Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villányt és Sopront elverte a jég

Húsz éve nem látott pusztítás

2009.06.12. 05:12 - Az Alkoholisták

Az inforadio.hu híradása szerint Villányban a termés 20-50 százalékát elverte a jég. Működik ugyan egy jégeső-elhárító rendszer, de ez úgy látszik, csődöt mondott. Sopronban szintén jégeső pusztított. A kár nagyságáról még nem érkezett jelentés. Az idokep.hu alapján Egerszalókon is borsó nagyságú jég esett. Ha olvasóink között akad olyan, aki további részleteket ismer, kérjük, ossza meg velünk. (Tragikus update: Franz Weninger közlése szerint náluk 80 százalékos a jégkár. Ilyet még nem láttak, romokban hevernek.)

Címkék: eger villány sopron jégeső 2009 jégkár

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr91180264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.06.12. 06:16:33

Katasztrófa. De ilyen a természet, két (08-al három?) jó év után alkalmazott némi hozamkorlátozást.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.12. 06:28:15

:_( Ez szomorú. Ez a mezőgazdaság velejárója (szüleim is benne dolgoznak több, mint 30 éve), és most ennek a hírnek a nem teljesen nyilvánvaló politikai vonalára nem térnék ki. Várom a további részleteket. Azért teljes Sopront és Villányt nehezen tudja elverni a jég (remélem), mivel ez általában viszonylag lokális jelenség. Bízzunk benne, hogy a katasztrófa nem katasztrofális mértékű.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.12. 06:30:16

Ja, és egy kérdés. Ki tudja, hogy hogyan működik egy ilyen jégeső-elhárító rendszer?

czudarka 2009.06.12. 07:05:48

még egy kis adalék:www.mno.hu/portal/642801

@kezdő alkoholista: A jégeső elhárítást a dél-nyugati országrészen a nefela végzi, / www.nefela.hu/index.php / akinek néha évi 200-300 ezer ft-os működési gondjai vannak. Kérdem én ez miért nem állami feladat?
olvassa mindenki pl itt: www.nefela.hu/index.php?fid=7 a 3. kérdést és rá az első válaszmondatot! Hát kérem ez a nagy magyar büdös valóság!
Minden együttérzésem a jégvert gazdáké. A probléma majd szüretkor látszik igazán.

Cirfandlia 2009.06.12. 11:28:28

Bocs de miért lenne már ez állami feladat? Profitorientált vállalkozások termelési biztonságát nem feltétlen kell adóforintokból támogatni.
Van egy egyesülés biztosítókkal, nagybirtokosokkal, önkormányzatokkal akik fenntartják (hatnák) ez a rendszert rentábilisan. DE jó magyar szokás szerint inkább megúsznánk a befizetést a hasznait meg húznánk....

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.12. 11:48:24

@Cirfandlia: Csak nem tudjuk kikerülni... Ha a gazdáinknak biztosítjuk a lehetőséget, képesek versenyképes árut termelni Európának, és szintén támogatással jó áron értékesíteni azt. A mezőgazdaság támogatása (a szőlő- és bortermelésé is) hosszútávon az ország javát szolgálná. Minimális utánagondolással ez belátható. Most túl fáradt vagyok ezt elemezgetni. Az elmúlt 20 év történései és tettei viszont azt bizonyítják, hogy itt senkinek nem érdeke odafent, hogy Magyarország egyetlen komoly lehetőségét kiaknázzuk. Inkább aláaknázzák.

czudarka 2009.06.12. 12:36:01

@Cirfandlia: na kibújt a szög a zsákból, nem feltétlen kell adóforintokból támogatni!
A sok szar ipari beruházást hankook és sorolhatnám azt nem baj, ha támogatjuk?!

Ez a szerencsétlen ország csak a mez.gaz.-ból lenne képes fejlődni!

