Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kis üveg - kis pénz

Iható újvilágiak

2009.08.06. 06:00 - palack

Vészesen kezdenek halványulni emlékeim nem is oly régi botladozó alkesz nyitólépéseimről, mikor még élelmiszerboltok és hipermarketek borpolcai előtt böngésztem esti betevőmért erősen próbára téve (akkor még nem is) feleségem nem kevés türelmét. A nagyok által jobbnak mondott borokról ezidőtájt inkább csak magazinokban olvastam. Álmodoztam csak az otthoni készletről: Hakapeszi, ha kap(ott) itta. Ölesednek aztán a léptek, a korábban izgalmasnak tartott polcok között immár fensőbbséges mosollyal tudok átlibbenni. Van már otthoni hárem, izgalmasabb, mint azok ott. Jött azonban ez a kínzó kánikula, és helyrerakta a dolgokat szépen. Egyszerűen nem bírtam bort bontani napok óta. Nem kívántam egyiküket sem. Persze, nekik azt hazudtam: túl jók ahhoz, hogy meggyalázzam őket ilyen körülmények közt, hiszen többet érdemlünk mindketten. Innen jött aztán a nem túl eredeti ötlet, hogy ebben a krízishelyzetben vissza kell térni a gyökereimhez, elfelejteni az elmúlt éveket, újra másként nézni azokra a polcokra. Az önmagamra kiszabott büntetést végül engedékenyen harmadoltam: a Bob által már felfedezett 289 Ft-ért mért 2,5 dl-es miniplackokat raktam kosaramba a Lidl-ben.

Chenin Blanc South-Africa Western-Cape 2008

Csak így név nélkül, alighanem a lánc saját márkája. Rákeresve megnyugodtam, hogy a világ civilizáltabb felén tevékenykedő igazi bargain hunter (jóárvadász?) kedvencének újabb évjáratát bírom nem lefikázni.

Intenzív, karakteres illat. Naptól aszott virágok, túlérett körte, vizes homokban érlelt cukrozott citrom. Nem szabad melegedni hagyni, mert akkor állott mosogatórongy is keveredik mindezekhez. Mosogatórongy nélkül is szokatlan, és bár semmiképp sem hízelgő, mégis érdekes, sőt egyáltalán nem rossz. Szájban jó struktúrája van, arányos darab. Kitöltés után még cseppnyi szénsav is tolja a kortyot, ilyenkor a legjobb. Közepesnél vékonyabb test, erőteljes körtés, citrusos, sós zamat a megszokottnál jóval több sóval. Lehetséges lenne, hogy a gyakran ásványosságként dícsért sós íz iparilag is előállítható? Esetleg só használatával? Mondjuk inkább azt, hogy a hosszú hajóút alatt érintette meg a bort a tenger sós lehelete. Utóíze is hosszú, ha nem is ér vissza Dél-Afrikáig. Kifejezetten frissítő, jóleső bor tud lenni ezekben a nehéz időkben, pedig nem egy sima illatos, gyümölcsös fehér. Van benne valami a chenin blanc perverziójából, bár ringlót és angyalgyökeret azért nem éreztem benne. Egy nyakas Dél-Afrikai? Erős 4 pont.

Cimarosa Cabernet Sauvignon Chile 2008

Meglepően világos színű, mintha nem is Chile központi völgyéből, hanem csak innen az Alföldről jött volna. Orrban közepesen intenzív, elég sablonos. Leginkább erős tejeskávé, némi szúrós füstösség, kevés fagyasztott erdei gyümölcskeverék. A tartályhajón még biztosan lógatták bele rendesen a pörkölt gerendákat. Ahogy melegszik, szépen olvadnak a gyümölcsök, gazdagodik, édesedik az illat. Szájban karcsú, viszont nem lóg ki semmi belőle, miért is lógna? Az illathoz képest lendületes, gyümölcsös a korty, a fás füstösség persze az ízben is megjelenik. A műtannint egy az egyben kifelejtették belőle, bár az is lehet, tudták, hogy a magyar alkeszek simán kikóstolják a cuccost, kár lenne erőlködniük. Mondjuk a fajtát nagyon sokadszorra tippeltem volna meg, nálunk egy laza zweigelt-kékfrankos-merlot küvé nézne így ki valamelyik nem tipikus vörösboros vidékünkről. Nem vállakozik sokra, de azt megcsinálja tisztességgel. Kicsi is, rövid is, ám szerencsésen mentes a kategóriájára jellemző magyar vagy újvilági típushibáktól, úgy mint: savanyúság, zöldség, húzósság, sziruposság, faízűség. Ki is osztok neki botrányos 4 pontot fejcsóválva szaporán.

