Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A kislaki borbába

Légli Géza

2009.04.07. 06:37 - alföldi merlot

Remélem, hogy a Kislaki Bormanufaktúra túléli a globális gazdasági lehűlést, de hogy számos fiatal (és kevésbé fiatal) borászatot megcsíp a dér, abban biztos vagyok. Légli Géza ráadásul rendíthetetlenül hisz a beavatkozásmentes borászkodásban, vele beszélgetve az embernek az az érzése, hogy előbb adná el a pincéjét, szántatná föl a szőlőjét, minthogy piackutatást végezzen. Mindenesetre ha van a terroirnak istene, akkor a KBM megérdemel egy jókora protekciófröccsöt.

Az új szortimentet kóstolva úgy tűnik, hogy a természet iparkodik, LG bábáskodik, a hordók kopnak, ergo a borok egyre szebbek. A nagyságukat nehéz megbecsülni, szerintem 5 és 7 pont között bárhol kiköthetnek. Egy biztos, mindig jó inni őket: tisztán hagyják a szájat. Hogy a kislaki talaj kedvez-e a különlegesen összetett, nagy borok születésének, az majd idővel kiderül, egyelőre elég öröm a tisztaság és a természetes elegancia. Az egyetlen dolog, ami aggaszt, a hordóhasználat. Tudom, hogy ez fiatal pincészeteknél visszatérő probléma, de például a 2006-os merlot-t és sauvignon blanc-t számomra a hordó szokatlan és sajnos markáns aromavilága rontotta le (a ZIB TV-ben megértőbb az adás). Szerencsére a 2007-esekben eleinte egyáltalán nem találtam ezt az aromát, és később is csak visszafogottan, nyomokban.

Sauvignon Blanc 2007
Viszonylag sötét, aranyos szín. A terroir felülírta a fajtát, azt hiszem, így mondják a nagyok, szerintem a hordó keze is benne van. A SB megszokott markáns profiljából itt egy vonásnyit sem kapunk. Illata kéksajtos, kovaköves, körtés. Kóstolva lágy és krémes, nagyon kevés gyümölccsel, annál több ásvánnyal és ölég sok kesernyével. Az alkohol hajlamos kikandikálni. Őszintén szólva nem látom azt a borivó típust, aki tűzbe menne érte. Az illata egy furminté, a struktúrája egy chardonnay-é, a lecsengése a hordóé.
4 pont (1700 forint)

Pinot Noir 2008
Még pezsgett, de nagyon ígéretes. Élénk, gyümölcsös (cseresznye-szamóca), avaros, fekete csokoládés jegyekkel. Kóstolva húsos, eleven, sokszínű. A lecsengésben megjelenik egy kis tapadós füstösség. Bőven van benne fantázia. (2500 forint, májustól lesz kapható.)

Jánoshegyi Merlot 2007
Jóféle magyar merlot, talán Tóth István stílusával rokonítható. Nem a pocakos, totyakos fajta, hanem a mozgékonyabb, gyümölcsös. Egy kis zöld ugyan benéz, de némi jóindulattal nevezhetjük fűszerességnek is. Friss, árnyalatokban gazdag illat, pirosbogyós gyümölcsökkel, rózsaborssal, a háttérben tejkaramellával és ánizzsal. A tavalyihoz képest a hordó sokat kopott. Az alkohol kissé magas, de szerencsére a savak enyhítik a bajt. Remekül csúszik. Szelíd, ínymasszírozó tanninok. Hosszú. Félúton az 5 és a 6 pont között. (2000 forint)

Jánoshegyi Merlot Válogatás 2007
Meleg karakterű, gazdag, délies, de nem nehézkes merlot. Illatában szilvabefőtt, málna, fűszerek, kávé, csokoládé. Kóstolva szuperfinom. Narancs, cseresznye és málna, teltség, bársonyos textúra. Remek, kerek savak. Hosszú kifutás gyümölcsökkel és eszpresszóval. Ritka, hogy egy ilyen érett alapanyagból készült bor megőrizze a frissességét, és tisztán hagyja a szájat.
Erős 6 pont (4000 forint)