De amikor ilyeneket hallok, hogy itt piaci alapon működik minden akkor elönt az epe!
Kedves cirfandli szerinted ez tőlünk nyugatra hogy működik?
Kéne két aszályos év, meg országos jégverés kétszer és akkor azt hiszem a betondzsungelből mindjárt másként állna a szája mindenkinek, amikor piaci alapon kapna zabát!
Csak már egyszer az ilyen sok okos közgazdásznak verné el az egész évé munkáját a jég!
Á, nem is gerjesztem magam tovább, mert ilyen sötétségben kár a gyufákat pazarolni!
Legyen piaci még a szarom is, a szelet elvitték a spanyolok a földgázunkat a kanadaiak az iskoláink piaci alapon működnek a kórházaink szintén csak azt tudnám mi a f...-ra fizetek adót, ha minden piaci alapon megy? Na mindegy!

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2009.06.12. 13:10:24

Szanalmas volt hallgatni tegnap Gunzer Tamast a kiralyi Hiradoban, amikor arrol beszelt, h. nincs penze biztositasra a szolohoz. Semmi baj, majd az adofizetok penzebol kifiztik a karokat, mig o tovabbra is eleg jol megel a boraszatbol...

loading 2009.06.12. 15:20:44

@lackó: Nem értek veled egyet. A kockázatokat a termelők többsége (kicsi, nagy egyaránt) az államra próbálja testálni. Az állam pedig enged, általában.
Abban a gondolatban lehet igazad, hogy valóban megfelelő biztosítási konstrukciók vannak-e M-on a mezőgazdaság számára.
De azt, hogy a természeti károk 100%-át az állam viselje, azzal nem értek egyet.

Jenyei 2009.06.12. 15:29:36

A lassú, de sajnos biztos éghajlatváltozás a biztosítók számára is egyre kockázatosabbá teszi az értékes mezőgazdasági területek biztosítását. Gondolom a díjak is szépen emelkednek.
Se a "szánalmas", se a "tahó" jelzőkkel nem értek egyet addig, amíg konkrét adatokat, számokat nem lehet tudni arról, mekkora a biztosítási összeg, milyen károkra és milyen arányban vonatkozik a biztosítás; hogy csak néhány szempontot adjak.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.12. 16:03:34

@loading: Na, a 100 %-kal én sem értenék egyet. A kár az kár, de a mértéke nem mindegy. De itt nem csak a károkrók van szó, hanem például a rekordtermésről, vagy csak egy közönséges, átlagos év terméséről, esetleg gépvásárlásról. Dániában miből telik az önálló gazdának olyan traktorra, amilyet nálunk egy TSZ (most már Zrt.) sem engedhet meg magának? Pedig a művelt területek mérete ösze sem hasonlítható. Segít neki az állam. Ezt az ottani gazdák mondták.

Majd amikor eladták a rétegvizeinket (under progress...), pisloghatunk. A gazdáknak már így sincs pénzük öntözni, mert, ugye a víz most még az államé, és aki öntöz, fizet. A vidékieknél működik, hogy a kertben van három fúrott kút, de ha egy gazda csinálna ilyet, a redőnyt is lehúzhatná, akkora büntetést kapna.

Én is abbahagyom. A probléma megint az, hogy nem azok vannak bizonyos helyeken, akik
a) értenek hozzá
b) tenni szeretnének valamit
ÉS A LEGFONTOSABB:
c) GONDOLKOZNAK(!),
és ezt az ország javára is fordítják.

loading 2009.06.12. 16:36:14

@kezdő alkoholista: Szerintem nem ilyen egyszerű a dolog, hogy ott van pénz, itthon meg nincs. Igazából más a szereplők gondolkodása, mind a termelőké, mind az egyéb szereplőké.
És sajnos a hazai mentalitás inkább visszahúz, mint előrevisz.
Ezért nem hiszem, hogy ha ugyanannyi pénz állna rendelkezésre, mint példa Dániában, akkor attól nekünk (értsd Magyarország) jobb lenne.

Cirfandlia 2009.06.12. 16:39:50

@czudarka: Le kell borulnom érveid előtt.
Üdv, egy kertészmérnök (na jó közgazdász is) aki néha a betondzsungelből kiszabadulva maga termeszti meg a családja gyümölcs és borszükségletét és nem érti továbbra sem, hogy az Ördögárok 10ezer ft feletti borainak ára miért nem tartalmazza ezt a kockázatot; ill. én mint fogyasztó is kaphatnék akkor állami támogatást ezen borok vásárlásához? /és ne keverjük bele ebbe most a teljes mezgazd. vertikumot mert az alapvető élelmiszerellátás -gabona, hús, takarmány- azért vajmi kevéssé függ egy jégveréstől - aminek védelmi rendszeréhez mertem hozzászólni/

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.12. 17:17:52

@loading: Én meg sem említettem a pénzt. A szándékról van itt szó.

