tartós tüzek. Hozzájuk képest Györgykovács a maga 6-7 ezer palackjával és másfél évtizedes kommerciális múltjával nagyüzem. Tudom, hogy eretnek gondolat, de valahogy újra meg újra fölmerült bennem a kérdés: milyen lenne Györgykovács olasza Takács Lajos-i vagy Szentesi József-i tőketerheléssel és vice versa. De az is lehet, hogy a kutya nem a hozamban van elásva.

Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2006

Nyitás után közvetlenül közepesen kénes és erősen zárt. Aztán oldódik, és virágos-minerálisra vált. Kóstolva az egyensúlyt némi savtöbblet billenti meg, és a savak enyhén reszelősek. Már a kortyban érezhető, hogy a közepes test érzetét cseresség támogatja. Metszően tiszta, jól definiált fehér húsú barackkal, zellerszárral és kovakővel. A hosszú lecsengésben elegáns kesernye, amelyet eleinte florális és mézes díszítés támogat, aztán feloldódik egy méhpempőre emlékeztető ízben. Az azonos évjáratú Hollóvár mellett feltűnik, hogy a savak élesebbek, a szőlő kevésbé érett, a korty nem olyan telt és kerek. De szerkezetileg minden rendben – könnyű elhinni, hogy 2-3 év, sőt talán évtized múltán is szépül, simul, gazdagodik. Mostani állapotában inkább öt, de a hat némi fektetéssel garantált, és csalódás volna, ha soha nem érné el a hetet.
(Más. A 3400 forintos palackárba beleremegett a bukszám. Nem tudom, hogy ez a Györgykovács-kultusz erősődését jelzi-e vagy csupán árpolitikai kalózkodás. Másfél éve a 2004-es 2500 forint volt.)

Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2004

Itt már színben, illatban egyaránt látszik a palackos érlelés jótékony hatása. A sötétebb, aranyló szín mellett nagyon intenzív méz- és mandulaillat, amit olykor férfivizelde-fuvallat fodroz. Ahogy nyílik-melegszik, kenyér és kréta villan be. Az illat édes, érett bort ígér, a savak viszont fiatalosan szertelenek, és kissé fésületlenek. Legalábbis hidegen. Nem méricskéltem, de van egy olyan pont, ahol a különböző erők szinkronba kerülnek, és az egész kereknek és selymesnek hat. Ez a bor is határozottan cseres.
Egy nyilvánvalóan gyengébb évjárat, de én teszek rá; imádtam ezt is, és csodáltam a benne buzgó vitalitást.
6 pont közszolgálatilag (de a fajta rajongóinak ez simán hét)

Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2003

Közvetlenül a 2004-es mellett kóstolva, elsőként azt jegyeztem föl, hogy hűen tükrözi az évjáratot. Egyértelműen érettebb szőlőből készült. A három közül a legvonzóbb illat: mandula, dió, virágok, petrol (én a rajnaiak díszeként parádéztatott petrolt idősebb furmintokban és most az olaszokban is megtalálni vélem). Kóstolva a citrusos élénkség hátán ismét virág, méz, mandula és petrol. Telt, de csöppet sem nehézkes, a fiatalon kevésnek hitt savak, semmit nem veszítettek a vitalitásukból, és remek tartást adnak a bornak. A korty második felében ízdetonáció a már jól ismert jegyekkel, és itt jelentkezik először az összetéveszthetetlen kovaköves ásványossság. A lecsengés végtelen. Ez sem bonyolult bor, de gyönyörű.
7 pont

Hollóvár Somlai Olaszrizling 2006

Határtalan tisztaság és elegancia. Nincs hibája. A savszerkezet számomra etalonértékű, és külön díjaztam a lecsengésben jelentkező fűszerességet. A további részleteket lásd in: Rizlingodisszea X. (Ha jól emlékszem, 2200 Ft körül volt a Radovinben.)
7 pont (talán 8 is megvan)   