Púpos 2007 (cabernet sauvignon-merlot cuvée)
Kánikula ide, kánikula oda, a cabernet sauvignon nem teljesen érett. De a merlot remek munkát végzett. 24 órával a nyitás után, a cabernet már hozzáad, és nem elvesz. Az illat komplex és izgalmas: tinta, cassis, bors, majoránna, málna. A merlot-k közvetlen szomszédságában kóstolva savanykásnak tűnik. A harmadik kortytól viszont az élénkség, a tisztaság, a remek tanninminőség átbillenti a jóba. A lecsengés ánizsos, mentás. Összességében szép bordói karakter, és jó kilátások a palackérésre. A nyáron ebből néhány palackkal le fog gurulni a diófánk alatt.
5 pont és best buy (1500 forint)

(A posztban szereplő valamennyi bort Légli Gézától kaptam. Az árak pinceárak.)

Címkék: négypontos hatpontos merlot ötpontos pinot noir sauvignon blanc 2007 2008 púpos légli géza kislaki bormanufaktúra

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr881051009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

omega14 2009.04.07. 18:45:37

Érdekes és egyben tisztelendő számomra hogy a Géza a testvérétől eltérően a "nehezebb" utat választotta és boraiban az igazi terroire-t próbálja visszaadni a fogyasztónak. Szépek a Merlot-k is, a Pinot mi is hordómintaként kóstoltuk az is egy jó kis bor lesz csak időt kíván még. A vitéz Chardonnay is kimondottan érdekes volt és tetszett.

Benikuty 2009.04.07. 21:59:22

@omega14:
Tehát Ottó nem a terroir utat járja? Mit nem mondasz!:))

godbacchus 2009.04.08. 00:41:38

Egyaltalan nem ertem miert hiba es baj a hordohasznalat vagy fogalmazzak pontosabban az uj hordohasznalat? A borok sokkal komplexebbek osszetettebek mint egy egy tartalyos ugyanabbol a tetelbol. arrol nem is beszelve hogy a borasz is igy kulonbozteti meg magat az alacsonyabb arkategoriaju "acelostol" lehet szeretni azt is es ezt is de NEM UGYANAZ a ketto!!
Nem is egy a fogyasztoreteg arrol meg nem is beszelve hogy "kezmuves-acelosrol" keveset hall a nagyvilagban az ember

alföldi merlot 2009.04.08. 05:59:32

@godbacchus: Nem önmagában a hordók használatával szokott gond lenni, hanem az arányokkal. A frissen beszerzett és használatba vett új hordók gyakran erősebbnek bizonyulnak a bornál. Azaz a pörkölési aromák elfedik a gyümölcsöt, a mikrooxidáció pedig "lelágyítja" a bort.

Ray Tango 2009.04.08. 10:20:46

Vigyázó szemeteket a 2008-as borokra vessétek! :) Kiváltképp a Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Franc tengely mentén! :)

omega14 2009.04.08. 15:38:54

@Benikuty: Félreértés ne essék, semmi bajom a Légli Ottó borokkal, főleg mivel a 333-ból és a Blanc-ból igen sok fogyott tavaly nyáron mind tisztán mind fröccsnek. Így a reduktív és (vagy) élesztőzött borok sem az ellnségeim :-)

godbacchus 2009.04.09. 00:58:45

@alföldi merlot: Az hogy a bor mennyire lagyul le az inkabb a boraszon mulik vagyis egy helyesen megvalasztott szuretidoponton. kostoltam olyan "nagy" kezmuves feherbort Demetertol amin erzodott a nagysag a beltartalom de egyszeruen lapos volt.
Viszont vannak olyan borok es most feherborra gondolok aminek az illataban az asztalosmuhely illat a fo csapasirany nemi gyumolcs, szep test, savgerinc mellett. Ezek 99%a a legdragabb arkategoriaba tartozik es van is piaca.
süti beállítások módosítása