@Cirfandlia: Azért egy már kalászt hozott gabonának sem tesz jót egy jégverés. A kárelhárítás pedig sokszor olcsóbb, mint a kártérítés. A felvetésed pedig jogos, hiszen a bor árában nem kizárt, hogy ennek látszania kellene...

czudarka 2009.06.12. 17:20:07

@Niterider: Te tudod, hogy mennyi adósság állomány van egy borászat mögött? Ne dumálj olyanról amiről lövésed sincs csak max. szeretnéd ha lenne!
@Jenyei: egy ha szőlőre a jég biztosítás 400.000 ft/ ha na mármost ez nem kevés.
senki sem fizeti ezt ki.
@Cirfandlia: nagyon örülök, hogy kolléga vagy. csak azt nem tudom, hogy mondjuk ti a kiskertben hány embernek adtok fizetést nap, mint nap?
mert egy 20ha szőlő és pince biztos munkalehetőséget ad 10 fő-nek úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy ezek az emberek bért kapnak, vagy az állam fizeti a segélyeket.

Gondolkozzatok!!!!!

shiraz 2009.06.12. 18:17:16

Tokajban is volt jég...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.12. 19:59:12

A Somlón pár szem jég volt ugyan a zivatarban, de kárt ez nem okozott.
Tavaly a juhfarkban 10-20% kár volt a jég miatt.

Sajnos az ilyen vész az része a dolognak. Biztosítást tényleg nem éri meg venni rá.

Én azzal sem értem egyet, hogy az állam dolga lenne a jégkár pótlása. Az állam dolga máshol van/lenne.

loading 2009.06.12. 20:03:34

@kezdő alkoholista: Már megbocsáss, de a traktort az biztosan a helyi OTP sorsolja Dániában! De majd megkérdezem egyik rokonomat, aki több hónapot töltött ott egy farmon.
Elnézést a többiektől a kirohanásért, de a hivatkozott komment mentalitását nem kedvelem.
A témát részemről befejezve: szerintem minden oldalon rendet kellene tenni a fejekben és lelkekben, hogy végre igazán előre tudjunk menni. És hogy az ilyen természeti csapások minél kisebb károkat okozzanak.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.12. 21:21:32

@loading: Mondtam én csak hasonlót is? "Segít." Ez nálam nem ingyen traktort jelent. Már az is elég lenne, ha nem az látszódna a történéséken, hogy a mezőgazdaság tudatos (vagy tadattalan) tönkretétele a cél. Nálunk már ez is segítségnek számít... Sajnos.

Ha szerinted rendben van az agrárium támogatási rendszere, és általános helyzete Magyarországon, kérlek, nyomd meg az 1-es gombot, ellenkező esetben a 2-est! Ha szerinted nem vagy elég tájékozott a témában, nyomd meg a 3-ast! 2!

"...szerintem minden oldalon rendet kellene tenni a fejekben és lelkekben, hogy végre igazán előre tudjunk menni."

Ezzel viszont megint csak egyetérteni tudok.

November 2009.06.12. 21:32:17

A jégkár biztosítási díja a biztosított érték 7-10 %-a évente szőlő esetén, ami nem kevés. Ezt még meg is emésztené a termelő, de az első kár után jelentősen megemelik a díját, hogy 2-3 év alatt vissza szedi a biztosító a teljes kártérítést és öt év kármentesség után ad újra kedvezményt. Így könnyen elmegy az ember kedve a biztosítástól. Főleg, hogy a kár mértékének megállapítása hasonlóan idegőrlő, mint a többi kárrendezés a biztosítóknál.

espé 2009.06.13. 12:49:21

BZoltánra kell figyelni:

"Sajnos az ilyen vész az része a dolognak. Biztosítást tényleg nem éri meg venni rá."

