Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

850 ezer twitter követő

Egyszemélyes borshow

2009.10.18. 08:00 - alföldi merlot

A címlapra ugyan még nem sikerült fölkiabálnia magát, de minden idők legnagyobb borvideobloggere, Gary Vaynerchuk interjút adott a Time magazinnak. A napi 80 ezres látogatottságot elérő Wine Library TV kitalálója és főszereplője, akinek a Twitteren 850 ezer követője van, és 33 évesen a borvilág talán legfontosabb trenddiktátora idén tavasszal 10 könyvre szóló szerződést kötött a Harper Collins kiadóval. A sorozat első része, a Crush It! Why Now Is the Time to Cash In on Your Passion (Zúzzad! Miért most jött el az ideje, hogy a szenvedélyedből pénzt csinálj) a napokban jelent meg, és a Time ennek kapcsán kérdezte a marketingfenomént.

Néhány részlet az interjúból:
Time: Kezdjük a könyvvel. Azt írod, hogy az általad létrehozott showban tulajdonképpen nem annyira bort adtál el, mint saját magadat.
GV: Persze. A Winelibrary.tv célja a személyes márka építése. Ez egy üzleti húzás volt. Nyilván a bor iránti szenvedély mélyen áthatotta, de komolyan gondolkoztam azon, hogy inkább egy sport videoblogot csináljak. A lényeg a személyes márka építése volt, miután fölismertem, hogy a fogyasztóhoz való eljutás formái megváltoztak, és én az elsők között akartam ezt a lehetőséget kiaknázni.

Time: Mikor esett le a tantusz? Volt egy olyan pillanat, amikor azt mondtad, hogy "az internet nagy dobás lesz, és én ebből nem akarok kimaradni"?
2005-ben történt. A két vezető fejlesztőm irodája mellett sétáltam el, akik éppen Ze Frankot néztek, és majd be szartak a röhögéstől. Én meg azt kérdeztem magamban: "Mi ez? Video show az interneten?" És akkor bekattant. Ez az, ez fogja leváltani a tévét.

Time: A könyved nagyon optimista hangvételű - sokat írsz arról, hogy amennyiben nagyon akarsz valamit, és keményen dolgozol érte, akkor most megvannak az eszközök ahhoz, hogy felépítsed a saját márkádat.
GV: Én nem a 40 órás munkahetet népszerűsítem. Amit én propagálok, az rengeteg munkával jár. De csináld azt, amit szeretsz! Ha te a Dallas Cowboys-t szereted vagy a kertészkedést vagy a tékvandót, én csak annyit kérek, hogy a tartalom befogadásával töltött idő mellett szánj a tartalomszolgáltatásra is! 200 dollárból megvan egy Flipcam vagy egy iPhone, és már benne vagy a tévében. Nem kell elmenni Los Angelesbe, és pincérkedni, abban bízva, hogy majd egy impresszárió fölfedez.

Time: Az utolsó könyved címe az lesz, hogy Hogyan vettem meg a New York Jets-et?
GV: Igen.

Time: Ezt halál komolyan mondod.
GV: Szerintem úgy jó két évtizednyire vagyok tőle. Üzleti szempontból nagyon komolyan gondolom. Meg tudom csinálni. Már beszéltem Mark Zuckerberggel a Facebooktól, hogy tegyen félre néhány százmilliót.

(Gary brunellókkal ünnepli a könyve megjelenését. Egy emlékezetes találkozás Jancis Robinsonnal. A kép innen jött.)

Címkék: wine library tv gary vaynerchuk

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr811455366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.18. 11:22:38

Amikor először ráleltem a Wine Library TV-re és bátorkodtam belekukkantani a video post-okba, akkor először heveny rosszullét fogott el a szokásos (impulzív) amerikai hasbaakasztástól. Aztán ahogy 4-5 adást megnéztem, rájöttem, hogy Gary gyerek nem hülye, sőt a műsorok 90%-a érdekes és kompetens is, néha talán még vicces is.

Van egyébként 3-4 adás, amiben egy-egy üveg tokajit a mennybe meneszt, meg egy, ahol a Takler Kadarkában nagyot csalódik. De hát a világ már csak ilyen... :)

BTW, a Bormarketing Kht-nak üzenem, hogy nagyobb segítség lenne a magyar bornak, ha küldene Gary-nek 2 karton okosan válogatott bort, ami aztán megjelenne a 80-100 ezres látogatottságú video blogban.

