Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a várbéli borpagonyban könnyű elveszni, ezért egy ideje kész akciótervvel érkezem. Idén pedig elhatároztam, hogy nem csak magamnak készítek útitervet, hanem az érdeklődő, de nem diehard borrajongónak is (a keménymag nyilván nem szorul tanácsra). A célom az volt, hogy az itiner követője derekas, de nem nyakatlan költekezés árán a legjobbakból kóstolhasson, és általános képet kapjon a meghatározó borászati stílusokról, irányzatokról. Többnyire nem lehet előre tudni, hogy egy adott borászat milyen borokkal képviselteti magát, ezért most minden érintettet telefonon, mailben kikérdeztem. A kellemes berugás határát 15 bornál húztam meg, és ügyeltem arra, hogy a kóstolási irány egyezzen a haladási iránnyal, azaz a fehér-szakaszba ne keveredjen vörös és fordítva. (Korábban néhányszor elcsábultam, és a lustaságnak engedve vörösre fehéret, édesre vöröset ittam – soha többet!) A 15 boros limitet tartottam - bár a bővítésnek és a szűkítésnek is hagytam teret -, az útvonal pedig a Sikló felőli főbejárattól indulva az Oroszlános-udvarig jut el, majd ugyanezen a vonalon visszatér a bejárathoz. A térkép innen letölthető.
I. Vidám fehérek
I/1-2 Tokaji Bormívelők Társasága – Patricius Furmint 2008, Bott Pince Teleki Furmint 2008 - 2-es stand
Mivel a keret szorít, mindjárt a közepén kezdjük: tokaji szárazakkal. Egy nagybirtok és egy zsebpince friss furmintjai. Kristálytiszta, tartalmas, üde borok - rajtuk múlik Tokaj jövője. (Ínyencek Homonna Attila Birtokfurmintjára is rázumolhatnak.)
I/3 Zwack Izabella Borkereskedés – Somlói Apátsági Pincészet Juhfark 2007 – 16-os stand
A somlói új nemzedék meghatározó kispincészetének elképesztően koncentrált és összetett bora.
I/4-5 Bortársaság – Konyári Loliense fehér 2008, Bussay Rajnai Rizling 2008 - 105-ös stand
Fehér zárásként két gyümölcsös, friss és elegáns darab. A Loliense egy gyümölcsbomba, a Bussay szikárabb stílusú, ugyanakkor lenyűgözően tiszta bor.
II. Szelíd vörösök
II/1-2 St. Andrea Kadarka 2007, Áldás 2006 – 103-as stand
Aki ragaszkodik a rozéhoz, az a St. Andreánál vígaszt talál, de szerintem a fehérek után nem bűn azonnal a könnyed, elegáns, mégis kirobbanóan ízgazdag Magyalos Kadarkával folytatni – ilyen csak Magyarországon van, és ilyen színvonalon csak Egerben. Az Áldás egy merlot-kékfrankos alapú bikavér, a magyar középosztály talán legszebb képviselője.
(Aki a testesebb vörösöket kedveli, az innen ugorjon a következő állomásra (III).)
II/3 Weninger Borászat – Sopron 2007 - Kékfrankos-ház 155-166-os stand
Ugrás Sopronba, ahol a szigorúan ökogazdálkodást folytató Weninger-birtokról egyedi, időtálló borok kerülnek ki. A „Sopron” igazi best buy, kétharmad merlot, egyharmad syrah, elegáns és izgalmas bor.
II/4 Heimann Családi Birtok – Baranya-völgyi Kékfrankos 2007 - 171-es stand
Akinek a Weningerben túl sok volt a terroir, az most hátradőlhet, ez egy kényeztető, szelídebb savú, behízelgő bor, igazi közönségkedvenc.
II/5 Kézműves Borok Háza – Losonci Gereg Kékfrankos 2007 - 200-as stand
Egy kispince kézműves remeke. Kristálytiszta, eredeti és elegáns. (Aki a súlyos vörösöket nem szereti, az itt elidőzhet még: a Losonci Nyitnikéket, illetve az Orsolya Pinot Noir-t kár volna kihagyni.)
Időszerű vizet inni, kenyeret enni, és megpihenni. Aztán jöhet a mélymerülés . . .
III. Súlyos vörösök
III/1-2 Sauska Cuvée 7 Siklós 2006, Sauska Cuvée 7 Villány 2006 – 99-es stand
vagy Gere Attila Kopár 2006 – 115-ös stand
vagy Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2006 – 111-es stand
vagy Gere Attila Solus 2007 - 105-ös stand
Én az öt közül csak kettőt kóstolnék. De akinek a pénztárcája és a feje még bírja, az megnézheti, hogy a villányi nagyok mire képesek, és mennyire nem egyformák. Mind az öt bor nemzetközi klasszis.
III/3 Montalcino borszaküzlet – Gorelli Brunello di Montalcino 2004 – 42-es stand
A brunello személyes kedvencem. Kérjünk egy pohárral, és húzódjunk valami csendesebb, lacipecsenyementes zúgba. Ez a bor elmélyülést kíván. Az illatban cseresznye, antik bútor, fekete olíva, szilva, a szájban kortalan elegancia.
Itt ismét érdemes megpihenni, vizet inni, mély levegőt venni.
IV. Happy end
IV/1-2 Tokaji Bormívelők Társasága – Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008 (félszáraz), Kikelet Pince Váti Furmint-Hárslevelű 2007 (félédes) - 2-es stand
A furmint kivirul, ha élénk savaival csipetnyi maradékcukor játszik - illatosabb, elegánsabb és finomabb lesz. A zárásként ajánlott két bor Tokaj két vezető borászának (Bárdos Sarolta és Berecz Stéphanie) rendkívüli tehetségét bizonyítja.
[A kép innen származik.]
Utolsó kommentek