Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sauska Cuvée 7 Villány 2006

Janus-arcú nagyság

2009.07.10. 11:58 - BOB

Sauska Cuvée 7 Villány 2006Valahogy nem bővelkedünk Sauska-posztokban, pedig Villány legújabb sztárja kitüntetések tekintetében lassan Brezsnyev elvtárs magasságait karcolja. A szegedi borfesztivál legszebb vörösbora, arany a Decanter World Wine Awards-on, két csúcsbor-plecsni (ebből egy champion-díjas) a Pannon Bormustáron, három arany a VinAgorán, mindez alig két hónap alatt. Ahol a Sauska-borok megjelennek, ott aranyesőben áznak. Közülük is kiemelkedően sikeres versenyző a Cuvée 7 Villány, amely önmagában az érmek csaknem feléért felelős. Nagyobb, gyorsabb, bivalyabb, Michael Schumacher az M7-esen. Vajon mit tudhat ez a bor?

Sauska Krisztiánnak nem a Sauska pincészet az első villányi próbálkozása, korábban is voltak kísérleti projektjei a borvidéken. Bérelt például Gere Attilától a Kopár dűlőben egy hektárt, ahonnan állítólag egészen elképesztő, de az utókor számára gyakorlatilag teljesen ismeretlen borok jöttek le. Sauska azonban nem az a feladós típus, így belevágott ismét, most saját területtel, saját pincével és saját repülő borásszal, Paul Hobbs-szal, akit jelen állás szerint a Tokaji Pinot Noir atyjának tekintenek. A partner Árvay János nem is oly sokkal később távozott az Árvay és Társából. Mivel azonban az „És Társa” név nem a marketingesek álma, Sauska saját nevére vette a pincét.

Jelenleg csaknem 60 hektár fölött rendelkezik, melyből harminc Villány legnevesebb dűlőiben fekszik. A területeken túlmenően a pincészet egész megjelenéséből és minden mérhető paraméteréből is dől a hideg, kőkemény profizmus. Honlapjuk elképesztően informatív, a borokról szinte mindent megtudhatunk a szüreti időponttól kezdve az alkalmazott pincetechnológián keresztül a főbb analitikai paraméterekig (hogy kötözködjek is, a cukormentes extrakt hiányzik). És amit megtudhatunk, az is más dimenziókban mozog, mint amit eddig nagyképűen villányi stílnek könyveltünk el. A 7-es küvé esetében például fél kiló - hatvan deka körüli tőketerhelésről, manuális fürt- és bogyóválogatásról, reduktív térben végzett hidegmacerációról és irányított erjesztésről, "spontán almasavbontásról", majd 97% francia és 3% amerikai újtölgyben elkövetett, 15 hónapos érlelésről regélnek a bájtok. Ha tehát a számokat és paramétereket nézzük, ezt a bort az Isten is borversenyekre teremtette. Én meg örüljek, ha kegyeskedik szóba állni velem.

Ebben az árkategóriában zsenánt volna, ha nem ónkapszula és natúr parafa rejtené a bor testét. Itt is ez fogad, benyitok tehát, kapszula le, teflonspirál be. Kitöltöm, és próbálom szemügyre venni, ahogy a füstös csehóban a felajzott katona méregeti a bárhölgyet fals zongorataktusok mellett. A bárhölgy azonban a szemkontaktusra zavart pislogás helyett azonnali kitárulkozással válaszol. Szinte meg sem forgatom a pohárban, már dől az orromba a vanília és feketeszeder illata. 30 centiről. Mit neki ismerkedési etikett, a lábait azonnal széttárja és csábítóan hívogat. Azért megnézem mégis, für alle felle: áthatolhatatlanul sötét, szinte fekete színű, némi padlizsán karimával. A legújabb divatnak megfelelő, szűretlen és derítetlen pedigré.

Forgatom és szippantok, szippantok és forgatok, szinte végtelen körökben, perceken át. Az illat intenzitása magával ragad, eltelít. A vanília puha, de áradó légpárnáján szeder, majd krémes, cappuccinos illatok érkeznek. Nagy és kerek, szinte megfoghatatlanul puha, még ha egyébként a fahasználat egy kissé khm, barrikkos túlzásnak is tűnik. Néhány percnyi kitartó forgatás után halk parkettalakkos aromák érkeznek, ekkor esik csak le nekem a brutális, 15 fokos alkoholtartalom. Ekkora illatban simán eltűnt az első pár percben. Mivel azonban némi hűvös-meszes bevillongások után az aromák megállapodni látszanak, halkan feljegyzem, hogy az intenzitás ugyan nagy erény, de a kevesebb néha több. Igazán sokrétűvé nem válik ugyanis, hiába tölti be a fejem elölről és hátulról.

