Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Savanyú, Jóska!

Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger: Egri Kőlyuktető Chardonnay Barrique 2007

2008.09.22. 16:00 - Műtannin

Rendesen be tud lilulni a gazdák feje, amikor az egykori borászati kutatói hálózat maradékáról esik szó egy-egy pincelátogatáson. Hogy hát közpénzből kutat, de amit kikutat, az nem nyilvános, az piaci termék, mint ahogy a bora is az, a saját tőkéjükből gazdálkodók konkurense. Nem nagyon látok bele ebbe a struktúrába, de nincs okom azt hinni, hogy értelmesebb, működőképesebb vagy korrektebb rendszer volna ez, mint a többi hasonló, a proletárdiktatúra híresen minőség- és teljesítményorientált tervgazdaságából így-úgy átmentett, félig piacosított és persze számtalanszor szétlopott intézmény.

Nem kérdés, hogy szőlészeti és borászati, sőt terroirügyi kutatásra nagy szükség volna, és hogy ebben bőven volna állami feladat. Meg lenne benne helye magántőkének, isten bocsá' szövetkezetnek is. Csak ehhez valahogy soha nem sikerül megtalálni a megfelelő tulajdoni formát és jogszabályi hátteret. Mindegy.

A piacgazdaság és a magántulajdon rendíthetetlen híveként ritkán iszom kutatós borokat, most becsúszott egy. A spoilerveszélyt is vállalva megjegyzem, ezután még ritkábban fogok inni.

Kőlyuktető a chardonnay keresztneve, a teljes neve pedig az alcímben olvasható, spanyol nemeseket ver kenterbe, sőt beugrik róla Lang András kedvenc zenekarneve is: Ej Mi A Kő Tyúkanyó Kend A Szobában Lakik Itt Band. Ezerötért találtam a hozzánk legközelebb eső közértben (az Auchanban), nem vészes ár, ennyiér már iható fehéret is kapni (meg persze csapnivalót is). Címkéje nem ízléstelen, a hátcímkén az alcím: BARRIQUE, és hogy az FVM SZBKI - Eger bora. A kommunisták mindig is imádták a betűszavakat.

Nagyszerű érzés bizsergeti a dugóhúzót szorongató, a hivatalosságot feltétlen tisztelő borbuzit: a minisztérium közvetlen irányítása alatt álló intézmény borát ihatja másodpercek múlva. Szinte előre érzi Gráf József keze nyomát. Ahogy a bölcs szakember, a dinnye- az alma- és még ki tudja milyen csata győztes hadvezére kérges tenyerével kerekíti a savakat. (Persze lehet, hogy Jóska nem a savak embere.)

A másik érzés, vízió, amely kutatós borhoz tapadhat: fehérköpenyes tudósok forgolódnak a laborban, soha nem érzett ízeket, fantasztikus illatokat tenyésztenek ki Petri-csészékben. Ez utóbbi illúziót sem táplálja sajnos jelen chardonnaynk.

Illata visszafogott, szerencsére cseppet sem miniszteres, inkább zöldalmás és körtés, finoman fűszeres, kicsit petrolos; olajos mozgása és illlata alapján kifejezetten nagy testet sejtünk. A korty még jól is indul, van benne lendület, magas és nyers savak, de aztán, potty, nagy pofára esés, a glicerines testen semmi izom, már a közepe is üres a kortynak, vége meg egyáltalán nincs, csak az elöl csípkedő savak emléke, merő egy savanyúság.

Semmiféle szépsége nincsen, gyümölcsök, virágok, egyebek sehol. A fa persze erős, ha már barrique. Olyannak tűnik a bor, mintha jónak ígérkező alapanyagot elszúrtak volna valahol. Három pontot kegyelemből lehetne adni neki. Ez a kutatási irány tévesnek tűnik.

