Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gróf Buttler Nagy-Eged Bikavér 2005

Tegnap ittam

2009.10.14. 10:26 - BOB

Ha Palack kolléga megmosolyogja a magyar borok eltarthatóságáról szóló ex catedra kijelentéseket, azt maximálisan megértem. Az utóbbi időben engem is értek jelentősebb meglepetések e téren. Kóstoltam olyan villányi bort, melyet pár éve már temettünk, most - 10 évesen - mégis ereje teljében mutatkozott meg, nekifutottam Gál Lajos 2002-es pinot noirjának, melyet szintén lejtmenetben láttunk legutóbb, s most elképesztő formáját futja, talán a legszebbet, mióta ismerem. A bor életpályája számomra már inkább hullámvasútnak tűnik, mint szabályos görbének. Hullámhegyek és -völgyek követik egymást változó amplitúdóval és frekvenciával. Egyfajta önológiai fehérzaj, néhol kiszámíthatatlan kanyarokkal. Hatványozottan így van ez az olyan borok esetében, ahol a természetesség jegyében a minimálisra csökkentették a stabilizáló és egyéb borászati eljárások számát. Szeszélyesek, néhol kiszámíthatatlanok ezek, néha porba löknek, néha a mennyekbe emelnek. Így vagyok Bukolyi László 2005-ös nagy-egedi bikájával is.

A Buttler-bika 2003-as első kiadása a palackozás után füstös, erősen fás volt, kellett vagy 2 év, mire egyöntetű elégedettség uralta a kóstolását. Összerendeződött, megnyugodott, felszedett egy kis palackbukét, és hengerelt. Ehhez azonban ki kellett várni a kivárnivalót. Ezért nem is nagyon búslakodtam, mikor a 2005-ös nagy-egedi testvére majd' két éve ugyanolyan füstös, szalonnás, fás aromákat mutatott, mint az előd fiatalon. Vannak még szép, de már halványodó emlékeim róla, ezért gyorsan felpörgettem az archívumot, milyennek is találtam akkor. Nos, a legfontosabb kijelentés talán a lenini ihletésű "fektetni, fektetni, fektetni" volt. Azóta eltelt 21 hónap, ami egy bor életében jelentősnek is számíthat, így tegnap újból csapra vertem egy flaskát.

A bor színe gyakorlatilag nem változott, még mindig a lila oldalon táncol, első ránézésre tehát fáradtságnak nyoma sincs. Bontás után azonban első szippantásra buta meggyillatot érzek, olyan asztali boroknál megszokottat. Ezen hamar túlteszem magam, a Buttler-borok sosem bontás után villogtak a legszebben. Szellőzzön csak, meghálálja. Félre is tolom a poharat.

10 perc múlva tormaillat jön. A szűzmáriáját, ez azért ijesztő. Olyat ugyanis még nem nagyon láttam, hogy a tormaillat később valami kellemesbe csapjon át. Gondolkozom rajta, hogy számba vegyem-e, de némi önmarcang után inkább a további pörgetés-szellőztetés-szagolgatás mellett döntök.

Újabb 5 perc elteltével a torma tűnik, de visszajön a buta meggy, és mellé valami lakkos kilógás is érkezik. A torma metamorfózisa. Halvány fa és némi zöldség kezd mocorogni a háttérben. A templomablakok elég masszívak, sűrűek, talán lesz még ebből valami. Még mindig nem kóstolom meg.

Fél órával később kezd rendeződni a kép, ezzel együtt kicsit visszafogottabbá is válik. Most már egyértelműen a fa körül keringnek az illatok, némi fűszerpaprika jön még hátulról és felbukkannak halvány ásványok is. Az első korty kicsit zilált, kicsit savanyú, ugyanakkor elegáns. Nem tudom hova tenni. Tetszik is, meg nem is.

Az illat közben egyre szofisztikáltabbá válik. Kicsit "rátöltök" a pohárra, vanília csap orrba. Nem annyira durva, inkább hozzátesz a borhoz, mint elnyomná azt. 2 órával bontás után fűszeresedik a kép, de még mindig nincs kinyílva. Olyan, mint egy kitörni készülő vulkán: érezni a benne feszülő energiákat, szinte szétfeszítik a bort, mégsem bontakoznak ki. Egy felajzott íj, ami csak arra vár, hogy valaki elengedje az ideget. Késő este van azonban, nem próbálkozom tovább: visszadugózás nélkül kint hagyom az asztalon, kapjon még levegőt, amíg alszom.

