Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hogy készül a pannon csúcsbor?

Pannon bormustra, száraz fehér nap

2009.06.03. 19:59 - vörös és fehér

Van egy találó mondás a törvény és a virsli keletkezéséről – ha valaki előbbit tiszteli, utóbbit szereti, jobb, ha nem tudja, hogyan is készülnek. Nos, én mindig is kíváncsi voltam, hogy kapja meg egy bor a Pannon Csúcsbor kitüntetést, így amikor a Pannon Bormíves Céh meghívott a X. Bormustrára bírálni, kaptam az alkalmon, és leutaztam Pannonhalmára. Az első napon túl vagyok, 52 fehér bor forogott a poharamban, gyorsan megosztom élményeimet.

Mindjárt az elején kiderült, hogy nem az én pontjaim fogják a mezőnyt felfelé húzni – a belövő borra sikerült holtversenyben a legkevesebb pontot kimérnem. Látszott, hogy a pontok bírálónként komolyan szórnak, 70-től 87-ig osztottunk. A bírálók között neves sommelier-k, borszakírók, nemzetközi Master of Wine-ok ülnek, jómagam mint lelkes amatőr mutatkoztam be. Az alacsony pontszámomat sikerült többé-kevésbé kimagyaráznom, azért kíváncsi leszek hány bornál fog majd átlagoláskor az én pontszámom kipottyanni. Az átlag számításakor tudniillik a legalacsonyabb és a legmagasabb pontot nem veszik figyelembe. Ki fog esni például az egyik MW pontja esni az egyik tételnél, ami a bormustrák történetében először kapott maximális, azaz 100 pontot – a bor nem az én soromban volt.

A 104 fehér bort két csoportban bíráltuk, szigorúan vakon, és némán. Egy-egy bor értékelésére kb. két-három perc jutott – volt tétel, amire ez bőven elég volt, volt, hogy szívesen elszöszöltem volna még vele. Igyekeztem a 100 pontos rendszerben a komplexebb, izgalmasabb tételeket jutalmazni, elsődleges célom a harmónia jutalmazása volt, a jól ihatóság (még ha minden tételt ki is köptem, természetesen) erény volt.

Összességében a mezőny egységes volt, még ha nekem néha kissé egysíkú is. A borokról egyedül az évjáratot fedték fel kóstoláskor – sok 2008-as bornál feltűnő volt a magas és éles sav; a 2007-eseknél sokszor a túlérett íz- és illatvilág dominált. Több bornál túlzónak találtam a hordóhasználatot. Feljegyeztem azoknak a tételeknek a sorszámát, amire a legtöbb pontot adtam, majd a kapott listával összevetettem. Én ezeknek a boroknak szurkolok: Chateau Dereszla Kabar 2007, Légli Gesztenyés Rajnai Rizling válogatás 2007, Söptei Sárgamuskotály 2007, Bolyki Meta Téma 2007, Dobogó Furmint 2007, Tornai Top Selection Olaszrizling 2007, Tornai Top Selection Grófi Hárslevelű 2007.

A győztesek június 11-én lesznek közhírré téve, a Gundel étteremben rendezett gálavacsorán. Helyek korlátozott számban foglalhatók erre az eseményre, utána pedig a Bországgyűlésen egyes tételek remélhetőleg kóstolhatók is lesznek.

Holnap 66 vörösbor vár rám, szurkoljanak.

Címkék: híradó helyszíni szemle pannonhalma bormustra

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1001161925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös és fehér 2009.06.03. 23:32:09

@lacko: nem tom hova tűnt a kommented, de köszi :)

lackó 2009.06.04. 08:00:03

Sebaj, akkor most újra: hajrá! Maradjatok egyűűűűűűűűűtttt! :D

pecz 2009.06.04. 09:07:48

Száraz az a Söptei sargamuskotaly? Valaha nagy kedveloje voltam, aztan egyszer feledesre csinaltak, gyartottak, hagytak...

Octopus 2009.06.04. 09:31:21

Hajrá! 66 vörös kegyetlen soknak tűnik egy napra, főleg ha tanninosabbak is akadnak, márpedig nyilván akadnak. Erre van valami ellenszer? Csak nagyon rövid ideig szabad szájban tartani ilyenkor, vagy ilyesmi? Egy MW-t kifaggathatnál esetleg :)

lackó 2009.06.04. 09:59:20

@Octopus: javaslom egy MW-t megkérdezni 66 után. Ha színjózan, szégyellheti magát :)

Akinek sok a 66, látogasson el Kalóhoz...:)

Octopus 2009.06.04. 11:27:09

@lackó: ha beáll rendesen az illető, lehet már le is ereszkedik annyira, hogy válaszra méltasson egy halandót :)
Vagy nem ilyen elszállt arcok ezek?
süti beállítások módosítása