Számba veszem. Valami elképesztően vastag, sűrű, súlyos anyag. Intenzív, áradó és letaglózó. Körbejárja a nyelvem, először krémesen simogatja, majd egyre inkább égeti (hiába, a 15 fok az 15 fok). A savak azonban nem tartják a versenyt az alkohollal: a bor kifejezetten lágy, talán lusta is kissé. Ennél még egy picivel jobban zavar, hogy a korty vége alkoholos keserűségbe fordul. Ahogy melegszik, az alkohol úgy veszi át benne a hatalmat. Úgynevezett normál kóstolási hőmérsékleten csak a korty vége és a lecsengés, egy picit melegebben már minden más háttérbe szorul a szeszek mögött. Az intenzitás és a test azonban még sokáig egyensúlyban tartja a képet, így ha zavaró is az égető érzés, el nem fordulok tőle. A lecsengés szinte végtelen, az alkoholos melegség még percek múltán is ott motoszkál a garatomban.

Tipikus versenybor ez: mindene nagy és áradó. Az intenzitása lerúgja az ember fejét, ráadásul a bontás utáni órában mutatja a legtöbbet. Ellenben ha a méreteket és az ezekből fakadó értékeket kiveszem a képletből, hovatovább hagyom pár órát szellőzni, akkor nem találok benne annyi szépséget, amitől igazán nagynak mondanám. Annyira nem komplex, nem sokrétű, nem rafinált, hogy őszinte örömujjongásban törjek ki. Kétségtelenül szép bor, technológialiag parádés munka, de az átütő erőhöz valami mintha mégis hiányozna. Ez volna a villányi terroir egy XXXL-es bordói küvé fókuszán át? Amerikai mércével mérve tuti nyerő tipp, de az óvilági, földhözgaradt garatnak csak egy újabb gyümölcs- és barrikbomba. Első nekifutásra 5 és 8 pont között bármennyit kaphatna, hangulattól és ízléstől függően. Hogy tisztább legyen a kép, elteszem másnapra. Hátha elmúlik belőle az alkohol, vagy előbukkannak a savak, vagy más metamorfózison esik át.

Egy nap hűtőszekrényes érlelés nem tesz neki jót, valójában az első óra után folyamatosan lefelé tart. Másnaposan már mindent elnyom benne az alkohol, ráadásul azok az elképesztő fekete bogyós gyümölcsök is karcosabbá, bárdolatlanabbá válnak. Szép bor még így is, de már nem igazán tudom szeretni. Az első éjszaka varázsa múlóban, és ha nem is mondhatom, hogy a hölgynek büdös a szája és tyúkszemes a lába, azért feleségül mégsem kérem. Hosszas önmarcangolás, tanakodás és fejvakarás után 7 pontot adok neki. Pannon klasszis - talán minden értelemben.

(Bortársaságnál klubáron 6590,- Ft)

Címkék: 2006 kóstolás vörös villány hétpontos sauska

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr861237525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.07.10. 12:06:09

Baromi jó az írás!

A bor ezek szerint egy újvilági kurtizán? :)

Octopus 2009.07.10. 15:27:17

hasonlóan értékelném én is, kétszer kóstoltam eddig, a nagy hype okára nem sikerült rájönni. Egy szóval sem mondom, hogy nem jó, csak...

lifelike 2009.07.10. 17:57:39

ebben mennyi kristalycukor van?
...

fingerbangs 2009.07.10. 17:58:33

Sose hinném el egy magyar borásznak amit mond, lötty ez mind!

Raul75 2009.07.10. 18:20:31

meg se merem kérdezni, hogy az alsó kép mit akar ábrázolni

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.07.10. 18:22:15

Hé! Miért beszéltek így valamiről, amiben óriási munka van? Elolvastam a technológiát...hát, baromi igényes.

A flash vibrálós honlap nekem nem az esetem, de jó képek, szuper arculat...igényesség itt is.