14 órával bontás után már más bort köszönthetek a poharamban: finom fás fűszeresség körül megszámlálhatatlan apró illatjegy kering az ibolyától az ásványokon át a szederig. Szinte szétszálazhatatlanul komplex, ugyanakkor meglehetősen visszafogott. Az ízekben is a fűszer vette át a hatalmat, a savak még meglehetősen délcegek, a tannin még egy kicsit érdes, de a lecsengés szinte végtelen. 14 óra szellőzés után még fiatal a bor. Legszívesebben mindenféle pontozás nélkül csak annyit mondanék rá, hogy hagyjuk tovább pihenni. Ha időt kér, hát kapja meg. Jelen állapotában ugyanúgy egy hatost kapna, mint tavaly januárban, és még mindig hozzátenném, hogy ebből még egy nyolcas is lehet. Kérdés, hogy lesz-e türelmem kivárni.

Címkék: 2005 kóstolás hatpontos eger bikavér gróf buttler tegnap ittam

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr921449133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takács bálint - zsebtévé 2009.10.14. 11:02:38

Mi 3-4 órát szoktuk szellőztetni dekantálóban, utána általában tetszik a társaságnak. Mondjuk így meg nehéz megoldani a temperálását. Másnapra még sosem maradt.
Azért érdekes ez. Kevésbé kult versenyzőket hamarabb toltok (tolunk) félre azzal, hogy animális, meg fingszagú... Bár biztos van amiből kiérzik a lehetőség, van amiből meg szaglik a lefolyó.
Az is érdekes, hogy kevésbé kult versenyzők nyitás utáni 6-7 ponttal a későbbiekben nincsenek felemlegetve, itt meg nyolcezerért próbálunk sokadszor későnérő 6-ból esetleges 8-at csinálni, amikor a vendégek már rég elmentek.
Aztán az is érdkes, hogy ennek a bornak a kapcsán januárban temettük a Buttlert, döntöttük a szobrot, anyáztuk a kereskedőket, lihegtünk a túlárazott borokról és a beragadt készletekről.
Azóta pl. egy élpincészet komplett szortimentjét árazták le végleg, nem is kicsit, különösebb felhördülés nélkül. Most meg hasonló nagy kiárusítások után sem kezdünk világvégét látni.

takács bálint - zsebtévé - dekantáló

takács bálint - zsebtévé 2009.10.14. 11:44:48

Nekem is inkább 7, mint hat sőt.
Off: tegnap 2006-os Crvs-t ittunk és nem estünk hanyatt, inkább pofára.
Valamelyik írásban volt szó a rosszul záró dugóról (vékony csík végig, folt a külső végen). Okozhatta a csalódást?

On.

takács bálint - zsebtévé

BOB 2009.10.14. 11:47:02

Nekem - ahogy írtam is - szinte folyamatosan változott, 2 óra után még konkrétan coitus interruptus érzésem volt, ezért tettem el éjszakára, nem a pedigréje miatt.

Az persze megérne egy másik misét, hogy ha valóban ennyi idő kell neki a kiteljesedéshez, akkor például egy étteremben érdemes-e tartani, vagy milyen módszert lehet kitalálni arra hogy minél nagyobb élvezetet okozzon egy vendégnek. Így otthon elszórakozgat az ember akár napokig is egy borral, de akár étteremben, akár ha vendéget hívok meg, koppanás lehet a meccs vége.

BOB 2009.10.14. 11:48:37

@takács bálint - zsebtévé: a rosszul záró dugó sok baj forrása lehet, a korai oxidáció és szétesés ebből a leggyakoribb talán. Szerintem.

loading 2009.10.14. 12:29:31

@BOB: Nekem is ez jutott eszembe (már sokadszor, amikor 10-40 órás dekantálás kell a bornak), hogy milyen fogyasztói rétegnek készült a bor. Mert ennyi ideje csak egy, mégis leírom, fanatikusnak lehet. Kettő-négy óra szellőztetés időn túl már nagyon macerás és elfordulnak tőle a fogyasztók. Kissé megöli a spontaneitást a vacsorához történő borválasztásban.