Az állam tehet valamit: esetleg elrendelhetné, hogy legyen kötelező.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.13. 13:14:30

@espé: Legyen kötelező biztosítást kötni a szőlőre??? Az igen!

czudarka 2009.06.13. 20:36:27

@espé: neked meg minden sz.rás után kötelezővé tennék mondjuk kg-ént 1000 ft-ot, mert aki sokat sz...k az sokat is eszik tehát van mit lehúzni róla. hogy lehetne kötelezővé tenni egy viszmajort?
Egyépként kötelező fizetni az agrárkárenyhítési alapba. na az már megit más kérdés, hogy abból mit kapsz vissza, ha gondod van.

tomlaker 2009.06.13. 20:37:26

@czudarka:
kb dolgoznak 200ezren a mezőgazdaságban, kb a gdp 1%-t előállítva.
mit görcsölsz?
én gumis vagyok ha nincs tél oda a forgalmam 50 %-a ,égsem vonulok a parlament elé traktorral.
hitelt csak piaci alapon, föld(gumi) alapú eu támogatást sehogy sem kapok. kár esetén a biztosító. nem az állam fizet. ja és 80-an vagyunk.átlag 11,3%-os árréssel, amit csak a szállítási kltg 3%-körül terhel meg.
nehogy már sajnáljalak.

espé 2009.06.13. 20:59:48

Lassan írom, mert azt akarom hogy lassan olvassátok.
BZoltán kimondta, hogy nem éri meg biztosítást kötni. És azt, hogy a kárpótlás nem állami feladat.
Csak folytattam, hogy pl. mit tehetne az állam, rendeletekkel, ugyebár.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.13. 23:09:15

@tomlaker: Igaz, de azt nem állítottuk, hogy a mások helyzete jobb. Megértem, amit mondasz.

Némi korrekció:
Míg 1989-ben a GDP közel 16%-át a mezőgazdaság adta, 2008-ban ez kb. 4%.

@espé: Vannak olyan tevékenységek, amik nem közvetlenül befolyásolnak valamit, hanem közvetve. Klasszikus példa, hogy az oktatás káros befolyásolása közvetlenül csak a gyerekeket és a tanárokat érinti, közvetve viszont az egész országot romba döntheti hosszútávon. Igenis lehet tenni valamit, csak azzal a szándékkal kellene leülni és gondolkozni, hogy jobbá akarok tenni valamit. Jelen esetben egy országot.

espé 2009.06.14. 10:55:33

@kezdő alkoholista:

Érthető és egyetérthető.

Tűzkár, vízkár, jégkár, stb. esetére segélyezéssel egyetértek.
De az nem megy, hogyha nem fizetem a cascot akkor az állam adjon új autót.

- Az oktatás találó példázat. De viszont közvetlenül szivatják az egész országot. Úgynevezett tanult emberek üldögélnek, gondolkoznak és évtizedek óta folyamatosan reformálják a rendszert, tantervet, tankönyvet stb.
Én csak összehasonlítani tudok:
A magyarországi unokák 10kg-os hátizsákkal indulnak iskolába, és rengeteg házi feladatot hoznak haza. Az ingyenes állami oktatás évről évre komoly beruházásokat igényel. Az
Angliában élők kis műanyag tasakot visznek, és abban nem a házit hozzák haza, hanem az iskola közleményeit, ha van. Ja, a tasakot is az iskola adja.