Címkék: eger chardonnay hárompontos 2007 kutató barrique fvm szbki eger

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr49672225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2008.09.22. 17:13:46

Egyszer nekem is megakadt rajta a szemem, de nem mertem megvenni...

borbalta · http://baltaistvan.multiply.com 2008.09.22. 18:24:10

Távol álljon tőlem,hogy védjem a fentiekben leirt intézményeket úgy általában.De kivétel szerintem mindig akad,két-három hete kb.200-an voltunk hivatalosak a pécsi kutatóintézet szőlőjébe és utána kisérleti borok kóstolójára határon túli borászok is voltak ott.Az első bor egy 2008-as Kozmopolitan/bocs ha rosszul irom/volt,illatos fajta,szép kerek savak,jólesett inni.A 2006-os Olaszrizlinre felhördült a közönség,csak szuperlativuszokban tudnék erről a borrol beszélni.A 100 gr.maradékcukros Cirfandli már megosztotta a közönséget rendesen én nem értek az édes borokhoz,ezért nem is mondanék erről semmit.Következett egy 2007-es Merlot és miután én szekszárdi születésű vagyok,ennek ellenére egy vakteszten nem tippeltem volna pécsi szőlőből készült borra.Nagyon rendben volt a bor,alárcsak a befejező 2007-es barrique Cabernet S.bár ő még nagyon meresztgette csak a körmeit,kissé rakoncátlan savai ellenére szerintem nagypályáa versenyző lehet úgy 6-8 év múlva.A szokásos "jánosáldás" természetesen az Olaszrizlingre esett,pedgg a Cirfandli sokkal "drágább" volt az ottani borboltban.Szerintem a Kozma Paliék nem rejtik véka alá a tevékenységüket és az MA iróinak javaslom érdeklődjenek 2009 augusztus elején a következő bemutató pontos idejét illetően biztos szivesen látják Önöket.

villányifehér 2008.09.22. 20:21:50


A pécsi kutatót sem sikerült sajnos privatizálni, így tovább folyhatnak a nyilván rendkívül fontos rezisztens fajták kutatásai és persze remélem, hogy Diófási professzor is még sokáig osztja a háttérből az észt.
Nem kell alanykutatás, se megfelelő oportó klón, termeszthető cirfandli, hogy a többiről még ne is beszéljünk.....

zoli 2008.09.23. 10:53:24

Ez a bevezetés a kutatókról, azok működéséről egyfajta megérzés?
Vagy ismerős ismerősétől van az info?
Merthogy eléggé mellétalált.
Közpénzből kutat - a rendszerváltás óta a mindenkori kormány szépen
lassan engedi el mindegyik kutató kezét, nyűg ugyanis, csak a
pénznyelést látják benne, az értéket és lehetőséget nem. Így ált.
hozzácsapják egy-egy szintén állami intézményhez: egyetemhez,
főiskolához, ahol az szintén nyűg, ugyanis nagyjából a meglévő
keretből kell kigazdálkodni a kutatót is. Valószínűleg meg vannak
számlálva az éveik, mígnem egy Csányiféle meg nem veszi...micsoda jövőkép!
Nem nyilvános - pedig az. Bár én is hallottam olyanról, hogy nem adtak
ki vmilyen infót, de az inkább Erzsike/Gizike, stb. lelkén, lustaságán
száradhat.

Ergo pénzt nemigen kapnak, azaz úgy kellene fenntartaniuk magukat,
hogy közben a kutatás megmarad a fő profilnak. Márpedig nem hangzik
túl jól, hogy "300 ismeretlen fajta cuvée"...


Villányifehér: nem teljesen látom, mi nálad irónikus, mi nem, de szted valóban jobb lenne ha egy magántermelő gazdálkodna a Szt. Miklós-hegyen, Máriatelepen kivágva/átoltva a piacot kiszolgálni képtelen kb. 1400 fajtát, ami a világ hatodik v. hetedik legnagyobb gyüjteménye, amit piacos chardonnay, cabernet-kre oltana, vagy ami még valószínűbb: felparcelláznák az egészet és jó pénzér' lakóparkot, műmediterrán kertvárost húznának fel a helyén?
Ha az oportó-klón és cirfandli szükségtelen, akkor tényleg nincs miről tárgyalni...