takács bálint - zsebtévé 2009.10.14. 13:00:13

Másképp kérdem: ha 2.3 e-ért ZéróPista borász produktuma ugyanez az illat és ugyanez az íz bontás után közvetlen, akkor is nekiállunk ennyit szórakozni vele, vagy lefolyó?
Azért csak számít, hogy tudjuk valamelyest a Buttlerek működési mechanizmusát. Írod is.
Arra lennék inkább kíváncsi, hogy miből derül ki két perc alatt, hogy a pl. Mayer Kopár vagy a Vesztergombi Bikavér nem éri meg a további próbálkozást (MA 2-3 pontok. Előzőhöz nem volt szerencsém, az utóbbival néha elszórakozom és iható bornak tartom.)
Miért érdekes harmadszorra is a Buttler 6 pontja 8 ezerért, míg mondjuk egy hasonló áru másik bor nyitás utáni akárhány pontjába símán belenyugszunk?
És megisszuk a vacsorához, vagy nem.
Miért háborodtunk fel januában a Buttleren és miért nem érdekes, hogy most a 8 ezres Veszetrgombit tolják ki féláron, Árvay-ról meg kiderült, hogy "kevesebbet ér".

takács bálint - zsebtévé

hegyaljai 2009.10.14. 13:07:53

A bort organoleptikus bírálatra mintázta Tarsoly József hegybíró!

marvin__42 2009.10.14. 13:35:11

@takács bálint - zsebtévé: Árvay János esete más, nem ér kevesebbet, csak a kilépése után az 'és társa' pincészet szerintem érthető módon szeretné kiárusítani a saját múltjának a készleteit, és elönteni a piacot a jelenét jelentő borokkal. (Ha jól értelmeztem a helyzetet.)

alföldi merlot 2009.10.14. 13:48:37

A hétvégén egy barátomnál ideális körülmények és sok órás szellőztetés után kóstoltuk a Nagy-Eged Syrah-triót és a sima Nagy-Egedet. A Szarkás 200-300 lógott ki lefelé, egyszerűbb szerkezete, rövidsége miatt. A sima Nagy-Eged és a Nagy-Eged 300-400 volt a kedvencünk. Mi inkább 7 pont körülinek láttuk őket, és afelől nem volt kétségünk, hogy még mindig fiatalok és kissé zabolátlanok, és remélhetőleg idővel tovább szépülnek. A kóstolás körülbelül 2 órája alatt is sokat változtak a borok (előnyükre).

borkősav 2009.10.14. 14:02:49

@marvin__42: hat ne hiszem hogyha a régi ár tükrözné a borok valódi értékét, akkor az és társa megfelezné az árat, és egyben a bevételt csakhogy szabaduljon a névtől.
Egyszerűen nem olyan minőségű borok.
@hegyaljai: ez övön aluli volt..
@BOB: nekem az a baj ezekkel a maratoni kostolókkal, hogy már addig kóstoltok amíg a borász nevéhez híréhez nem tudjátok felnöveszteni a bort. Ha egy bor az első 5 percben nem hengerel le, az már nem is fog csak ahogy válltozik az első szar benyomáshoz képest lesz jó. Nálam ez már rég lefolyó...

alföldi merlot 2009.10.14. 14:51:58

@borkősav: Lassabban a lefolyóval! Egyáltalán nem olyan ritka jelenség, hogy egy bor gyengébben indít, aztán kirúgja magát. És abban szerintem nincsen semmi meglepő, hogy egy drága és/vagy sokak által dicsért borral az ember türelmesebb. Aztán vannak olyanok, amik nem hálálják meg a türelmet. Az én elmúlt 12 hónapomból néhány emlékezetes csalódást okozó VIP: Gróf Buttler Chardonnay 2007, Szepsy Úrágya Furmint 2006, Gróf Buttler Kadarka 2005, Bott Frigyes Vinculum 2007,Légli Riesling 2006, Bussay Rajnai 2006, Takler Cabernet Franc Reserve 2006, Szemes Dél 2006, Györgykovács Olaszrizling 2006, Domaine Huet Vouvray le Clos du Bourg SEC 2005. Az elsiratott borok listája alapján csak azt tudom mondani, hogy bár létezne egy ilyen egyszerű megoldás, azaz addig kóstoljuk, amíg olyan jó nem lesz, mint a híre vagy az ára diktálná.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.14. 14:57:15

Azért szerintem lássuk be, hogy a palackozott borok masszívan túlnyomó többségét a megvásárlás napján a bontást követően azonnal el szokás fogyasztani. Még a rajongó és értő borivók is jellemzően leveszi a polcról a bort, hazamegy, kibontja, kitölti és megissza a bort. Arról nem is beszélve, hogy még a csúcsgasztróban sem hiszem, hogy jellemző lenne az, hogy az igényes fogyasztó az asztalfoglaláskor leadná a borrendelést, hogy a sommelier dekantálni tudja órákkal (napokkal) a fogyasztás előtt.