hegyaljai 2009.06.15. 11:14:05

A jégverés időpontja nagyon fontos ebben a villányi esetben és általában. A terméskorlátozás során ugyanis a metszéssel, a hajtás válogatással, illetve a korai - bogyónövekedés előtti - fürtválogatással, nem a "végleges" termésátlagot igyekszik beállítani a termelő. Számít a kockázati tényezőkre. Mi lesz, ha a virágzáskori hideg miatt rossz lesz a termékenyülés? Mi lesz, ha az aszálykár miatt nem nő a bogyó? Mi lesz ha jégkár éri az ültetvényt? Ezekre az esetekre hagy egy kis tartalékot a tőkén, mely esetleg a "fundamentalista" terméskorlátozók számára már elfogadhatatlan.
Most nem ez történt. A kár tényleg drámai. A terméscsökkennés mellett a sérült bogyók, kocsányrészek miatt nem lehet egy egészséges terméssel számolni, mert oly sok ferőzési kapu nyílt a fakórothadás, a szürkepenész számára. Sajnos a lombfelület sérülése, elvesztése pedig kizárja a jó minőség létrejöttét a természetes alkoholtartalom, és a bogyó héjjában létrejövő, minőséget meghatározó aroma- és színanyagok szempontjából egyaránt.
Megérteném, ha egyes villányi-soproni termelők a 2009-es évjárathoz nem adnák cégük, családjuk nevét.
Ami a kár becslésére vonatkozik, az egy tömény demagógia. Szét kellene választani a meg nem térülő éves költséget a forgalmazás extraprofitjának meg nem valósulásától. A kalkuláció első felénél a 2 millió Ft/hektár feletti költség még ezen extrém körülmények mellett is többségében megtérülhet, de a többi egy nehéz eset.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.06.15. 12:28:00

@tomlaker:
Csak hogy kicsit árnyaljuk a dolgokat: Addig a pontig, hogy a szőlő megterem és leszüretelik, mezőgazdasági termelésről beszélünk. Amint bekerül a pincébe és végül palack borként kerül értékesítésre az már feldolgozóipar, ami a magyar GDP nem elhanyagolható része...

czudarka 2009.06.15. 12:36:56

@tomlaker: Hát erre a sötétségre nem sok mindent tudok reagálni! Kívánom, hogy egyszer piaci alapon megtermelt kaját vegyél egy hónapig! Hamar csődbe menne a gumiipar is! Továbbiakban részemről téma off!

tomlaker 2009.06.15. 12:55:38

@kisrizling:
igen szép árréssel, tegyük hozzá.
abból meg telhetne biztosításra. ha meg drága akkor marad a természet rendje.

tomlaker 2009.06.15. 12:58:05

@czudarka:
szabatos érv, hogy aki nem a te gazdasági érdekeidet szolgáló elveket vall, az sötét. na ezért tart ott a magyar mg. ahol.
sehol.
sajnos.

Fokoló 2009.06.15. 12:59:14

Hello!
Nekem volt biztosításom a szőlőinkre az utóbbi pár évben,de a biztosítók visszaléptek és azidén már nem kötöttek szerződést velem (nekem kötelező lett volna a földhitelem miatt)hívatkozva a megnövekedett kockázati tényezőkre!Egyébként 3ha területre kb.120.000.-Ft kellett fizetni és tavaly mikor elverte a jég úgy kb. 200.000.-t kaptam,a + egy védekező permetezés 100.000.-Ft volt! Minőség vesztés,terméskiesés,plussz meló.Jól jártam,nem?

espé 2009.06.15. 13:29:58

@czudarka:
Off vagy nem off!
De ki kellene jelölni, hogy hol vásároljon az, aki nem piaci kaját-piát akar venni? Akár tejet-kenyeret.

Vizvári Pál 2009.06.17. 23:39:43

Franz Weninger ma este mondta, hogy a Spern Steier-ben 80%, a Frettnerben 50% körüli a kár. Kamillateával permetezik a leveleket...

mossberg operator 2009.06.18. 01:13:15

@Vizvári Pál:
Hello!

Bocs a laikus kerdes miatt: A kamillatea ilyen helyzetben mire szolgal?

Vizvári Pál 2009.06.20. 01:14:33

@londonercsecse:
Mivel a Weninger-birtok a teljes biogazdálkodás felé halad, a sérült leveleket imigyen próbálják pátyolgatni.

mossberg operator 2009.06.20. 11:49:22

@Vizvári Pál:
Gondoltam ilyesmire, de kicsit nehezem hittem el. S hasznal?

Vizvári Pál 2009.06.20. 19:56:13

@londonercsecse:
Ez jó kérdés. Az idő majd eldönti. Azzal érvelt, hogy az embernek is segít a gyógyulásban, így a szőlőnövénynek is jót tehet.
süti beállítások módosítása