Veszek és kóstolok, mert kíváncsi lettem.

czudarka 2009.07.10. 18:32:10

@fingerbangs: Te kulturálatlan valaki! akkor minek olvasod a blogot, és minek kommentálsz!


tisztelt m. alkeszek az ilyeneket nem kéne offolni, mint ez a matador?

BOB!: K...A JÓ a cikk!


A pincészetet lehet utálni és fikázni! Szerintem vér profi!!!!
Más kérdés, hogy vannak stílusok, amik nekem sem fekszenek /lásd: barik kadar/ de a tételek profin összerakottak!
Hiányolok minden borvidékről egy-két ilyen matadort, aki egy kicsit belecsap a lecsóba!

Frank99 2009.07.10. 18:36:46

Ezt nem illik a pörköltbe rakni igaz??

:-)))

lackó 2009.07.10. 18:37:33

@czudarka: ez az átka a főoldalnak. Ha meg az nincs, belterjessé válik az egész.

@fingerbangs: hány magyar borásszal beszéltél? Akkor igyál sört.

@lifelike: annyi. Pont, mint amennyire érdekel téged a borkultúra. Elolvastad az OBI-s cikket? Mónika sót nézted ma?

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.07.10. 18:59:38

Tényleg nem rosszindulatból kérdem: miért 'szép' a bor, miért nem 'finom'?

salsano 2009.07.10. 19:11:33

Jómagam kétszer kóstoltam az isteni nedűt, de valahányszor visszaidézem azt a pár fantasztikus órát...óóóóó baby!!!!

lackó 2009.07.10. 19:12:17

@immortalis: mert a szépség sokkal összetettebb és beszédesebb fogalom, mint a finomság. Egyébként ez hoszzú filozófia. Egyébként, ha tényleg érdekel, figyelmedbe ajánlanám Kiss Attila barátom írását: www.borbarat.com/showarticle.ind?aid=1122026242

lackó 2009.07.10. 19:23:52

Egyébként egy egyébként helyett, csak simán, ha érdekel :D

czudarka 2009.07.10. 20:39:13

BOB: Engem az utolsó kép érdekelne, hogy mi az?:)

Noir taster 2009.07.11. 00:55:42

Kétkedők és ínyencek kóstolják meg a Sauska Cuvée 7 Siklóst (is)... Na az... álom. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.11. 07:20:03

Én bár csak fesztiválon kóstoltam, de szerintem komoly volt ez a bor. Amennyire én érzékeltem elégé komplex volt, nálam a savai is nagyon rendben voltak, és mint a cikk irója írja is nagyon-nagyon áradó volt.
Persze én kb fél deci alapján tudtam csak megítélni, sokkal hitelesebb ha többszöri visszakóstolással, neadjisten másnapi visszakóstolással egybekötve történik a bor (ill. a fogyasztó:)) megítélése

Briós 2009.07.11. 11:43:44

@BOB: "a lábait azonnal széttárja és csábítóan hívogat"

takács bálint - zsebtévé 2009.07.11. 13:57:22

Az vagy két pad közt a föld... vagy két láb közt a pad.

takács bálint - zsebtévé

BOB 2009.07.11. 14:30:12

Vagy ket fold kozt a pad.

Lúdtalpú Kadarka 2009.07.11. 16:14:12

Gratulálok az íráshoz, sokan tanulhatnák utána, hogy fogalmazzuk inteligensen meg azt amit mindenki szubjektív szemszögéből érez.
Csatlakozom azokhoz, akik elismerik a pincészet profizmusát, én személy szerint minden borgyermekét keblemre ölelném, de nyitott vagyok ellenvéleményre és ilyen inteligens írásokra.

borelite 2009.07.12. 05:26:38

A pincészet nyílván tudja az okát, hogy miért nem beszél arról, ezt a bor (és még néhány másikat) alapvetően Ximena Pacheco chilei borász(lány)jegyzi. A honlapon konzultásként tüntetik fel, de ő hosszú hónapokat töltöttt Villányban és tényleges részese volt mind a szőlészeti, mind a borászati műveleteknek (éjszakai szüret!!!). A két 7-es Cuvée stilusa annyira chilei, hogy szégyelhetik magukat,akik most már nem emlékeznek korábbi munkatársukra.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.12. 12:11:38

A Siklóst kóstoljátok meg, az kevésbé újvilág és szirup. Nekem egy csomó Sauska bor ihatatlan (ld. Rosé és Portuguiser főleg), annyira "sziruposak".

