Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jó benyomás

Kézműves borok kóstolója

2009.04.20. 05:30 - vörös és fehér

Néha az ember csak kutyafuttában tud kóstolni, jegyzetelni sincs ideje, ilyenkor csak benyomásokat tud utólag papírra, blogra vetni. Ez történt velem is most, a Kézműves Borok Háza által szervezett bemutatón is, ahol pár óra alatt módszeresen végigkóstoltam jó pár borász megannyi borát. A végére kellemesen el is fáradtam, a másnap kicsit nehéz volt. Azért igyekszem emlékmorzsáimat összeszedegetni.

Rózsaszín kezdés

Fehérekkel terveztem kezdeni, de ember tervez, házigazda végez. Szentesi József a kóstolópohárba Bujdosó Rosé Secco-t töltött: kellemes, üdítő habzóbor ez a 2008-as tétel. Ha már így alakult, akkor rögvest megnéztem a Köpcös pince piros borait. A 2008-as rozé egyszerű, gyümölcsös, finom, de ami ennél is jobban tetszett, az a friss siller volt. 2008-ban kevesebbet ázott héjon az alapanyag, így is ugyanolyan piros lett, mint előző évi társa. Kis zárkózottság után meggy és málna jött a pohárból, nem túl intenzíven. Finoman cseres és enyhén kesernyés a korty – számomra ez a siller mintapéldánya.

Fehérek, szárazon

Száraz fehéret két tokaji termelőnél ittam végül. Ungváry Krisztián, azaz a Vayi pince 2007-es furmintját kóstolva megállapíthattam, hogy egyértelműen hibás palackkal volt a közelmúltban dolgunk. A bor szép, citrusos, ásványos illatokkal, és ettől egy fokkal kevésbé izgalmas ízvilággal rendelkezik, nem túl bonyolult, de jó ivású tétel.

A Kikelet pincénél a 2007-es furmint is szebb állapotban volt, mint pár hete, azonban a komolyabb komplexitást, eleganciát most is hiányoltam belőle. A hárslevelű azonban továbbra is hibátlan: 12 gramm cukra ellenére egy száraz érzetű, tropikális, izgalmas bor.

A vörösök felé fordultam

A szekszárdi Borműhelynél elsőként egy csavarzáras buli-bort, a Campust kóstoltam: 1000 forintos árán igazi átszoktató tétel: jól csúszó, a bonyolultságot, izgalmat nélkülöző gyümölcsös bor. A 2007-es alap kékfrankos (Rokka) már vakon is jól szerepelt nálunk, most is a megszokott, kicsit alkoholhangsúlyos, de gömbölyű, gyümölcsös formáját mutatta. De Facto-t is kóstoltunk, a 2006-os épp a csúcsán járhat, a 2007-es pedig igazolni látszik Miklós évjáratértékelését; a komoly, kissé még kilógó alkohol ellenére már most nagy bor. A végére a borász elővett egy 2007-es cabernet franc-t is. Erről már tett egy zárójeles említést alföldi merlot, csak csatlakozni tudok hozzá: ritkán találok ilyen izgalmas, buja, fűszeres bort a poharamban. Még hordóminta, remélem a pár héten belül esedékes palackozás nem fog elvenni semmit ebből az élményből. Piacra várhatóan sorszámozottan, hatezer forint körüli áron, Eposz néven, karácsonykor kerül majd. Érdekes, hogy a magas, 15 feletti alkohol itt egyáltalán nem lógott ki.

Nem úgy a Buttler pinot-ból. 15 feletti alkohol fűti a 2007-es bort, számomra az elegancia hiánya a legfeltűnőbb. Markánsan tanninos, túlérett jegyekben tobzódó tétel – majd az idő eldönti, hogy mi lesz belőle – jelen állapotában számomra nem igazán élvezetes ez a bor. A 2006-os Nagy Eged bikavérre többen is felhívták a figyelmem; nekem ott is kilógott a szesz, a kissé égető utóíz miatt nem osztoztam a feltétlen lelkesedésben, majd idővel lehet, hogy revideálom álláspontomat. A savak sem tűntek még belesimultnak, nem ma fogyasztanám el ezt a bort. A 2006-os syrah-t viszont akár naponta elkortyolgatnám, lelkesedésem töretlen ez iránt a tétel iránt.

Az est legjobb borai közt tartom számon Orsolyáék frissen palackozott 2007-es pinot-ját – sokat változott, és szerencsére előnyére a tavalyi pincelátogatás óta az alapanyag. Fűszeres, avaros, csipkebogyós illat mellett könnyed, üde, izgalmas korty. A 2007-es syrah is tetszett: borsos, szilvás illat és íz jellemzi.