Az viszont való igaz, hogy tőlünk Nyugatra nem így működnek a kutatók, valós igényeket, aktuális kérdésekről kutatnak kisebb és nagyobb borászatok megbízásából, a korral lépést tartva, vagy inkább megelőzve azt.

vargabalint_VBA 2008.09.23. 12:55:13

Nem szívesen vitatkozom a cikkel, mert az érzelmi felhangokkal ugyan egyetértenék, csak sajnos a tények nem egészen stimmelnek.

A bor minőségéről nincs értelme beszélni, feltételezem azonban, hogy egy egri termelő, mint kiderült a kutató is az, munkásságát nem elsősorban a fehér borok és ezen belül különösen nem a Chardonnay fogja a legjobban jellemezni.

Amúgy a kutatók január 1-étől már nem a minisztériumhoz tartoznak, hanem különböző felsőoktatási intézményekhez, ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás, de annál mindenesetre jobb, mintha ellopták volna. A továbbra is hosszú hivatalos nevű „Egri Kutató” tevékenységének színvonaláról nem tudok ítéletet mondani, a termelőkkel való együttműködéshez nyilván mindkét oldal nyitottsága szükséges, mindenesetre ismerünk olyan országos hírű egri termelőket, akiknek ez sikerült, sőt egy az „Egri Kutató” által indított országos K + F kutatásban mi badacsonyi termelők is jól tudtunk közösen dolgozni velük. Az általánosítás azonban semmiképpen nem helyes, hiszen mi badacsonyi termelők csak a legjobbakat mondhatjuk el a Badacsonyi Kutató tudományos tevékenységéről, az eredmények közös hasznosulásáról, a különböző kutatásokba a gazdák bevonásáról és a borvidék közösségi életében vitt vezető szerepükről. A lila fejű gazdának pedig azt üzenem ,hogy ismerjék meg személyesen a kutatókban dolgozó embereket, biztos vagyok benne, hogy tudna nemes haragjának olyan tárgyat találni, akik jobban rászolgálnak, mint a magyar borászat legszegényebb nagy tudású talpasai.

Varga Péter
Badacsonyörs

Cirfandlia 2008.09.23. 13:24:35

Bravó! Sikerült a blog egyik legnívótlanabb posztját összehozni....

egri Fehér 2008.09.23. 13:56:12

Teljesen egyetértek zolival. A kutatók bevételének jó ha harmada származik közvetlen módon (ha úgy tetszik, "alanyi jogon") a költségvetésből. A többit ők termelik ki, többek közt borok eladásával.

Műtannin nagyon nem nézett utána a dolgoknak, csak leírta azokat a kliséket, amik a blog.hu-n meglévő junk-blogok 99%-a is alapszik (hülyeállam, pazarolnak, monnyonle, szétlopták, szarazegész stb.). Kérdés, ezek után hogyan ítéljem meg más, tőle, vagy hozzá köthető információ hitelességét... (még akkor is, ha erős a gyanúm, hogy e poszt téves megállapításai nem a tudatlanság/restség, hanem az időhiány következményei)

Persze ettől a bor lepontozása még lehet jogos, sajnos a Kutató nem túl jó területekkel rendelkezik Egerben. Ezt a véleményt támasztotja alá pl. az a kísérlet is, amikor éveken át vizsgálták a kékfrankos viselkedését hat különböző egri dűlőben. E kísérlet eredményeit (mások mellett) amúgy már többször is megismerhette a szakmai közönség konferenciákon, előadásokon, vörksopokon. Szóval van kommunikáció is.

koccintós 2008.09.23. 15:40:29

Igazad van zoli, az a helyzet.

A poszthoz kapcsolódva: én ennek a bornak a 2006-os változatát kóstoltam, szerintem rendben volt. Nem a legjobb bor volt, amit valaha ittam, de közel sem a legrosszabb.

