Amióta a biodinamika lendületet vett, és a bennfentesek divatjává nőtte ki magát, várható volt, hogy előbb-utóbb a mainstream is bejelentkezik a maga tortaszeletéért. Nos, egyelőre inkább csak az eszcájgot kérték ki, de a hír akkor is túlmutat önmagán. Lesz még a hiperekben biodinamikus polcszekció, jön majd Ausztráliából kengurus/gazdaságos BD bor. De a tényeknél maradva: immár hivatalos: a brit Tesco és a Marks & Spencer a szakíróknak tartott borbemutatók időpontját a vetési naptárnak megfelelően tűzi ki. A Maria Thun által összeállított vetési naptár négyfajta napot különböztet meg: gyökér, virág, gyümölcs és levél – a biodinamikus gazdálkodók ebből tudhatják meg, hogy a különböző feladatok elvégzéséhez melyek a kozmikus ritmusnak megfelelő időpontok. Néhány éve merült föl, hogy a vetési naptárt döntően befolyásoló holdciklusok nem csak a növények életére, hanem a kész borokra is jelentős hatással vannak, vagyis a borok gyakran tapasztalt, megmagyarázhatatlan formaingadozásáért a Hold volna a felelős. Gyökér- és levélnapon ezek szerint tilos a bort zargatni, virágnapon meg lehet kockáztatni, de aki igazán jót akar magának és a bornak, az gyümölcsnapon kóstol. Akit a téma mélyebben is érdekel, az lapozzon ide vissza, nézze meg ezt a videót, olvassa el ezt a recenziót. [A kép forrása.]
Címkék: híradó tesco biodinamika gyümölcsnap gyökérnap
27 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr171092862
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
preflopp 2009.04.29. 11:01:29
Úristen és ezt valaki komolyan veszi?
Lassan ott tartunk, hogy egy rozéfröccsöt se ihatok teliholdkor???
Lassan ott tartunk, hogy egy rozéfröccsöt se ihatok teliholdkor???
Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.04.29. 11:15:00
Ki kellene találni nekem is valami hasonló faszságot, mondjuk írhatnék egy könyvet arról hogy a csillagok állása miként befolyásolja a bélműködést, és mikor nem szabad buliba menni kozmikus fosásveszély miatt. A sok birka meg majd jól megveszi (magam is ismerek olyan embert aki minden ilyesmi baromságot elhisz), és még hálás is lesz hogy megkíméltem egy kínos helyzettől, leellenőrizni meg úgysem tudja senki :)
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.04.29. 11:32:16
Ja, meg letolt gatyával kell ugrálni a szőlőben, teliholdkor...
Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.04.29. 11:38:07
én ebből egy szót sem értek. nagyon sötét lehetek.
lackó 2009.04.29. 13:50:44
Tehát akkor teliholdkor mit kell csinálni? Vagy mit nem? És hova kell egyáltalán csinálni?
Lehet-e a kecskével...? Ha igen, mikor? Szőlőben, vagy azon kívül?
Lehet-e gyökérnapon levélnapon készült pohárból virágnapon töltött bor kóstolni?
Lehet-e a kecskével...? Ha igen, mikor? Szőlőben, vagy azon kívül?
Lehet-e gyökérnapon levélnapon készült pohárból virágnapon töltött bor kóstolni?
Octopus 2009.04.29. 14:07:40
Sőt, gyökérnapon szexelni sem szabad, még ha Laetitia Casta csenget be az ajtón, akkor sem
dalton1 2009.04.29. 14:42:03
Egyre jobbak a kommentek, ne hagyjátok abba! :)
alföldi merlot 2009.04.29. 15:54:46
Számtalan dolog létezik, amire nincs tudományos magyarázat. Sőt számtalan olyan is, amire volt, de tévesnek bizonyult, és jött helyette másik. A biodinamika szerintem egy olyan elmélet és gyakorlat, amire a tudomány részéről csak dorgálás vár, elismerés soha. Mégis működik. De valószínűleg nem az ökörszarv miatt. Hanem mert, aki biodinamikusan dolgozik az szertartáson ügyel minden kis részletre. És ezen kívül végez még egy-két szertartást. És aki ezt hajlandó végigcsinálni, az valóban lelkén viseli a szőlő, a must és a bor sorsát. Megérdemli, hogy a munkáját siker koronázza. Ezért számomra nincs is jobb ajánlólevél egy ismeretlen pince esetében, mint az, hogy biodinamikusan gazdálkodnak. Azt hiszem, hogy Jolyt leszámítva még nem kóstoltam olyan BD bort, ami ne tetszett volna.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.04.29. 17:12:21
Az általam írt cikk nyomán beszélgettem olyan gazdálkodókkal, akik biodinamikus gazdálkodással próbálkoznak. Beszélgettünk a borokról, és olyan jelzőket említettek, amelyeket egyszerűen nem értettem és képtelen voltam érzékelni ("más a rezgése","szikrázóbb","vibrálóbb" stb.).