Ezzel együtt a poszt lényege szerintem érthető és korrekt.

Aki valaha vizsgázott már életében az tudja, hogy van olyan prof aki bizonyos diákokat addig nyüstöl ameddig ki nem hozza belőlük a jelest/úvécsekket és van olyan aki meg két keresztkérdés után megadja az osztályzatot :) Vannak lágyszívű vizsgáztatók és vannak keményebbek... néha persze a légyszívű is és a kemény is elfogult hol lefele, hol meg felfele.

Ez a szubjektív faktor.

Nekem amúgy ez a 2005-ös Nagy-Eged Bikavér sosem tetszett. Poros, füstös, unalmas bornak tartottam akárhányszor kóstoltam és max 4 pontig jutott nálam, mert azért érezni rajta, hogy tiszta, korrekt bor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.14. 15:15:04

ja, egyébként szerintem nem az a hülye aki a kemény munkával megkersett pénzén vett drága bort napokig nyüstöl mire kicsalogatja abból a 10 pontos élményt :) mert végülis ő a pénzzéért nagy élményt kapott végülis, mégha nem is küzdelem nélkül. Szerintem a hülye az az, aki egy drága bort a lefolyóba küld egy szippantás és a egy korty után :)

marvin__42 2009.10.14. 15:15:05

@borkősav: Hát, ha mindenki elégedett volt Árvay Jánossal és a boraival sok évig, akkor most mi alapján mondanánk rá, hogy nem olyan minőségű borok, csak azért, mert olcsóbban kezdik adni.
A Veritas honlapján konkrétan ott is van:
"Örömmel értesítjük kedves Törzsvásárlóinkat, hogy az Árvay és Társa Pincészet cégátalakulás miatt jelentõsen mérsékelte árait. Az árváltozás majdnem a teljes szortimentre vonatkozik."
Nem ismerem Árvay János borait (bár emberként nagyon szimpatikus, amit tudok róla, olvastam Tőle), úgyhogy nem is akarok nagy véleményeket mondani róla, de tényleg nem gondolom, hogy ha olcsóbban kezdenek adni egy bort, attól gyengébb lenne. Lehet ez is mögötte, de más is.

marvin__42 2009.10.14. 15:16:10

@marvin__42: Bocs, ez egy kicsit már off volt.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.10.14. 15:27:48

Hát mivel én annyira nem vagyok spíler, az esetek nagy részében csak elbattyogok a boroshoz, odatolom az orra elé a receptet, amit tervezek estére, mondok egy felső határt pézileg, és a bort, amit ajánl, feleselés nélkül beleteszem a szatyorba. Megkérdezem, kell-e szellőztetni-dekantálni, amit mond, azt teszem.

Ha mégis abból bontok, ami itthon van... két óránál többet nem mernék várni - mi van, ha még rosszabb lesz? Ha valamennyire iható, majd csak legyűrjük valahogy. Éjszakára nem lehet kinn hagyni, megissza az asszony.

Peti69 2009.10.14. 15:39:07

Árvay borokból rendeltem ilyen áron, mindenki dícsérte, és én sem teszek másként.Aki nem hisz a minőségében, az kóstolja meg a 2006-os sima furmintjukat 990 Ft-os áron.Sztem ha valami bestbuy, hát az az.Nincs itt baj a minőséggel, örüljünk az áraknak!!

borkősav 2009.10.14. 15:39:51

@BZoltan: vágom vágom na ezért javasolnám hogy kóstoljon mindig vakon a tesztelő és elég sok meglepetés fogja érni a végén, mert elég sok drága bor fog hamar a lefolyóban landolni.
Egyébként meg elég szar ha már nem a borok értéke merül fel hanem hogy valki élményt vesz és addig kóstolja amíg át nem éli. De ezt csak a hülyékkel lehet eljátszani....

borkősav 2009.10.14. 15:45:54

@Peti69: @marvin__42: mondjuk a 2006 os furmint nem rossz ebben az árben, de ami 06 előtt készült az aszúk kivételével az nem volt túl fényes

Peti69 2009.10.14. 15:47:57

Én például nagyon ritkán bontok fel "csak úgy" egy üveg bort, pláne nem nagy bort. Barátokkal általában legalább egy nappal előtte megbeszéljük, mikor legyen a heti borkóstoló,így van időnk dekantálni. Kajához eleve nem bontok nagy bort, ha vendégek jönnek, azoknak meg pláne elég bőven az átlagos. No csak azt akarom mondani, hogy igenis nem baj(sztem), ha egy nagyágyút sokáig kell szellőztetni, csak tudjuk róla, mi vele a teendő.

