Talán akad olyan olvasónk, aki örömmel veszi, ha egy-két (nagyjából ötven) általunk is rendszeresen használt fogalmat egyszerűen és tömören kifejtünk. Szakavatott olvasóink pedig talán lesznek olyan segítőkészek, hogy ahol tudatlanságunk, vagy a túlzott tömörítés miatt tévútra tévedtünk, ott jó szóval helyreraknak bennünket. Nem akarunk boros wikipédiát, de minden segítséget és kritikát köszönettel fogadunk. Íme, az öt porcióból az első:
animális: Állatokhoz köthető illat-, ill. szagjegyek (bőr, ázott kutya, istálló, trágya, lószag stb.). Töményen borhiba, kis mértékben a komplexitást fokozó erény. Kialakulásáért általában a Brettanomyces nevű élesztőgombát tartják felelősnek. (l. Brettanomyces)
alkoholos erjedés: Az élesztőgombák oxigéntől elzárt környezetben a mustban található cukrot alkohollá alakítják át. Minél magasabb a cukortartalom, annál magasabb lesz az alkohol, feltéve, hogy az erjedés nem akad el. (l. még maradékcukor)
almasavbontás: Más néven malolaktikus erjedés. Az almasav tejsavvá bomlása. Jó esetben még a szőlőben végbemegy. Máskor viszont mesterségesen kell beindítani. Lágyítja a bor karakterét, de el is vesz belőle. Alkalmazása körül hitvita kezd kibontakozni, különösen Tokajban.
barrik (barrique): A Bordeaux-ban szabvánnyá vált hordó neve. Űrtartalma 225 liter. A pörkölt tölgyfából kioldódó zamatanyagok, valamint a hordós érlelés során végbemenő mikrooxidáció kerekítő, lágyító hatása jelentősen befolyásolják a bor karakterét. Az átható vanília- és/vagy kapucsínóillat és íz a túlzásba vitt barrikolás biztos jele.
biodinamika: Rudolf Steiner osztrák antropozófus ezoterikus tanainak alkalmazása a mezőgazdaság területén. Viharos gyorsasággal terjed a szőlészetben. Ha az ökörszarvba töltött ökörszar elásásához hasonló rituálékat zárójelbe tesszük, akkor voltaképpen szigorított biogazdálkodás. Rendkívül magas szintű szőlészeti munkát és odaadó figyelmet feltételez. Egyfajta ellenreakció az ipari jellegű, vegyszerekre alapozó, talajmérgező, monokulturális szőlészetre.
blend: A házasítás nemzetközi neve.
Botrytis cinerea: Szürkepenész - jótékony formája a nemesrothadás, más néven aszúsodás, a tokaji édesborok készítésének alapfeltétele. A szőlőbogyókon megtelepedő penészgomba elszívja a vizet a bogyóból, így annak sav- és cukortartalma koncentrálódik. Az aszúszemek a nemesrothadás által megtámadott bogyók.
Brettanomyces: Röviden Brett. Nehezen kontrollálható élesztőgomba, amely elszaporodva durván animális illat- és ízjegyeket kölcsönöz a bornak. Kis mennyiségben viszont hozzájárulhat a bor komplexitásához.
chateau: Kastély. Bordeaux-ban a birtok megfelelője.
[A kép innen származik.]
Utolsó kommentek