Nincs kizárva, hogy a hiba az én (száj)berendezésemben van.
Nincs kizárva, hogy a hiba az én (száj)berendezésemben van.
hegyaljai 2009.04.29. 19:09:14
Valóban számtalan dolog létezik, amire nincs tudományos magyarázat. Ezek a dolgok a hit körébe vannak utalva. A modern nyugati ember fő problémáját ezzel kapcsolatban, az eredendő bűnt, a Cromwellnek tulajdonított mondás írja le: Bízzunk Istenben, de tartsuk szárazon a puskaport. Amíg ezen az alapon állunk, a BD szőlőtermelés egyes elemeit elfogadjuk, de az egészet elutasítjuk, és naphosszat a templomban imádkozó öregasszonyokra hagyjuk. A 12 apostolból csak egy volt a hitetlenségét beismerő Tamás, ma a hit dolgait nem az univerzum egészeként éljük meg, és így a BD borok marketing sikere több mint kétséges.
töppedt 2009.04.30. 10:45:05
"a BD borok marketing sikere több mint kétséges." Lehet, hogy a BD bor termelője nem is pedálozik/marketingel mégis elviszik minden borát. Ez azért lehet (1) mert egy relative szük, de nagyon igényes/tehetős borissza tartósan rákattant. (2) másrészt ebből nem is lehet ipari mennyiséget előállítani, s ez önmagában is növeli a körülötte lévő nimbuszt. Az, hogy még énekelnek is a bornak, pedig úgy tűnik, kiérződik belőle. A BD amúgy iszonyúan sokba is kerül, vannak, akik ezt nem is engedhetik meg maguknak. Ez utóbbit Gerard Depardieu is kijelentette nemrég. Az persze más kérdés, hogy az angol blog egyik hozzászólója szerint Gerard Depardieu sem fikázná annyira a BD borkészítést, ha egy kicsit JOBB BORA lenne.
Egyébként nem érdemes szélsőségesen közelíteni a kérdéshez kedves bloggerek, mert az amúgy nagyon erősen materialis/tudományos alapú nyugati orvoslás is egyre nagyobb mértékben alapoz a lélek és a test szorosabb összefüggéseire s itt nem a letolt gatyára gondolok. Az meg hogy AM Jolyt leszámítva még nem kóstolt olyan BD bort, ami ne tetszett volna, jelent valamit.
Egyébként nem érdemes szélsőségesen közelíteni a kérdéshez kedves bloggerek, mert az amúgy nagyon erősen materialis/tudományos alapú nyugati orvoslás is egyre nagyobb mértékben alapoz a lélek és a test szorosabb összefüggéseire s itt nem a letolt gatyára gondolok. Az meg hogy AM Jolyt leszámítva még nem kóstolt olyan BD bort, ami ne tetszett volna, jelent valamit.
Jenyei 2009.04.30. 12:17:04
A Föld szívcsakrája pedig a Pilisben van - ismerek olyan embert, akinek ez segít dolgozni, elviselni az életet. Ahogy telnek az évek, egyre inkább azt tapasztalom, hogy hinni valamiben nagyon fontos - ha ebből még jó bor is születik, annál jobb.
Octopus 2009.04.30. 15:28:14
@töppedt: Depardieu pont az ellenkezőjét nyilatkozta.
A "bio" hozzáállás nem hiszem, hogy bárkinek is ne lenne kedvére, én is örülök neki, ha nem vegyszeres egy bor, de a hókuszpókuszt nem veszi be a gyomrom.
A "bio" hozzáállás nem hiszem, hogy bárkinek is ne lenne kedvére, én is örülök neki, ha nem vegyszeres egy bor, de a hókuszpókuszt nem veszi be a gyomrom.
töppedt 2009.05.04. 14:03:59
@Octopus: @shiraz:
Gerard Depardieu 2008 decemberében a Decanterben adott interjúban www.decanter.com/news/272840.html maga minősítí drágának a BD szőlészetet, borkészítést valamint szó szerint azt mondja 'biodynamics doesn't exist.' Ehhez szólt hozzá a blogon Louis Villard, UK "if his wine tasted better M. Depardieu wouldn't be so angry."
Engem is érdekelne hogy Ti hol olvastátok azt, hogy Depardieu szereti a BD-t, valamint azt hogy nem drága a módszer.
Az, hogy a BD sokba kerül egy jól ismert borász nagyon szép lányától hallottam , akinek még ennél sokkal többet is elhinnék
Gerard Depardieu 2008 decemberében a Decanterben adott interjúban www.decanter.com/news/272840.html maga minősítí drágának a BD szőlészetet, borkészítést valamint szó szerint azt mondja 'biodynamics doesn't exist.' Ehhez szólt hozzá a blogon Louis Villard, UK "if his wine tasted better M. Depardieu wouldn't be so angry."