Peti69 2009.10.14. 15:50:35

@borkősav: Kóstoltam a 2005-ös furmintjukat is, az csak 600 ft azt hiszem, de igazad van, a 06-os nagyságrendekkel jobb, de azt hiszem a 05-ösöket már kifutó tételként árulják.Szval 06-osokat kell inni jó árban!

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.10.14. 16:20:27

@borkősav: ne haragudj, de miért kéne a kellemetlen meglepetésekre hajtani? szerintem nem folyadékot kóstolunk, hogy minél több hibát találjunk benne, hanem élményt. én legalábbis így vagyok ezzel.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.14. 16:40:19

@borkősav: Én nem tartom ezt a kérdést ilyen fekete-fehérnek. Megvan a helye a vakkóstolásnak és megvan a helye az elfogult, rajongós borivásnak is. Egyik sem nevezhető univerzális megoldásnak. Én abban sem hiszek, hogy amikor bort veszünk akkor mindig egy élményt veszünk, mert ez a szemlélet könnyen (bár nem minden esetben) elvisz a legkártékonyabb boreretnekség irányába ami szerint az élmény az egyetlen szempont. Ugyanis nem az. De abban sem hiszek, hogy a név, presztizs, filozófia, világnézet, világmegváltás vagy bármely az érzékszervekkel érzékelhető élményen túli dolog megbocsáthatóvá tenné egy bor vacakságát :)

A megoldás valahol a kettő között van avagy kettő egészséges kombinációiban.

Amúgy néha takács_bálint-hoz hasonlóan az egységes mércét hiányolom sok borivótól.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.10.14. 17:04:00

Szerintem a vakkóstolás speciális esetekben érdekes csak. Úgy mint:
1. Ha a borról ítéletet akarok mondani, és fennáll az elfogultság veszélye.
2. Ha tanulni akarok, kíváncsi vagyok, hogy felismerek-e egy bort, ilyesmi.
3. Ha félek, hogy becsapom magam, és nem azt érzem, amit, hanem azt, amit akarok.

Ha viszont egyszerűen ki akarok bontani egy üveggel, és örülni, hogy finom (ha finom), annak a vakság kifejezetten árt, mert ahhoz az is hozzátartozik (nálam legalábbis), hogy felütöm a borkalauzt, vajon benne van-e, utánanézek a fajtának, a borvidéknek, megtekintem a címkét stb.
Nekem ez nem verseny, amiből kiderül, hogy ki a király, aki felismeri a jó bort, és ki a lúzer, aki megveszi a drágát, és aztán szarban marad, nekem ez egy laza kikapcsolódás. Egyébként ezért sem várok két óránál többet: ha egy koncertre kell két órát várni, akkor is elhúzok máshova. Pl. borozni.

borkősav 2009.10.14. 17:24:32

@AG 2.0: nem a kellemetlen meglepetésekre kell hajtani hanema kellemesekre természetesen, csak mint BOB munkatárs cikkéből is kiderül hogy ha nagy névről van szó akkor mindig nagy a várakozás, és hajlamos az ember apróbb hibákat a bor misztériumaként értékelni és a hiba oldalról átrakni az áhitat oldalra.
Ezzel szemben vakon meg gyakran megesik hogy nevenincs pincék filléres borai vagy olyan szinten, vagy magasabban dalolnak, és nem kell napokat várni..
Ha tudjuk a borászt mindenképp elfogultan kóstolunk, mert előző élményhez kötünk név alapján, oszt ennyi.

BOB 2009.10.14. 17:56:28

Akkor leirom meg egyszer, pontokba szedve, mert ugy tunik, nem volt teljesen vilagos:

Nem azert szelloztettem a bort ennyi ideig, mert a pedigreje ezt indokoltta tette volna, hanem azert, mert ugy ereztem, hogy komoly beltartalom van benne, ami nem tud kitorni, es ez a helyzet a szellozessel javulni fog.