Mi a kollégámmal beszélgettünk egyszer egy gyümölcskutató cég főkertészével; elmondta, hogy ezeket a kutatókat (amik egyébként nagyon értékes munkát végeznek) szép lassan sorvasztja el állami bácsi azzal, hogy igazából nincs gazdájuk. Hol ide passzolja, hol oda, és mindenütt púpnak tekintik. Pályázatokat úgy írnak ki, hogy egyik évben még kiírták, a következő évben már leveszik a támogatást, holott teszem azt egy almafa termőképességét különböző körülmények mellett vizsgáló kutatás nem egy év, mert ugye az egy év alatt még nem terem... Szóval vicc, amit ezekkel az intézetekkel folytatnak.

Pedig sok ilyen kutató értékes génbank is, amit ugye meg kellene őrizni...

deprimarius 2008.09.23. 20:20:38

Eltelt 18 év a módszerváltás óta. Hol vannak a minőségi jegyében szelektált kadarka, kékfrankos, furmint, olaszrizling, kéknyelű klónok? Miért lehet a magyar fajtáknál a csúcsminőségnek csak az a záloga hogy valaki talál még egy 70-100 éves ültetvényt, mert az újabb telepítések mind nagyfürtűek?
Természetesen erre nem az lenne a megoldás hogy megszüntessük ezeket az intézményeket és génbankokat, hanem a minőségjavítás jegyében kellene alakítani az ott folyó munkát és forrást is kellene adni a valóban hasznos kutatásokhoz.

zoomwine 2008.09.23. 20:36:26

zolinak én is igazat adok sok mindenben. pécsett a kutatóintézet márciustól az egyetemhez került és elvileg a régió borvidékeinek vezetőit is bevonva szeretnék a hosszú távú fejlesztési terveket kialakítani. az is igaz, hogy az állam magára hagyta a kutatókat, elsorvasztani próbálta őket, de legalábbis nem engedte őket a európai vagy világszínvonal közelébe, mert a jelen technikai fejlettség inkább a múzeumi állapotokat idézi.
jó lenne, ha a borászok, a pincészetek igényeit figyelembe véve ezek a kutatók megráznák magukat és határozottabban jelennének meg a kutatásban, képzésekben vagy akár a bor (piacra szánt) előállításában is. ez külföldön működőképes történet. érdemes elolvasni, éppen ezzel párhuzamosan, egy másik blogon a bejegyzést: www.pecsiborozo.hu/blog/takler_europa-bajnok . persze az is igaz, hogy ezek az intézményekben a magukra hagyatottságban azért kis "feudális birtokok" maradtak, akik bedugózva kutatnak, nem figyelve a trendeket-igényeket. ezen nem lesz önnyű változtatni az új "gazdáknak" sem, de bízzunk benne, hogy sikerül.

zoli 2008.09.23. 20:53:32

Deprimarius: egész véletlenül léteznek ilyenek. Pl. a Pécsett zajló nagyszabású kadarka-klónszelekcióban, gyüjtésben nagyon sok jónevű szekszárdi ás alföldi termelő is együttműködik a kutatóval, külön kiemelendő Heimann neve. Olaszrizlingből is sikerült visszanyúlni olyan fajtavariánshoz, ami iránt komoly termelők érdeklődnek, itt pl. Konyáriék nevét lehetne megemlíteni. Megjegyezném még, hogy az ősi kárpát-medencei fajták termesztésébe vonása néhány kultuszborász által sem saját gyüjtés eredménye, szinte kivétel nélkül mind kutatókból származnak...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.09.24. 13:19:04

deprimarius 2008.09.23. 20:20:38

Nem feltétlenül a fürtnagyság a probléma az új klónokkal, hanem hogy kevésbé hozzák a fajtajelleget. Egyébként az a véleményem, hogy mindez a nagyfürtű fajták terméskorlátozás nélküli művelésénél kapott tapasztalat.

napoletano 2008.09.30. 20:57:46

mindosszesen - ha meg olvassa ezt valaki, leven elegge oreg blog: megerett az ido, hogy vki a MA stabbol ellatogasson egy-ket kutatointezetbe, es leirja, mit talalt ott? Ha tudunk rola (eloitelet helyett), az az elso lepes a dolgok rendbetetele iranyaba. Es ha tenyleg ezrek olvassak ezt a blogot (barha...), akkor meg nyilvanossagot is kap, amit lattatok...
süti beállítások módosítása