Engem is érdekelne hogy Ti hol olvastátok azt, hogy Depardieu szereti a BD-t, valamint azt hogy nem drága a módszer.
Az, hogy a BD sokba kerül egy jól ismert borász nagyon szép lányától hallottam , akinek még ennél sokkal többet is elhinnék
alföldi merlot 2009.05.04. 15:56:29
@shiraz: Jancis Robinson: "A biodinamikus borok általában drágábbak. A nagy mennyiségű vegyszert kiváltó kis mennyiségű őrölt tülöknek (nem vicc – ez a BD komposzt egyik fő összetevője) köszönhető megtakarításnak a többszörösét emészti föl a megnövekedett munkaigény. Gaubynál, amióta áttért a BD művelési módszerekre, a termelési költség nyolcszorosára emelkedett – és ez az árakban is tükröződik, hiába használ traktor helyett lovat." alkoholista.blog.hu/2006/03/21/a_lo_masik_oldalan
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.04. 16:22:02
A biodinamikusságot sokan sokféleképpen értelmezik. Úgy tűnik, hogy az ezzel cimkézett borokban van piaci potenciál, nem feltétlenül a jobb bor húzza a dolgot, de drágábban is eladhatóak.
Értem én, hogy a szőlő védekezési képességeit regeneráljuk és nagyobb kedvvel áll ellent a megbetegedéseknek, de nyugi, amikor beüt a lisztharmat, akkor a nagyokos BD-sek is nekiállnak permetezni és nem is feltétlenül természetes anyagokkal. A megfelelő ellenőrzőszervek - már ahol vannak ilyenek - jóvá is szokták ezt hagyni, és attól még biodinamikus maradsz. Haha.
Értem én, hogy a szőlő védekezési képességeit regeneráljuk és nagyobb kedvvel áll ellent a megbetegedéseknek, de nyugi, amikor beüt a lisztharmat, akkor a nagyokos BD-sek is nekiállnak permetezni és nem is feltétlenül természetes anyagokkal. A megfelelő ellenőrzőszervek - már ahol vannak ilyenek - jóvá is szokták ezt hagyni, és attól még biodinamikus maradsz. Haha.
shiraz 2009.05.04. 16:23:25
@töppedt:
Dép.úr nem releváns mert nem dolgozik ilyen szemlélettel.
a nagyon szép lány papája biodinamikus műveléssel foglalkozik?
üdv
Dép.úr nem releváns mert nem dolgozik ilyen szemlélettel.
a nagyon szép lány papája biodinamikus műveléssel foglalkozik?
üdv
shiraz 2009.05.04. 16:28:15
@alföldi merlot:
nem a bd miatt drágábbak a borok, hanem mert izgalmasabbak érdeksebbek lesznek és a piaci értékük növekszik. De ahogy Jancis Robinson írja: általában. Bármit is jelentsen ez... Sok-sok ilyen bor megtalálható 8-10-12 euróért. Az nem minősíthető drágának.
üdv
nem a bd miatt drágábbak a borok, hanem mert izgalmasabbak érdeksebbek lesznek és a piaci értékük növekszik. De ahogy Jancis Robinson írja: általában. Bármit is jelentsen ez... Sok-sok ilyen bor megtalálható 8-10-12 euróért. Az nem minősíthető drágának.
üdv
töppedt 2009.05.04. 17:30:38
@shiraz:
Dép.úr nem releváns mert nem dolgozik ilyen szemlélettel, de fikázni azért tud.
A nagyon szép lány papája nem biodinamikus. Többet nem mondok mert még kitaláljátok
Dép.úr nem releváns mert nem dolgozik ilyen szemlélettel, de fikázni azért tud.
A nagyon szép lány papája nem biodinamikus. Többet nem mondok mert még kitaláljátok
töppedt 2009.05.04. 17:37:07
Dép.úr egyik boráról Chateau de Tigné Les Landes Anjou 2002 amit tegnap ittam, annyit röviden, hogy nem veszek többet.
shiraz 2009.05.04. 17:44:54
@töppedt:
ki lehet az a szép lány, aki ennyi mindent tud? :))
ki lehet az a szép lány, aki ennyi mindent tud? :))
shiraz 2009.05.04. 17:45:31
@töppedt:
:)
:)
töppedt 2009.05.04. 17:58:08
@shiraz: Nekem szimpatikus vagy, hogy nem vagy szakbarbár és nem csak a bor érdekel, de ne haragudj nem adhatom ki ,ellenben indíthatnánk egy alternativ blogot a pi*a illata/bukéja és íze cimmel.
Ne haragugj otromba vicc volt
Üdv
Ne haragugj otromba vicc volt
Üdv
Utolsó kommentek