SLACÓ 2009.10.14. 17:58:52

Nem szellőztetném órákig, langyosan már nem itatja úgy magát. Fél óra után is baró. A '04 - es NAGY - EGED bika (Szarkás tető)még jobb, már szinte fel lelhetetlen. Egyik kedvencem, - lehet elfogult vagyok - nálam 8 pont.

kifli 2009.10.14. 18:29:54

Én a szobában szoktam szellőztetni időnként. Mindenkinek tudom javasolni, bár hidegben nem órák hosszan.

A bort talán inkább levegőztetni szoktam.

BOB 2009.10.14. 20:05:22

@kifli: látom, ismét sikerült a post lényegét elkapnod.

Kabócás 2009.10.14. 21:00:28

...dekantálni senki nem szokta? :)

czudarka 2009.10.14. 21:47:18

@Kabócás: De! Sőt alibresz inviziböl szoft szájdot is beviszem a szezon szélszbe!:)

Szellőztetni vagy levegőztetni teljesen mindegy a dolog lényegét tekintve a lényeg a levegő!

egri Fehér 2009.10.15. 10:04:19

@SLACÓ: az nem Nagy-Eged, mert Szarkás :)

Sárfehér 2009.10.15. 11:01:07

@Kabócás: A mai borokat nem szokás dekantálni (ülepíteni), mert a palackozottakban általában nincs szediment (üledék, seprő), de persze lehet a dekanterben (ülepítőedényben) szellőztetni. :)))

shiraz 2009.10.15. 18:37:25

@alföldi merlot:
én a problémás esetekben mindig elgondolkozom h nem bennem volt-e a hiba. tanult barátomtól tudom: van amikor az ember ítéli meg a bort, és van amkor a bor az embert.

alföldi merlot 2009.10.15. 19:59:05

@shiraz: Neked melyik eseted volt problémás? És miután elgondolkoztál a problémás eseteden, mire jutottál? És melyik bor ítélt meg téged? Kérlek, mondjál konkrétumokat, én azokat sokkal érdekesebbnek találom, mint az általános bölcsességeket.

Durvalegény 2009.10.15. 20:01:06

BZoltan: "Azért szerintem lássuk be, hogy a palackozott borok masszívan túlnyomó többségét a megvásárlás napján a bontást követően azonnal el szokás fogyasztani."

Szerintem ez nem kötelező. Ha valaki azt mondaná nekem, hogy ez a 2000 Ft-os bor egy nap szellőztetés (nem akarok belemenni szemantikai vitába)után 9 pont, vszleg megvennémm, és egy napig szellőztetném.

A Buttlereknél tényleg számít az az 1-2 nap. A 2006-os syrah-ját nemrég 4 napig ittam, és a 2-3. napokon volt a csúcson.

Másfelől nemrég okozott csalódást a 2005-ös kadarkája és pinot-ja, pedig ezek korábban nagyon jók voltak. Bukolyinál nem lehet tudni, hogy ez csak a szokásos palack-kiszámíthatatlanság volt, a korábban már említett hullámvölgy, vagy szimplán haldoklás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 20:19:18

@Durvalegény: Bevallom őszintén, hogy soha életemben nem volt arra példa, hogy egy álatalam vásárolt vagy ajándékba kapott palack bor a bontást követő 24. óráját megélte volna :)

Én a Buttler borokban eddig túlnyomó többségben csalódtam.

A hullámvölgyekben pedig nem hiszek...

shiraz 2009.10.15. 23:43:16

@alföldi merlot:
sok problémás esetem volt. legutóbb egy újzélandi pinot noir-nál mondtam azt h holnap újra próbálkozom, mert nem akartam elhinni a saját értékítéletem. általában ez szokott lenni h másnap v még másnap nekifutok. olyan is van h egy másik palackkal bontok x hét múlva.
aztán volt egy Loire-i vörösbor, azt idővel sem tudtam megszeretni, de nem gondoltam azt h nem jó, csak annyit h em tudtam akkor befogadni. ilyen egyszerű módszerekkel dolgozom, de ez nem biztos h mindenkinél működik.
remélem elég konkrétummal szolgáltam Csaba.
hol írtam azt hogy egy bor megítélt engem?