Sokszor elhangzott már, hogy alsó polcon (is) nyakunkon a konkurencia. Tessék nekem mondani üzletláncban kapható nyolcszáz alatti jobb magyar borokat. Pedig kell lenniük.

Címkék: chile kóstolás borok a hiperből vörös fehér négypontos cabernet sauvignon 2008 dél afrika chenin blanc

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr191291871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóniás 2009.08.06. 09:35:50

Az üzletláncba jó áron bor nem kerülhet be, csak dél-afrikai lábvíz. Ne tegyünk már úgy, mintha ez véletlen lenne. Vagy bárki, aki már elvégezte az ovit, az ezen meglepődne.

Nóniás 2009.08.06. 09:36:45

@Nóniás: Az üzletláncba jó áron magyar bor...

Smacika 2009.08.06. 09:37:30

Te ettél már vizes homokban érlelt cukrozott citromot?
Honnan a jóból tudod milyen az íze?
Kinek jut eszébe ez a sok profi hasonlat?
Sosem értettem a borszakértők dumáját.
Savas, citrusos, fahéjas, gyümölcsös, sós, erdei csümölcsös, mogyoró, stb.
Egy szőlőből készült ital ennyiféle ízt tartalmaz?
Ezeket az ízeket megtalálom egy 100%-os szőkődzsúzban is?
Vagy ez csak áltudományos duma, amit a sok-sok hozzánemértő elkápráztatására kitalálnak a szakértők?

Jenyei 2009.08.06. 11:15:47

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók:
-----
Vagy ez csak áltudományos duma, amit a sok-sok hozzánemértő elkápráztatására kitalálnak a szakértők?
-----
Perszehogy az. Nagy szerencse, hogy vannak borszakértő monyók, akiket azért nem tudnak elkápráztatniuk. Jó hogy itt vagy.

2009.08.06. 11:50:01

Nalam a bor ket kategoriara oszlik, szar es finom. Minden masra ott van a Mastercard. :D

Pecséttörő 2009.08.06. 11:58:26

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók:

Szerintem ez olyan, mint az udvarlás. Ha azt mondom, olyan az ajkad, mint Angelina Jolienak, az még nem jelenti azt, hogy smároltam volna Angelina Jolieval.
De a képzelet és a fantázia nagy úr, már akinek van.

olsen79 2009.08.06. 12:39:36

Olcsón jót?
Nagyréde rozé, Varsányi Olaszrizling, mindkettő 500Ft környékén. Ár/értékben szerintem nagyon jók. Vöröset nem tudok, de érdekelne :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.08.06. 13:01:39

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók: Megint a főoldalon volt a cikk? A felsorolt ízek és illatok valóban benne lehetnek a borban.

Octopus 2009.08.06. 13:05:29

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók:

"Savas, citrusos, fahéjas, gyümölcsös, sós, erdei csümölcsös, mogyoró, stb.
Egy szőlőből készült ital ennyiféle ízt tartalmaz?
Ezeket az ízeket megtalálom egy 100%-os szőkődzsúzban is?"

Nem, a szőlőlében ezek valszeg nem lesznek benne. Az erjedés során rengeteg új, összetett aroma jön létre a borban, ezek jó részének nincs neve, másoknak van. Egy blogon miért ne irhatna le ilyet valaki, mint a vizes-homokos hasonlat/asszociáció? Ne vedd ilyen komolyan...

HgGina 2009.08.06. 13:09:07

@olsen79:
van pár jobb közepes villányi cab. sauvignon. Még barrique is.

kintiek között is van pl a Käfer palackozások között kifejezetten kellemes shiraz és cab. sauvignon.
A 2006-os, amit kifogtam jó, a 2008-as nem annyira.

Főzésre meg ott a szépasszonyvölgyi sok hitvány lőre.

lackó 2009.08.06. 13:15:31

Hüüüüülye főoldal...kell oda kirakni!

HgGina: túrót! Hogy lenne jó az a bor főzésre, ami eleve szar? Plusz ízt kell hozzáadni, lehetőleg jót. Főzésre (is) csak tisztességes bort.

Smacika, bizony, bizony...úgy hívják azokat a dolgokat, amik ezek kihozzák, hogy élesztők. Ez a szőlőben és szőlőlében nincs benne, az erjedés hatása. Tod...amúgy meg én sem szólok hozzá a mikrohullámú búgócsiga élettani hatásaihoz, mert nem értek hozzá meg nem is érdekel.