A legszebb sort Ráspinál találtam meg. A két kékfrankos közül még mindig a sima jár előrébb az érésben, a válogatás most nem porosodott azonban be. A 2006-os zweigelt a maga fűszeres-gyümölcsös mivoltában szinte hibátlan, az ugyanabból az évjáratból származó Máté cuvée meg egészen az: ilyen elegáns borral ritkán találkoztam. Szétszálazhatatlanul fűszeres-gyümölcsös illat, még érezhető vaníliával, a komplexitás a kortyba is átjön, végtelen hosszú lecsengéssel. Csak az árát, azt tudnám feledni (ötvenezer forint, és ez nem elírás).

Csutorás Ferenchez már fáradtan érkeztem, a pajadosi 74-es kékfrankos (akkori telepítésűek a tőkék) azonban felfrissített; gyümölcsök, fűszerek, savak szép összhangja volt a borban. Érdekes, izgalmas volt a pinot és medoc noir (ejtsd: menoire) házasítás, ami az Aranycsapat-szériában Bozsiknak állít emléket, Nagyanyag néven. Tényleg az - nem testben, hanem kifinomultságban, fineszben.

A legszebb kékfrankos a kóstolón Losonci Bálint pincéjéből, közelebbről a gyöngyöspatai Gereg dűlőből származott. Vastag, telt, kissé talán robosztus, de nem nehézkes bor (noha itt is 15-ös alkohollal találkozhattam), kellemes fűszerességgel, érdekes ásványi jelleggel. Talán még a hordó integrálódását érdemes megvárni a fogyasztásával.

Édes búcsú

Édes bort ittam búcsúzóul, a most bemutatkozó Breitenbach pince két tételt is hozott, a szívemhez a tisztán furmintból szűrt állt közelebb, üde, gyümölcsös íze miatt. A kései cuvée kissé ódivatúbbnak, enyhén oxidáltnak tűnt.

Öt legjobb?

Összességében izgalmas borok jellemezték ezt a bemutatót, lefelé kevés tétel lógott ki, az élmezőny kifejezetten sűrű volt. Ha feltennék a kérdést, hogy melyik volt az öt legjobb bor, talán most ezeket mondanám: Gróf Buttler Syrah 2006, Orsolya Pince Pinot Noir 2007, Borműhely Eposz 2006, Ráspi Máté 2006 és Losonci Gereg Kékfrankos. Legszívesebben pedig egy Köpcös sillerrel ülnék ki az erkélyre.

Címkék: kóstolás furmint bujdosó orsolya pinot noir kékfrankos bikavér cabernet franc hárslevelű rozé buttler syrah losonci siller kikelet köpcös csutorás borműhely vayi breitenbach

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr641066940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös és fehér 2009.04.20. 10:04:40

@balafánt: igen, viszont valahol jó lenne, ha kommentek nem e körül az 1 bor és annak ára körül forognának, kiváncsi lennék hogy aki esetleg volt ezen a kóstolón, vagy csak ismer ezek közül egyet-kettőt, annak mi a véleménye róluk.
Azóta volt lehetőségem több Csutorás bort is végigkóstolni, s nekem továbbra is a Nagyanyag maradt a kedvencem tőle, a pinot-ja önmagában nekem túl lágy és egysíkú, a meniore nagyon szépen kiegészíti azt a bort.

dalton1 2009.04.20. 11:57:57

Szerintem teljesen érthető ha az első kommentek e körül a bor körül és az ára körül forognak. Soha nem kritizáltam Ráspit, amit ittam tőle ízlett, bár néhány bora kissé drágának tűnik.
Hogy ezzel az árazással mi lehet a célja, rejtély...

November 2009.04.20. 12:09:21

175 g-os bordói "pille"palackban.(Nyilván elírás.)

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.04.20. 13:41:23

Hmmm. A NAgyanyag az Egri Borszalonon nekem talán a leginkább tetszett, de vissza kellene nézni, tetszett más is Csutorástól (főleg az éjfél körüli felszólalása:)).

Bocs, hogy visszatérek, ha akarod, akkor töröld a második felét a hsz-nek, de ha nem akarod, hogy kommenteljen az ember a témában, akkor ne írd meg felkiáltójellel a cikkben.