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.10.18. 14:02:17

Megnéztem a Hétszőlő 3 puttonyos aszújának a bemutatóját. Tényleg nagyon jó a srác! Ismerem a bort, foglalkoztam vele pár éve, és tényleg nagyon jó. De ha nem ismerném, akkor is rohannék beszerezni egy üveggel ennek a beszámolónak a hatására:)

Aquarius 2009.10.18. 16:09:18

Olyan a hangja, mint egy herélt nyúlnak.

Octopus 2009.10.18. 17:56:13

vannak hülyeségei, de általában elég jó a show, és ez tényleg show, nagyon szórakoztató tud lenni. A legjobb, mikor az Oakmonster felbukkan :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.10.18. 20:30:54

Gary a kiráj!

Meglepő, de úgy tűnik, hogy van némi háttértudása a magyar borokról - tehát nem ebben a 4-5 részben iszik először, vélném a kommentjei alapján.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.10.18. 20:33:36

@Octopus: hát, én nem rajongok az Oakmonsterért, meg ő sem (bár személyesen még nem láttam)

én azt szeretem, amikor lehúzza a túlfázott és túlpozíciónált kalifornyák/egyéb borzalmakat "nahát, ezt a szrt még mindig csinálják egyesek" felkiáltással...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.10.18. 20:34:56

@akov: sajnos Gary így is túl sok bort kap, és nem is kóstolgatja, amivel tömik ismeretlenek kívülről...

Szóval nem egyszerű hozzá bort bejuttatni, de tényleg jó lenne...

Kabagyöngye 2009.10.18. 22:50:34

Ami pedig odaát bejött, annak mi itt megcsináljuk a paródiáját. BUMM! Itt van nekünk a ZIP Tv, alias Zwack Izabella Tv www.zwackborok.hu/ZIB%20TV.aspx. Zwack-os üzletkötőnek kell lennie az embernek, hogy ne szúrja ki a szemét a koppintás (Főleg a korai részek, ahol szegény Anti már majdnem Anettka „tv-s” eszköztárával dolgozott, gondolom nem önszántából).
… Anti vagyok, laza vagyok, amerikásan intonálok, mutogatok, ki- és beszólok a kameramannak és ráadásul vödörbe köpök, mert attól még Jancis Robinson is lazábbnak tűnt.

Kicsit sárga, kicsit savanyú… de szegény Anti, szegény mi!

Kabagyöngye 2009.10.18. 23:27:16

Egyébként a Vaynerchuk Show-hoz csak annyit, hogy szerintem az ilyen jellegű innováció (azon felül, hogy mint ő is bevallja elsősorban üzlet), többet segít az igényes és tudatos borfogyasztás terjedésében, mint Magrez léghajója, zeppelinje, meg a teljes francia légierő együtt!

Szerintem ugyanis a bor közösség nélkül nem létezhet, Rolls Royce nélkül viszont lazán. Mondhatnám egyszerűen, hogy, ökör iszik magában, pedig tényleg. Kell hogy sokan legyünk együtt (az 1998-as 8 db jegyzett és támogatott borfesztiválból mára közel 140 lett), kell hogy ott legyen a borász és meséljen (lassan már a McDonald’s-ban is van borvacsora, VERY HAPPY MEAL!) vagy ha ez nem megy, legalább beszéljünk róla (mára több rádió és tv sugároz borműsort) a boros magazinok száma pedig simán veri az autós magazinokét (beleértve a Tetoválás+Autó, Hifi+Autó, félmeztelen nő+autó alkategóriákat is. És akkor még ugye itt a net…

Szóval ne szépítsük nem csak borisszák, tartalomzabálok is vagyunk, ráadásul ugye Arisztotelész óta tudjuk, társas lény az ember(főleg). Így azt kell mondjam a WLTV (Gary-vel vagy nélküle) egy Jamie Oliverbe oltott Parker (hatását és nem feltétlenül az információtartalmat tekintve), ami mögött ott az egész Facebook és Twitter!

Ja, szerintem, meg lesz neki a Jets, aki nem hiszi, annak ajánlom ezt: www.youtube.com/watch?v=EhqZ0RU95d4 !