Szentesi József Olaszrizling 2006

A 2003-ast egy 7x7 birtok bemutatón kóstoltam, és egy életre megjegyeztem magamnak. Ezt a félliteres palackot a gazdától kaptam ajándékba, és rendkívüli kincsként őriztem. Azt feltételeztem róla, hogy hollóvári magasságba emelkedhet. És valóban, de érdemes az apróbetűt is elolvasni.
Félszáraz. Én ezzel a kategóriával nehezen barátkozom, pedig muszáj lesz. Mert egyre több olyan „terroibor” születik, amely ilyen vagy olyan okból nem erjed szárazra.
A Szentesi Olaszrizling a Rizlingodisszea történetének legintenzívebb illatú szereplője. Virágos rét és nyári alma hegyek. Kész madeleine-sütemény, ami visszapörgeti gyermekkorunk elveszett nyarait. Kóstolva elképesztően koncentrált. El sem tudom képzelni, hogy milyen arányú hozamkorlátozás eredménye. Csak tokaji késői szüreteknél szoktam ilyen tömör szerkezettel találkozni. A maradékcukorhoz derekas (és csiszolt) savak járulnak. Az alkohol elég magas, a kóstolás minden szintjén érezhető. Ez talán a legcseresebb fehérbor, amit valaha kóstoltam (szoros versenyben a 2007-es Nobilis Csirke-mál Furminttal). A lecsengést csak szájöblítéssel lehet elvágni.
Félszárazsága, rendkívüli tömörsége, illatjegyei, gazdag aromái miatt nehéz a Rizlingodisszea keretei között értelmezni. Egy érték kevés az indukcióhoz. Az biztos, hogy nem lehet pohárszám inni. Persze hogyan is lehetne, amikor alig létezik? Ez egy virtuális olaszrizling - mint egy részecskegyorsítóban előállított, a másodperc töredékére felvillanó jelenés. De jó tudni, hogy lehetséges.
7 pont 
(Az olaszrizlingben rejlő édes lehetőségek általam még nem kóstolt ékes bizonyítéka, hogy a 2007. júniusi Wine Spectatorben a legmagasabb pontszámot kapott osztrák bor egy töppedt olaszrizling – Alois Kracher Welschriesling Nr.7 TBA (Zwischen den Seen) 2004.)

Amikor valami nagyon kedvemre valóval találkozom, akkor el szoktam töprengeni, hogy vajon miként lehetne mások kedvét is meghozni hozzá. Most is eljátszottam a gondolattal, hogy egy süldő borivót miként lehetne elvezetni a Györgykovácsban rejlő nagyság felismeréséig. A válaszom radikális: sehogy. Érjen meg rá, fedezze föl magának, ne igya el azok elől, akik készek ódát írni róla!

Címkék: 2006 kóstolás 2003 olaszrizling somló györgykovács hatpontos 2004 hétpontos hollóvár szentesi rizlingodisszea

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr58500588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napoletano 2008.06.03. 14:53:06

Koszonom, szep iras. Amennyire ossze tudom vetni, a velemenyem is hasonlo a kostolt borokrol. Ja es annak is orulok, hogy a furmint es olaszrizling petrolos illata elokerult, es ezt meg is tudom erositeni, ti. en is erzem. Erett olaszrizlingben erosebb.
Sajnos Gyorgykovacs borainak valoban megy felfele az ara. Marmint sajnos nekunk, vasarloknak. De - nem sajnalom tole, megerdemli. Vegulis nem lehet az elvezet egyseget (nevezzuk hedonnak) forintra atforditani... Azon kivul gondolom, a szuksegeseknek is - uveg, dugo, ez-az, ami meg kell, ha bort akar kesziteni valaki. Meg mindig bago, ahhoz kepest, amennyit divatosabb kulhoni borokert elkernek.

dalton1 2008.06.03. 16:36:37

Már amelyiket én kóstoltam abban pontról pontra egyet értek.

Bor Barátnő 2008.06.05. 11:38:05

szép Györgykovács olaszrizlingeket kóstoltam,évjárattól függetlenül.
süti beállítások módosítása