Ennek én mindig csak a gazdasági oldalát nézem. Nem érdekelnek a "bolondezaráspi" kérdések, csak az, hogy el lehet -e adni ennyiért bort, s mennyi palackot. El lehet -e adni egy, majd egy másik évjáratban.
Vagy csak annyiról van szó, hogy meghirdeti 50 ezerért, majd az érdeklődőknek odaadja "akciósan" "csaknekedcsakma" címen 10 ezerért. Mert utóbbi esetben nem rossz a reklám:)

vörös és fehér 2009.04.20. 13:50:15

@balafánt: Persze, lehet és kell erről írni, a ne-csak-erről lett volna a kérésem lényege.
Amennyire én tudom, Ráspi tényleg ennyiért adja, és tudomásom szerint már vettek is a borból.
Az ár nyilván egyfajta provokáció: tudatosan van a legdrágább magyar presztizsbor (Gere pincészet Attila, korábban Grand Vin De Villány) 25ezres árának a kétszeresére belőve az ár, miként ugyanígy provokáció a 2000 forint alá árazott Ráspi Kopár is.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.04.20. 14:38:53

:) OK. Köszi. Akkor félreértettem.

omega14 2009.04.20. 16:39:10

A Borműhely borok tényleg szépek és jó ár /érték arányúak.
A Syrah-k közül nekem az Orsolya tetszett jobban, na azt tényleg naponta eliszogatná az ember, csak lenne belőle. :-) A ráspi 06-os sima frankosa szerintem is jobban egyben van mint a válogatás. Érdekességként nemrég kóstóltuk a Ráspi mellett a Polgár 05-ös kékfrankosát, ugyanaz a mineralitás köszön vissza a Polgáréból olyan mintha soproni lenne, véletlenül kóstoltuk a Ráspi mellett, megtévesztő.
A Losonci Bálint e frankosára kiváncsi lennék én is , az úrráteszi 07-es frankosát kóstoltuk, az sem volt rossz.

075 2009.04.20. 16:43:21

van ennél drágább bor is pl a Royal Essencia 93, 99 és a többit nem is tudom az ha jól tudom 100 as körül van, és hát ahogy én tudom igen megéri az árát...

Na de a Csutorás borok az én tapasztalataim alapján igen csibészesen szépek bár nem kostoltam túl sokat de annak a hatása bennem maradt, és gondolom ezt a nyomvonalat követi most is.

hegyaljai 2009.04.20. 19:43:18

Jól be vagytok nyomva!
A termékek vizsgálata korrekt. Csak a kézműves bor kategória meghatározsa hiányzik.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.04.21. 00:05:51

Ez egy érdekes felvetés. Bennem is felmerült - amellett, hogy a pincészet több termékét is kedvelem - hogy mit is keres a Kézműves Borok Házában egy Vylyan-tétel.

Vagy rosszul tudok valamit, vagy nálam más a kézműves bor, vagy más...:)

muskotály küvé 2009.04.21. 09:44:04

A Köpcös sillerét most hétvégén kóstoltam - csak egyet tudok érteni, "mintasiller", nagyon jó lesz nyáron a szalonnás sült cukkinihez...
Egyszer írta az Új Péter, vörösborból nem jó a fröccs - szerintem az ilyen pirosbor fröccsnek is kitűnő. Az jutott eszembe, akik a lepukkadt borkimérésekben málnás fröccsöt isznak, talán pont ezt az ízvilágot keresik :)

A Csutorás borok úgy általában szépek voltak.
Mellettük nekem (mivel nem ismertem őket, másnak talán nem ennyire újak)kellemes meglepetést a Borműhely borai (a Kadarkájuk is, bár azóta ittam Orsolya Görbesoros Kadarkát - az felűlmúlhatatlannak tűnik), a Buttler Syrahja és a Ráspi említett Máté küvéje jelentett.

esencia 2009.04.21. 16:00:15

@balafánt: Szóval először volt a családi borászat, aztán a terroir borászat, most meg ez a kézműves borászat. Nem a borokkal van a bajom, hanem az okoskodó kategóriagyártókkal. Ha egy családi borászat már felvesz egy alkalmazottat, rosszabbak lesznek a borai? Ha egy terroir borász Cserszegi fűszerest termel akkor már oda a terroir? Ha a kézműves borász megengedhet magának minimális technológiai berendezéseket, akkor már nem kézműves? Szerintem próbáljuk csak egyszerűen a kóstolás során érzelmi kapcsolatba kerülni a borral, ilyen buta, marketing szempontból megkérdőjelezhető hatékonyságú kategóriák nélkül.

omega14 2009.04.21. 16:15:05

@esencia: Erre elég lenne az hogy kis - közepes és nagy borászat.

De aztán még ezen is összevesznének az emberek. :-)

hegyaljai 2009.04.22. 13:23:13

@omega14: Miért kellene mindig, mindent vitatott skatulyákba besorolni? Szerintem kategóriák mesterséges eröltetése nélkül is egyszerűen élvezni kellene a borokat.

omega14 2009.04.24. 17:40:40

@hegyaljai: Ezzel semmi gond nincs, én minden besorolás nélkül élvezem a jó borokat . :-)
süti beállítások módosítása