alföldi merlot 2009.10.16. 06:03:17

@shiraz: Miután a hozzászólásaidat évek óta a fölényes, kioktató hangnem és a minimális tartalom jellemzi, nagy eredménynek tekintem, hogy most sikerült kicsikarni belőled egy félkonkrétumot: "egy újzélandi pinot noir". Innen persze még hosszú út vezet mondjuk a "Domaine Huet Vouvray le Clos du Bourg SEC 2005" típusú konkrétumig.
Ha el szoktad olvasni azt, amit írok, akkor tisztában vagy vele, hogy én - sokak számára bosszantó módon - több napos kóstolás után szoktam véleményt formálni a borokról, és rendszeresen beszámolok olyan esetekről, amikor visszakoznom kell. Ami pedig a "van amikor az ember ítéli meg a bort, és van amikor a bor az embert" kitételt illeti, ezt többnyire olyanoktól szoktam hallani, akik meg vannak róla győződve, hogy maguk az első, vitapartnerük a második kategóriába tartozik.

dagadtos 2009.10.16. 10:23:59

@alföldi merlot: Én is most kóstoltam a 3-400-at és a 400-500-at egymás mellett, mindkettőnek jót tett egy nap, nem sokat mozdít rajtuk, de jó irányba. Így, egy napnyi ébrenlét után a 400-500-at már csúcsközelben éreztem, a 300-400-at kicsit zártabbnak, durvábbnak, több erővel. Nekem most épp a 400-500 tetszett jobban, bár több benne a vegetális aroma, szájban csiszoltabbnak, hosszabbnak, készebbnek tűnt. Mindkettőt komoly bornak éreztem.

Az a chardonnay ihatatlannak bizonyult nálunk, vas íze volt.

shiraz 2009.10.17. 10:22:22

@alföldi merlot:
Kedves Csaba,

Nem akartalak ennyire felizgatni, de mindenesetre elnézésed kérem ha fölényesnek vagy kioktatónak tűntek hozzászólásaim.
Maradnék az én mondatoknál. Én nem szoktam megítélni embereket, mindenkinek elfogadom a véleményét akkor is ha nem értek vele egyet. Igyekszem mindig tisztelettel viseltetni a borok és készítőik iránt. El szoktam olvasni amit írsz. Elhiszem Neked hogy több napos kóstolás után szoktál véleményt formálni a borokról. Nem vagyok meggyőződve h mindig én ítélem meg a bort (de ezt már li is írtam) és nem gondolom h te a második kategóriába tartozol. Én igyekszem nem a sorok közt olvasni, hanem a sorok tartalmára koncentrálni, bár én is a kommunizmusban születtem.
Az újzélandi bor : Felton Road Pinot Noir Central Otago 2006, remélem így teljes a konkrétum.
Két kérdést engedj meg : Első kérdés : Ki(k) az(ok) aki(k)től ezt mondatot szoktad hallani ? "van amikor az ember ítéli meg a bort, és van amikor a bor az embert" csak h konkrétumokról beszéljünk. Második kérdés : Miért szoktad azt érezni h ő(k) Téged egy más kategóriába sorolnak magujhoz képest ?
Előre is köszönöm válaszaidat.
András

a boltos 2009.10.19. 11:27:42

Szerintem többen is várják a választ a feltett kérdésekre...

Sárfehér 2009.10.19. 13:57:35

A napokban egy pálinkafőző mesterrel beszélgettünk, és azt mondta, hogy ha főz, ő bizony aznap nem tudja megítélni, hogy milyen a pálinkája, annyira telítődik szagokkal-ízekkel a főzés alatt, csak hét végén "tisztul ki" annira, hogy értkelni si tudja az anyagot. Nyilván a borral is ez a helyzet, a bornak íze és illata nincs, csak összetevői. Ez ízzé, illattá a szájunkban, orrunkban alakul, amit erősen befolyásol a pillanatnyi állapotunk, vagy az ízlésünk. A harsány boroknál ez kevésbé probléma, a visszafogott, elegáns, kifinomultaknál lehet az, hogy a pillanatnyi állapotunk szerint vagy térdre hullunk, vagy a mosogató felé vesszük az irányt - na jó, ez túlzás. Szóval, a Buttler borok vegyes megítélése neken azt jelzi, amit az egyetlen kóstolt tétel alapján is gondolok, hogy visszafogott, elegáns, kifinomult borok. :))) Sajnos, a pénztárcámon túl, úgyhogy csak nagyritkán..
süti beállítások módosítása