Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Csúszik, mint a négyes metró

Tegnap ittam: Szabó Márton Neszmélyi Olaszrizling 2006

2009.05.22. 09:13 - BOB

Az alapvetően örvendezni való dolog, hogy Neszmélyről már nemcsak a Hilltop és esetleg a Szöllősi pincészet boraival találkozhatik az ember fia, hanem - rejtett csatornákon, sikátorok mélyében, sugdolózó kézről-kézre adások keretében - felbukkannak végre mások is. Kalandos úton hozzám került egy palack Szabó Márton 2006-os neszmélyi olaszrizlingjéből. Állítólag egy metróépítésben is jártas vállalkozó keze van a borban, ezt sajnos nem állt módomban csekkolni. Se a pincészetről, se a borról nincs ugyanis semmi online info (értsd: semmi, azaz zéró), pedig állítólag "díjat is nyert" (így mondta, aki hozta). Szabóék tehát vagy hadilábon állnak az egész internettel, vagy szupertitkos kínai nemzetbiztonsági szervereken tárolnak mindent.

A borral való ismerkedésem mindenesetre elég vészjóslóan indul, már a címkénél baljós fejcsóvába kezdek. Kezdjük azzal, hogy egy csontszáraz 2006-os bornál a 11.6-os alkohol nem épp túlérett alapanyagra utal. A helyzetet első fokon olcsó műanyagkapszula, és a tatai Magvető Gazdabolt emblémájával nyomott parafareszelék dugó is súlyosbítja. Aztán pohárba töltve már komolyabb gondjaim is akadnak. Először is ebben a borban valami úszkál. Talán parafamorzsalék lehet, vagy valami ahhoz hasonló. Esetleg ez maga volna a vállakozó keze? A dugó alja egy kicsit fel is van ázva, de komolyabb károsodásnak nincs nyoma rajta. Ellenben nemcsak ez úszkál a borban, hanem valami halvány opálos márványozódás is felüti a fejét, mintha igen súlyos gikszer ütött volna a szűrés munkafolyamatába.

A bor illata kissé oxidált, de alapvetően rendben levő olaszrizling-illat. Mandula, némi virágok. Egyszerű, mint a faék, de legalább nem kellemetlen elsőre. Valami halvány tisztátlanság azért itt is felüti a fejét, néhány perc forgatással pedig éretlen, zöld füves aromák is megjelennek. Pár perc után az illat kellemesebb része összeomolni látszik, erősödnek az oxidált jegyek, gyengül a mandula és a virág. Gyorsan belekortyolok, mielőtt minden kiveszne belőle. Hiba. Üres kortyot kapok, lágyat, semmitmondót, butát. Az ízek elszaladt tőketerhelésről, nem túl tiszta pincemunkáról mesélnek. Az első korty után nincs már kedvem tovább kóstolni. Üres, vékony és rövid, fröccsnek se való az ilyen. Első próbálkozásnak talán megteszi, de a helyi gólem egyenborai is fényévekkel vannak magasabban a lajtorján. Ez így egy kegyelemkettes, nem több.

Címkék: 2006 kétpontos neszmély szabó márton tegnap ittam

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr111136413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigaszem 2009.05.22. 16:16:54

bocs hogy spammelek, egy újdonság:

www.kisfroccs.blog.hu

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2009.05.22. 19:13:31

Nem egészen értem a címet: a csúszik bor esetében pozitív jelző, a négyes metró esetében pedig negatív. Persze a cikk végére kiderül, hogy az utóbbi a helyzet, de kissé félrevezető.

swokorwsky 2009.05.22. 21:10:47

Az olaszrizlingről jut eszembe; kedden voltam Hagymási József pincéjében Egerben. Szép vörösborok mellett kóstoltam egy 2006-os olaszrizlinget, ami minimum 6 pontos volt nálam.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.05.23. 01:57:28

@Gyagilev: Csúszik, (de nem úgy, mint egy jó bor, hanem) mint a négyes metró. Viszont ezen a boron nem tudom, hogy mi csúszik BOB-nak. Bizonyos szavak ki a száján?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.05.23. 08:03:11

@Gyagilev: Igen, én is azt hittem, hogy egy "ihatós" borról fogok olvasni.
süti beállítások módosítása