Cirfandlia 2009.07.13. 13:02:22

Szirupos? Hm.... hát nekem többszöri -előítéletektől mentes -kóstolásra sem tűnt annak, de ízlésről nem vitázunk. Tudom, hogy szinte körte meg alma de több sav van benne (5,9) mint pl. a Merengőben...

megjegyzés 2009.07.13. 14:22:26

mégis, ki mit várt ? fiatal, tapasztalatlan chilei borászlány ( otthon megtanulta, az alkohol jótékonyan elfedi a chilei nagyüzemi vörösbor termelés sajátosságaiból adódó éretlen ízek egy részét ( nota bene : marad azért elég belőlük ), ezt az egyébként érett 2006-os villányi szüretre is alkalmazta ( nyilván más tapasztalata nemigen volt ), finesz nulla ), egy focista birtokvezető és egy kereskedelmi ügynökből lett borász.
igazi „ parasztvakítás „ : manuális ( és nem „ kézi „ ! ) fürtválogatás ( mintha géppel lehetne fürtöt válogatni ), derítetlen, szűretlen palackozás ( a „ derítetlen „ még csak-csak elképzelhető ( ha stabil a bor ), de a „ szűretlen „ már elég elcsépelt marketing félrevezetés : 2-3 cm üledék + a bor tisztasága ( „ sterilitása „ – baktériummentesítése - ) és 20-30% lé-veszteség a kockázata. az is lehet szvsz, hogy a palackozás előtti szűrés elhagyására gondolnak, de a kezelés közbeni szűréseket elvégzik.. akkor viszont mi is a marketing-szűretlenség definíciója ? )

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.13. 14:47:15

@megjegyzés: hát azért ennél sokkal-sokkal jobb az a bor. legalábbis szerintem :)

esoember 2009.07.13. 16:40:01

a szegedi borfeszten (bár félrészegen kóstolva) nagyon nagynak mutatkozott. Nekem tetszett, rettentően...

megjegyzés 2009.07.13. 17:12:08

@AG 2.0 a bor a blog borleírásának megfelel : alkohol és túlextraháltság jellemzi, amitől még jó is lehetne. borversenyen történt megítélései nem a véletlen műve : egy versenyen a tucatnyi tétel közül nem a visszafogottabb, elegánsabb tételek általában a befutóak, hanem azok, melyek valamilyen formában az eltompulóban – fáradóban lévő érzékszerveket „ megütik „ ( vagy nem csak egy borversenyen, vö. esoember ; ) ). a füstje azonban nagyobb, mint a lángja, a túlspilázott pincei PR-hoz hasonlóan. erre bátorkodtam kis szösszenettel reagálni…

kifli 2009.07.16. 15:06:06

Bob, mennyiért vetted a bort?

BOB 2009.07.16. 21:11:10

@kifli: olvasd el az utolso sort. Annyiert.

Lúdtalpú Kadarka 2009.07.18. 16:45:45

Azthiszem csak fel tudnám arra hívni az igen tisztelt A.G.2.0 és megjegyzés blogtársam figyelmét BOB eredeti írására. lehet el kellene mégegyszer olvasni... Nem szégyen azt megtanulni, hogy hogyan fejezzük ki inteligensen is nem tetszésünket. Illetve akinek ilyen pontos belső információi vannak a pincészet életéből, az a forrást is közölje... Én szívesen vennék még jónéhány az olcsó bulvárlapstílusú megjegyzést, mint: "mégis, ki mit várt ? fiatal, tapasztalatlan chilei borászlány ( otthon megtanulta..." vagy:
"egy focista birtokvezető és egy kereskedelmi ügynökből lett borász..."
Ez szerintem nem annyira művelt, mint ahogy az oldalra regisztrált tisztelt felhasználókról gondolnánk.
Azt ami a szűretlen technológiát illeti... Szerintem még a világ trendek sem egyértelműek és egyhangúak ez ügyben.
Csak egy rövid megjegyzéssel élnénk: a tradcionális az az palackos erjesztésű pezsgők esetében is a seprőn tartott tételek, megfelelő forgatás és rázás után, a seprő dugóját eltávolítják. Aztán megkapja a speckós likőrt (vagy sem, akkor nyers marad a pezsgő), ledugózzák és lám lám kész a STABIL és tükrös pezsgő. Szűrés nélkül :-)
Miért ne működne ez más technológiában is, a gravitáció és a kisfahordós érlelés csodákra képes.