Jó, hogy itt vagy.

individuum 2009.08.06. 13:20:22

Én a ropikat illetően vagyok ilyen szaktekintély. Remélem, hamarosan le is szerződtet egy televízió, hogy élő adásban elemezhessem őket.
"A Nógrádi karakteres ízével, pikáns sóskiflis aromájával leginkább vacsora után, kakaó mellé ajánlott, míg egy könnyed Salgótarjáni sóspálcikát akár előétel gyanánt is fogyaszthatunk. Figyeljék meg a sütőlap okozta égettebb redők szép párhuzamosságát, és az eltörésekor adott roppanást, mely leginkább az Andalúz búzamezők felett lebukó nap hangulatát árasztja."

Már csak valami frappáns nevet kellene találni ennek a szép "szakmának", mert a "ropiológus" mégiscsak olyan snassz. Nem is tudom, talán valami franciásat. Nincs valakinek ötlete?

The Great Destroyer 2009.08.06. 13:22:25

Én anno elég sokat járogattam mindenféle borkóstolgatós emberek közé, mert egy borbizniszben érdekelt cég IT szekcióját képviseltem.
Ezt a mókusíz, karalábésmangó, stb... dumát sohasem értettem, viszont jellemzően amire azt mondtam, hogy jó, arra a szakértők is azt mondták, illetve a jelentősebb fajtákat vakon tudom azonosítani, feltéve, ha borászatban készült és nem laborban.
Szerintem ezt a földestengerimalacízű dolgot hagyjuk meg a szakértőknek, ez az ő nyelvjárásuk, minden szakmának van szlengje, csak ez kicsit mókásabb, mint a többi :).

lackó 2009.08.06. 14:17:54

Beszólunk, okoskodunk, linkelgetünk, a temető meg üres???

Fiúk? Moderálni ki fog?

Szegediszomelijé 2009.08.06. 19:03:41

@HgGina: Főzésre szar bor= szar kaja. Ha nem hiszed, egyszer próbáld ki szar bor nélkül.
Olcsó vörös: A Lesenének szokik lenni 1-2, pl Burgundi vörös, ha jól emlékszem.
A Teleki alapborok között is találkoztam egész kellemesekkel. Más Villányi?! Az Ostoros Zrt 1-2vörösborát is volt alakalmam vendégségben kóstolni. Nagyon féltem tőle, aztán meglepően iható volt.

bodri · http://www.nedu.hu 2009.08.06. 20:31:31

Most vettem 800 Ft alatt madaras hiperben: Hilltop Cserszegi Fűszeres (woodcutter's white) - 2008. Szerintem a 2007-es korrekt volt.

dalton1 2009.08.06. 21:23:17

@Nóniás: Te ugye voltál már Dél-Afrikában...

dalton1 2009.08.06. 21:24:05

Könnyezem a röhögéstől Lackó...:))) Kössz!!!

sleepless 2009.08.06. 23:11:29

Tanulságos lenne egy módszeres kóstolásról olvasni, mondjuk a spar-pincemester sorozat köréből. Nem mondom, hogy nem kockázatos, de látjátok, olvasói igény az van rá ;)

why-not 2009.08.07. 07:57:23

Én nem maradnék némi szkepszis nélkül azzal a lehetséges pszichológiai magyarázattal szemben sem, hogy a méret számít: minél kisebb, annál jobb :-)
Egy másik felvetés, talán nem is ide tartozó felvetés: itt az USA-ban rendszeresen látok olyan plecsniket, hogy ezt vagy azt a bort egy bizonyos neves borszaklap az év bestbuy-borai közé választotta (nekem eddig mindig bejöttek). El lehet rontani nyilván ezt is, de ha már oly gyakran elhangzik, hogy parttalanná váltak a díj-dobálózások, esetleg lehetne egy ilyet is indítványozni nálunk is.

newpest 2009.08.07. 08:30:23

Olcsón jót?
Ikon borászat a'la Konyári 1,5 literes 2007-es Merlot 1300 Ft,1,5 literes Rose amit a Bortársaság is árusít és 1,5 literes Chardonnya pincészetnél, egy ezres.Ezeket kellene itt megkóstolni és olyanokat amik szőlőt sem láttak soha. Másrészt a hazait támogassuk
Zseniális borok

Lomposfarkas 2009.08.10. 18:02:35

Ikonról én is jót hallottam, ostoros Rozé szintén jó, pláne fröccsnek.
süti beállítások módosítása