Somlói Apátsági Pince · http://www.juhfark.hu 2009.10.19. 06:25:29

@Kabagyöngye: Jó ez a videó. A művalkeszeknek különösen ajánlom 2:20-tól.

lackó 2009.10.19. 08:21:11

Mondtam már, hogy nekem sok a csávó, kicsit folyékonyan beszél, meg túlmozgásos. A műsor értéke viszont az amatőr jelleg, ez a népszerűség titka. Olyan, mint a TVPaprika Halország műsora. Dől belőle az amatőrizmus, raccsol a főzőember, de mégis van valamiféle személyes varázsa, nem tudok olyanról, aki ne szeretné...a magyar borműsorok meg miről szólnak? Kenetteljes hangon, visszafogottan susogó hölgyemények lágy jazzel a háttérben élnek át minden korty bornál finom orgazmust. Minden szép, minden jó, de annyira megkomponált, annyira mű, hogy az egész azt sugallja a hétköznap emberének, hogy ez egy távoli, elérhetetlen világ. Van egy műsorötletem, de nem osztom még meg senkivel :)

Anti koppintása pedig szánalmas. Nem tudom, kell-e őt sajnálni, vagy ez a Zwack hülyesége, de ez így borzalmas.

lackó 2009.10.19. 08:26:40

@Somlói Apátsági Pince: nem is a művalkeszeknek jó az a rész, hanem az un. termelőknek. A reklámon kívül akarok-e törődni a fogyasztóval? Személyesen? Oda akarok-e menni hozzá, érdekel-e, mi a véleménye, vagy megcsinálom azt, ami engem érdekel, aztán eladom. Ez a másik titka Véj-nör-csákknak. Személyesen hozzád szól, neked pofázik, a te szemed közé köpi a P betűket :)

Tudják sokan, nekem szívem csücske Balla Géza pincészete. A borok szép, felfelé mutató ívet mutatnak. Valahányszor eljön közénk Géza, issza a szavainkat, kérdez: jó a bor? Mit csináljak? Milyen legyen? Ez nem megalkuvás, ez odafigyelés kérdése.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.19. 08:43:42

@lackó: A Kovács Antinak már nem sok köze van ám a Zwackhoz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.19. 08:55:19

@lackó: Én ebben így a formában nem értek egyet.

A művalkeszeknek azért ajánlom azt a részt, mert az a szociális média közösségépítő lehetőségéről szól. A közösségépítés pedig nem elefántcsonttoronyból névtelen frankómegmondásról szól. Mondjuk ezen a téren szerintem nagyon sokat fejlődött a művalkesz az elmúlt időszakban és ezért jár az elismerés.

Amit a Balla Gézáról írsz az egy szép dolog. Tényleg fontos, hogy a termelő hallgasson a fogyasztókra, de szerintem sem Picasso, sem Mozart nem kérdezte meg a fogyasztóit, hogy akkor szerintük mit is kellene csinálni. Ahogy Vaynerchuk sem kérdezi meg a nézőit, hogy akkor most milyen hangon beszéljen és milyen legyen a stílusa.

Nekem nagyon furcsa, ha egy termelő kérdezi meg a fogyasztóit, hogy mit csináljon. Szerintem egy termelőnek tudnia kell pontosan, hogy mit akar csinálni és azt is, hogy hogyan.

lackó 2009.10.19. 08:55:52

@BZoltan: akkor miért?????? Nem akarom, nem tisztem emberileg megítélni...de ez a "műsor"...na jó, szót sem érdemel.

lackó 2009.10.19. 08:59:15

@BZoltan: persze, nem is erről van szó, hogy most ki akarom szolgálni feltartott kezekkel a fogyasztót, hanem arról, hogy érdekel a fogyasztó véleménye, érdekel, hogy mit gondol, kapcsolatban akarok lenni vele, mert a bort nem csak magamnak, neki is készítem. Félreérthetően fogalmaztam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.19. 09:23:31

Ez a YouTube-os video nagyon gusztustalan... inkább a WLTV.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.19. 09:28:59

@lackó: Így már azért egészen máshogy hangzik a dolog :)
Számomra a bor egy közvetítő elem. Ember és ember között ugyanúgy ahogy a természet és az ember között. Gondolatokat, érzelmeket, szemléletet, filozófiát, meggyőződést, vallást, meséket, történeteket, örömöt, fájdalmat és még megannyi mást közvetít egy palack bor ami kikerül a pincéből és eljut a fogyasztóhoz. Ezekről kell és érdemes is beszélgetni.

Octopus 2009.10.19. 09:55:17

a Zwackos Antis video valami iszonyatosan gáz, nagyon szánalmas. Erőlködhet szegény, hogy utánozni próbálja Garyt, de csak magát járatja le...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.19. 10:52:59

@Octopus: nem tisztem az Antit megvédeni, de szerintem nem akar ő utánozni senkit.

Ezzel együtt szabad jobbat csinálni :)

Derékhegy · http://www.derekhegy.hu 2009.10.20. 19:26:23

Ahogy nézem ezeket a videókat, egy gondolat mindig előjön bennem, mégpedig az, hogy valaki, valahol, egy óriási lepkehálóval EZT A FICKÓT KERESI!
süti beállítások módosítása