Marcus Miller 2009.07.21. 02:21:59

A legszebb dolog a borkóstolásban, hogy szubjektív. Sok mindent lehet érezni egy jó borban, és egy kevésbé jóban is. A Sauska borokkal kapcsolatban (sajnos) csatlakoznom kell azokhoz, akiknek többségében nem ízlenek. Nem véletlen az, ha bontás után már másnap jócskán veszít az előző napi értékéből. Véleményem szerint többek között ez is egyértelműen, a "művi" borkészítés bizonyítéka.

fugu 2009.07.28. 21:17:46

Azt gondolom, éppen az a csapda, hogy úgy vannak "elkészítve", hogy tessék a kóstolónak. Nekem a meki hambuger jut róla eszembe. Benne van az anyag, amitől tetszik, belerakhatná más borász is, mert sok ilyen "cucc" létezik. Emiatt már sok újvilági tételre ferde szemmel nézek.
Bevallom, nekem is tetszett először.
Minél többször kóstoltam, annál inkább ódzkodtam tőle. Még a Makár chardonnay is tetszett elsőre. Legközelebb, egy vakteszt során a két legvisszataszítóbb tétel egyike volt. Kerekre nyitottuk a szemünk.
Lehet, hogy új csillag született a magyar borászat egén (bocs), majd kiderül. Minden esetre meglepően sokan sok helyen, emelik magasba a Sauska borokat. Vagyunk egy páran, akik ezt kétkedve figyeljük. Majd az évek...
Mert ugye a múlt. Az még hiányzik.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.28. 22:55:33

@fugu: a múlt is fontos, bár az már örökre hiányozni fog. de mi a helyzet a jövővel? :)))

fugu 2009.07.29. 21:04:14

Látod!
Siker!
Ez kell!
Így kell ezt csinálni!
Hálisten a többi magyar borász nagy többsége mégsem ezt az utat válastja.
(A mekiben meg továbbra is sorok állnak...)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.29. 21:32:52

@fugu: nem Akov vagy te véletlenül új nicken? :)

fugu 2009.07.30. 13:06:18

Nem.
Új vagyok, miért?
Utánanézek kivel hoztál össze.

fugu 2009.07.30. 13:08:53

Nem kóstoltam az Akov által említett tételeket.
Tapasztalatom alapja:
Siklós, Villány, Makár Chardonnay, Rosé.
Mindegyiket legalább kétszer kóstoltam.
Ezek alapján írtam...

lackó 2009.07.30. 13:13:00

Mi lehet visszataszító egy borban, hacsak nem hibás? Csak azért kérdem, mert még soha nem irtóztam bortól, nem tudom, milyen az, amikor valaki méla undorral tekint egy amúgy borászatilag tiszta anyagra (hacsak nem Dankó).

Szebb jövőt... 2009.09.21. 23:19:20

Milliárdos tulajdonos,aki eldönti,hogy Magyarország leginkább elismert vörösboros vidékén a helyi nagyágyukhoz képest 15-20 év késéssel új borászatot gründol.Valóban vérprofi és a kockázatminimálás mellett a profitmaximalizálás is szerepel a hosszútávú célok között.Az vesse rá az első követ,aki a helyében a másik,lassú,kézműves,barátságos utat választaná.Ilyet is lehet Villányban.Akad néhány új technika és technológia amit ők használnak,mások meg nem.Ettől még ugyanúgy tisztelik a szent terroirt és a szőlőt,az emberi munkát,mint más borászokról hisszük(Villány-Siklós,Makár) és ugyanúgy a legjobbat próbálják nyújtani.Csak abban lehet a vita,hogy kinek mi a legjobb.
Dilettáns voltomat mutatja,hogy tavaly télen kóstolva mennyire hagytam magam lehengerelni a Villány 7-es által a Siklóssal szemben,és csak most a fesztiválon újrakóstolva éreztem meg Siklós elegáns nagyságát.
A Makárt nem kedvelem,a Siller 2 évjárata igazi kuriozum,mégha a Sillerhez nem sok köze van is,de mégiscsak hívni kell vhogy. :-)
süti beállítások módosítása